szczypta chili - 2500 przepisów (strona:104/167)

Klasyczne leczo 150

ząbki czosnku 300 gram kiełbasy wiejskiej 1 kg pomidorów lub 250 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki bulionu 1 łyżka oleju rzepakowego przyprawy, po ćwierć łyżeczki: chili, papryki wędzonej, kolendry mielonej, majeranku 1 łyżeczka soli szczypta cukru natka pietruszki do dekoracji do podania: placki ziemniaczane, pieczywo Na oleju rzepakowym smażę posiekaną cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodaję pokrojoną w plastry kiełbasę

Mango Papaja
PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI 229

średnie cebule - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju kokosowego (bezzapachowego) lub zwykłego - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - 2 szczypty soli do cebuli (można pominąć) - koperek do posypania - chili dla podkręcenia smaku (można pominąć) Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju kokosowym. Lekko posoliłam. Pod koniec smażenia dodałam obrane przeciśnięte przez praskę ząbki

Smaczne Zdrowe
Dziki łosoś z salsą z mango 223

zawiodłam Salsa z mango, składniki: 1 owoc mango, obrany i pokrojony w drobną kostkę 1 mała szalotka drobo posiekana 1 łyżka soku z cytryny mała szczypta pieprzu cayenne. Jeśli macie w zasobach kuchennych papryczkę chili, mango smaczniej i ładniej się z nią komponuje. Drobno posiekaj połówkę papryczki i dodaj zamiast pieprzu. Składniki połącz. Delikatnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na pól

gutfut
Kurczak a la kfc w chrupiącej panierce. W dwóch wersjach – łagodnej i pikantnej. 505

obtoczenie", smażenie kawałków kurczaka) 4 łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia WERSJA PIKANTNA 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki szczypta soli odrobina oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki suszonego chili Przygotowanie Wersja podstawowa (łagodna) Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i resztę składników

Słodkie okruszki
Kurczak zapiekany w ostrym sosie pomidorowo-paprykowym 200

łyżka miodu kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa z oliwek łyżka masła Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego wlać passatę. Czosnek cebulę i chili pokroić w plastry. Dodać do passaty, doprawić ją szczyptą soli i pieprzu, miodem i sokiem z cytryny. Paprykę pokroić w grube pasy. Na patelni z łyżką oliwy podsmażyć przez 3 minuty grube

Kulinarne Inspiracje
Sałatka "Waldorf" 223

orzechów włoskich (lub jeśli macie już rozłupane to garść orzechów) 4 brzoskwinie (z puszki lub świeże) 300 ml jogurtu naturalnego szczypta soli, pieprzu zwykłego dwie szczypty pieprzu cayenne (można zastąpić inną ostrą przyprawą - np. chili) Sposób przygotowania: Selera należy obmyć i obrać, a następnie zetrzeć na tarce. Tak samo zrobić z jabłkami. Orzechy należy rozbić i oczyszczone z łupinek dodać

Jedzeniomania
Wytrawne muffinki z mąki pełnoziarnistej na dobry początek tygodnia. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, pracy czy w domu. 171

typu grecki 3 łyżki mleka 3/2 % 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 łyzeczki chili mielonego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki vegety szczypta świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie: Składniki suche (tj. mąkę, proszek do pieczenia sodę, przyprawy, startą na tarce wędlinę i ser żółty) wymieszałam ze sobą. Posiekaną cebulkę

Kuchnia po mojemu
Hawajska (for) Margherita, kebab-gyros i wiejska przyjemność, czyli kolejne święto pizzy pod naszym dachem ;) 197

szczypta pieprzu szczypta ziół prowansalskich Składniki: Sos pomidorowy do ciasta 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta ziół prowansalskich  solidna szczypta pieprzu (niweluje kwaskowatość koncentratu) szczypta cukru odrobina oliwy z oliwek łyżka sosu słodkiego chili Składniki: Dodatki 600 gram sera żółtego Edam (dobrze się topi) 1 niewielka cebula 1/2 małej papryki żółtej 1/2 małej papryki czerwonej mięso mielone smażone

Kuchnia po mojemu
Ryżotto Ewy 185

                              Niedawno z braku pomysłu na obiad wpadłam na taką jednogarnkową wersję dania z ryżem. Teraz robię różne wariacje, co oczywiście zadowala moich chłopaków. A i mnie

Ewa w kuchni
Krem marchewkowy na mleku kokosowym z prażonym słonecznikiem 219

słonecznika.Gwarantuję , że nikt nie przejdzie obojętnie! Składniki :- marchew – 1 kg– cebula – 2 szt– czosnek – 2 ząbki– chili świeże – 2 szt– starta skórka z cytryny – 1 szczypta– mleczko kokosowe – 200 ml– słonecznik – 50 g– bulion warzywny – 1 litr– oliwa z oliwek – 2 łyżki

Ostra na Słodko
Błyskawiczny sos pomidorowy 306

pepperoni, kawałek słoniny i 1/2 cebuli w kostkę, podsmażyć to wszystko na rozgrzanej patelni, dodać 200 ml dobrego gatunkowo przecieru pomidorowego, doprawić do smaku solą, chili i odrobiną tymianku. Dodać 50 ml wrzącej wody, szczyptę cukru i chwilkę dusić aż woda odparuje a sos pomidorowy zgęstnieje. Do sosu przekładamy ugotowany  makaron, mieszamy, aż sos przyklei się do makaronu. Dodajemy pokrojoną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab w sosie imbirowo-sojowym 178

łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki chili liść laurowy 1/2 szklanka wody 2 ząbki czosnku szczypta białego pieprzu Schab pokroić w plastry i lekko roztłuc. Oprószyć mieszanką zrobioną z soli, cukru pudru i imbiru. Odstawić na chwilę.   Przygotować

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Paella z kurczakiem i owocami morza 199

gram groszku mrożonego 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki chili w płatkach sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 350 ml bulionu szczypta szafranu sól pieprz ćwiartki cytryny do podania szczypior/pietruszka/kolendra Cebulę i czosnek siekamy drobno i smażymy na oliwie, dodajemy kurkumę, słodką paprykę, szafran oraz

Mango Papaja
Paella z kurczakiem, kalmarami i małżami 205

  Cóż to było za cudne danie. Istne niebo w gębie. Pierwszy raz robiłam (i jadłam) paelle i nie wiem jak bardzo różniła się w

Mango Papaja
Skrzydełka w sosie sojowo-miodowo-ostrygowym 220

Polecam ten przepis zwłaszcza osobom lubiącym orientalne smaki i pikantne potrawy. Składniki: 8  dużych skrzydełek kurczaka 3 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka miodu szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka oleju sezamowego 3/4 szklanki wody Sposób przygotowania: Skrzydełka umyć, osuszyć i odciąć lotki. W woku

Gosia gotuje
Krewetki w sosie maślano-czosnkowym 408

świeżych lub mrożonych krewetek (nie gotowanych – powinny być szare) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki masła 3 średnie ząbki czosnku odrobina ponad 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina szczypta płatków chilli (można pominąć) skórka otarta z połowy niewoskowanej cytryny 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo mielony czarny pieprz do podania: ugotowany makaron(...)krewetki ostrym nożykiem wzdłuż grzbietów i wyciągamy ciemne nitki, czyli przewody pokarmowe. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, oliwę, płatki chili (jeśli używamy), skórkę otartą z wyparzonej wrzątkiem cytryny i szczyptę soli. Gdy masło się rozpuści, wrzucamy czosnek, podsmażamy ok. 10 sekund i wrzucamy krewetki. Rozkładamy je równomiernie na patelni i po chwili wlewamy wino oraz

Poezja smaku
Grillowane polędwiczki z kurczaka w winnym sosie żurawinowym na kalafiorze 205

smakują. Kalafior, ser, czosnek w kolorze kremowym jest do czerwonego mięsa dodatkiem wyjątkowym.     Składniki: 6 polędwiczek z kurczaka, 4 łyżki sosu chili słodko pikantnego, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, szczypta ostrej papryki mielonej, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, 50 ml wytrawnego wina czerwonego, 2 łyżki ketchupu pikantnego, 3 łyżki

Moniki Smakołyki
Ryż z miętą i orzechami. 256

ryż jest dosyć oryginalny w smaku, w mojej wersji lekko pikantny. Polecam :) Składniki: 1 szkl. ryżu basmati 1 cebula 1 zielona papryczka chili garść listków mięty 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pasty imbirowej kardamon (u mnie szczypta mielonego) kawałek kory cynamonu 2 łyżki soku z cytryny garść orzechów nerkowca sól olej Wykonanie: Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie

zadanie-gotowanie
Ketchup po baskijsku 154

proszku ( ja taką właśnie taką dodałam) 500 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona papryka 120 ml czerwonego octu winnego 350-400 g cukru szczypta soli Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę,liście laurowe, paprykę czerwoną oraz papryczkę chili. Gdy cebulka nabierze złocistego koloru dokładamy pomidory i gotujemy ok 15 minut. Następnie wyjmujemy liście laurowe, a całą zawartość patelni miksujemy na gładką

noteskulinarnyfiga
Pieczony kalafior + kremowy dip paprykowy 213

masło klarowane- 4 łyżki * sól czosnkowa- 1 łyżeczka * sok z limonki- 1 łyżeczka * papryka wędzona- 1/2 łyżki * papryka słodka- 1/2 łyżki * gałka muszkatołowa- szczypta * świeży koper- do posypania Dip: * papryka czerwona- 1 duża * świeża papryczka chili- 1/2 strączka * czosnek- 2 duże ząbki * serek Arla Apetina 'Grillowana papryka i oliwki' - 125 g (całe opakowanie) * sól, pieprz- do smaku Kalafior: Kalafiora obrać

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka z roszponki i kurczaka "Gorące udka" / Mâche Salad with Hot Chicken Thighs and Creamy Dressing 1580

musiał oddać fartucha :) Składniki: Filety z 4 udek kurczaka bez skóry (czyli trybowane udka, ale można też użyć np. filetów z piersi jako ekwiwalent), 3-4 łyżeczki czerwonej papryczki chili w zalewie z oliwy z oliwek, 1 opakowanie roszponki(...)Ogórek świeży (zostanie użyty kawałek).  Dressing: 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 1 ząbek czosnku, szczypta soli, Wszystkie składniki wymieszać. Filety z udek kurczaka solimy i marynujemy w papryczce chili, po czym smażymy na złocisty kolor (a w zasadzie złocisto-czerwony w tym przypadku). Po wystygnięciu mięsa, kroimy je w plasterki i układamy na wyłożonej na duży talerz

Delicious Titbits
Pappardelle i kurczak w sosie serowym 340

bardzo smacznie, dodatek chili tylko zaostrza smak i apetyt! Składniki 250 g makaronu pappardelle 500 g fileta z kurczaka 1/2 pora 1/2 papryczki chili czerwonej 4 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka jarzynki uniwersalnej duża szczypta pieprzu młotkowanego z kolendrą 300 ml śmietanki słodkiej 22% 50 g sera grana padano 50 g sera goudy natka pietruszki do dekoracji Makaron ugotować(...)śmietankę, gotować około 6 minut od czasu do czasu mieszając aż zacznie gęstnieć, wsypać starte na tarce oba rodzaje serów. Zestawić z ognia, mieszać chwile aż ser się rozpuści.Chili pokroić na krążki. Podawać z gotowanym makaronem posypać przed podaniem chili i natką pietruszki

Wanilia i Kardamon
Pikantne kotleciki na fasolce 214

tartej ( normalne nie z czubkiem ) * sól 1/2 łyżeczki sosu sojowego szczypta pieprzu ziołowego szczypta curry szczypta kminku mielonego mąka do obtoczenia klopsików liść Kafiru 1 goździk 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu chili słodko-kwaśnego 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej 1 puszka fasolki szparagowej ( cienka(...)Wyrobić mięso mielone z  sosem sojowym , żółtkiem, bułką tartą, kminkiem, curry, pieprzem ziołowym, szczyptą soli . Dokładnie wymieszać . Uformować 6 sztuk kotlecików. Obtoczyć w mące. Rozgrzać resztę oleju. Wrzucić na olej listek Kafiru, goździk i pieprz ziarnisty. Usmażyć kotleciki na rumiano. Podlać bulionem .Wlać sos chili słodko-kwaśny i włożyć pastę z trawy cytrynowej. Zamieszać. Dusić kotlecik pod przykryciem kilka

Buniabaje w kuchni
Zupa meksykańska wg Aleex 237

białej fasolki • 1 puszka całych pomidorów bez skórki • 1 puszka pomidorów krojonych • 1 – 2 szklanki wody • natka pietruszki • przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona paprika, chili – do smaku • olej • 1 duża cebula • 2 ząbki czosnku • szczypta cukru Sposób przygotowania: 1. Cebulę pokroić w kostkę. 2. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju (lub innego tłuszczu). Zeszklić pokrojoną cebulę. Wcisnąć 2 ząbki

W mojej kuchni
Risotto z grzybami 218

może być jakiekolwiek wino, ale takie, które potem wypijecie do risotto ok. 1,5 litra stale podgrzewanego wywaru warzywnego łyżeczka kminku mielonego szczypta suszonego tymianku łyżka masła kilka gałązek natki pietruszki ewentualnie: chili sól pieprz olej do smażenia twardy ser dojrzewający Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobno. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i poddusić

Weekendy w domu i ogrodzie
PLACKI Z CUKINII Z KURKUMĄ, CURRY I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI, BEZGLUTENOWE 197

ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę - 1 marchewka obrana (u mnie wersja bez marchewki...) - 1 łyżka masła klarowanego - sól i świeżo mielony pieprz - szczypta ostrej papryki (nie trzeba, ja lubię dodawać do kurkumy chili lub paprykę) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki curry - drobno posiekany pęczek natki pietruszki i kolendry (musi być dużo ziół) - olej kokosowy (u mnie bezzapachowy

Smaczne Zdrowe
SKRZYDEŁKA W TEQUILI NA OSTRO – kuchnia meksykańska 225

oregano, sól, pieprz, słodka papryka – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Skrzydełka oczyszczamy, wkładamy do miski. Dodajemy sok z limonki oraz pomarańczy, posiekany czosnek oraz chili. tequilę, pokrojonego w kosteczkę pomidora, olej , cukier oraz po szczypcie przypraw – wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania. Po zamarynowaniu rozgrzewamy na patelni niewielką ilość oleju, przesmażamy wyciągnięte z marynaty skrzydełka po kilka

Ostra na Słodko
Francuskie kwiatki serowe 191

miękki poczujecie, można je do barszczu czerwonego podawać, albo sobie same podjadać. Składniki:  2 opakowania ciasta francuskiego, 150 g sera żółtego Świeży tymianek, Szczypta soli,  Pieprz czarny świeżo mielony do smaku, Suszona Papryczka chili świeżo mielona, 1-2 łyżki czarnuszki, 1 małe jajko. Przygotowanie: Na jedną część ciasta francuskiego trzemy ser żółty, doprawiamy solą, pieprzem, chili i dodajemy

Moniki Smakołyki
Sałatka z wędzonym śledziem 182

mała czerwona cebulka kilka gałązek szczypiorku kilka gałązek rzeżuchy Dresing: 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru pudru sól i pieprz do smaku kilka płatków chili Przygotowanie: Jabłko umyć, odkroić piętkę i wyciąć środek z nasionami. Pokroić w cieniutkie plasterki, podobnie pomidora. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i pokroić w półplasterki

Gosia gotuje
Marchewkowe spaghetti z roszponka 234

Zima ,oprocz rozgrzewajacych straczkowych kroluja na naszych stolach warzywa korzeniowe:marchew,buraki,seler czy pasternak.Marchewka - wesole warzywko przypominajace slonce jadane jest najczesciej.Ile warosci ma w sobie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chutney z czerwonych porzeczek 245

pieprzu cytrynowego - 1 łyżka pieprzu ziarnistego kolorowego - 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry rozgniecionych w moździerzu - 3 ziarenka ziela angielskiego rozgniecionych w moździerzu - 3 mini papryczki chili peperonchili rozgniecione w moździeżu - 1 łyżka czerwonego octu winnego - szczypta cynamonu Przygotowanie: Porzeczki myjemy, oczyszczamy z szypułek, umieszczamy w garnku o dość grubym dnie. Dodajemy do porzeczek cukier, ocet i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gdy w kuchni rzadzi przypadek 195

pomidorow z puszki 1 cebula 1 zabek czosnku 200g ciecierzycy z puszki 0,25 szklanki bulionu warzywnego 1 lyzeczka startego imbiru 0,5 lyzeczki chili 0,25 lyzeczki cynamonu 0,5 lyzeczki mielonego kuminu szczypta szafranu sol, pieprz natka pietruszki 1 kubek makaronu ( u mnie swiderki) wykonanie:Na rozgrzanym oleju podsmazamy cebule pokrojona w piorka. Po okolo 3 minutach dodajemy

Przysmaki Karolki