szczypta chili - 2500 przepisów (strona:138/167)

Puttanesca i Wojna Domowa 206

Trwa wojna... przeciwnicy jednego plują na zwolenników drugiego i odwrotnie. Nie ma recepty na to by było dobrze, po raz kolejny dochodzę do wniosku, że władza

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem dyniowo-paprykowy (wegański) 147

Dyni wciąż jeszcze sporo w piwnicy i dobrze się przechowuje. Trzeba natomiast zjadać resztki papryki, bo ta tak długo nie poleży. Wkrótce zostanie tylko ta kupna

Weekendy w domu i ogrodzie
Danie jednogarnkowe 2 225

łyżeczki granulowanego (nie koniecznie) - 1i1/2  litra wody - 1 kostka rosołowa może być mniej - olej do podsmażenia Składniki na kluski kładzione - 2 jajka - 2 szklanki maki - woda lub mleko - szczypta soli Wykonanie - umyte pieczarki i cebulę pokroić w plasterki, podsmażyć na rozgrzanym oleju do miekkości. - włożyć sos, dodać czosnek,pokrojone pomidory,wodę i kostkę rosołową.Zamieszać i zostawić(...)nałożeniu na łyżkę nie zmieniało kształtu. - gotowe ciasto nabierać na łyżeczkę i kłaść na gotujący się sos. - gotować jeszcze ok 2 - 3 minut. Doprawić do smaku sola pieprzem lub chili jak ja to robię     Nadmiar sosu zostanie wchłonięty przez kluski. To samo danie można zrobić ze świeżej karkówki. - w tym celu umytą karkówkę pokroić w kostkę

Eli Gotowanie
Tarta z kurkami i bryndzą 128

ciasto 1,5 szkl mąki 150 g masła 2 żółtka szczypta soli nadzienie 200 g kurek 250 g bryndzy pół szkl mleka 2 białka sól pieprz odrobina żółtego sera masło do smażenia pół cebuli Kurki myjemy, na patelni rozgrzewamy masło i  wkładamy kurki i drobno posiekaną cebulkę, Smażymy do odparowania całego płynu, aż kurki zaczną się lekko rumienić, zdejmujemy(...)tarty. Podpiekamy w temp ok 200 st przez 15 min. Bryndzę miksujemy przy pomocy blendera razem z mlekiem i białkami, z dodatkiem soli i pieprzu , można dodać odrobinę chili w płatkach. Na podpieczone ciasto wykładamy kurki i zmiksowaną bryndzę. Posypujemy lekko serem żółtym i pieczemy 20 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Babki i babeczki -podsumowanie akcji 190

żurawiną i rozmarynową glazurąBabka migdałowa Pommes a la cannelle Babka cytrynowa Babka waniliowa z cytrynowym lukrem i malinami Pysznostki Babka pomarańczowa Babka czekoladowa Ramydada Czekoladowe muffiny Red Hot Chili Cake Biszkoptowa babka wielkanocna Sama złodycz Babka czekoladowa z daktylami i rodzynkami Silver Teaspoon Babka na bitej śmietanie Słodkie niebo Babka kryzysowa Smaczny kąsek Kisielowa babka malinowa Smakołyki alergika Baba czekoladowa(...)inspiracji Malinowe-muffinki Sprawdzone Przepisy Misiaczka Babka cytrynowa Studio Kuchnia Babka orzechowa z porto i polewą kajmakową Sqaqanqa gotuje Babka truskawkowa Babka górnicza Symfonia Smaków Baba z kwiatami Szczypta-wege Czekoladowe babeczki do koszyka Szybko tanio smacznie Babka czekoladowa-chocolate easter cake Wanilia w czekoladzie Wielkanocne mini-babki cytrynowe Tarzynkowo Babka drożdżowa Torta della figlia Chałwowe muffiny z kremem Ulubione

Moje domowe kucharzenie
Potrawka z kurczakiem i kapustą pekińską 192

zielona papryka – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 1 łyżka mąki – 1 łyżka oleju – 2 ząbki czosnku – 3 ziarna ziela angielskiego – 1 liść laurowy – szczypta pieprzu cayenne – sól, pieprz Mięso doprawiamy solą, pieprzem, oprószamy mąką i obsmażamy na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni, przekładamy na talerz. W miejscu mięsa podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka(...)gorący bulion, ziele i liść laurowy, przykrywamy i dusimy około 15 minut. Dodajemy papryki oraz poszatkowaną kapustę i dusimy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i chili. Podajemy np. z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Smacznego! Artykuł Potrawka z kurczakiem i kapustą pekińską pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
TARTA AL BIANCO D'UOVO. PYSZNE CIASTO MIGDAŁOWE 156

 Jeśli po Wielkanocnych wypiekach zostały Ci białka - koniecznie wypróbuj to ciasto! A nawet jeśli nie to i tak je upiecz! Co tu dużo pisać...Jest

chili & sugar
Indyk zrolowany z kuskusem 160

ponadto:  pomidorki koktajlowe, rukola w całości.  Przygotowanie: Rukolę, oliwę z oliwek i sok z cytryny miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i  ponownie miksujemy. Mięko z indyka myjemy i rozbijamy jaka najcieniej. Męeso smarujemy rozdrobnioną rukolą, następnie po długości   (w jednej linii) układamy oliwki i ser camembert pokrojony(...)parze ok. 30 min..   Kuskus zalewamy gorącą wodą, 1 cm nad powierzchnię kaszy i przykrywamy. Ziarna słonecznika kroimy na mniejsze kawałki i prażymy na suchej patelni z szczyptą soli. Miękki kuskus łączymy z uprażonymi ziarnami, sezamem i 2 łyżkami oliwy z oliwek tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ugotowane rolady kroimy po skosie na plasterki

Moniki Smakołyki
brownie. najsmaczniejszy zakalec na świecie. 248

Moje pierwsze brownie możecie zobaczyć TUTAJ . Ostatnio zatęskniłam za tym meeega czekoladowym ciastem. W szafce znalazłam ostatki czekolady (chwała Bogu, że nazbierałam 200g! :)). Oprócz niej do

chili & sugar
Meksykańska tortilla czyli wege burrito 335

tortilla wypełniona farszem składającym się z różnych składników przeważnie mięso, kukurydza, fasola, cebula. Jak widzicie, zaproponowałam Wam wersję wegetariańską, bez mięsa. Ja lubię kuchnię meksykańską na ostro, z dodatkiem chili, ale możecie zdecydować jaki będzie poziom ostrości, ponieważ pieprz cayenne dodajecie na samym końcu. Jeżeli lubicie chrupiącą tortillę, to polecam podgrzać ją na patelni. Ja nie dodaję żadnego sosu(...)dałam kokosowy) 1 czerwona papryka 1 średni pomidor 1 mała cukinia 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 łyżka papryki słodkiej ⅓ łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka kurkumy szczypta kardamonu (opcjonalnie) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego ⅓ szklanki wody sól, pieprz do smaku pieprz cayenne (jak ktoś lubi ostro) 4 tortille ( najlepiej pełnoziarniste) Wykonanie ----- Farsz: Przygotowujemy warzywa - czosnek, cebulę, paprykę

Apetyt na Zielone
Marchewkowe mufinki w kremowych czapeczkach 219

zatem musi być coś słodkiego, a że jeszcze się goście zapowiedzieli, tym bardziej obudziła się we mnie chęć by coś pysznego stworzyć. Miałam ochotę na wypróbowanie babeczek czekoladowych z chili, ale nie wiem czy dzieciakom, by one zasmakowały, dlatego wymyśliłam testowanie mufinek marchewkowych, bo takich jeszcze ani razu nie robiłam. Postanowiłam zrobić taką bardziej fit wersję i powiem(...)oczkach marchewki 1 szkl. mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista) 1/2 szkl. cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki rozpuszczonej margaryny 2 jaja szczypta soli 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie sypkie składniki, dodajemy marchewkę, jajka, przestudzoną margarynę i znów mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Napełniamy foremki do mufinek (używam

Cynamonowe szczęście
Cielęcina smażona na soli 152

smaku* curry – do smaku* rukolaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :PURRE :W garnku gotujemy ok. 3/4 szklanki wody.Wrzucamy nasze płatki ryżowe i gotujmy ok. 2 minuty.Dodajemy pokrojoną drobno 1/2 mango , posiekaną papryczkę chili i przyprawy : sól , pieprz i curry.Mieszamy kilka minut aż składniki się połączą.MIĘSO : Sznycle cielęce lekko rozbijamy.Na suchej i gorącej ( najlepiej nieprzywierającej ) patelni rozsypujemy sól morską.Układamy nasze sznycle cielęce(...)delikatny rumiany kolor ( sprawdzamy czy mięso jest usmażone w środku ).Oprószamy pieprzem.Wyciągamy w ciepłe miejsce.SOS :Na tę samą patelnię wrzucamy drobno posiekane mango , dodajemy sok z limetki i szczyptę curry.Cały czas mieszając doprowadzamy do połączenia składników.Podlewamy mleczkiem kokosowym , gotujemy ok. 2 minuty i doprawiamy do smaku.CAŁOŚĆ :Mięso podajemy gorące , polane sosem , z dodatkiem purre i świeżej

Ostra na Słodko
Potrawka z czarnego ryżu, młodej kapusty, szparagów, kurczaka i sera 173

dużej cebuli 1 ząbek czosnku 1 pierś kurczaka (około 250 gram) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka tahini 100 gram sera sałatkowego typu śródziemnomorskiego z dodatkiem czerwonej papryki i chili Apetina 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, oregano, wędzona papryka koper do ozdoby   Na patelni z dodatkiem jednej łyżki oliwy z oliwek smażymy posiekany czosnek i cebulkę. Następnie(...)kapustę, szparagi kroimy w plasterki a główki zostawiamy. Do gotującego się ryżu wrzucamy pokrojoną kapustę oraz szparagi. Dodajemy również usmażonego kurczaka i całość dusimy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą oregano oraz wędzoną papryką. Potrawę ściągamy z ognia, dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Danie wykładamy na talerz, dekorujemy kostkami sera, koperkiem i główkami szparagów

Mango Papaja
Gulasz z kurczaka z cukinią i papryką 391

pomidory malinowe 3 ząbki czosnku 3 łyżki masła klarowanego 250 ml bulionu warzywno drobiowego Do smaku sól himalajska pieprz czarny pieprz ziołowy papryka wędzona słodka papryka słodka papryka ostra chili imbir kurkuma natka pietruszki Przygotowanie: Piersi pokroić w średniej wielkości kostkę doprawić solą, pieprzem czarnym, ziołowym, papryką słodką i wędzoną. Wymieszać i odłożyć na około pół godziny do lodówki(...)jedną łyżkę masła klarowanego i podsmażyć pokrojone piersi i również przełożyć do garnka. Na patelnię wlać trochę bulionu podgrzać i wlać do garnka. Wlać resztę bulionu doprawić dodając również szczyptę ostrej papryki, imbir i kurkumę. Gulasz gotować do momentu aż warzywa będą miękkie a sos lekko zgęstnieje. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania