swoim nadzieniem pobrudzić naszą buzię ale rozkosz jedzenia ciepłej drożdżowej bułki z pysznym nadzieniem wynagradza nam to. Aby ciasto drożdżowe nam wyszło trzeba połączyć czas, cierpliwość odrobinę miłości i szczyptę ciepła. Jest wiele propozycji na ciasta drożdżowe i każde się sprawdza w innej postaci np. drożdżówki, bułki czy pizzy.A oto sprawca całego zamieszania :) SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE ( z ciasta(...)trochę rozpuszczonego masła do posmarowania bułek- odrobina wody do posmarowania Tym razem zrobiłam wersje łagodną bardziej pod dzieci ale robię też wersję bardziej na ostro z papryczką chili oraz czosnkiem. SPOSÓB WYKONANIA: - składniki z ciasta drożdżowego mieszam ze sobą na początku w misce łyżką, gdy masa jest już zarobiona wyciągam na blat obsypany mąka i zaczynam wyrabianie ciasta. Na początku
Basia w kuchniWieeem, następny wpis miał być z przepisem na śniadanie, ale...gdy tylko zrobiłam to masło i je spróbowałam musiałam jak najszybciej się z Wami podzielić tym
chili & sugartylko zapragniecie, dzięki temu zaspokoicie gusta wszystkich domowników. I jest naprawdę łatwa w przygotowaniu. Potrzebne nam: *na kruche ciasto: - 200 g mąki pszennej - 1 jajko - 100 g masła - szczypta soli * na masę: - 3 jajka - 100 ml mleka - 100 g startego żółtego sera - 1 por (biała część) - 150 g szynki konserwowej - łyżka masła - sól - pieprz - pieprz kajeński Przygotowanie: Masło(...)pół-talarki i podsmażyć na maśle z odrobiną soli i pieprzu. Ostudzić. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać starty ser, pora i pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić solą, pieprzem i chili. Masę wylać na ciasto i wstawić całość do piekarnika na około 30 minut. Upieczoną tartę odstawić na 5 minut przed pokrojeniem
W poszukiwaniu inspiracjiNa święta zawsze jest tradycyjnie. Ale nie znaczy to, że lekkostrawnie, bo wręcz przeciwnie. Niektóre potrawy niemile zalegają na żołądku (lub sumieniu :))...Jako jedno ze świątecznych
chili & sugarWitam wszystkich w przeddzień Wielkanocy :) Jak idą przygotowania? Może żeby uciec od sprzątania i innych nielubianych obowiązków upieczecie mazurka? :) Jest przepyszny, muszę być nieskromna :) Myślałam, że
chili & sugarpamiętając o częstym mieszaniu cebuli. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo cienkie piórka (plastry na pół). Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy lub oleju, dodajemy pokrojoną cebulę, podsypujemy ją szczyptą soli, mieszamy i wstawiamy na gaz o małej mocy. Mieszamy całość od czasu do czasu, uważając, aby cebula się nie przypaliła, a jedynie nieco zmiękła i stała się błyszcząca (potrwa(...)ponownie podlewając alkoholem jeszcze 2 razy. Po tym czasie cebula powinna zmienić barwę na lekko karmelową, stać się bardzo kleista i nabrać wyjątkowego smaku – wtedy dodajemy do niej płatki chili, mieszamy i zdejmujemy patelnię z palnika. 3. PODSMAŻANIE PAPRYKI (5 min) Jeśli macie patelnię grillową lub grill elektryczny to paprykę wystarczy oczyścić, podzielić na większe kawałki, chwilę zgrillować
Nerds KitchenW czwartkowe przedpołudnie do mojej skrzynki mailowej wskoczyła niespodziewana wiadomość. Okazała się być zaproszeniem do Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie. Miały się tam odbyć kolejne warsztaty
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj kulinarna podróż do Indii. Jeżeli nie robiliście jeszcze rybnego curry, to zachęcam do spróbowania. Jest pyszne i bardzo, bardzo aromatyczne… Do przygotowania tej potrawy
Oryginalny smakpropozycja nr 1 w tym temacie - domowe mini - pizze. Składniki (10-12 sztuk): ciasto: 400-500 gram mąki 1 opakowanie drożdży w proszku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli szczypta ziół prowansalskich letnia woda (ilość do wyrobienia ciasta) dodatki: sos pomidorowy 30-40 dag sera żółtego tartego 1 średnia cebula 2-3 średnie pieczarki kilka-kilkanaście plasterków ostrego salami(...)odrywamy niewielkie kulki. Rozwałkowujemy na małe placki grubości ok 1 cm. Smarujemy pastą pomidorową. Posypujemy cebulą, pieczarkami i serem. Na wierzchu układamy pokrojone w pasy plastry salami. Opcjonalnie posypujemy chili w proszku lub ziołami prowansalskimi. Pieczemy na papierze do pieczenia - ok 12 minut w temperaturze 210-215 stopni. My pieczemy ok 8 minut na dolnym ruszcie, a ostatnie
Kuchnia po mojemuobranych pistacji umieściłem w blenderze i dokładnie zmiksowałem do uzyskania jednolitej masy. Kiedy mięso i przyprawy były już dokładnie posiekane i wymieszane dodałem do niego posiekaną drobno zieloną papryczkę chili (bez pestek) i 3 łyżki oliwy, a następnie całość wyrobiłem rękami na gładką masę. Mięso odstawiłem na godzinę do lodówki, a po tym czasie uformowałem z niego kulki, które następnie(...)sezamowy, podkreślający smak orzechów i przypraw użytych do mięsa. 1/3 szklanki ziaren sezamu lekko uprażyłem na suchej patelni - tak, aby lekko się zarumieniły, następnie przesypałem je do blendera, dodałem szczyptę soli, sok z połowy cytryny i 3 łyżki oliwy, a następnie zmiksowałem całość na gładką masę. Sos pozostawiłem do wystygnięcia. Aby uzyskać pożądaną konsystencję sosu można zmieniać proporcje sezamu
Wyprawy kulinarnepizzą. Polecam! Składniki: 200g mąki pszennej 25g świeżych drożdży 3 łyżki oleju 1/3 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!) pół łyżeczki soli pół łyżeczki oregano pół łyżeczki cukru szczypta pieprzu mielonego Sos do pizzy: 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki pikantnego ketchupu opcjonalnie łyżka sosu chilli Dodatki do wyboru: Mięsne: szynka, kabanos, boczek wędzony, kiełbasa itp. Warzywne: kukurydza, pomidor(...)rozwałkowujemy na kształt koła *** *** Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zawijamy brzegi *** *** Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach *** *** Smarujemy sosem (ketchup wymieszany z koncentratem i ewentualnie sosem chili) *** *** Układamy ulubione dodatki i całość posypujemy startym serem *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 12-15 minut – aż brzegi zaczną się rumienić *** *** Kroimy
Blog z ApetytemMoże to i dziwne, ale ta zupa jest dla mnie...sentymentalna? Hm, nie wiem jak to określić. Znalazłam ją kiedyś w książce kucharskiej (z której owy
chili & sugarTo już chyba definitywnie ostatnie dni lata, mimo, że do jesieni pozostało prawie 20 dni... Każda pora roku ma w sobie coś pięknego. I smacznego :) Latem
chili & sugardanie zyskuje wyjątkowy charakter! Harissa , którą kocham od lat i której nie może zabraknąć w mojej kuchni ( mam przywiezioną z Djerby ) to odpowiednio wyważona mieszanka przypraw, takich jak: – chili – czosnek – kolendra – kmin rzymski – sól Jest bez problemu dostępna w polskich sklepach – np. TUTAJ! Pikantna i aromatyczna. Wspaniale wzbogaca smak gulaszu i dań jednogarnkowych. Świetnie(...)drobno czosnek, doprawiamy kuminem i smażymy mieszając ( aż papryka zmięknie ). Wlewamy pomidory z puszki wraz z zalewą, dodajemy pokrojone świeże pomidory, doprawiamy solą i pieprzem ( ja lubię dodać jeszcze szczyptę cukru ) . Dusimy ok. 10 minut. Robimy niewielkie 3 dołki, wbijamy jaja, dusimy, aż białka się zetną ( żółtka mogą być mniej lub bardziej płynne ), przykrywamy na chwilę. Doprawiamy do smaku
Ostra na Słodkopotrafią smakować nudno. Czym urozmaicić nudne warzywa? Takie dzisiaj zadałam sobie pytanie gotując obiad. Pierwsza myśl jaka nasunęła mi się do głowy to, aby dodać do warzyw przyprawy, jakieś chili czy czosnek. Pomysł nie był zły ale jakże prosty. Potrzebowałam większego wyzwania Tak zupełnie przypadkowo, dzisiaj był dzień sprzątania szafek i tak przeglądając jedną z tych kuchennych znalazłam orzechy laskowe(...)Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 5 dkg orzechów laskowych 10 dkg masła klarowanego szczypta soli Orzechy zmiksować bądź grubo posiekać. Zrumienić w sklarowanym maśle. Do smaku lekko posolić. I tyle, sos gotowy Dla tych, którzy nie wiedzą jak klarować masło: masło należy rozpuścić
mecooks