zimowe dni warto poprawić sobie humor jedzeniem,dobrze doprawiony chudy kurczak ze szczyptą pikanterii jest pyszny i rozgrzewający. Mało pracy a efekt jest znakomity! Jeśli lubicie pikantne smaki ten przepis jest dla Was :-) Potrawa powstała przy użyciu wspaniałych przypraw firmy BELLA BIS które otrzymałam jakis czas temu w ramach współpracy,jeśli macie ochotę zapoznać się z większym(...)pojedyncze filety z kurczaka 100 g suszonych pomidorów w zalewie 80 g sera żółtego 3 ząbki czosnku sól morska do smaku przyprawa gajowego BELLA BIS do smaku płatki chili BELLA BIS 2 łyżki oliwy do posmarowania naczynia Sposób przygotowania Filet z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym,naciąć wzdłuż tak aby utworzyć kieszeń, uważać
Wanilia i Kardamoncienkie paski 1/2 cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 8 pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 1 żółta lub czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski sól i pieprz do smaku 1 szczypta płatków chilli 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka startego parmezanu garść świeżych listków bazylii Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente, zazwyczaj(...)przez około 6 do 8 minut. Przełóż na talerz i odstaw. Do patelni dodaj cebulę i smaż, mieszając, do zeszklenia, przez około 3 do 4 minuty. Dodaj grzyby, paprykę, chili i dopraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie, przez około 4 do 6 minut. Włóż kurczaka ponownie do patelni, wlej bulion
karmelowyOstatnio rzadziej gotuję zupy. Nie mam zupowej weny no i skończyły się pachnące pomidory, pękate dynie itp... Dzisiejszy przepis podpatrzyłam w książce "Kuchnia wegetariańska świata
Dzieje kuchennej WiewióryMoja wersja pikantnych pierogów, którą uwielbiam. Mielona wołowina z pomidorami, wolno duszona w czerwonym winie oraz suszone pomidory, chilli i ser pleśniowy… Wszystko razem tworzy
Oryginalny smakdorzucamy je do garnka i smażymy na średnik ogniu, rozdrabniając je drewnianą łopatką i często mieszając aby nie przywarło do dna. Od razu po wrzuceniu solimy je i dodajemy szczyptę pieprzu. Smażymy je do chwili, aż będzie dobrze zarumienione. 4. RYŻ : gotujemy go albo w woreczkach (wygodniej) albo tak jak pokazywaliśmy wcześniej, czyli: Jeśli macie sypki ryż, pamiętajcie, że gotujemy(...)zważyła. 8. PODANIE: na talerz wsypujemy solidna porcję ryżu i nalewamy na środek solidną porcję sosu i tak oto mamy solidną porcję dla solidnych żarłoków. OM NOM NOM! Post CHILI CON CARNE by Walec – 4 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenmarynujemy w lodówce przez ok. 3-4 h. 2. W szerokim garnku lub wysokiej patelni o grubym dnie rozgrzewamy masło ghee, wrzucamy kawałki cynamonu i pozostałe suche przyprawy - kmin, chili, papryczkę suszoną oraz cebulę i smażymy na dość mocnym ogniu, aż przyprawy zaczną pachnieć, ale nie dłużej niż 1-2 minuty. 3. Dodajemy kurczaka z marynatą, cały czas mieszając(...)minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli macie kurczaka w większych porcjach (z kośćmi), trzeba dusić nieco dłużej, ok. 30-40 minut. 4. Na koniec dodajemy cukier i szczyptę soli. Podajemy w szerokich, małych miseczkach, na wierzch nakładamy po łyżce jogurtu i obficie posypujemy świeżą kolendrą; w osobnym naczyniu serwujemy ryż basmati i raitę
Kuchnia Prezydentowejmarchewka 1 mała cukinia 1 łyżka oleju kukurydzianego (do podsmażenia warzyw) kilka zielonych cebulek 6-8 gałązek kolendry Sos: 8-10 cieniutkich plasterków imbiru drobno posiekanych 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki sosu sojowego sok z całej limonki 1 łyżka oleju sezamowego 4 łyżki oleju kukurydzianego(...)szerokiej miski. Cebulkę kroję w szerokie krążki, kolendrę grubo siekam. Cukinię kroję w długie, wąskie plasterki, marchewkę w małe słupki. Cukinię i marchewkę krótko podsmażam na patelni ze szczyptą soli u cukru, żeby zmiękły. Odstawiam warzywa do wystudzenia na papierowym ręczniku, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu
Kuchnia PrezydentowejW tym roku po raz pierwszy w swojej kuchni goszczę dynię. Będąc szczerą - najbardziej smakuje mi w wersji na słodko ;) Czyli wszelkie ciasta, placki, owsianki itp
chili & sugarktóry w tym roku wyjątkowo obrodził mi w ogródku. Pachnie gałką, całość jest kremowa i delikatna. A jeśli macie ochotę na pikantniejszy akcent, posypcie sobie na talerzu płatkami zmielonego chili. Jest do syta i pysznie! Wszystkie składniki do przygotowania lasagne kupicie min w sklepie Kuchnie Świata Składniki na duże ceramiczne naczynie: 500 g makaronu lasagne(...)Świeżo mielony pieprz do smaku Sos szpinakowy: 450 g świeżych liści szpinaku 1 duża cebula 1/2 pora 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 15 dag kwaśnej śmietany 18% Szczypta gałki muszkatołowej do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sól do smaku Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej 600 ml mleka Duża szczypta gałki muszkatołowej
Wanilia i Kardamonbyłabym sobą gdybym nie nakombinowała.... Drożdżowy pieróg nadziany farszem z mięsa mielonego, kurek, cukinii, doprawiony szczyptą pikantnego chilli posypany startym serem to doskonały pomysł na obiad, ciasto drożdżowe dzięki dodatkowi majonezu jest wspaniale puszyste, rozeszły się w mig więc smakowało, polecam! Danie prezentuje się na talerzu Jesień-Autumn Porcelana Bogucice Składniki: Ciasto drożdżowe: 25 dag mąki pszennej(...)szklanki ciepłego mleka 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 czubate łyżki majonezu Farsz: 40 dag mięsa mielonego 1/2 cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 20 dag świeżych kurek 15 dag sera żółtego 3 łyżki oleju 1 łyżka masła sól do smaku pieprz do smaku przyprawa do mięsa mielonego do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę
Wanilia i Kardamonniej pełnymi garściami. Dzisiaj proponuję właśnie pyszny, sycący, domowy placek po węgiersku. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsa z udźca wołowego, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, 3 ogórków kiszonych, 1 dużej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 1 puszki pomidorów, 0,5 kg ziemniaków, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, 2 jajek, soli, cukru, mielonego czarnego pieprzu, 3 liści(...)upływie tego czasu dodałem do garnka 3 liście laurowe oraz pomidory z puszki. Całość posoliłem i przyprawiłem czarnym mielonym pieprzem, połową łyżeczki kminku, połową łyżeczki kminu rzymskiego i dwoma szczyptami oregano. Cytrynę wyszorowałem i wyparzyłem, po czym na tarce o drobnych oczkach starłem wierzchnią warstwę skórki z połowy cytryny, którą dodałem do gulaszu. Dodałem do niego również sok z połowy
Wyprawy kulinarneSushi to niemal symbol kuchni japońskiej. Odmian tej popularnej, azjatyckiej potrawy jest bardzo wiele. Poniżej znajduje się przepis na Temaki, czyli rodzaj sushi podawany w postaci
Słodka StronaPrzyrządzenie domowej musztardy jest banalne proste i wbrew pozorom tańsze, niż kupienie gotowej. Za słoiczek dobrej musztardy np. z suszonymi pomidorami lub chili płaciłam około 10-13 zł. Robiąc ją sama zapłaciłam około 12 zł za 2 słoiczki, a octu i pasty z suszonych pomidorów wystarczy mi jeszcze na kolejne 4-5 słoiczków. Do tego musztarda wychodzi naprawdę pyszna(...)słoiczki ok. 200 ml 9 łyżek białej gorczycy 8 łyżek octu z białego wina 6 łyżek wody (przegotowanej) na następny dzień: ok. 8 łyżek wody kopiasta łyżeczka miodu szczypta soli łyżka pasty z suszonych pomidorów Gorczycę zalewamy octem i wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Na następny dzień przekładamy do blendera i miksujemy stopniowo dolewając wody. Możecie zmiksować
Mienta blogmałe banany 120 g cukru trzcinowego 3 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżka oleju kokosowego i rzepakowego 2 czubate łyżki naturalnego kakao 2 szczypty chilli Przygotowanie: Cukinię przycinamy na końcach i trzemy na tarce o małych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. W oddzielnej misce mieszamy suche składniki(...)ciasta dodajemy startą cukinię i bananowe puree, a także olej (kokosowy i rzepakowy). Dokładnie ze sobą mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, wlewamy niewielką ilość wody. Całość doprawiamy odrobiną chili. Formę o średnicy ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej ciasto i wyrównujemy. Pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Zostawiamy do lekkiego
Kuchnia Elliewątróbki drobiowej 1 szklanka mąki ryżowej 1 gruszka 3 duże cebule sól pieprz ziołowa pieprz czarny olej kokosowy do smażenia szczypta papryczki chilli Wykonanie Na wstępnie oczyszczamy naszą wątróbkę z żółtych żyłek itp , następnie naszą wątróbkę obtaczam w mące ryżowej , i na rozgrzaną patelnie z olejem kokosowym wykładam wątróbkę ,przykrywam(...)często mieszając , po naszym czasie zalewamy 3 szklankami wody , i gotujemy na małym ogniu , do momentu odparowania wody . Jak woda już nam odparowała , doprawiamy nasza wątróbkę solą , pieprzem , oraz chili , po wymieszaniu mamy wątróbkę gotową do podania . Smacznego
Mój Smak