szczypta chili - 2500 przepisów (strona:120/167)

Sałatka śledziowa w pieczonych ziemniakach, na Święta 564

włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i szczypty cukru, obgotować przez 10 minut.Gorące ziemniaki odcedzić, przełożyć do brytfanki, skropić olejem, posypać rozmarynem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.W międzyczasie umyć jabłka, pokroić w plastry razem ze skórą, opiec na patelni grillowej. Korniszony i chili zmiksować w malakserze, dodać majonez i jogurt, wymieszać

SzczyptaSmaQ
Guacamole 159

podany z chrupkim pieczywem – na śniadanie lub kolację. Istnieje wiele wersji guacamole – ja podam Wam swoją ulubioną i nieco „wypasioną” – z pomidorem, czosnkiem, zielonym chili i kminem rzymskim – ale oczywiście w podstawowej wersji można pominąć te składniki. Pamiętajcie, aby awokado do przyrządzania guacamole było dojrzałe – zbyt twarde nie nadaje się do jedzenia. Guacamole(...)rozgniatamy widelcem i od razu polewamy sokiem z limonki (inaczej ściemnieje) oraz dodajemy dużą szczyptę soli. Rozgniatamy widelcem bardziej – aż awokado będzie składało się z małych kawałków – nie rozgniatajcie tylko na pastę – guacamole jest smaczniejsze, gdy ma wyraźną strukturę. Cebulę i chili kroimy w bardzo drobną kostkę. Kolendrę myjemy, osuszamy i siekamy. Czosnek wyciskamy, a kmin rozcieramy

Poezja smaku
Pasztet z indyka i wątróbki z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami 181

łyżki otrąb owsianych 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 3 łyżki oleju rzepakowego z pomidorów suszonych przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, czarny pieprz, mielony kminek, papryka wędzona, zioła prowansalskie, mielona kolendra 1 łyżeczka soli 5-6 suszonych pomidorów 1/2 szklanki orzechów włoskich chili w płatkach do posypania wierzchu Na oleju z suszonych pomidorów smażę posiekaną niedbale cebulę i czosnek. Wątróbkę

Mango Papaja
Rosół mojej Żony 188

bardziej słodkawy smak rosołu) 2 pietruszki 1 duży por (tylko biała część) 1 bardzo mała suszona papryczka chili 1/2 średniej wielkości selera lub 2 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 ziarenka kardamonu lub duża szczypta kardamonu mielonego lub około 1 cm obranego świeżego imbiru 2- 3 liście laurowe sos sojowy do smaku (opcjonalnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Burgery z kaszy i botwinki 232

łyżeczki kolendry     1/2 płatków chili     1 ząbek czosnku, drobno posiekany     sól i pieprz Wykonanie : 1. Wstaw garnek na gaz. Wsyp kaszę jaglaną. Przez kilka minut podprażaj ją (mieszając co jakiś czas by jej nie przypalić) . Dodaj szczyptę soli. Gotuj na małym gazie pod przykryciem przez około 20minut. 2. Włącz piekarnik(...)Piecz kolejne 5-10 minut. Burgery podałam z bułkami posmarowanymi pesto z rzodkiewki, awokado,sałatą,pomidorami malinowymi, rzodkiewką, ogórkiem małosolnym lub zielonym. Jako sosu użyłam majonezu. Posypałam płatkami chili i pieprzem cytrynowym. Zapakowałam w torebki śniadaniowe i nakarmiłam chłopaka oraz przyjaciółkę.(oboje nadal żyją - sukces!)  SMACZNEGO! przepis zaczerpnięty z jadłonomia

Fiolka w kuchni
Cevapcici podane z ajvarem, tzatzikiem i chlebkiem lavash 202

wyjęte z łupinek upieczone ząbki czosnku. Dodałem tam również dwie łyżki oliwy oraz szczyptę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Całość zmiksowałem na dość gładką masę i przełożyłem do miseczki. Przygotowana przeze mnie wersja sosu jest łagodna, można również przygotować wersję ostrzejszą, dodając do niego papryczkę chili. Ogórka wraz ze skórką starłem na tarce o grubych oczkach do miski(...)świeżo zmielonym pieprzem i odstawiłem do lodówki na 10 minut, aby składniki należycie się połączyły. Do miski przesiałem przez sitko 500 gram mąki pszennej typ 500. Do mąki dodałem szczyptę soli i łyżeczkę cukru. W mące zrobiłem małe zagłębienie, do którego rozkruszyłem 10 gram świeżych drożdży. Całość zalałem 200 ml letniej wody i odstawiłem na około 5 minut

Wyprawy kulinarne
Dieta na zdrowe jelita 104

przez praskę szczypiorek lub dymka drobno posiekane 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka ostrej pasty chili Pełny przepis: Surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi KISZONA KAPUSTA Z CZARNUSZKĄ Składniki: garść kiszonej kapusty łyżka oleju lnianego lub rydzowego duża szczypta nasion czarnuszki Pełny przepis: Kiszona kapusta z olejem lnianym i czarnuszką CARPACCIO Z KISZONYCH BURAKÓW Składniki: kiszone

Ugotowane pozamiatane
Młode ziemniaki z warzywami strączkowymi 126

podsmażyć na rumiano, przełożyć do miski. Na patelnię dodać 3 – 4 łyżki tłuszczu, podsmażyć dymkę, czosnek i chili. Dodać groszek łuskany, chwilę przesmażyć. Następnie dodać odcedzone ziemniaki, bób łuskany i w strąkach, fasolkę oraz boczek. Razem chwilę dusić. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przed podanie posypać pokrojonym groszkiem w strączkach. W tle maki – kwiaty z bibuły wykonane przez Panią

królestwo garów
Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty 164

pierogów: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli mąka do posypania blatu na farsz: opakowanie świeżego szpinaku baby 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek nasiona chia, wiórki grana padano i płatki chili do posypania sól, pieprz do smaku dip z ricotty, przepis znajdziesz tutaj Przygotowanie: Na oliwie z oliwek obsmażamy

Moja smaczna kuchnia
KREM Z DYNI I BATATÓW – rozgrzewający / dietetyczny – BE FIT! 239

mleko kokosowe – 0,5 szkl * olej – 1 łyżka * curry, sól, pieprz, gałka muszkatołowa , imbir, chili SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek – przesmażamy. Dodajemy pokrojoną dynię, startą marchew oraz bataty, przesmażamy, wlewamy bulion. Doprawiamy po szczypcie przypraw i na wolnym ogniu gotujemy ok. 30 minut ( do momentu aż warzywa będą miękkie ). Po ugotowaniu

Ostra na Słodko
Chili con carne 198

pestek) 1 łyżeczka wędzonej papryki pikantnej (lub 1 zwykłej wędzonej+ 1/2 łyżeczki chili) 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 puszka pomidorów w kawałkach (400g) 3 łyżki przecieru  pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli sól pieprz 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao szczypta cynamonu olej do smażenia 100 g startego sera żółtego nachosy kwaśna śmietana(...)przyprawiamy solą i pieprzem (ostrożnie, by nie było zbyt pikantne!). Dusimy jeszcze przez 10 minut.  Pod sam koniec dodajemy kakao, cynamon i połowę żółtego sera. Podajemy gorące chili z kleksem kwaśnej śmietany, żółtym serem i nachosami.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
SMAŻONY "RYŻ" Z KALAFIORA ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM 213

łyżka masła 2 łyżki posiekanego szczypiorku ¹⁄₃ pęczka świeżych szparagów 2 jajka ¹⁄₄ świeżej papryczki chili ¹⁄₂ łyżeczki suszonego oregano sól morska, pieprz WINEGRET 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku starty na tarce 3 łyżki oliwy szczypta soli WYKONANIE WINEGRET : W miseczce mieszamy musztardę z miodem, czosnkiem i szczyptą soli. Dodajemy(...)suszonym oregano. Dodajemy posiekany szczypiorek. Mieszamy Na drugiej patelni na 2 łyżkach oleju, na umiarkowanym ogniu smażymy 2 jajka sadzone (lub gotujemy je w koszulkach). Gotowe posypujemy posiekaną papryczką chili i układamy na "ryżu" z kalafiora. Podajemy na talerzach udekorowanych sosem winegret. Zapisz Zapisz

cool and minty
Leczo z cukinii z mięsem mielonym / Courgette stew with ground meat 368

zeszklenia, mieszając czasu do czasu. Dodaj paprykę, cukinie, papryczkę chili, po czym dopraw solą i pieprzem i smaż, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut. Dopraw papryką w proszku, dodaj pokrojone pomidory i gotuj przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Można dodać na koniec szczyptę cukru, moim zdaniem znacznie podbija on smak:) Następnie dodaj passatę pomidorową(...)ground meat (chicken, beef, pork etc.) 2 tablespoons extra virgin olive oil or other vegetable oil 1 onion, diced 3 peppers, without seeds, diced 1 kg zucchini, diced 1 chili pepper, seeded and cut into thin slices 1 teaspoon paprika 1/2 kg tomatoes, peeled and diced 250 ml tomato passata fresh tarragon (optional), fresh basil salt and pepper Preparation

karmelowy
KLOPSIKI Z ŁOSOSIA W SOSIE ŚMIETANOWYM ZE SZPINAKIEM 188

tarce 15 g masła 125 g świeżego szpinaku / opłukanego i dokładnie osuszonego ¹⁄₂ świeżej papryczki chili sól, czarny pieprz DO PODANIA: ugotowany makaron pappardelle, cząstki cytryny do wyciśnięcia, posiekana papryczka chili WYKONANIE KLOPSIKI: Bułkę kroimy na 2-3 kawałki, wkładamy do małego garnuszka i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 5-10 minut do namoczenia. Odsączamy. ŁOSOSIA oczyszczamy z ewentualnych ości i skóry(...)Dodajemy opłukany i dokładnie odsączony szpinak (może być grubo pokrojony). Doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dodajemy sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny oraz usmażone klopsiki. Mieszamy. Gotujemy 1 minutę. Podajemy z makaronem lub białym ryżem oraz cząstkami cytryny do wyciśnięcia. Przed podaniem posypujemy posiekaną papryczką chili

cool and minty
krewetkowe saganaki 169

Po wyjazdach wakacyjnych zawsze mam ochotę zrobić jak najwięcej dań podobnych do tych, które jadłam. Ponieważ w tym roku krótki urlop wrześniowy spędziliśmy na Samos - więc

Stare Gary