szczypta chili - 2500 przepisów (strona:111/167)

Jednoosobowa kolacja warzywna na ciepło w 10 minut 251

ciepło: Składniki: po 1/2 papryki: czerwonej, zielonej i żółtej 1-2 pomidory "jajo" 1 ząbek czosnku szczypta bazylii (solidna) szczypta ziół prowansalskich szczypta przypraw ziołowych do grilla łyżka oliwy z oliwek łyżka sosu słodko-pikantnego chili Przygotowanie: Paprykę kroimy w paski, a pomidora w ćwiartki. Wrzucamy do torebki do pieczenia. Dorzucamy ząbek czosnku rozgnieciony nożem. Zasypujemy przyprawami. Wstrząsamy lekko. Zalewamy

Kuchnia po mojemu
Domowa shoarma drobiowa 241

indyka 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry   1/2 łyżeczki kminu rzymskiego     1/2 łyżeczki papryki ostrej lub chili (może być więcej jeśli ktoś lubi)     1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu szczypta zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej        oliwa lub olej do smażenia  i ok. 5 łyżek stołowych do przygotowania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Muffiny Monini, kozi ser i maliny 237

Extra Vergine, 200 ml gęstego jogurtu, 100 g łososia wędzonego na zimno, 3 łyżki posiekanych czarnych oliwek, 1 jajo, papryczka chili, sok i skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka suszonego oregano, 1/3 łyżeczki kurkumy, szczypta mielonego kuminu, sól i pieprz Cayenne, biały sezam do posypania. SOS: 150 g miękkiego sera koziego, 150 g mrożonych malin

SzczyptaSmaQ
Zielona sałata z kurczakiem i owocami 154

pół) 10 listków bazyli 1 pieczona  pierś z kurczaka 3 mandarynki 1/2 garści rodzynek garść winogron 1/2 papryczki chili Sos: 1 łyżeczka miodu sok z jednej mandarynki 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku przeciśnięte rzez praskę szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Sałatę umyć osuszyć i porozrywać na drobniejsze kawałki usuwając jednocześnie zgrubiałe końcówki.Umieścić w misce.Porozkładać listki bazylii.Pier(...)łyżki oleju. Upieczoną pierś porwać palcami na piórka. Mandarynki obrać ze skórki i wydzielić z nich nożem poszczególne segmenty.Ułożyć na sałacie.Rozsypać  winogrona, rodzynki i drobniutko posiekane chili. Wszystkie składniki na sos połączyć ze sobą i doprawić nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem

Gosia gotuje
Sałatka z komosy ryżowej z krewetkami 170

owocu granatu pęczek natki pietruszki 4 pomidorki daktylowe sól Dodatkowo: 8-10 krewetek, oczyszczonych 2 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryczki chili 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Ziarna komosy płuczemy w wodzie, odsączamy, wrzucamy do rondelka i zalewamy szklanką wrzątku. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Studzimy. Zimną komosę mieszamy widelcem, aby ziarna ładnie rozdzieliły

Smakowity Blog Kulinarny
Quesadillas meksykańskie 227

pomidorów krojonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i półtorej drobno posiekanej papryczki chili (w zależności od upodobania do ostrości można dodać papryczkę chili z pestkami lub bez). Do mięsa wycisnąłem również sok z połowy limonki i przyprawiłem je szczyptą soli, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, dwoma łyżeczkami suszonego oregano i połową pęczka posiekanej natki kolendry. Na patelnię dodałem(...)podgrzewającego się na patelni farszu mięsnego, a miąższ pomidorów pokroiłem w kostkę tej samej grubości co awokado i dodałem do niego. W drobną kostkę pokroiłem również połowę zielonej papryczki chili (bez pestek) i również ją dodałem do awokado. Do miski dodałem również 15 posiekanych listków bazylii, skórkę startą z jednej limonki i 2 łyżki oliwy. Całość doprawiłem niewielką ilością soli

Wyprawy kulinarne
Wołowina Michoacan 164

regionu Michoacán stąd jego nazwa. Składniki: - 500 g wołowiny - 250 g pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chili - 1 łyżka oliwy - 250 g fasolki zielonej szparagowej - 0,5 l wywaru z wołowiny - 4 łyżki mąki - sól, pieprz - szczypta cukru Najpierw wołowinę kroimy na kawałki i obtaczamy w mące. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mięso. Mięso podsmażamy

Kuchenne Wariacje
Brukselka curry z zurawiną 184

suszonej żurawiny 40 g płatków migdałowych 1 łyżka curry 1 łyżeczka garam-masala 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta ziela angielskiego 2 łyżki masła ghee 200 g mleka kokosowego lub śmietany sól, pieprz płatki chili Wykonanie: brukselkę umyć, odciąć wystąjacy ciemny głąbik i naciąć go na krzyż. Ugotować z dodatkiem soli w małej ilości wody lub na parze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
RYŻ SMAŻONY PO TAJSKU 371

talerz. Czosnek ścieramy na tarce, cukinię kroimy w cienkie półplastry, a następnie na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w małą kostkę, papryczkę chili drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Jajka roztrzepujemy w miseczce z 1 łyżeczką oleju sezamowego, szczyptą soli i pieprzu. Na szerokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i masło. Dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy na średnim ogniu, przez(...)patelni, a w wolne miejsce wbijamy jajka. Podgrzewamy mieszając, aż jajka się zetną. Mieszamy z warzywami. Dodajemy sos sojowy, a po chwili także ugotowany wcześniej ryż oraz posiekaną papryczkę chili i szczypiorek. Delikatnie mieszamy.  Posypujemy listkami świeżej kolendry, skrapiamy sokiem z limonki i pozostałym olejem sezamowym. Delikatnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sosem sojowym lub/i olejem sezamowym

cool and minty
ALOO GOHBI – curry ziemniaczano-kalafiorowe z Pendżabu – kuchnia indyjska 217

osób ) * ziemniaki – 2 szt * pomidor – 2 szt * kalafior – 1/4 szt * zielona papryczka chili – 1 szt * czosnek -2 ząbki * garam masala – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 1łyżeczka * kumin – 1 łyżeczka * kurkuma – 1łyżeczka * imbir – 1 szczypta * masło ghee – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obrane, umyte ziremniaki kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie

Ostra na Słodko
Domowe Pikantne Kurczakburgery jak z McDonald's 3133

kurczaka 1 mała bułka + mleko do namoczenia 2 ząbki czosnku łyżka bułki tartej jajko przyprawy: odrobina chili, czosnek w proszku, słodka papryka, pieprz, przyprawa do kurczaka (opcjonalnie) panierka: 75 g płatków kukurydzianych 6 łyżek bułki tartej 1,5 łyżki mąki pszennej szczypta soli bułki do hamburgerów - gotowe lub poniższego przepisu: 30 g drożdży 2 łyżki cukru 235 ml mleka

Słodka Strona
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 70

kawałki kiełbasy – 230 g 1 czerwona papryka 4 łyżki sera cheddar sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, słodka papryka 5 łyżek oleju rzepakowego SKŁADNIKI NA SOS: 2 jajka ½ szklanki śmietanki 30 % sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta słodkiej papryki ½ szklanki sera cheddar PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obierz, posiekaj w niezbyt cienkie / grube talarki. Ziemniaki ułóż w garnku, zalej zimną wodą, dodaj płaską(...)papryką na rumiano – przez 20 minut. Do kiełbasy z papryką dodaj przesmażoną cebulę z czosnkiem. Całość dopraw solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej oraz słodką papryką, zamieszaj. Porada. Do zapiekanki w wersji na ostro można dodać jedną, posiekaną papryczkę chili. Dodaj ją wtedy podczas smażenia kiełbasy z papryką. Podgotowane ziemniaki odcedź na sicie, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na talarki ziemniaków

Zasmakuj Kuchni
Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni 197

przygotowuję zupę na ich bazie. Przeważnie jest to kremowa zupa. Tym razem przygotowałam kremową zupę szparagową, zupa ma  soczyście zielony, intensywny kolor. Kleks śmietany i prażone na oliwie z chili pestki dyni wieńczą dzieło Zupa szparagowa, jak i inne potrawy z udziałem szparagów są wpisane w tradycję kuchni wielkopolskiej i zawsze bardzo nam smakują. Polecam Wam ten przepis na pyszną(...)pestkami dyni Składniki: – 4 ziemniaki – pęczek zielonych szparagów – 1 litr bulionu lub rosołu – szczypta gałki muszkatałowej – 2 ziarna ziela angielskiego –  kwaśna śmietana – sól i pieprz w młynku – uprażone na oliwie z chili pestki dyni Przygotowanie: Z umytych zielonych szparagów odłamujemy końcówki, kroimy drobniej. Obrane i umyte ziemniaki kroimy drobniej. Zagotowujemy bulion dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pulpeciki w sosie curry / Meatball Curry 165

smaku: sól, pieprz, curry (u mnie więcej niż łyżeczka), kurkuma (u mnie więcej niż łyżeczka), kumin (kmin rzymski - nie mylić z kminkiem!), szczypta gałki muszkatołowej, słodka i ostra papryka (zamiast ostrej papryki w proszku można dać papryczkę chili do smaku - o ile lubicie bardzo ostre potrawy),  natka pietruszki lub kolendry Pulpeciki w sosie curry, przygotowanie: Przygotować klopsiki: połączyć mięso

Lekcje w kuchni
Słodko-pikantna szakszuka z ciecierzycą 110

odległych regionów, więc przygotowując obiad, możemy poczuć się jak podczas podróży pełnej lokalnych aromatów. Bliskowschodnią szakszukę przygotowałam z zamarynowaną na słodko ciecierzycą, pełnymi aromatu orientalnymi przyprawami, soczystymi pomidorami oraz chili. Moim sekretnym składnikiem do dania jest Diamant Trzcinowy, czyli ekspert w dziedzinie cukru, posiadający najszerszą na rynku ofertę cukrów trzcinowych. Tak, tak w mojej kuchni, cukier wykorzystuję nie tylko(...)porcje: łyżka oleju 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 0/5 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu pół czerwonej cebuli 4 pomidory malinowe papryczka chili (użyłam czerwonej, pomarańczowej i zielonej) 2 kostki cukru trzcinowego Diamant 400 g ugotowanej ciecierzycy szczypta soli marynata do ciecierzycy: łyżka syropu trzcinowego Diamant łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka mielonej kolendry łyżka słodkiej mielonej papryki 1/4 łyżeczki mielonego imbiru

Mienta blog