Czasem mamy ochotę na coś innego, coś prostego w wykonaniu. W mojej lodówce zawsze jest marchewka. Dodając do marchwi świeżego tymianku, a jej słodkawy posmak przełamiemy ostrym chili lub pieprzem cayenne, uzyskamy nową odsłonę "zwykłej" marchwi. W kilka chwil jesteśmy w stanie wyczarować sobie coś pysznego, zdrowego. Jako dodatki dodaję ziarna słonecznika, oliwki, aby jeszcze bardziej podkręcić smak. Zapraszam(...)mojej marchewkowej opowieści. SKŁADNIKI : (porcja na 1 osobę ) 2 duże marchwie 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku łyżkę ziaren słonecznika 2 gałązki świeżego tymianku szczypta cukru szczypta soli pieprz cayenne do smaku oliwki czarne 3-4 sok z cytryny do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Marchew obieramy, suszymy. Obieraczką
Basia w kuchnichili, pieprz cayenne - opcjonalnie stewia lub cukier 400 ml zimnej wody lub wedle uznania Przygotowanie każdy filet drobiowy ułóż na woreczku foliowym, przykryj drugim woreczkiem i rozbij tłuczkiem na duże, płaskie, zbliżone do prostokąta, kotlety oprósz je z obu stron solą i pieprzem pomidory zetrzyj na tarce na najdrobniejszych oczkach, skórki odrzuć rozgrzej na patelni tłuszcz dodaj cebulę, szczyptę soli
Szybko Szybkowarpół łyżki kolendry (mielonej lub lepiej świeżo utartej w moździerzu) · 2-4 papryczek chili* · sól i pieprz Przygotuj: dużą patelnię lub rondel moździerz, jeśli przyprawy nie są mielone Podaj z: bagietką lub w torilli Cebule musimy pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać(...)Posiekać trzeba też papryczkę. Podsmażamy cebulę na oliwie z oliwek na małym ogniu (do zeszklenia), dodajemy czosnek i po kilku sekundach podkręcamy ogień i dodajemy mięso, dwie solidne szczypty soli i solidną szczyptę pieprzu. Smażymy rozdrabniając mięso, aż się usmaży. Dolewamy wino i dusimy do całkowitego wygotowania płynu. Teraz należy dodać pomidory z sokiem, szczyptę soli, wszystkie przyprawy
Bazując na smakuchili , jeśli lubimy zupy pikantne kawałek pora i selera mała cebulka , 2 - 3 małe ziemniaki sól , pieprz , oliwa lub śmietana , liść laurowy , cząber Przygotowanie : Ziemniaki , marchew , seler , cebule obrać Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i odciąć połowę główki - pokroić drobno Umyte warzywa pokroić w dość sporą kostkę Do garnka wlać około 1 l. wody i wrzucić pieprz ziarnisty , szczyptę cząbru
Proste Potrawymajeranek, rozmaryn, chili, czosnek w proszku (lub czosnek świeży - drobno pokrojony), pieprz, sól (można również użyć gotowej przyprawy do grilla)olej (ok. 2 łyżki)papryki: czerwona, żółta, zielonaok. 250 g małych pieczarekpomidorki koktajlowe2 laski kiełbasy lub ok. 150 g boczkuok. 3 cebule (u mnie czerwone)patyczki do szaszłykówSzaszłyki - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy po szczypcie przypraw, pokrojony czosnek
Słodka Stronakolendra, chili, oregano, papryka, natka pietruszki, suszony czosnek0,5 łyżeczki musztardybułka tartaoliwa do smażeniaSos pieczarkowy- przepis i składniki znajdziecie tutaj Wykonanie:Myjemy kotlety, osuszamy ręcznikami papierowymi. Zabieramy sie za tłuczenie kotletów. Moj sposób na kotlety :) kotlet wkładam do woreczka i zaczynam tłuc z dwóch stron- nie ma bałaganu :)Rozbijamy do miseczki lub talerza jajko- dodajemy po szczypcie przypraw, musztardę
Smaki EdytyDROŻDŻÓWKI Z PORZECZKAMI przepis autorski // 6 bułeczek ~320g mąki pszennej ~130ml "letniego" mleka (roślinne też się sprawdzi, ja uzyłam sojowego) ~2 łyżki masła, rozpuszczonego i ostudzonego ~25g świeżych drożdży ~szczypta soli ~100g cukru ~jajko ~200g porzeczek + 6 łyżeczek cukru (do posypania po wierzchu każdej drożdżówki) Zaczynamy od rozczynu: drożdże kruszymy w miseczce, dodajemy mąkę (ok. łyżeczkę), cukier (też ok. łyżeczki(...)swoją objętość - tj. ok. 1,5-2 godziny. Następnie na środek każdej drożdżówki nakładamy porzeczki i posypujemy łyżeczką cukru. Pieczemy drożdżówki w 180*C ok. 30 minut. Smacznego! :) LUBISZ CHILI&SUGAR? POLUB TEŻ NA FACEBOOK'U! *klik
chili & sugarmałży – muli, 200 g pomidorów z puszki (krojonych)*, 2 łyżki oliwy, 40 g masła, biała część z 1 pora, 3 ząbki czosnku, szczypta szafranu, natka kolendry lub pietruszki, 150 ml białego półwytrawnego wina, sól, pieprz, Cozza – omułek jadalny. Zuppa di cozze – zupa z małży, pochodzi z Neapolu. Tradycyjnie podawana w Wielki Czwartek. Mule wyszorować szczoteczką, wyciągnąć wąsy/brodę. Wyrzucić(...)wszystkie otwarte muszle, nie zamykające się po postukaniu w blat. Namoczyć w zimnej wodzie, lepiej się wypłuczą. Pora posiekać w półplasterki. Czosnek, chili i kolendrę posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i oliwę. Smażyć pora i czosnek do miękkości, ma być miękki ale nie przyrumieniony. Dodać szafran, chili, kolendrę i smażyć mieszając 2 minuty. Wlać wino, zagotować, gotować
królestwo garówSzaszłyki z kurczaka , marynowane w jogurcie z cebulką, podawane z sosem tzatziki . Składniki Pierś kurczaka Jogurt naturalny 200g Cebula 2 sztuki Czosnek 2 ząbki Przyprawa curry
Kulinarne Przebojedrobne kawałki i dodajemy na patelnię. Smażymy, aż cały płyn z pieczarek odparuje. Dodajemy rozbełtane jajko, aby cały farsz się zespolił. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, można dodać chili. Farsz układamy na naleśnikach, posypujemy startym serem, następnie zawijamy krokiety. Każdy krokiet moczymy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Krokiety z pieczarkami i żółtym serem smażymy na rozgrzanym(...)oleju na złoty kolor z każdej strony. Ciasto na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować i smażyć na rozgrzanej patelni. Obtaczamy zawinięte naleśniki z farszem w jajku i bułce tartej. Obsmażyć. SMACZNEGO
Blondynka GotujeNasza oliwa północy, czyli olej rzepakowy, to dobrodziejstwo z którego powinniśmy korzystać. By nadać nieco więcej aromatu olejowi rzepakowemu wystarczy zanurzyć w nim kilka gałązek ulubionych ziół, przypraw, chili lub dodać ziarenka pieprzu i odstawić na kilka dni. Wówczas olej nabierze charakterystycznego smaku i zapachu, dzięki czemu świetnie nada się również do sałatek oraz dań na zimno. Składniki(...)porcje): 400 gram dyni hokkaido 2 małe marchewki 1 ziemniak 1 cebula 1 lampka Cydru 500 ml bulionu 50 ml mleka 1 lyżka pasty Tahini (pasta z sezamu) szczypta kolendry, kuminu, pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 1 łyżka oleju rzepakowego aromatyzowanego rozmarynem łyżeczka czarnego sezamu, kilka listków bazylii lub innych ziół do dekoracji W dużym
Mango PapajaTechnika jej przyrządzenia jest dowolna. Można siekać, rozgniatać lub miksować. Ja lubię, jak składniki nie są całkiem zmiażdżone i można wyczuć poszczególne smaki. Jajka na twardo, awokado, orzechy i szczypta przypraw... Połączone razem tworzą naprawdę smaczne smarowidło. Jak dla mnie dodatkowy plus, to brak majonezu, którego nie jestem w stanie sobie odmówić przy tradycyjnej paście jajecznej. To jak? Skusicie się(...)kanapeczkę? Składniki: 1 miękkie awokado 2-3 jaja ugotowane na twardo sok z 1/2 limonki 2 łyżki uprażonych i posiekanych orzechów włoskich 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki chili w płatkach (mniej jeżeli nie lubicie pikantnych potraw) sól do smaku ½ ząbka czosnku (opcjonalnie) Jajka i awokado rozgnieść, zmiksować lub posiekać. Wymieszać z sokiem z limonki, orzechami i natką. Opcjonalnie
Pełny talerzdrobiowego 2 duże cukinie 1 duży albo dwa średnie pory (biała część) średnia cebula 3-4 średnie ziemniaki 3 łyżki śmietany 12% 3 ząbki czosnku 3 łyżki natki pietruszki szczypta kminku mielonego pieprz i sól do smaku prażony słonecznik chilli w proszku (opcjonalnie) łyżka masła cebulka dymka WYKONANIE: Cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć na łyżeczce masła. Dodać pory pokrojone(...)ziemniaki pokrojone w kostkę. Wszystko przyprawić lekko solą i pieprzem a następnie przesmażyć wszystko do lekkiego zrumienienia, przełożyć do garnka. Cukinię pokroić w kostkę (nie obierać), oprószyć pieprzem i chili i przesmażyć na tej samej patelni, na której uprzednio przygotowaliśmy pozostałe warzywa. Warzywa zalać bulionem, tak, aby poziom płynu był mniej więcej równy linii warzyw. Można oczywiście dodać więcej bulionu
Calzonella.comKlasyczne danie jednogarnkowe pochodzące z Teksasu. Składa się z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki(...)koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku sól do smaku (około pół łyżeczki) 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta chilli (w zależności od upodobań można dodać więcej) pół łyżki oliwy Dodatkowo: ryż/pieczywo, śmietana 18% (do podania – 1 łyżka na porcję) Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać zmielone mięso, przyprawy
BullioKlasyczne danie jednogarnkowe pochodzące z Teksasu. Składa się z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki(...)koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku sól do smaku (około pół łyżeczki) 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta chilli (w zależności od upodobań można dodać więcej) pół łyżki oliwy Dodatkowo: ryż/pieczywo, śmietana 18% (do podania – 1 łyżka na porcję) Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać zmielone mięso, przyprawy
BullioKlasyczne danie jednogarnkowe pochodzące z Teksasu. Składa się z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki(...)koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku sól do smaku (około pół łyżeczki) 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta chilli (w zależności od upodobań można dodać więcej) pół łyżki oliwy Dodatkowo: ryż/pieczywo, śmietana 18% (do podania – 1 łyżka na porcję) Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać zmielone mięso, przyprawy
Bulliogroszków czekoladowych (z gorzkiej czekolady) lub drobno posiekanej gorzkiej czekolady ~1/2 szklanki naturalnego kakao ~1/3 szklanki mąki pszennej ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~szczypta soli (solidna :)) Awokado obrać i rozgnieść widelcem/zblendować (polecam drugą opcję, nie będzie grudek) na gładką masę. Dodać jajko i cukier, wymieszać. Suche składniki - kakao, mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia(...)miękkie, potem lekko stwardnieją. Smacznego! :) Przygotowałeś kiedyś jakąś potrawę z przepisu na blogu? Masz jej zdjęcie? Wyślij je na maila anytrami@o2.pl a zostanie opublikowane na FANPAGE CHILI&SUGAR NA FACEBOOK
chili & sugarchili, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, listki świeżej bazylii, 1 łyżka masła klarowanego, olej rzepakowy. Przygotowanie: Serek mieszamy z posiekaną drobną papryczką chili i pieprzem. W garnku rozgrzewamy olej w który będziemy przygotowywać popcorn. Kaszę gryczaną wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilkanaście sekund. (oleju musi być tyle, żeby cała(...)Kiedy kasza się upraży to przesypujemy ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju. Miąższ z dyni kroimy na małe kawałki i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Część dyni mieszamy z serkiem. Na talerzu układamy dynię, dodajemy gałkę serka, listki bazylii i posypujemy popcornem z kaszy. Smacznego
Moniki Smakołyki