łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka płatków chili / pieprzu cayenne 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Sos blue cheese: 60g sera z niebieską pleśnią 2 łyżki majonezu 100ml maślanki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 2 szczypty soli 1 łyżeczka soku z cytryny kilka kropel tabasco (opcjonalnie) Do tego: 4 małe sałaty(...)thighs frying oil Breadcrumbs: 100g of wheat flour 1 teaspoon of dried oregano 1 teaspoon of garlic powder 1 teaspoon of ground sweet pepper 1 teaspoon chili flakes / cayenne pepper 2 teaspoons of salt 1/2 teaspoon of black ground pepper Blue cheese sauce: 60g of blue cheese 2 tablespoons of mayonnaise 100ml of buttermilk 1 teaspoon
Kuchnia w Słońcu Skąpanaduży omlet: 2 spore garście jarmużu , 1 średnia szalotka , 2-3 cm ostrej papryczki chili , 1 średni ząbek czosnku , 1 mała marchewka , 2 łyżki oliwy , 50 ml mleka , 1 płaska łyżka mąki pszennej , 2 jajka , 1/4 opakowania seta feta , mała szczypta cukru , sól do smaku. Jarmuż opłukać, dokładnie osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki, usuwając zgrubiałe łodyżki. Marchew obrać, opłukać
Codzienna kuchnia niecodziennazawsze jest problem z łupinami, postanowiłam więc nieco urozmaicić i uszlachetnić moją sałatkę i podałam bób w wersji bez skórki, delikatne i pyszne zestawienie, nieco pikantne z posmakiem chili, czosnku i masła klarowanego!...mniam, a całości dopełnia biała fasola oraz świeże listki rukoli, to co może dacie się skusić?. Składniki: - 1 kg świeżego bobu - 1 puszka białej fasoli Bonduelle gotowanej(...)gotującej się lekko osolonej wody z dodatkiem szczypty cukru, gotujemy ok. 15 minut, odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. Bób dobrze się obiera kiedy jest jeszcze ciepły, gdy za bardzo obeschnie twardnieje i trudniej jest ściągnąć skórkę. 2. Na patelni rozpuszczamy ok 2-3 łyżki masła klarowanego, obsmażamy drobno pokrojony czosnek i chili. Bób łączymy z białą fasolą oraz
Apetyczna babeczkaZapowiadałam wczoraj ostre testowanie - na pierwszy ogień poszła Przyprawa Harissa firmy Rafex której piękna, ciemnoczerwona barwa i wyrazisty, przyjemnie palący skład ( kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, sól, czosnek ) uznałam za idealnie pasujący do domowej wersji paprykarza. Faktycznie świetnie się spisała a domowa pasta z naturalnych składników - bez konserwantów - jest bezkonkurencyjna w stosunku do sklepowych odpowiedników(...)angielskiego 1 listek laurowy szczypta pieprzu cayenne olej Rybę dokładnie oddzielić od ości. Ryż ugotować. Cebulę obrać i posiekać. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. Warzywa udusić na patelni na niewielkiej ilości oleju wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim. Dodać przecier pomidorowy i mieszankę przypraw ( kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, sól, czosnek) wymieszać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatofu a'la kurczak oraz mini wrapów . Na zdjęciach placki do quesadillas, które wkrótce podam z chili con carne. Składniki: - 250g mąki pszennej, żytniej lub orkiszowej (u mnie orkiszowa, do quesadillas używamy 300g mąki) - 125-150ml gorącej wody - 3-5 łyżek oleju - szczypta soli *opcjonalnie: 2 łyżki sezamu/ulubione zioła Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy sprężyste
Be Fit Be Strongsmakowy olej lub oliwa. Ale od początku :) Potrzebne nam: *na ser: - 1 kg jogurtu greckiego - duża szczypta soli - 2-3 łyżeczki ziół toskańskich lub innej przyprawy * jeśli chcecie zrobić kuleczki serowe dodajcie: - ulubione zioła, rozdrobnione orzechy lub sezam - oliwę z oliwek (z dodatkiem chili lub czosnku) Przygotowanie: Sito wykładamy tetrową pieluchą lub gazą i układamy na misce. Jogurt mieszamy
W poszukiwaniu inspiracjiPuree (dla 2 osób): - 2 szklanki zielonego groszku - 2 łyżki jogurtu naturalnego - sól, pieprz do smaku, szczypta cukru Wszystkie składniki zblendować, nie musi być idealnie kremowo :) Smażone ziemniaki (dla 2 osób): - 5 dużych ziemniaków - olej - sól, pieprz do smaku, bazylia, czosnek granulowany, rozmaryn, chili cayenne Obrane lub oskrobane ziemniaki gotować w osolonym wrzątku, aż będą al dente. Opłukać, ostudzić
Corner With Recipesbędzie w błogiej niewiedzy, że przekonał mnie do zaprzestania używania kminku w kuchni, taaa…. Gotowe Chili podajemy np. z tortillą (zrobiłam je po.raz pierwszy sama ) i koniecznie z sosem czosnkowo- szczypiorkowym. Zrobiłam wegański: 100 g tofu trochę mleka roślinnego dwa ząbki czosnku szczypta soli szczypiorek. Wszystko poza szczypiorkiem dokładnie zblendować- ot cała filozofia. Smacznego! ps. przepis na tortille
greenscarfsię kupić baharatu - tę mieszankę każdy przyrządza sam. Składniki 1 łyżka stołowa chili w proszku 1 , 5 łyżeczki zmielonego kminku 1 , 5 łyżeczki mielonego cynamonu 1 , 5 łyżeczki mielonej suszonej skórki z limonki lub cytryny (ewentualnie można zastąpić dużą szczyptą imbiru lub całkowicie pominąć) 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazalewie z oliwy 1/2 papryczki chili (może być mniej) 1 czerwona cebula 2 łyżki pokruszonego sera feta 8-10 oliwek łyżeczka kaparów garść rukoli kilka listków świeżego oregano sól, pieprz, oliwa ze słoika z suszonymi pomidorami Przygotowanie: Pęczak opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Wrzucić do rondelka, zalać zimną wodą z dodatkiem szczypty soli. Zagotować, zmniejszyć ogień(...)Cukinię pokroić w półplasterki o grubości ok. 3 mm. Na patelnię (idealnie jeśli jest grillowa) wlać łyżkę oliwy podgrzać, dodać cebulę i zeszklić ją. Dodać paprykę, posiekaną chili i cukinię. Wszystko razem smażyć kilka minut, doprawić solą, pieprzem i świeżym oregano. Gotowe warzywa powinny nadal być chrupiące. Na patelnię z warzywami dodać pęczak, wymieszać wszystko razem, dodać do smaku jeszcze
Kulinarne Inspiracjełyżka cukru * 1 cytryna lub 1 łyżka octu jabłkowego dodatkowo: ok. 10-15 małych krewetek 100 - 150 g sera feta 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżka sosu chili 1 łyżka oliwy z oliwek sok z 1/4 cytryny Botwinę myjemy, trzemy na tatce, przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła buraczki. Dodajemy również pocięte drobno łodygi(...)Dodajemy pocięty drobno koperek, szczyptę soli, pieprzu, cukier, przeciśnięty przez prasę czosnek i sok z cytryny. Wszystkie warzywa mieszamy dokładnie i uzupełniamy kefirem. Po lekkim schłodzeniu chłodnik jest gotowy. Gotowy chłodnik podajemy z krewetkami i z pokruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta. Krewetki podsmażamy na oliwie. Ok. 3 min. z dodatkiem sosu chili, i czosnku. Doprawiamy solą
Bon Appetit MałgorzatyDo Jamiego O. mam taka sama słabość jak do bułeczek cynamonowych i wołowiny :) tym razem połączyłam dwie miłości czyli przygotowałam danie z wołu wg przepisu sprytnego
Dzieje kuchennej WiewióryDROŻDŻOWA STRUCLA MAKOWA przepis oparty na tym // 1 strucla średniej wielkości ~1,5 szklanki mąki pszennej ~1/2 szklanki cukru ~60g masła ~szczypta soli ~1 jajko ~1/5
chili & sugarEkstremalnie kokosowe ciacha. Chrupiące z zewnątrz, miękkie i lekko ciągnące w środku. Kokosowa poezja! KOKOSANKI źródło przepisu: Moje Wypieki // 15 dużych ciastek ~200g wiórków kokosowych
chili & sugarwyciąć gniazda nasienne i włożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i chili. Delikatnie wymieszać. Do niedużej miski dodać 1 łyżkę musztardy, 2 łyżki octu winnego i 5 – 6 łyżek oleju arachidowego. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką, aby powstał winegret. Doprawić szczyptą soli i pieprzu. Rozpakowane sery zawinąć w folię aluminiową tworząc saszetki. Sery włożyć do piekarnika rozgrzanego
Piąty grzech główny