potrzebujesz by zrobić krokiety i sos żurawinowy Naleśniki, które znajdziesz również u mnie. Szklanka mleka 2 szklanki mąki Szklanka wody 2 jajka Szczypta soli Sos żurawinowy 300 g żurawiny 5 łyżek cukru 3 jabłka 1 papryka chili 3 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu Sok z mandarynki Sok z limonki 3 łyżki melasy Nadzienie do krokietów 1 kg kiszonej kapusta
RafalCookbatat 1 szklanka mrożonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce: soli, garam masala, kminu rzymskiego, wędzonej papryki, kozieradki, kolendry, chili, imbiru 1 łyżka oleju do smażenia Sos bazyliowo- miętowy 1 szklanka jogurtu naturalnego szczypta soli i pieprzu garść liści bazylii garść liści mięty Ziemniaki i batata obieram. Kroję w kostkę i gotuję do miękkość. Kalafiora również
Mango Papajałodygi selera naciowego 2 pomidory 2 ząbki czosnku 5-7 cienkich plasterków wędzonego boczku ( niekoniecznie- można go pominąć ) 50 g parmezanu szczypta szafranu łyżeczka kurkumy pół łyżeczki mielonego kminku sól świeżo mielony czarny pieprz papryka chili w proszku lub świeża ( do smaku) W garnku roztopiłam łyżkę masła i zeszkliłam drobno pokrojoną cebulę. Po około 5 minutach dodałam pokrojone ząbki czosnku
potrawyregionalneciepło: Składniki: po 1/2 papryki: czerwonej, zielonej i żółtej 1-2 pomidory "jajo" 1 ząbek czosnku szczypta bazylii (solidna) szczypta ziół prowansalskich szczypta przypraw ziołowych do grilla łyżka oliwy z oliwek łyżka sosu słodko-pikantnego chili Przygotowanie: Paprykę kroimy w paski, a pomidora w ćwiartki. Wrzucamy do torebki do pieczenia. Dorzucamy ząbek czosnku rozgnieciony nożem. Zasypujemy przyprawami. Wstrząsamy lekko. Zalewamy
Kuchnia po mojemuindyka 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki papryki ostrej lub chili (może być więcej jeśli ktoś lubi) 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu szczypta zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej oliwa lub olej do smażenia i ok. 5 łyżek stołowych do przygotowania
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataExtra Vergine, 200 ml gęstego jogurtu, 100 g łososia wędzonego na zimno, 3 łyżki posiekanych czarnych oliwek, 1 jajo, papryczka chili, sok i skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka suszonego oregano, 1/3 łyżeczki kurkumy, szczypta mielonego kuminu, sól i pieprz Cayenne, biały sezam do posypania. SOS: 150 g miękkiego sera koziego, 150 g mrożonych malin
SzczyptaSmaQpół) 10 listków bazyli 1 pieczona pierś z kurczaka 3 mandarynki 1/2 garści rodzynek garść winogron 1/2 papryczki chili Sos: 1 łyżeczka miodu sok z jednej mandarynki 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku przeciśnięte rzez praskę szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Sałatę umyć osuszyć i porozrywać na drobniejsze kawałki usuwając jednocześnie zgrubiałe końcówki.Umieścić w misce.Porozkładać listki bazylii.Pier(...)łyżki oleju. Upieczoną pierś porwać palcami na piórka. Mandarynki obrać ze skórki i wydzielić z nich nożem poszczególne segmenty.Ułożyć na sałacie.Rozsypać winogrona, rodzynki i drobniutko posiekane chili. Wszystkie składniki na sos połączyć ze sobą i doprawić nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem
Gosia gotujeowocu granatu pęczek natki pietruszki 4 pomidorki daktylowe sól Dodatkowo: 8-10 krewetek, oczyszczonych 2 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryczki chili 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Ziarna komosy płuczemy w wodzie, odsączamy, wrzucamy do rondelka i zalewamy szklanką wrzątku. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Studzimy. Zimną komosę mieszamy widelcem, aby ziarna ładnie rozdzieliły
Smakowity Blog Kulinarnypomidorów krojonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i półtorej drobno posiekanej papryczki chili (w zależności od upodobania do ostrości można dodać papryczkę chili z pestkami lub bez). Do mięsa wycisnąłem również sok z połowy limonki i przyprawiłem je szczyptą soli, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, dwoma łyżeczkami suszonego oregano i połową pęczka posiekanej natki kolendry. Na patelnię dodałem(...)podgrzewającego się na patelni farszu mięsnego, a miąższ pomidorów pokroiłem w kostkę tej samej grubości co awokado i dodałem do niego. W drobną kostkę pokroiłem również połowę zielonej papryczki chili (bez pestek) i również ją dodałem do awokado. Do miski dodałem również 15 posiekanych listków bazylii, skórkę startą z jednej limonki i 2 łyżki oliwy. Całość doprawiłem niewielką ilością soli
Wyprawy kulinarneregionu Michoacán stąd jego nazwa. Składniki: - 500 g wołowiny - 250 g pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chili - 1 łyżka oliwy - 250 g fasolki zielonej szparagowej - 0,5 l wywaru z wołowiny - 4 łyżki mąki - sól, pieprz - szczypta cukru Najpierw wołowinę kroimy na kawałki i obtaczamy w mące. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mięso. Mięso podsmażamy
Kuchenne Wariacjesuszonej żurawiny 40 g płatków migdałowych 1 łyżka curry 1 łyżeczka garam-masala 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta ziela angielskiego 2 łyżki masła ghee 200 g mleka kokosowego lub śmietany sól, pieprz płatki chili Wykonanie: brukselkę umyć, odciąć wystąjacy ciemny głąbik i naciąć go na krzyż. Ugotować z dodatkiem soli w małej ilości wody lub na parze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!talerz. Czosnek ścieramy na tarce, cukinię kroimy w cienkie półplastry, a następnie na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w małą kostkę, papryczkę chili drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Jajka roztrzepujemy w miseczce z 1 łyżeczką oleju sezamowego, szczyptą soli i pieprzu. Na szerokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i masło. Dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy na średnim ogniu, przez(...)patelni, a w wolne miejsce wbijamy jajka. Podgrzewamy mieszając, aż jajka się zetną. Mieszamy z warzywami. Dodajemy sos sojowy, a po chwili także ugotowany wcześniej ryż oraz posiekaną papryczkę chili i szczypiorek. Delikatnie mieszamy. Posypujemy listkami świeżej kolendry, skrapiamy sokiem z limonki i pozostałym olejem sezamowym. Delikatnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sosem sojowym lub/i olejem sezamowym
cool and mintyosób ) * ziemniaki – 2 szt * pomidor – 2 szt * kalafior – 1/4 szt * zielona papryczka chili – 1 szt * czosnek -2 ząbki * garam masala – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 1łyżeczka * kumin – 1 łyżeczka * kurkuma – 1łyżeczka * imbir – 1 szczypta * masło ghee – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obrane, umyte ziremniaki kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie
Ostra na Słodkokurczaka 1 mała bułka + mleko do namoczenia 2 ząbki czosnku łyżka bułki tartej jajko przyprawy: odrobina chili, czosnek w proszku, słodka papryka, pieprz, przyprawa do kurczaka (opcjonalnie) panierka: 75 g płatków kukurydzianych 6 łyżek bułki tartej 1,5 łyżki mąki pszennej szczypta soli bułki do hamburgerów - gotowe lub poniższego przepisu: 30 g drożdży 2 łyżki cukru 235 ml mleka
Słodka Stronakawałki kiełbasy – 230 g 1 czerwona papryka 4 łyżki sera cheddar sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, słodka papryka 5 łyżek oleju rzepakowego SKŁADNIKI NA SOS: 2 jajka ½ szklanki śmietanki 30 % sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta słodkiej papryki ½ szklanki sera cheddar PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obierz, posiekaj w niezbyt cienkie / grube talarki. Ziemniaki ułóż w garnku, zalej zimną wodą, dodaj płaską(...)papryką na rumiano – przez 20 minut. Do kiełbasy z papryką dodaj przesmażoną cebulę z czosnkiem. Całość dopraw solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej oraz słodką papryką, zamieszaj. Porada. Do zapiekanki w wersji na ostro można dodać jedną, posiekaną papryczkę chili. Dodaj ją wtedy podczas smażenia kiełbasy z papryką. Podgotowane ziemniaki odcedź na sicie, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na talarki ziemniaków
Zasmakuj Kuchniprzygotowuję zupę na ich bazie. Przeważnie jest to kremowa zupa. Tym razem przygotowałam kremową zupę szparagową, zupa ma soczyście zielony, intensywny kolor. Kleks śmietany i prażone na oliwie z chili pestki dyni wieńczą dzieło Zupa szparagowa, jak i inne potrawy z udziałem szparagów są wpisane w tradycję kuchni wielkopolskiej i zawsze bardzo nam smakują. Polecam Wam ten przepis na pyszną(...)pestkami dyni Składniki: – 4 ziemniaki – pęczek zielonych szparagów – 1 litr bulionu lub rosołu – szczypta gałki muszkatałowej – 2 ziarna ziela angielskiego – kwaśna śmietana – sól i pieprz w młynku – uprażone na oliwie z chili pestki dyni Przygotowanie: Z umytych zielonych szparagów odłamujemy końcówki, kroimy drobniej. Obrane i umyte ziemniaki kroimy drobniej. Zagotowujemy bulion dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmaku: sól, pieprz, curry (u mnie więcej niż łyżeczka), kurkuma (u mnie więcej niż łyżeczka), kumin (kmin rzymski - nie mylić z kminkiem!), szczypta gałki muszkatołowej, słodka i ostra papryka (zamiast ostrej papryki w proszku można dać papryczkę chili do smaku - o ile lubicie bardzo ostre potrawy), natka pietruszki lub kolendry Pulpeciki w sosie curry, przygotowanie: Przygotować klopsiki: połączyć mięso
Lekcje w kuchniodległych regionów, więc przygotowując obiad, możemy poczuć się jak podczas podróży pełnej lokalnych aromatów. Bliskowschodnią szakszukę przygotowałam z zamarynowaną na słodko ciecierzycą, pełnymi aromatu orientalnymi przyprawami, soczystymi pomidorami oraz chili. Moim sekretnym składnikiem do dania jest Diamant Trzcinowy, czyli ekspert w dziedzinie cukru, posiadający najszerszą na rynku ofertę cukrów trzcinowych. Tak, tak w mojej kuchni, cukier wykorzystuję nie tylko(...)porcje: łyżka oleju 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 0/5 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu pół czerwonej cebuli 4 pomidory malinowe papryczka chili (użyłam czerwonej, pomarańczowej i zielonej) 2 kostki cukru trzcinowego Diamant 400 g ugotowanej ciecierzycy szczypta soli marynata do ciecierzycy: łyżka syropu trzcinowego Diamant łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka mielonej kolendry łyżka słodkiej mielonej papryki 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
Mienta blogmiksturze składającej się z: 250 ml jogurtu naturalnego, soku z połówki cytryny, 3-4 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki, łyżeczki papryki chili w proszku, dwóch łyżeczek słodkiej papryki, kilku plasterków świeżego imbiru lub połowy łyżeczki sproszkowanego, szczypty cynamonu, szczypty kardamonu (kilku nasion jeśli mamy w całości), kilku goździków, kilku liści laurowych i łyżeczki soli. Następnego dnia obsmażam kurczaka krótko
Pichceniomaniakawałki. Do burrito, jeśli lubimy, można dodać kawałki świeżej papryki , pieczarki, ale ja tego nie dodawałam. 6. ½ puszki pomidorów zmiksować, doprawić solą, chili i oregano. 7. Na patelnię włożyć kawałki pomidora, wymieszać. 8. Wlać sos pomidorowy, dodać szczyptę cukru. Wcisnąć ząbek czosnku. 9. Całość dusić aż do odparowania sosu i przeniknięcia wszystkich smaków. 10. Na tortilli rozłożyć ¼ nadzienia. Zwinąć dość
W mojej kuchnichudego 3 jajka ugotowane na twardo pół szklanki ryżu pół niedużego brokuła pół szklanki szczypiorku posiekanego + 4 kawałki w całości pieprz cayenne - szczypta 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej ząbek czosnku 2 łyżeczki mielonego kminku łyżka oleju płatki chili Do dzieła!!! Kurczaka kroimy w plastry z długości a nie szerokości. Mieszamy ze sobą paprykę wędzoną, pieprz cayenne, zgnieciony czosnek, kminek
sierotka maRysia w kuchniłyżka melasy z owoców granatu / narszarab (można pominąć lub zastąpić 2 łyżeczkami brązowego cukru połączonego z 1 łyżeczką soku z cytryny ) ½ łyżeczki chili w płatkach 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3-5 posiekanych listków mięty (lub szczypta suszonej) ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego zielonego pieprzu ¼ łyżeczki mielonego kuminu Ciecierzycę odsączyć z wody. Pomidorki przekroić na połówki. Natkę posiekać. Cebulę obrać
Pełny talerzpomysł wykorzystałam w wytrawnej tarcie z kwiatami cukinii. Smacznego! Składniki: Ciasto: 200 mąki 100 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Farsz: 3 jajka 200 ml śmietany 18% 3 łyżki serka naturalnego sól, pieprz chili 1/2 mozzarelli garść listków bazylii Czytaj dalej... Artykuł Tarta z kwiatami cukinii pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakułyżeczka * olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone mięso kroimy w grubsze paski. Z połowy limonki ścieramy skórkę. Mięso oprószamy solą, pieprzem , papryką , chili i imbirem a następnie posypujemy startą skórką – wszystko razem dokładnie mieszamy. Mąki przesiewamy ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodajemy wodę i dokładnie mieszamy – ma powstać gęsta śmietanka. Zanurzamy mięso, obtaczamy i smażymy na złoto
Ostra na Słodkoduże pomidory 1 cebula czerwona 2 lub 3 ząbki czosnku 1 cytryna 6 łyżek oleju palmowego dende* garść świeżej kolendry chili peperoncini całe (firmy Kotanyi) 2 kostki bulionowe krewetkowe JUMBO* 2 kostki rosołowe z kurczaka szczypta soli 1 łyżka kuminu *dostępne jest w w sklepach typu kuchnie świata lub sklepach kuchnia afrykańska czy hinduską. Przygotowanie: Kroimy pierś kurczaka
Smaki Brazyliiugotowanej lub z puszki 150 gram makreli, pozbawionej skóry i ości sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek z dodatkiem chili łyżka wody Do pojemnika blendera wkładamy ugotowaną ciecierzycę, oliwę z oliwek, łyżkę wody oraz szczyptę soli. Blenderujemy na gładki mus. Dodajemy rybę i ponownie blenderujemy, by składniki się wymieszały. Doprawiamy solą i pieprzem. Pastę możemy trzymać
Mango Papajarondelka z ugotowaną fasolą dodać zmiksowane pomidory, koncentrat, podsmażoną kiełbasę z cebulą i boczkiem. Doprawić majerankiem, solą, zmielonym pieprzem, słodką papryką, szczyptą cukru. Jeśli lubimy -jak my- trochę ostrzejsze smaki, to można dodać pieprzu kajeńskiego lub chili mielonego. Gotować kolejne 10-15 min. U mnie – ponieważ nie dolewałam dużo wody – sos był gęsty i nie musiałam robić
UgotujmyTo.pl