Już za tydzień Tłusty Czwartek :) Pączki/faworki smażycie sami, czy może kupujecie? Jeśli wybraliście drugą opcję - może w tym roku spróbujcie zrobić karnawałowe pyszności sami? :) Na
chili & sugarsól, pieprz, cukier ok. 3 szklanek mąki Sposób przygotowania: 1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 2. Paprykę pokroić na spora kostkę. Pokroić chili w cieniutkie plasterki. Dodać do cebuli. 3. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić na mniejsze części dodać do papryki szybko podsmażyć. 4. Kostkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku dodać(...)dodać odsączoną kukurydzę. 7. Gotować do prawie całkowitego odparowania sosu, doprawić solą oraz pieprzem. Dodać fasolę.Gotować przez ok. 3-5 min. 8. W dużej misce zmiksować jajka, olej, szczyptę soli, pieprzu, cukru oraz olej. 9. Dodawać stopniowo mleko, wodę na przemian z mąką do uzyskania naleśnikowej konsystencji. 10. Usmażyć naleśniki na rozgrzanej patelni do naleśników. 11. Na każdy naleśnik
A Ty Smakuj Mnieszklanki kefiru 1 jajko szczypta soli 4 łyżki mąki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka siekanego koperku 1 łyżeczka oleju rzepakowego + 1 łyżeczka do smażenia Przygotowanie: Jajko ze szczyptą soli roztrzepujemy za pomocą trzepaczki. Wlewamy kefir, dodajemy oba rodzaje mąki, dokładnie mieszamy masę za pomocą trzepaczki. Wsypujemy posiekany koperek i wlewamy łyżeczkę oleju, mieszamy za pomocą trzepaczki. Smażymy naleśniki(...)strony) bo naleśniki szybko się smażą. Studzimy. Składniki na farsz: - 100 g ser typu feta - 2 jajka ugotowane na twardo - mix sałaty z buraczkami - 2 łyżki jogurtu greckiego - chili w młynku - trochę kukurydzy, fasoli i groszku z puszki Ser rozcieramy z jogurtem, aby uzyskał konsystencję zdatną do smarowania, doprawiamy chili. Serem smarujemy naleśniki. Na serze rozrzucamy sałatę, Jajka gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętemu i tak mi zasmakowała, że od tamtej pory regularnie powtarzam ten przepis. Nie potrzebujecie robić do niej bulionu, wystarczą same warzywa, odrobinka oleju do podsmażenia cebuli i dwie szczypty cierpliwości (nie więcej). Czerwona soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka i stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa. Nadaje zupie ciekawego posmaku, ponadto czyni ją bardziej pożywną i smaczniejszą. Jest idealna(...)łyżki oleju rzepakowego 1/2 cebuli 1 mały ząbek czosnku 150 g czerwonej soczewicy 100 g koncentratu pomidorowego (jeśli chcemy bardziej pomidorową zupę) puszka pomidorów woda sól, pieprz, chili +świeża rukola (opcjonalnie) Przygotowanie: Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek, solimy. Dodajemy pokrojoną wcześniej marchew. Zalewamy wodą, tak by przykryła
Kuchnia EllieW ostatnim, wrześniowym, numerze KUCHNI znalazłam przepis na drobiowe curry... a co Wiewióra robi gdy nie ma ochoty na mięso? całkiem zmienia przepis :) Curry, które
Dzieje kuchennej Wiewióryzimowe dni warto poprawić sobie humor jedzeniem,dobrze doprawiony chudy kurczak ze szczyptą pikanterii jest pyszny i rozgrzewający. Mało pracy a efekt jest znakomity! Jeśli lubicie pikantne smaki ten przepis jest dla Was :-) Potrawa powstała przy użyciu wspaniałych przypraw firmy BELLA BIS które otrzymałam jakis czas temu w ramach współpracy,jeśli macie ochotę zapoznać się z większym(...)pojedyncze filety z kurczaka 100 g suszonych pomidorów w zalewie 80 g sera żółtego 3 ząbki czosnku sól morska do smaku przyprawa gajowego BELLA BIS do smaku płatki chili BELLA BIS 2 łyżki oliwy do posmarowania naczynia Sposób przygotowania Filet z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym,naciąć wzdłuż tak aby utworzyć kieszeń, uważać
Wanilia i Kardamoncienkie paski 1/2 cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 8 pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 1 żółta lub czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski sól i pieprz do smaku 1 szczypta płatków chilli 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka startego parmezanu garść świeżych listków bazylii Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente, zazwyczaj(...)przez około 6 do 8 minut. Przełóż na talerz i odstaw. Do patelni dodaj cebulę i smaż, mieszając, do zeszklenia, przez około 3 do 4 minuty. Dodaj grzyby, paprykę, chili i dopraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie, przez około 4 do 6 minut. Włóż kurczaka ponownie do patelni, wlej bulion
karmelowyOstatnio rzadziej gotuję zupy. Nie mam zupowej weny no i skończyły się pachnące pomidory, pękate dynie itp... Dzisiejszy przepis podpatrzyłam w książce "Kuchnia wegetariańska świata
Dzieje kuchennej WiewióryMoja wersja pikantnych pierogów, którą uwielbiam. Mielona wołowina z pomidorami, wolno duszona w czerwonym winie oraz suszone pomidory, chilli i ser pleśniowy… Wszystko razem tworzy
Oryginalny smakdorzucamy je do garnka i smażymy na średnik ogniu, rozdrabniając je drewnianą łopatką i często mieszając aby nie przywarło do dna. Od razu po wrzuceniu solimy je i dodajemy szczyptę pieprzu. Smażymy je do chwili, aż będzie dobrze zarumienione. 4. RYŻ : gotujemy go albo w woreczkach (wygodniej) albo tak jak pokazywaliśmy wcześniej, czyli: Jeśli macie sypki ryż, pamiętajcie, że gotujemy(...)zważyła. 8. PODANIE: na talerz wsypujemy solidna porcję ryżu i nalewamy na środek solidną porcję sosu i tak oto mamy solidną porcję dla solidnych żarłoków. OM NOM NOM! Post CHILI CON CARNE by Walec – 4 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenmarynujemy w lodówce przez ok. 3-4 h. 2. W szerokim garnku lub wysokiej patelni o grubym dnie rozgrzewamy masło ghee, wrzucamy kawałki cynamonu i pozostałe suche przyprawy - kmin, chili, papryczkę suszoną oraz cebulę i smażymy na dość mocnym ogniu, aż przyprawy zaczną pachnieć, ale nie dłużej niż 1-2 minuty. 3. Dodajemy kurczaka z marynatą, cały czas mieszając(...)minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli macie kurczaka w większych porcjach (z kośćmi), trzeba dusić nieco dłużej, ok. 30-40 minut. 4. Na koniec dodajemy cukier i szczyptę soli. Podajemy w szerokich, małych miseczkach, na wierzch nakładamy po łyżce jogurtu i obficie posypujemy świeżą kolendrą; w osobnym naczyniu serwujemy ryż basmati i raitę
Kuchnia Prezydentowejmarchewka 1 mała cukinia 1 łyżka oleju kukurydzianego (do podsmażenia warzyw) kilka zielonych cebulek 6-8 gałązek kolendry Sos: 8-10 cieniutkich plasterków imbiru drobno posiekanych 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki sosu sojowego sok z całej limonki 1 łyżka oleju sezamowego 4 łyżki oleju kukurydzianego(...)szerokiej miski. Cebulkę kroję w szerokie krążki, kolendrę grubo siekam. Cukinię kroję w długie, wąskie plasterki, marchewkę w małe słupki. Cukinię i marchewkę krótko podsmażam na patelni ze szczyptą soli u cukru, żeby zmiękły. Odstawiam warzywa do wystudzenia na papierowym ręczniku, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu
Kuchnia PrezydentowejW tym roku po raz pierwszy w swojej kuchni goszczę dynię. Będąc szczerą - najbardziej smakuje mi w wersji na słodko ;) Czyli wszelkie ciasta, placki, owsianki itp
chili & sugarktóry w tym roku wyjątkowo obrodził mi w ogródku. Pachnie gałką, całość jest kremowa i delikatna. A jeśli macie ochotę na pikantniejszy akcent, posypcie sobie na talerzu płatkami zmielonego chili. Jest do syta i pysznie! Wszystkie składniki do przygotowania lasagne kupicie min w sklepie Kuchnie Świata Składniki na duże ceramiczne naczynie: 500 g makaronu lasagne(...)Świeżo mielony pieprz do smaku Sos szpinakowy: 450 g świeżych liści szpinaku 1 duża cebula 1/2 pora 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 15 dag kwaśnej śmietany 18% Szczypta gałki muszkatołowej do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sól do smaku Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej 600 ml mleka Duża szczypta gałki muszkatołowej
Wanilia i Kardamon