masę i odstawiłem do lodówki. Bakłażana pokroiłem wzdłuż na plasterki o grubości około 1 cm, które posoliłem z obu stron i odstawiłem na około 15 minut. 5 papryczek chili pokroiłem w drobniejsze kawałki, usuwając szypułki. Następnie dość dokładnie zmiksowałem je za pomocą blendera. Na małej patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem zmiksowaną paprykę, którą podsmażałem na małym ogniu(...)przełożyłem do pojemniczka i pozostawiłem do ostygnięcia. Do niewielkiej miseczki włożyłem 3 łyżki majonezu, dodałem 400 gram jogurtu naturalnego, 3 średniej wielkości ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i szczyptę ziół prowansalskich. Całość wymieszałem tak, aby w sosie nie było żadnych grudek, a następnie odstawiłem do lodówki. Posolonego bakłażana opłukałem pod bieżącą wodą i wytarłem ręcznikiem papierowym. Następnie delikatnie skropiłem
Wyprawy kulinarnepieczenia ~4 łyżki cukru pudru Przygotować tortownicę - wyłożyć ją papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać mąką. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera na minimalne i dodać cukier, ubijać jeszcze kilka sekund aż cukier nie połączy się z białkami. Następnie dodać żółtka, przesiać mąki, kakao i proszek(...)galaretka będzie już wystarczająco stężała wylać ją na biszkopt, wysypać owoce i wstawić ciasto do lodówki aż galaretka nie stężeje całkowicie. Ciasto należy przechowywać w lodówce. Smacznego! :) LUBISZ CHILI&SUGAR? POLUB TEŻ NA FACEBOOK'U! *klik
chili & sugarsmacznego ;) zapraszam zatem na zupę dyniową z imbirem :)Składniki:dynia o wadze około 2 kg.,świeży imbir - około 5 cm.,1 większa cebula,rosół lub bulion warzywny,duża szczypta cukru,3-4 łyżki oleju,sól i ostra mielona papryka - do smaku.Dynię pokroić na mniejsze kawałki, obrać ze skóry i usunąć środek z pestkami.Pokroić w kostkę(...)rosołem (bulionem) w ilości kilka cm powyżej poziomu warzyw. Całość gotować jeszcze na wolnym ogniu przez 5-10 minut. Zmiksować i doprawić solą i ostrą papryką. Polecam Wam płatki chili, które można kupić w małych szklanych młynkach - sprawdzają się rewelacyjnie.Zupę można podać z jogurtem naturalnym lub śmietaną, posypaną uprażonymi pestkami z dyni. Ja ograniczyłam się do dodatku
Codzienna kuchnia niecodziennaspali się i po upieczeniu będzie miał maślaną konsystencję oraz słodkawy posmak). Wszystkie warzywa równomiernie oblewamy oliwą oraz sosem sojowym (lub octem balsamicznym) posypujemy odrobiną soli, cukru, pieprzu oraz chili. 3. PIECZENIE (40 min) Blaszkę z warzywami wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 min – warzywa powinny być mocno spieczone, tak jak na zdjęciu. Wtedy są gotowe i możemy(...)PIETRUSZKI (3 min) Gdy warzywa są w piekarniku, w międzyczasie przygotowujemy pesto. Natkę pietruszki z grubsza siekamy, ser kroimy w mniejsze kawałki i blendujemy razem z dodatkiem oliwy oraz szczypty soli. Gotowe pesto odstawiamy do lodówki. 5. OBIERANIE SKÓREK (3 min) Po wyciągnięciu warzyw z piekarnika czekamy aż wystygną na tyle, aby można było dotykać je rękoma. Ząbki czosnku obieramy
Nerds Kitchengumowate, ale nie wyszły chrupiące, a dzieci zajadały się ze smakiem. Wytrawne gofry z dodatkiem szczypiorku i żółtego sera z warzywami, mozzarellą i wszystko polane musem truskawkowym z dodatkiem chili na bazie oleju rzepakowego, dziwnie brzmi, ale wyszło pysznie. W cieście na gofry oraz w musie truskawkowym składnikiem jest olej rzepakowy, gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega(...)oraz wpływa na prawidłowy rozwój dzieci, co jest niezwykle ważne. Składniki: gofry: - 1,5 szklanki mąki; - 2 jajka; - 1/3 szklanki oleju rzepakowego; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - duża szczypta soli; - 1 szklanka mleka; - 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku; - 10 dag startego żółtego sera; mus truskawkowy : – garść truskawek; – 3 łyżki oleju rzepakowego; – kawałek papryczki chilli; – sól, pieprz
dom-agi.ploliwy z oliwek (my użyliśmy oliwy aromatyzowanej peperoncino) i zeszklenie na niej cebuli. Następnie dodajemy marchew i papryki. Podsmażamy dodając rozgnieciony ząbek czosnku i 3-4 plastry suszonej papryczki chili (ilość zależy od waszych indywidualnych upodobań) i stopniowo podlewamy bulionem. Doprawiamy cytrynowym pieprzem, który nadaje daniu wspaniały aromat. Jak zauważyliście, nie dodawaliśmy soli gdyż była ona obecna w bulionie(...)ugotowaniu dodajemy do warzyw ze zredukowanym bulionem i mieszamy. Kolejnym krokiem jest przygotowanie Dorsza. Filety kroimy na pół i chwilkę namaczamy je w jajku wymieszanym z łyżką sosu sojowego, szczyptą pieprzu cytrynowego, rozgniecionymi ziarnami kolendry, drobno posiekanym koperkiem i niewielką ilością soli. Po chwili opruszamy je delikatnie mąką i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż do uzyskania złocistego koloru. W międzyczasie
Wspólne smakipuszce krojone puszka kukurydzy, 3 ząbki czosnku, 2 cebule, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 kostka rosołowa(lub litr rosołu) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól,pieprz, szczypta czyli(ja daję trochę więcej bo lubię jak jest ostra) 2 łyżki majeranku, Przygotowanie: cebulę obrac,pokroić w kostkę i przyrumienić na oliwie,dodać mięso mielone i podsmażyć, w garnku zagrzać(...)gotowy rosół) dodać podsmażoną cebulkę z mięskiem i kukurydzę, pogotować ok 30 min,dodać odcedzone fasole(białą i czerwoną)pomidory z puszki,koncentrat pomidorowy,czosnek wyciśnięty przez praskę i chili,, majeranek,zioła,dolać wody tak żeby przykryte były wszystkie składniki, gotujemy jeszcze ok 30 min,doprawiamy solą pieprzem Smacznego
Swojskie jedzonkoczym dodałem na patelnię 500 ml coca coli i 2 puszki pomidorów. Następnie dodałem skórkę otartą z cytryny oraz sok z jednej cytryny i pokrojone w duże kawałki papryczki chili, które pozbawiłem pestek. Całość doprawiłem solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Doprowadziłem do wrzenia, a następnie dusiłem na niewielkim ogniu przez 2 godziny pod przykryciem, a następnie przez kolejne(...)płynu, a sos zrobił się dość gęsty. 250 gram pszennej mąki chlebowej, 125 gram mąki kukurydzianej i 125 gram mąki razowej żytniej przesiałem do miski, do której dodałem też szczyptę soli oraz 2 łyżeczki czarnuszki. 7 gram drożdży wymieszałem z łyżką wody i niewielką ilością mąki oraz 50 ml letniej wody i odstawiłem na 5 minut. Po tym czasie dodałem
Wyprawy kulinarnekakaowy pudding z nasion chia , z czereśniami i ricottą ; herbata choco-chili ~ Pierwsze spotkanie z chia, udane! Zastanawiałam się do czego je porównać i pomyślałam o tapioce. Tak samo chia przyjmuje smak dodatków, ma podobną konsystencję, ale i tak i tak wiadomo, że to co innego :) Poza tym nasiona szałwii hiszpańskiej to istna skarbnica zdrowia! Możecie kupić je np. TUTAJ(...)PRZEPIS /1 porcja/ (vegan) inspiracja ~40g nasion chia (szałwii hiszpańskiej) ~szklanka mleka sojowego ~20 g kakao ~cukier/stevia/syrop do smaku ~szczypta soli ~70g czereśni (u mnie mrożone, wcześniej rozmrożone) ~ricotta - w wersji wegańskiej pomijamy, dodajemy coś innego :) Chia zalewamy mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki. Czereśnie też wstawiamy do lodówki, aby się rozmroziły, lub zostawiamy je w temp. pokojowej. Rano
breakfast of dreamspołowy cytryny. Całość przyprawiłem niewielką ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu i dokładnie wymieszałem, po czym odstawiłem do lodówki. Ziarenka granata porozdzielałem i włożyłem do miseczki. Papryczkę chili pozbawiłem pestek i wewnętrznych błon, a następnie drobno ją posiekałem i dodałem do ziarenek granata. Posiekałem kilka listków mięty, które również dodałem do granata, podobnie jak wierzchnią (zieloną) warstwę skórki z limonki(...)następnie całość po dokładnym wymieszaniu umieściłem w lodówce. Ziemniaki pokroiłem w cienkie plasterki i włożyłem do głębokiej patelni. Dodałem 3 pokrojone w półplasterki szalotki, pokrojony w plastry ząbek czosnku, szczyptę tymianku, pół łyżeczki kminku, pół łyżeczki kminu rzymskiego, 3 łyżki oliwy, szczyptę soli i niewielką ilość świeżo zmielonego pieprzu. Całość dusiłem pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki
Wyprawy kulinarnestylu,( które przygotowałam sama w slow cooker) podana z dzikim ryżem i ryżem długoziarnistym. Zupa jest nie tylko dietetyczna ale i wegetariańska. Przygotowana na lekkim warzywnym wywarze z dodatkiem chili i indyjskiego curry. Na blogu już jest przepis na zupę krem marchewkową, oraz na wiele innych zup kremów. Zupa krem z marchwi i pomarańczy, przygotujcie wg tego przepisu, gdyż nawet(...)zupa jest bardzo smaczna! 1/2 litra wywaru warzywnego 1 szalotka 2 marchewki 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku 2 łyżki puree z pomarańczy 1/2 łyżeczki curry indyjskie Kamis szczypta chilli ryż dziki i ryż długoziarnisty 2 łyżki śmietanki 30% Ryż był ugotowany przy okazji przygotowania gołąbków i wątróbki. W rondelku podgrzewamy oliwę, szklimy na niej drobno pokrojoną szalotkę i czosnek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięroślinnego 2 pojedyncze piersi z kurczaka, bez kości i pookrojone w grubszą kostkę sól i pieprz 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka listków tymianku 1 duży brokuł, różyczki oddzielone od rdzenia 2 łyżki białego wina 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu drobiowego 1/2 -1 szklanka mleka 250 g makaronu Przygotowanie(...)smaż przez chwilę aż poczujesz jego aromat. W czasie smażenia cebuli, obierz rdzeń brokuła ze stwardniałej skórki i pokrój go w małą kostkę. Dodaj go do patelni, dopraw dużą szczyptą soli, przykryj i duś na małym ogniu przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie wlej wino, gotuj aż prawie odparuje, po czym wsyp łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj
karmelowysalsa) przyrządzany na bazie awokado. Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Oprócz awokado dodaje się także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Nazwa guacamole pochodzi z języka nahuatl, āhuacamolli (w języku nahuatl(...)się je jako guakamole. Istnieje bardzo wiele przepisów na przygotowanie tego sosu, które zależą zarówno od dostępności składników, jak i od osobistych upodobań. Najczęściej podstawą potrawy jest roztarte awokado, szczypta soli i odrobina soku z limonki lub cytryny. Tam gdzie awokado jest drogie, jako dodatkowego wypełniacza używa się kwaśnej śmietany lub majonezu, co niektórzy uważają za niepożądane, ze względu
W mojej kuchnimałży , 5 łyżek oliwy, 200 g szalotki, 3 ząbki czosnku, 1 chili, 1 trawa cytrynowa, 3 listki limonki, 400 ml soku pomidorowego, 200 ml wina białego półwytrawnego, sól, cukier, pietruszka lub kolendra, opakowanie ciasta francuskiego, 1 białko. Wyszorować szczoteczką mule, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szczególnie trzeba zwrócić(...)dokładne mycie muli nie pochodzących z hodowli, gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych. Szalotkę posiekać, poddusić na oliwie z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie dodać posiekany czosnek, posiekaną trawę cytrynową oraz listki limonki, dusić razem około 2 minut. Wlać sok pomidorowy i dusić aż sos zgęstnieje. Wlać wino, zagotować. Sos przelać do formy do zapiekania, włożyć mule, posypać natką
królestwo garów