ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego Olej Przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, niecała łyżeczka kminku rzymskiego (mielonego), łyżeczka płatków chili Salsa z granatem: Połowa dojrzałego granatu Cebula dymka ze szczypiorkiem ½ pęczka pietruszki ½ cytryny Kilkanaście pistacji Oliwa Ćwiartka łyżeczki cukru Szczypta soli Przygotowujemy dużą brytfankę do pieczenia (nasza jest nieco mała i zawsze mamy problem by upchnąć wszystkie składniki : )) Czerwoną cebule kroimy
Kolizje Smakówczerwona papryka 1 duża łyżki oliwy lub oleju szczypta soli 1/4 małej kapusty pekińskiej kawałek jasnozielonej części pora (jeśli sałatkę bądziemy przechowywać kilka dni w lodówce, lepiej zrezygnujmy z pora) 4-5 małych ogórków konserwowych (lub 2-3 duże) 1 łyżka sosu sojowego czarny pieprz 1/2 łyżeczki płatków chili lub ostrej papryki w proszku lub 1/2 posiekanej czerwonej(...)papryczki chili 2 łyżki siekanej natki pietruszki (użyłam mrożonej) 4 duże łyżki majonezu (u mnie Hellmans Babuni - jest nieco kwaśniejszy niż inne) 1 mały jogurt naturalny sok z połowy limonki 1. Zupki chińskie lekko pokruszyć (nie otwierając opakowania), wyjąć z nich przyprawy (torebki z tłuszczem wyrzucić). Pokruszony makaron wrzucić do dużej miski, wsypać posiekanego pora oraz odsączoną fasolę i kukurydzę
Kuchnia Prezydentowejnasion) 1 łyżeczka kurkumy 1 -2 suszone papryczki chili 1 łyżka winnego octu białego 1/2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru Ponadto: 3-4 pomidory z zalewy lub 1/2 rozdrobnionych z puszki wraz z sokiem 150-200 g mleczka kokosowego (można nie dawać, a zamiast dać więcej pomidorów) szczypta cynamonu po 1/2 papryki czerwonej, zielonej i czerwonej (u mnie(...)łyżkach masła ghee. Zdjąć z patelni na papierowy ręcznik. 2. Papryki pokroić w dużą kostkę, również krótko obsmażyć na łyżce masła ghee i odstawić. 3. Pieprz, papryczki chili, kolendrę, kardamon i kmin rozdrobnić w moździerzu, połączyć z pozostałymi suchymi przyprawami, następnie dodać ocet winny i olej, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut. 4 . Na czystej, dużej patelni (lub garnku
Kuchnia Prezydentowejczubate łyżeczki carry (bardzo dobre curry produkuje firma TRS - dostępne tutaj ) 1 łyżeczka chili w proszku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki brązowego cukru 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (tzw. jeera - nie mylić z kminkiem) sól i pieprz do smaku opcjonalnie szczypta mielonych liści laurowych lub jeden mały liść laurowy, który wyjmujemy po przygotowaniu potrawy. opcjonalnie można też(...)dodać : 2-3 goździki oraz po dużej szczypcie cynamonu i kardamonu. do dekoracji: posiekane liście kolendry Uwaga - jeśli używamy mięsa z drobiu lub jagnięciny to możemy też dodać kilka drobno posiekanych liści mięty. *** oleje arachidowy i ryżowy mają bardzo wysoki punkt dymienia, a tym samym możemy na nich smażyć w wysokiej temperaturze. Przygotowanie Na dużym ogniu, na 1-2 łyżkach
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabiała 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryczka chili 1/2 (250g) opakowania fusilli - bezglutenowego - (ja bardzo lubię z firmy SamMills -GMO-free,Lactose-free, Gluten-free, Egg-free) bardzo sie dobrze goruje all dente.) 4 liście limonki 1 cała limonka sól do smaku (szczypta) chilli carry szczypta 1 puszka (250 ml) mleczka kokosowego
Lajtkraft food intoleranceblack eye, flażoretka) słodka i ostra papryka w proszku oraz szczypta wędzonej oliwa do smażenia do przybrania - czerwona cebula, świeża kolendra, kwaśna śmietanka Przygotowanie : Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej cebulę, a gdy zmięknie i lekko zbrązowieje dodać czosnek, smażyć jeszcze przez chwilę, dodać cukier, papryczkę chili i łyżeczkę pasty z chipotle lub harissy. W razie potrzeby podlać
Codzienne Gotowanieszklanki pokruszonej fety 2 jajka 2 łyżki oliwy 1 szalotka drobno posiekana 4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki sólo morska świeżo zmielony czarny pieprz 1/3 pokrojonej papryczki chili 1 cytryna pokrojona na ćwiartki SALSA Z POMIDORÓW 2 pomidory malinowe garść listków posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu sól, pieprz(...)minuty, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na wierzch wbijamy 2 jajka. Oprószamy je szczyptą soli i przykrywamy pokrywką. Smażymy na minimalnym gazie przez około 3 minut, aż białko będzie ścięte. Przed podaniem posypujemy pokruszoną fetą i papryczką chili. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z salsą z pomidorów
cool and mintystartego żółtego sera 2 ząbki czosnku 1 jajko szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki cukru 1. Ziemniaki pokroić w talarki, obgotować przez 10 minut w dużej ilości wrzątku, odcedzić, odparować wrzucić do dużej miski. Paprykę pokroić w kostkę, cukinię w grube półplasterki, posiekać drobno papryczkę chili, wszystko dodać do ziemniaków. Piekarnik nagrzać do 190°C. 2. Boczek zesmażyć
Kuchnia Prezydentowejewentualnie octu winnego) 1,5-2 łyżki syropu z agawy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 szczypty świeżo mielonego pieprzu czarnego/zielonego Kapustę drobno siekamy, marchewkę kroimy w słupki. Szpinak szypułkujemy. Szczypiorek kroimy w 2 cm kawałki. Papryczkę chili drobniutko siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy. Składniki dressingu wrzucamy do słoiczka i energicznie mieszamy. Ziarna sezamu chwilę prażymy na patelni
sierotka maRysia w kuchnibordowa) 60 g wędzonego pstrąga pół melona 2 ogórki gruntowe jalapeno 3 łyżki oliwy sok z połowy cytryny szczypta grubej soli Na mieszankę sałat wyłożyć ogórki pokrojone w plastry, melona pokrojonego w kostkę, rozdrobnionego w palcach wędzonego pstrąga, rozdrobnione chili. Całość skropić oliwą i sokiem z cytryny, a następnie posypać solą. I gotowe :) ----------- Podobne
Weekendy w domu i ogrodziednia. Składniki na tosty: 6 kromek chleba tostowego ( mogą być czerstwe) 2 jajka 4 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej szczypta curry w proszku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Salsa pomidorowa: 2 średnie dojrzałe pomidory 1/2 czerwonej papryczki chili garść listków bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy
Gosia gotujeKluski z płatków owsianych to bardzo stara potrawa wywodząca się z XVI wieku. Płatki owsiane niegdyś były uznawane za pożywienie dla ubogich, jednak dziś wcale nie
Złote przepisyTłoczona) 90 g sera parmezan świeżo startego oraz trochę do posypania bezpośrednio przed podaniem, 1 pojedynczy filet z kurczaka szczypta gałki muszkatołowej świeżo startej, oliwa z oliwek, dodatkowe masło do smażenia mięsa, sól pieprz ewentualnie gałązki pietruszki do dekoracji nitki chili do dekoracji Wykonanie: Masło i 150 ml śmietany kremówki połączyłam w dużym garnku i gotowałam na średnim ogniu
Blondynka Gotujedałam, chili wykonało swoje zadanie Przygotowanie: Krewetki rozmrozić. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim posiekany czosnek oraz chili pokrojone w paski. Wrzuć krewetki. Smaż 3 minuty. W woku podduś pomidory do wyparowania wody. Posól i popieprz, ewentualnie dodaj szczyptę cukru. Przełóż krewetki oraz makaron przygotowany wg instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówoliwek - 2 łyżki miodu (najlepiej akacjowy lub wielokwiatowy, lub gryczany,który nada lekko inna nutę smaku) - 1/2 cytryny - łyżeczka pieprzu cayene - szczypta soli/pieprzu Składniki z miesem wymieszac i pozostawic najlepiej na noc w lodówce. Jeśli nie ma czasu na 30 min. SOS SLODKO -OSTRY: - 1 łyżka(...)ZĄBKA CZOSNKU - 1/2 PAPRYCZKI CHILI CZERWONEJ - GARŚĆ PĘCZKA SWIERZEJ NATKI PIETRUSZKI - SOL DO SMAKU Razem zblendowac, do słoiczka i gotowe. LEKKA SALATKA - POL OPAKOWANIA OCZYSZCZONEJ ROSZPONKI (3 SZKLANKI) - CZERWONA PAPRYKA - ŻÓŁTA PAPRYKA - 1 ŁYŻKA OLIWY Z OLIWEK - 1/2 CEBULI - SZCZYPTA SOLI DO SMAKU Na oczyszczona roszponkę, układamy
Lajtkraft food intolerance