łyżeczki kurkumy - 1 mały ziemniak - szczypta kardamonu - ząbek czosnku - ½ łyżeczki płatków chili
Wegańska kuchnia orientalnafenkuł, posiekany w drobne zapałki pęczek koperku, posiekany puszka pomidorów krojonych słoiczek koncentratu pomidorowego sól pieprz 4 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna jałowca 3 listki laurowe szczypta papryki wędzonej pół łyżeczki płatków chili pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki przyprawy curry olej do smażenia Przygotowanie : Poszatkowaną kapustę włożyłam do garnka i wlałam do niej około 3/4 litra wody. Wrzuciłam ziele
Kulinarny Pamiętnikpokrojonego młodego pora (łodyga i liście) wywar drobiowy około 1,5 litra gruby plaster cytryny lub pół łyżeczki trawy cytrynowej dwa ząbki czosnku szczypta lubczyka pieprz, sól pól łyżeczki chili pół łyżeczki cząbru Pora kroimy w talarki. Razem z groszkiem dodajemy do zimnego wywary. Wstawiamy na mały ogień. Czosnek wyciskamy przez praskę i wraz z przyprawami
Humanistka w kuchnipikanej nucie, która rozgrzeje nawet najbardziej zimny wieczór we dwoje nawet ten Walentynkowy. Składniki : 300 ml bulionu warzywnego, ząbek czosnku, 1 puszka pomidorów, 1 papryczka chili, olej z oliwek, sół, pieprz, szczypta oregano. Przygotowanie : W garnuszku rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim ząbek czosnku wraz z papryczka i oregano, następnie dodajemy pomidory i je obsmażamy przez
cookplDzisiaj polecam dietetyczną a co najważniejsze pyszną pieczeń z piersi kurczaka. Zamiast najczęściej stosowanej bułki moczonej w mleku lub bułki tartej
zielonacukinkarzepakowego,1 mała cebula, 1 łyżka cukru brązowego, 2 ząbki czosnku,200g pomidorów z puszki,50g pikantnego ketchupu,1 łyżeczka octu winnego,1 łyżeczka sosu sojowego, szczypta imbiru, ½ łyżeczka sosu czerwonej papryczki chili. Przygotowanie żeberek: Żeberka opłucz, przetnij na paski wzdłuż kości. Dopraw solą i pieprzem, zalej winem i odstaw na ok. 30 min do lodówki. Następnie poukładaj
Moniki Smakołykidaniom można się do niego przekonać ;) Ja jestem tego najlepszym przykładem;) Składniki : 20 muszli conchignolli 3-4 ząbki czosnku mała cabula pół papryczki chili 500g świeżego szpinaku 250g sera ricotta szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz mozarella oliwa Przygotowanie : Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody. Odcedzić i odstawić, aby ostygły. Na dużej patelni rozgrzać
Codzienne Gotowaniekolację lub obiad. W tym drugim przypadku podaję je z ziemniakami lub kaszą. biała cukinia (ok. 500-600 g) zielona papryka czerwona papryka niewielki patison papryczka chili garść pomidorów koktajlowych łyżka ziół prowansalskich szczypta soli szczypta pieprzu szczypta pikantnej wędzonej papryki 2 łyżki oliwy mała czerwona cebula ząbek czosnku 4 łyżki domowego ketchupu z cukinii —>KLIK
Mienta bloggdyby krem okazał się zbyt gęsty) 1kg średniej wielkości buraków 3 ząbki czosnku pół świeżej natki pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki szczypta cukru pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej pół łyżeczki papryczki chili bardzo drobno posiekanej pół łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny pół łyżeczki roztartej w moździerzu kolendry (opcjonalnie) kilka dużych truskawek po łyżeczce jogurtu naturalnego(...)każdą kroimy na dość cienkie plasterki. Gdy wywar z warzywami zacznie wrzeć zdejmujemy go z ognia, dodajemy pokrojoną papryczkę chili, sok z cytryny, kolendrę i całość blendujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Krem doprawiamy gałką muszkatołową, szczyptą cukru, świeżo zmieloną solą i pieprzem oraz wsypujemy do niego posiekaną świeżą natkę pietruszki. Krem podajemy z plasterkami truskawek, kleksem
Symfonia Smakówwyciągane palcami prosto z patelni ;) Składniki dla 2 osób: 16-20 dużych krewetek mogą być mrożone, ale najlepiej surowe 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 łyżki masła 1 łyżka soku z limonki szczypta soli kilka gałązek świeżej kolendry (posiekane) Krewetki opłukać, obrać ze skorupek (mrożone należy najpierw rozmrozić przez noc w lodówce). Jeżeli krewetki są z głowami, trzeba(...)posiekać. Chili przekroić wzdłuż,usunąć pestki, drobno pokroić. Na patelni roztopić masło. Wrzucić czosnek i chili. Smażyć ok. 1 minuty cały czas mieszając. Dołożyć krewetki. Smażyć po ok. 1,5 minuty z obu stron (aż zmienią kolor na różowy)*. Dodać sok z limonki i szczyptę soli. Wymieszać. Podawać z bagietką lub tortillą. Smacznego! *Jeżeli użyjecie krewetek wcześniej gotowanych, lepiej skrócić
Pełny talerzpiersi kurczaka majeranekchilisólpieprz200 gram sera gorgonzola200 ml śmietanki 30%szczypta szafranu800 gram batatów300 gram dyni, obranej i pokrojonej w kostkę szczypta gałki muszkatołowej500 gram brokuł2 łyżki mlekaPierś kurczaka myjemy, odcinamy błonki i kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, chili i majerankiem. Pierś gotujemy na parze około 20-25 minut. W tym czasie gotujemy bataty i dynię do miękkości, odcedzamy
Mango PapajaPRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone mięso kroimy na kawałki. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy, po czym wrzucamy pokrojone w plasterki pomidory. Dodajemy po szczypcie cynamonu, kardamonu, pieprzu, kminku, imbiru, garam masala, chili i soli oraz rozgnieciony czosnek. Smażymy ok. 3-4 minuty cały czas mieszając. Wrzucamy kawałki kurczaka i przesmażamy ok. 5-7 minut, a następnie zalewamy jogurtem
Ostra na Słodkokrewetki Składniki na krewetki z chorizo. 10 dkg chorizo 30 dkg mrożonych krewetek 1 duża łyżka krojonej papryczki chili 2 duże ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli szczypta pieprzu natka pietruszki do podania Jak zrobić krewetki z chorizo. Mrożone krewetki włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na kilka minut, aby się rozmroziły. Kolejno, odlać wodę(...)średnim ogniu przez 2 minuty. Kolejno dodać przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z drobno krojoną papryczką chili i smażyć przez 1 minutę. Następnie włożyć krewetki i kontynuować smażenie przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia oprószyć całość szczyptą soli i pieprzu. Krewetki z chorizo podawać posypane świeżo krojoną natką pietruszki. Smażone krewetki Warto wiedzieć krewetki
MeCooksLubimy wszelkiego rodzaju wariacje na temat chili con carne i to od dawien dawna. Przeważnie gotuje je mało ostre ze względu na pociechy ale my dorośli
Dzieje kuchennej Wiewióry