30 grudnia 2012r. opublikowałam na blogu pierwszy przepis. To już rok! Jak on szybko minął! Dzięki blogowi poznałam wiele nowych smaków, przygotowałam wiele potraw, o których
chili & sugarzjeść lub zamrozić. Naszykujcie sobie duży garnek i drewnianą łyżkę. Wlejcie całą szklankę oleju i podgrzejcie go na średnim ogniu. Żeby sprawdzić, czy osiągnął już odpowiednią temperaturę, wrzućcie szczyptę mąki – jeśli zacznie się pienić, zaczynamy najtrudniejszy etap gumbo , który będzie wymagał od Was uwagi i stania nad garnkiem. Na chwilkę ściągamy garnek z ognia, wsypujemy całą mąkę(...)rosołu (litr plus szklanka), wrzućcie pokrojoną kiełbasę. Wszystko razem wymieszajcie, pogotujcie 10 minut, co jakiś czas zamieszajcie. Dodajcie pokrojony szczypior, przyprawy – mieszankę kreolską, łyżkę tymianku, łyżeczkę soli, łyżeczkę płatków chili, pieprz cayenne. Dorzućcie krewetki i mięso z kurczaka, porwane na mniejsze kawałki, zamieszajcie i gotujcie całość na maciupeńkim ogniu, tak żeby tylko mrugało, przez czas w jakim ugotujecie ryż. Podajemy
Karo in the Kitchenzrobienia. A tak naprawdę, tylko wałkowanie mnie wkurzało, bo ciasto musi być naprawdę cienkie. Przepis na ciasto 300 gram mąki pszennej 3/4 szklanki wrzącej wody szczypta mąki Do misy miksera wsypujemy mąkę dodajemy sól i wlewamy wrzątek i włączamy mikser, który wyrobi nam ciasto. Jeśli robimy to ręcznie mąkę zalewamy wodą i mieszamy drewnianą(...)pieczenia, układamy na papierze pierożki i gotujemy ok 15 minut, przy gotującej się wodzie. Do pierożków możemy podać sos sojowy, z odrobiną oleju sezamowego i płatków chili razem wymieszanych. Z takiej ilości składników wyszło mi koło 50 niedużych pierożków. Na zdjęciu poniżej widać jak jeden z pierożków został nadgryziony, nie mogłam się powstrzymać w trakcie robienia zdjęcia
Kuchnia na wzgórzuniedużej ilości masła. Przepis na kopytka dyniowe Składniki na kopytka dyniowe 600 g upieczonej dyni (waga po upieczeniu) łyżeczka oliwy z oliwek 300 g mąki pszennej 1 jajko duża szczypta gałki muszkatołowej pół łyżeczki soli Dodatkowo: ok. 70 g masła dwie gałązki świeżego rozmarynu parmezan Jak zrobić kopytka dyniowe Dynię pokrój w dużą kostkę lub plastry. Ułóż je równomiernie(...)smaż około minutę. Kopytka polej masłem rozmarynowych i posyp płatkami parmezanu. Zobacz też inne przepisy na obiady Makaron z masłem szałwiowym Ramen z grzybami Klopsiki w sosie musztardowym Chili z dynią Pulpeciki dyniowe na selerowym puree Gulasz cebulowy Zobacz też najnowsze przepisy Kopytka dyniowe Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Powidła z piekarnika Sos marinara Lody malinowe bez maszynki Artykuł
okolicepalnika.plSennie. Z kubkiem herbaty. Błądzę we własnych myślach... A Ty? Po prostu bądź... :* Pewnie już na sam widok świątecznych potraw dostajecie mdłości (jak każdy przejedzony człek
My simple kitchenzimną wodą z kranu w celu jego zahartowania. Na głębokiej patelni rozgrzałem mocno niewielką ilość oliwy, do której dodałem posiekane w piórka cebulki dymki (bez szczypiorku), pokrojoną drobno papryczkę chili bez pestek oraz 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz starty na drobnej tarce korzeń imbiru. Pół łyżeczki kminu rzymskiego roztarłem w moździerzu i po zeszkleniu się cebuli również dodałem(...)olej do temperatury 170 stopni. W głębokim talerzu wymieszałem pozostałą mąkę wraz z mocno schłodzoną wodą gazowaną (100 ml wody na 100 gram mąki), 4 łyżeczkami wiórek kokosowych i szczyptą soli. Przygotowane ciasto powinno mieć niezbyt gęstą konsystencję - przypominającą ciasto naleśnikowe. Krewetki dokładnie obtoczyłem w cieście i układałem w koszyku do frytkownicy w ten sposób, aby się nie stykały
Wyprawy kulinarnewiejskiej) kilka czarnych oliwek 5-6 suszonych pomidorów z oliwy Składniki - sos: 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka oliwy z oliwek szczypta ziół prowansalskich sporo pieprzu szczypta cukru 1/2 małego ząbka czosnku Przygotowanie: Ciasto Odmierzoną mąkę wsypujemy do miski. Mieszamy z drożdżami, solą i ziołami. Dodajemy odrobinę oleju i stopniowo wlewamy wodę. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej(...)wysokie choć na centymetr. Nakłuwamy wykałaczką bądź widelcem. Smarujemy sosem pomidorowym. Rozkładamy równomiernie pieczarki, cebulę, ser żółty, a następnie wędlinę i ogórki. Na koniec lekko posypujemy ziołami prowansalskimi i chili. Pizza standardowa gotowa Wykończenie Toskańskiego Marzenia Spód ciasta przygotowujemy na blasze tak jak powyżej. Na wyłożony żółty ser rozsypujemy posiekane mięsko, a następnie układamy plastry mozzarelli, oliwki i suszonego pomidora
Kuchnia po mojemufor english version scroll down Nawet nie wiecie (i nie chcecie wiedzieć) jak długo przymierzałam się do upieczenia tego...ciasta? Bo koniec końców to przecież ciasto
chili & sugarmnie Asia chwaląc się wielkanocnymi sakiewkami. Postanowiłam jej pomysł wykorzystać do zrobienia mojej sałatki.Składniki sałatki:sałata lodowa,groszek zielony konserwowy,ogórek konserwowy (ja dałam miniaturki marynowane z chili),boczek wędzony,zielona pietruszka,jajka.Boczek pokroić w paseczki i na średnio gorącej patelni wytopić tłuszcz tak, aby te paseczki boczku stały się zrumienione i chrupkie. Wyłożyć(...)mało, ale starcza na kilka potraw, więc czasem można zaszaleć ;)Składniki sosu:5-6 filecików anchois,3-4 łyżki majonezu,2 łyżki soku z cytryny,duża szczypta mielonej ostrej papryki.Majonez, sok z cytryny i paprykę wymieszać dokładnie Dodać posiekane drobniutko fileciki anchois. Jeśli ktoś lubi bardziej słone potrawy, może dosypać soli. Ja jej nie dodawałam, gdyż
Codzienna kuchnia niecodziennatwardych kawałków. Na tym etapie można dodać jedną lub dwie łyżeczki octu aby uzyskać odpowiednią ostrość smaku. Mieszankę gotować często mieszając aż uzyska odpowiednią konsystencję syropu. Po zakończeniu dodać szczyptę soli do smaku i cukru do lekkiego osłodzenia jeśli to konieczne. Domowa musztarda. Własną musztardę można zrobić z kilku prostych składników. I będzie ona doskonałym dodatkiem do dań z grilla(...)Teriyaki jest doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa i ryb. Wystarczy wymieszać w równych częściach: sake, ryż kukurydziany lub biały wermut z syropem z agawy, dodać imbir, olej sezamowy i chili do smaku. Domowy sos czekoladowy . Jest on bardzo łatwy do zrobienia. Wystarczy w rondelku roztopić ciemną czekoladę ze śmietanką kremówką lub bitą śmietaną często mieszając i pilnując aby się
naRuszcietwardych kawałków. Na tym etapie można dodać jedną lub dwie łyżeczki octu aby uzyskać odpowiednią ostrość smaku. Mieszankę gotować często mieszając aż uzyska odpowiednią konsystencję syropu. Po zakończeniu dodać szczyptę soli do smaku i cukru do lekkiego osłodzenia jeśli to konieczne. Domowa musztarda. Własną musztardę można zrobić z kilku prostych składników. I będzie ona doskonałym dodatkiem do dań z grilla(...)Teriyaki jest doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa i ryb. Wystarczy wymieszać w równych częściach: sake, ryż kukurydziany lub biały wermut z syropem z agawy, dodać imbir, olej sezamowy i chili do smaku. Domowy sos czekoladowy . Jest on bardzo łatwy do zrobienia. Wystarczy w rondelku roztopić ciemną czekoladę ze śmietanką kremówką lub bitą śmietaną często mieszając i pilnując aby się
naRuszciePorcje: 4 Ozory cielęce 2 ozory cielęce Solanka: 120 g soli kuchennej 40 g cukru trzcinowego 1 łyżka ziół prowansalskich 1 trawa żubrowa 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki płatków chili 1,5 l wody Składniki solanki doprowadź do wrzenia i wystudź. Ozorki włóż do worków, zalej solanką, zamknij próżniowo, odstaw w zimne miejsce na 24 godziny. Ozory wypłukaj w zimnej wodzie(...)pieprz do smaku Płatki bławatka (opcjonalnie) Jajka ugotuj w kąpieli wodnej w temp. 62°C przez 2 godziny, wystudź. Agar wymieszaj z wodą, sokiem z kiszonych ogórków i szczyptą soli, zagotuj mieszając, dopraw do smaku. Wylej na płaskie talerze warstwę 2-3 mm, połowę posyp płatkami kwiatów (opcjonalnie). Odstaw na blat do zastygnięcia. Przy pomocy ringów cukierniczych w dwóch rozmiarach
SzczyptaSmaQorzecha włoskiego 4 łyżki syropu z granatów 1 łyżka soku z cytryny pół pęczka natki pietruszki pół łyżeczki płatków czerwonej papryczki chili (lub więcej) 1 łyżeczka sumaka 5 połówek orzecha włoskiego (do przybrania) grubo posiekanych sól 2 łyżki oliwy extra virgin (przepis na 4 porcje(...)drobną kostkę, dodajemy do pomidorów. Dymki i orzechy drobno siekamy, dorzucamy do pomidorów i papryki. Wlewamy do tego syrop z granatów, sok z cytryny i oliwę. Doprawiamy sumakiem, solą, chili, dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Przed podaniem posypujemy większymi kawałkami orzechów. 3. Pomidory pod pierzynką Składniki: 4 dojrzałe średnie pomidory
Kardamonovy