szklanki, olej 1/4 szklanki, sol szczypta, Farsz: mięso mielone wołowe 350g, fasolka czerwona pół puszki, cebula czerwona 1 szt, kukurydza pół puszki, pomidory z puszki 1 szt, papryka czerwona 1 szt, czosnek 3 ząbki, koncentrat 3 łyżki, papryka słodka mielona pół łyżeczki, majeranek pół łyżeczki, chili, sol, pieprz do smaku, olej do smażenia
kulinarne odsłony patioleju skórka otarta z 1 cytryny sól, pieprz płatki chili - opcjonalnie Wykonanie: jarmuż pokroić w wąskie paseczki. Ze sparzonej wrzątkiem cytryny zetrzeć skórkę. Orzechy podprażyć na patelni bez tłuszczu zblendować jarmuż z dodatkiem orzechów nerkowca i skórki cytrynowej. Dolewać olej i blendować do uzyskania żądanej konsystencji. Doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzem. Przełożyć do naczynia z przykrywką i przechowywać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!PRZYRZĄDZENIA: Kurczaka oczyszczamy, kroimy w paseczki, posypujemy solą , pieprzem, chili, papryką, czosnkiem i zalewamy niewielką ilością oliwy. Po zamarynowaniu smażymy do miękkości. Makaron gotujemy al dente , pomidora kroimy w ósemkę. Jarmuż gotujemy kilka minut w lekko osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. 100 ml oliwy z oliwek mieszamy ze szczyptą soli,i pieprzu, płaską łyżeczką cukru pudru i odrobiną soku
Ostra na Słodkoczerwona papryczka chili (wariant pikantny) lub 1/4 czerwonej papryki (wersja łagodna), 1 łyżeczka kaparów, 1 ugotowane żółtko, 1 łyżka m ajonezu , sól i pieprz do smaku. Odsączone pomidory i pozostałe składniki zmiksować w blenderze . Pasta żółta: 1 pomarańczowa papryka, 1 łyżka majonezu, szczypta kurkumy i curry
SzczyptaSmaQmąki pszennej 1 łyżka śmietany 18%szczypta soli Farsz 3 jajka 1/3 szklani mleka 2 czubate łyżki śmietany 18% 70 g startego żółtego sera ok. 1 szklanki łodyżek buraka Mangold kilka różyczek jarmużu ( u mnie fioletowy i zielony) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczka chili 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki suszonego lubczyku,¼ papryczki chili,4 łyżki sera camembert topionego,świeże oregano,olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie:Mięso:Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, lubczyk, posiekaną drobno papryczkę chili i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Mięso dzielimy na 6 porcji, formujemy podłużne sznycelki, które nabijamy na wykałaczki. Mięso obsypujemy sezamem i delikatnie dłonią spłaszczamy, tępą stroną(...)papierowy ręcznik.Kuskus trójkolorowy:W oddzielnych garnkach gotujemy w lekko osolonej wodzie marchewkę i groszek.Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) z dodatkiem masła i szczypty soli. Odstawiamy na 5 min. pod przykryciem.Ugotowany i odcedzony groszek miksujemy blenderem i mieszamy z 1/3 częścią kaszy.Marchew w oddzielnym pojemniku miksujemy i łączymy z 1/3 kuskusa.Do okrągłej foremki
Moniki Smakołykizmielony czarny pieprz słodka papryka w proszku chili w proszku SOS SEROWY 1 szklanka startego na tarce sera np. gruyere, cheddar + 2-3 łyżki do posypania 25 g masła 25 g mąki pszennej ( ok 2 płaskie łyżki) 300 ml mleka 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka sosu Worcestershire szczypta gałki muszkatołowej WYKONANIE Gotujemy makaron w lekko osolonym
cool and mintyklarowanego Przyprawy: czubryca czerwona kumin rzymski sól pieprz chili papryka słodka/ostra nać pietruszki dla smaku i witamin Wykonanie 1. Obierz i pokrój wszystkie warzywa. Pieczarki na połówki lub ćwiartki ( nie drobniej - by zachować smak i sok w pieczarkach) 2. Rozgrzej tłuszcz w garnku z grubym dnem. Dodaj po szczypcie przypraw (prócz soli) 3. Przesmaż z przyprawami cebulkę,czosnek,pieczarki
Fiolka w kuchnipodaniem. Dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 50 gram masła, szczyptę soli i niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu oraz kilka gałązek drobno posiekanego świeżego oregano dokładnie wymieszałem w celu uzyskania jednolitej konsystencji masła czosnkowo-ziołowego. Opcjonalnie do masła czosnowo-ziołowego można dodać również inne zioła, a także papryczkę chili. Bagietkę pokroiłem na kromki o grubości około
Wyprawy kulinarnenagrodzone wymownym tytułem - curry, tikka masala, chili con carne ... Gotowanie jest poezją, której słowami są przyprawy. Czasem ostre i stanowcze, czasem słodkie i ledwo wyczuwalne, ukryte między wierszami przepisu. Sklep z przyprawami. Smaki świata drzemiące w ziarenkach. Odległe kontynenty schowane w kolorowych proszkach i zasuszonych płatkach. Wystarczy szczypta, by przenieść się do pachnących Indii, kolorowych straganów
KUCHARNIAChyba dłużej go jadłam, niż robiłam ;) Sweet Chili Łosoś i Wege Futomaki 2 porcje łososia (mrożonego) sos Sweet Chilli 2 łyżki sok z pomarańczy płatek sushi nori porcja ryżu do sushi 3 łyżki octu vinegar kawałek żółtej papryki, zielonego ogórka, pomarańczy (do wypełniania) Ryż ugotowałam al dente ze szczyptą soli. Wystudziłam. Dodałam ocet, wymieszałam i nałożyłam na płatek
bastalenamałe cukinie 2 jajka 2-3 łyżki mąki szczypta proszku do pieczenia sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sos: 1 jogurt naturalny gęsty 200 g 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki kilka gałązek szczypiorku kilka listków bazylii 3 rzodkiewki czerwona papryka w proszku kilka płatków chili sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania : Cukinię
Gosia gotujedodałem w całości (wraz z pestkami) jedną papryczkę chili i wszystko zmiksowałem na bardzo drobne kawałki. Następnie dodałem mieloną wołowinę (polecam nie kupować mięsa mielonego w markecie, lecz w miarę możliwości kupić je w kawałku i zmielić samemu, lub ewentualnie poprosić o jego zmielenie w sklepie). Do mięsa dodałem również szczyptę kminu rzymskiego, szczyptę tymianku, 2 łyżeczki sosu sojowego
Wyprawy kulinarnepapryk zrobi się brązowa. Następnie studzimy papryki i obieramy ze skóry. Papryczki chili pozbawiamy pestek. W między czasie orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. W blenderze miksujemy czosnek, papryczki chili i obrane papryki z oliwą z oliwek. Całość doprawiamy solą i kuminem. Przekładamy do miseczki, polewamy obficie oliwą i posypujemy natką pietruszki. Jogurt z tahini Składniki: Jogurt naturalny gęsty – 500g(...)Składniki: Ogórek – 1 sztuka Woda różana – 2 łyżki Jogurt naturalny gęsty – 700g Czosnek – 2 ząbki Orzechy włoskie – 3 łyżki Mięta świeża – 2 łyżki posiekanej Mięta suszona – 1 łyżeczka Sumak - szczypta Sól Wykonanie: Ogórka umyj i pokrój w cienkie paski, posól i odstaw na 10 minut. Orzechy upraż na suchej patelni i drobno posiekaj. Jogurt wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem, orzechami
Kuchnia Bon Appetitsmaku 2 łyżki pestek dyni do posypania Pokrój chili, cebulkę i czosnek w kostkę. Podsmaż na oleju kokosowym wraz z przyprawami. Dodaj puree z dyni i kokosowe mleko. Gotuj przez 10 minut, po czym zmiksuj zupę na krem. Dopraw zupę sokiem z limonki. Podawaj zupę na ciepło posypaną pestkami dyni. Posyp szczyptą pieprzu kajeńskiego, obcjonalnie. The post Zupa dyniowa krem
codojedzenia