szklanka octu jabłkowego (250 ml) 2 łyżki soli łyżka słodkiej papryki w proszku po płaskiej łyżeczce pieprzu i papryki chili (jeśli lubicie pikantny smak; jeśli chcecie łagodny ketchup, to dodajcie tylko pół łyżeczki pieprzu i szczyptę ostrej papryki) Jak przygotować ketchup z dyni i cukinii? Opis krok po kroku Cukinię (dałam dwie dość duże sztuki) umyj dokładnie, odetnij jej końcówki
e-PrzepisyKulinarnemarchewką idealnie pasują do sosu pomidorowo-cukiniowego. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą całość doprawić intensywniej, a do sosu dodać posiekaną papryczkę chili. Składniki: kulki: 1,5 szklanki ryżu 4 średnie marchewki 2 jajka sól, świeżo mielony pieprz szczypta mielonego ziela angielskiego mąka ziemniaczana do obtoczenia sos: 1 mała cukinia 1 średnia cebula 2 średnie ząbki czosnku ok. 1/2 litra soku
Codzienna kuchnia niecodziennawinogron * 1 papryczka chili (świeża lub suszona) * 1 łyżeczka koreańskiej pasty chili (Gochujang)-można zastąpić pastą z papryki * 2 łyżki sosu sojowego * 1 ząbek czosnku * 1 duża szczypta czarnego pieprzu Przybranie: * garść świeżych kiełków sojowych * grubo pokrojona kolendra Tuńczyka osączyć
Kuchnia Prezydentowejwykonania : O górki dokładnie umyj, przekrój na ćwiartki, ułóż ciasno w słoikach. Do każdego słoika dodaj szczyptę mielonego pieprzu ziołowego, kilka ziaren pieprzu kolorowego, łyżeczkę białej gorczycy, dwa ząbki czosnku przekrojone na połowę , dwie małe cebulki, jedną przekrojoną na pół papryczkę chili. Składniki zalewy połącz ze sobą, zagotuj i gorącą zalewą zalej napełnione słoiki. Szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj około
Przepisy i porady kulinarnejajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprzwarzywa: sałata lodowa (lub inna) ok. 3 pomidory(...)mięsa. Mąki nie należy dociskać do kurczaka.Stripsy smażymy w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron).Środek każdej tortilli smarujemy sosem czosnkowym, chili (lub innym ulubionym), wykładamy warzywa, kilka stripsów i zawijamy w rożek (można spiąć za pomocą wykałaczek).Moje posty
Słodka StronaDekoracje można zrobić dowolne. przepis na chleb: 500 g mąki pszennej typ 650 2 łyżki mąki żytniej 720 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 i 1/2 szklanka letniej wody 5 łyżek oleju rzepakowego wielkopolskiego pasta rybna: 40 dkg ryby wędzonej 1 cebula biała 2 jajka sól, pieprz 1 łyżka majonezu natka pietruszki(...)serka śmietankowego majonez 100 g łososia wędzonego 4 pomidorki koktajlowe 1 ogórek zielony 5 oliwek czarnych kawałek papryczki chili kawałek żółtej papryki natka pietruszki Chleb: Bo miski przekładam drożdże, dodaje wodę letnią 1/3 szklanki, dodaję dwie łyżki mąki pszennej, szczyptę cukru i mieszam zaczyn. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę
wesoła kuchniaZapraszam! Składniki; 20 dag makaronu ryżowego nitki sok z połowy cytryny 3/4 szklanki zielonej soczewicy kilka plasterków chili garść migdałów lub orzeszków ziemnych 1/3 łyżeczki kurkumy 2 łyżki oleju sól do smaku 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy Skworcu kilka liści curry Skworcu szczypta asafetydy Skworcu Przygotowanie; Makaron ryżowy rozkruszamy na ok.2 cm nitki. Gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Soczewicę płuczemy
Radość kipiąca uśmiechem.oliwa – 1 łyżka * mleko – 4 łyżki SŁODKI SOS CHILI: * świeża chili – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * koncentrat pomidorowy – 3 łyżki * ocet winny – 1 łyżeczka * sos sojowy ciemny – 2 łyżki * papryka ostra – 1 szczypta * woda – 2 łyżki * cukier puder – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: RYBA: Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem(...)minut, a następnie dodajemy ubite na sztywno białko. Oczyszczoną i pokrojoną na kawałki rybę zanurzamy w cieście, smażymy w woku na bardzo mocno rozgrzanym oleju ( do miękkości ). SŁODKI SOS CHILI: Z woka zlewamy olej, zostawiamy jedną łyżkę, grzejemy. Dodajemy posiekane chili oraz czosnek, a następnie ostrą paprykę, koncentrat pomidorowy, ocet winny, sos sojowy, wodę oraz cukier puder. Podgrzewamy
Ostra na Słodkojajka mała cebula 1 ząbek czosnku kilka ziarenek kminu rzymskiego kilka ziarenek gorczycy kilka ziarenek kolendry 1 papryczka chili 1 łyżka świeżej kolendry 0,25 łyżeczki kurkumy 0,25 łyżeczki przyprawy garam masala 0,25 łyżeczki mielonej kolendry szczypta pieprzu kajeńskiego sól i pieprz masło do smażenia Przygotowanie: Na patelni roztopić masło, dodać ziarna kminu rzymskiego, gorczycy i kolendry(...)smażyć na niewiekim ogniu aż wierzch będzie galaretowaty, w razie potrzeby podważyć brzegi omletu i przelać nie ścięte jajko pod spód, na wierzchu ułożyć pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Smażyć jeszcze chwilę, aż wierzch omletu całkiem się zetnie. Podawać natychmiast z pomidorkami, dla złagodzenia ostrego smaku. Smacznego
Codzienne Gotowaniepokrojona w grubą kostkę duża garść świeżego szpinaku 100 - 120 g chorizo pokrojonej w średniej grubości plasterki 1 papryczka chili czerwona 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki startego żółtego sera; np.: edam lub gouda pieprz czarny, sól do smaku duża szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki oregano 3 łyżki siekanej natki pietruszki 50 - 80 g tartego parmezanu(...)gładki sos, doprawić w razie potrzeby, odstawić na 10-15 minut. 1. Jajka wbić do wysokiego naczynia lub miski, rozbełtać ze śmietaną, dodać starty ser (oprócz parmezanu), chili i przyprawy, lekko osolić. 2. Plasterki chorizo położyć na rozgrzanej patelni i prażyć bez tłuszczu na średnim ogniu ok. 2 minut z każdej strony, aż wytopi się tłuszcz; wtedy dodać
Kuchnia Prezydentowejpieprz majeranek oregano/bazylia/orzechy do posypania tuż przed podaniem Z mąki orkiszowej, gryczanej, pszennej, jajka, szczypty soli oraz jogurtu naturalnego zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotujmy farsz: kabaczka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szalotkę, czosnek i chili drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Chwilę smażymy, dodajemy startego kabaczka. Kroimy
Mango Papajałyżeczka całego kminku rzymskiego, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 1 mini suszona papryczka chili lub ¼ świeżej papryki chili, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 3 łyżki sosu sojowego jasnego, szczypta suszonego cząbru, wody 800 -1000 ml Przygotowanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Całą paprykę opalamy nad gazem(...)folię aluminiową i pozostawiamy do przestygnięcia. Skórka z łatwością będzie odchodzić. W garnku najlepiej o szerokim dnie zagotowujemy 800 ml wody z kminkiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i suszoną chili (lub posiekaną drobną świeżą papryczką chili ). Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w wiórka i posiekany czosnek. Dodajemy mięso mielone, pieprz, mieloną słodką paprykę i całość podsmażamy
Moniki Smakołykiząbki czosnku ok. 500g wołowiny 1/2 szklanki wina białego 200g sera żółtego garść natki pietruszki cynamon mielony chili w proszku oregano sól pieprz oliwa z oliwek sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki szczypta gałki muszkatołowej sól Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać na 180 stopni C na funkcję grilla. Bakłażana pokroić na 0,5cm krążki(...)zmielone mięso wołowe i smażymy. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Smażymy na średnim ogniu ok. 10 minut. Wlewamy wino a po minucie pomidory, natkę pietruszki, cynamon, chili, oregano. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. sos beszamelowy: Z mąki i masła smażymy jasną zasmażkę, rozprowadzamy zimnym mlekiem, wlewając
Prosto i Smacznie z Anetąząbki czosnku 1 czubata łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub chili 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska świeża natka kolendry lub pietruszki (opcjonalnie) pestki granata (opcjonalnie) jogurt naturalny (ze szczyptą soli i pieprzu) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bakłażany rozcinamy wzdłuż, następnie posypujemy solą morską. Zostawiamy(...)podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy ugotowaną i odlaną soczewicę oraz pomidory. Kmin i kolendrę rozgniatamy w moździerzu i dodajemy do soczewicy wraz z curry, chili oraz solą i pieprzem. Wydrążonego bakłażana kroimy na małe części. Zdejmujemy soczewicę z ognia i dodajemy bakłażana. Mieszamy i dusimy przez ok. 5-10 minut, aż nadmiar płynu odparuje
Poezja smakujednym słowem pyszne! Składniki: 650g baraniny sól i pieprz 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pasty harissa 16 suszonych moreli 2 garście rodzynek 3 goździki gwiazka anyżu kilkucentymetrowa laska cynamonu szczypta szafranu pół czerwonej papryki puszka krojonych pomidorów (400g) 250ml bulinu warzywnego 1 łyżka płynnego miodu 150g ciecierzycy z puszki(...)popieprzyć, a następnie przesmażyć aż zbrązowieje, po czym zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu usmazyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek pokrojony w plasterki, drobno posiekaną papryczkę chili. Gdy cebula się zeszkli dodać goździki, gwiazkę anyżu, laskę cynamonu i doprawić pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy i harissę, dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut, w razie gdy sos jest zbyt
Codzienne Gotowanie