szczypta chili - 2500 przepisów (strona:125/167)

DYNIOWE CURRY Z KURCZAKIEM I SALSĄ ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 199

śmietany 30% 1 łyżka oliwy lub oleju 1 łyżka masła sól morska świeżo zmielony czarny pieprz SALSA 2 pomidory malinowe garść listków posiekanej kolendry lub natki pietruszki 1/4 papryczki chili pokrojonej w krążki 1 ząbek czosnku starty na tarce 1 łyżka oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól morska  świeżo zmielony czarny pieprz DO PODANIA: smażony ryż z sosem(...)kurkumy,  2 łyżeczek startego imbiru, 2 startych ząbków czosnku i 1 łyżki oliwy WYKONANIE RYŻ ( 1 torebkę) gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, studzimy i doprawiamy pieprzem, szczyptą kurkumy, startym na tarce czosnkiem i ziarnami sezamu. Smażymy na patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego klarowanego masła lub oleju kokosowego lub oliwy. Mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec smażenia

cool and minty
Pizza na wypasie z serem w bokach 150

łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 gram mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody 25 gram drożdży Sos pomidorowy 400 gram pomidorów z puszki 1 łyżeczka sambal oelek szczypta soli i pieprzu 1 szalotka 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie świeża bazylia 1/3 szklanki wody łyżka oliwy z oliwek Pozostałe składniki: kilka różyczek brokuł, wcześniej ugotowanych na parze przez(...)niej i uzyskamy chrupiące chipsy 6-7 pieczarek, pokrojonych w plastry i smażonych na patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek do momentu aż nadmiar wody wyparuje posiekana papryczka chili posiekana papryka mini pomarańczowa 20 gram sera mozzarella 20 gram sera cheddar 250 gram sera gouda- połowę sera kroję w prostokąty, których krótszy bok powinien mieć długość

Mango Papaja
Butter chicken czyli maślany kurczak 141

indyjskich przypraw. Tym którzy lubią bardziej ostro, proponuję dodać do sosu chili w proszku. Przepis zaczerpnięty z tego bloga. 500 g piersi kurczaka marynata : sok z jednej cytryny 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki imbiru 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki tandorii masala sos : 3 łyżki masła szczypta mielonego

Polska Zupa
Butter chicken czyli maślany kurczak 142

indyjskich przypraw. Tym którzy lubią bardziej ostro, proponuję dodać do sosu chili w proszku. Przepis zaczerpnięty z tego bloga. 500 g piersi kurczaka marynata : sok z jednej cytryny 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki imbiru 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki tandorii masala sos : 3 łyżki masła szczypta mielonego

Polska Zupa
Kopytka z dyni z szałwią i mięsem mielonym w pomidorach 218

kopytka: - 150 g mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 jajko - szczypta soli - kilka gałązek świeżej szałwii - 200 g puree z dyni Składniki na farsz: - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 słoiczek sosu pomidorowego (300g) - sól, pieprz, chili Składniki na ok. 40 sztuk kopytek. Składniki na 3-4 porcji. Jeżeli

Kuchenne Wariacje
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i pieczarkami 211

zwykle używamy goudy) biały pieprz, curry, słodka i ostra papryka, chili, garam masala olej do smażenia Startą marchew, selera i pietruszkę podsmażyć na rozgrzanym oleju, po zdjęciu z patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę oraz pora, a następnie pokrojone pieczarki. Następnie podsmażyć ryż z curry i szczyptą pieprzu, podlewać co jakiś czas 0,5 szklanki bulionu, aż ryż wchłonie wszystko

Przepysznik - BLW i nie tylko
Turecka zupa z czerwonej soczewicy 180

soli 750-1000ml wody 1,5 łyżki suszonej mięty pieprz szczypta sumaku (do smaku) kilka listków świeżej mięty do przybrania Przygotowanie : . W garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia, przesmażyć na nim pokrojona w drobna kostkę cebulę i starta na tarce o grubych oczkach marchewkę. Dodać paprykę, kumin, płatki chili i koncentrat pomidorowy - wszystko dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu

Codzienne Gotowanie
żurawinowo-waniliowe bezglutenowe mini babki 168

także życzyć zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Wielkiejnocy dla wszystkich czytelników chili&sugar! Mam nadzieję, że spędzicie je miło, w rodzinnym gronie, zajadając pysznymi smakołykami :) ŻURAWINOWO-WANILIOWE BEZGLUTENOWE MINI BABKI przepis autorski // ok. 7 babeczek ~100g mąki gryczanej ~150g mąki ryżowej ~50g kisielu o smaku żurawinowym + opcjonalnie szczypta czerwonego barwnika spożywczego ~łyżeczka ekstraktu z wanilii ~3 jajka ~1/3 szklanki

chili & sugar
Czarny makaron z krewetkami 167

opisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić czosnek i chili. Podsmażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Czosnek lekko się zezłoci, ale nie powinien brązowieć. Dodać wino, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić krewetki, po minucie odwrócić na druga stronę. Smażyć kolejna minutę.** Wymieszać z natką pietruszki, doprawić szczyptą soli. Dodać ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać. Skropić sokiem z limonki

Pełny talerz
Tagine z kurczakiem i gruszkami 228

suszonych fig, 50 gram rodzynek, 2 białych cebul, 2 gruszek, 3 łyżek miodu, 2 łyżek masła, 150 gram kaszy kus-kus, pęczka natki świeżej kolendry, 3 zielonych papryczek chili, 2 ząbków czosnku, 2 łyżeczek nasion kminu rzymskiego, 2 łyżeczek nasion kminku, 2 łyżeczek nasion kolendry, 10 goździków, 1 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczek mielonego cynamonu, 4 liści laurowych, 8 łyżek oliwy(...)łyżeczki nasion kminu rzymskiego, 2 łyżeczki nasion kminku i 2 łyżeczki nasion kolendry i dodałem je do moździerza wraz z 10 goździkami, 3 łyżeczkami cynamonu, łyżeczką kurkumy i szczyptą soli. Całość roztarłem na proszek i dodałem do kurczaka. Mięso dokładnie wymieszałem z przyprawami i odstawiłem na godzinę do lodówki. Największy problem z przygotowaniem taginu polega na konieczności posiadania odpowiedniego glinianego

Wyprawy kulinarne
HUMMUS DYNIOWY- REWELACJA 201

ząbki czosnku- 2 łyżeczki ostrej papryki- 1 łyżeczka słodkiej papryki- 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki- sok z 1/2-1 cytryny- szklanka puree z dyni*- sól- ok.1/4 - 1/2 szklanki zimnej wody- chili (nie trzeba)* puree z dyni:Najłatwiej przygotować w piekarniku. Wymytą, przekrojoną na pół dynię umieszczamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do ok.200(...)cytryny, czosnek, szczyptę soli oraz przyprawy i miksujemy na gładką, gęstą masę (używam do tego ręczny blender). Do dobrze zmiksowanej masy dodajemy puree z dyni, miksujemy. Następnie dolewamy stopniowo wodę i cały czas miksujemy. Ja dałam ponad pół szklanki lekko gazowanej wody (jest wtedy bardziej puszyste). Doprawić do smaku solą, ewentualnie papryką lub chili (wyostrzy smak). Podawać z dobrą oliwą

Smaczne Zdrowe
Chipsy z carpaccio w czekoladowej glazurze 172

Dosyć oryginalna i niebanalna propozycja dla osób szukających nowych doznań smakowych- chrupiące chipsy ze smażonych plastrów wołowego carpaccio, otoczone aromatyczną, winno-czekoladową glazurą z dodatkami: rozmarynem, chili i solą morską oraz sezamem i pistacjami. Do chipsów można zaserwować różnego rodzaju dipy, np. konfiturę z czerwonych borówek, która wybornie komponuje się z daniami mięsnymi lub owocowa, nadająca lekkości i orzeźwiania. Wyjątkowe(...)pewno zachwyci rodzinę na uroczystościach rodzinnych czy znajomych na kolacji. Chipsy: * carpaccio wołowe- 20 szt. * czekolada gorzka Goplana- 100 g * słodkie wino czerwone- 1/4 szklanki * masło- 10 g * cynamon- szczypta * sól, pieprz- do smaku * olej- do smażenia Dodatkowo: * rozmaryn- 1 gałązka * chilli- 1/4 szt. * sól morska- do posypania * sezam- 2 łyżki * pistacje- 6-7 sztuk Carpaccio natrzeć solą oraz pieprzem

Kraina Miodem Płynąca
Krem marchewkowy 174

 Jak zapewne wiecie do zup jestem ostatnio anty nastawiona i praktycznie wogóle ich nie jadam!Jeśli już , to są to kremowe , gęste zupy , w których ( jak

Ostra na Słodko
Kurczak a'la Saltimbocca, puree z marchewki i tagliatelle z cukinii- czyli gotowanie na parze ze smakiem 228

wkładamy do kielicha blendera, dodajemy musztardę, śmietanę, curry, posiekaną papryczkę chili i miksujemy na gładkie puree. Przyprawiamy solą do smaku. TAGLIATELLE Z CUKINII Składniki: 1-2 cukinie Sos: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanych listków bazylii 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę szczypta soli Przygotowanie: Cukinię myjemy, następnie za pomocą obieraczki do warzyw

Smakowity Blog Kulinarny
Ryba w sosie pomidorowym 173

oliwek 300ml passaty puszka krojonych pomidorów (400g) sok z cytryny szczypta szafranu sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Olej rozgrzać w głębokim rondlu i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek wyciśnity prez praskę. Dodać kapary, oliwki i harrisę, dokładnie wymieszać, aż cebula pokryje się pastą chili, chwilę smażyć, po czym wlać passatę i krojone pomidory, skropić

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania