szczypta chili - 2500 przepisów (strona:93/167)

Pływające wyspy (Zupa nic) 581

Postanowiłam osłodzić sobie dzisiejszej leniwe przedpołudnie przygotowując słodkie bezowe pianki, zwane też pływającymi wyspami lub zupą nic, które dodatkowo posypałam czekoladą z chili. Zupa nic to zupa na bazie słodzonego mleka, ja tym razem wykorzystałam do jej przygotowania budyń waniliowy Winiary. Tą zupą zawsze zachwycała się moja siostra, to jej ulubiony smak z przedszkolnego dzieciństwa. Idealnie nada się na śniadanie(...)dorosłych i dla dziecie: Składniki dla 2 osób: 2 jajka 125 g drobnego cukru Szczypta soli 500 ml mleka 1 budyń waniliowy Winiary czekolada gorzka z chili Wykonanie: Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dosypujemy cukier aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. W szerokim rondlu zagotowujemy 250 ml mleka, pozostałą część mieszamy z 1 łyżką budyniu waniliowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sok przeciw starzeniu 210

Składniki (4 porcje): 50 g papryka czerwona 50 g papryka zielona 50 g papryka żółta 150 g brokuły 30 g cebula sok 1/2 części cytryny szczypta soli i papryki chili Sposób przygotowania: Paprykę, brokuły, cebulę i natkę pietruszki oczyścić i wycisnąć w sokowirówce. Dodaj sok z cytryny i doprawić solą i chili. Do soku można dodać łyżkę oleju lnianego. Wartość

Menu Zdrowia
Sok przeciw starzeniu 199

Składniki (4 porcje): 50 g papryka czerwona 50 g papryka zielona 50 g papryka żółta 150 g brokuły 30 g cebula sok 1/2 części cytryny szczypta soli i papryki chili Sposób przygotowania: Paprykę, brokuły, cebulę i natkę pietruszki oczyścić i wycisnąć w sokowirówce. Dodaj sok z cytryny i doprawić solą i chili. Do soku można dodać łyżkę oleju lnianego

Menu Zdrowia
Jajka smażone w ciecierzycy i fasoli 96

porcje): 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy 4 łyżki ugotowanej fasoli białej "Jaś" 1/2 szklanki passaty pomidorowej szczypta soli, pieprzu, kuminu, chili 2 jajka 1/2 awokado do podania chlebek pita do podania Na patelni rozgrzewam olej i smażę posiekaną cebulę oraz czosnek do zarumienia. Dodaję fasolę oraz ciecierzycę i smażę całość

Mango Papaja
Pasztet warzywno-jaglany 187

pietruszka 1 cebula 1 por 1/2 cukinii 1 łyżka świeżego, posiekanego koperku garść orzechów włoskich tymianek czosnek granulowany (lub 3 ząbki czosnku, ja nie miałam) pieprz ziołowy szczypta soli morskiej z chili majeranek 2 listki laurowe Kaszę jaglaną gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie z listkami laurowymi Cebulę posiekać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę, por w krążki, orzechy

Szczęśliwa kuchnia
Pasztet warzywno-jaglany 188

pietruszka 1 cebula 1 por 1/2 cukinii 1 łyżka świeżego, posiekanego koperku garść orzechów włoskich tymianek czosnek granulowany (lub 3 ząbki czosnku, ja nie miałam) pieprz ziołowy szczypta soli morskiej z chili majeranek 2 listki laurowe Kaszę jaglaną gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie z listkami laurowymi Cebulę posiekać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę, por w krążki, orzechy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Potrawka z ciecierzycą 166

papryka 1 filet z kurczaka 1- 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej rzepakowy natka pietruszki przyprawa do kurczaka sól pieprz suszona bazylia chili lub ostra papryka szczypta curry Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i posypać przyprawą do kurczaka, curry, solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i dodać

talerz przyjemności
Fasolka po bretońsku 149

kiełbasy podwędzanej   250 g boczku wędzonego   olej do smażenia   2 duże cebule   1 puszka pomidorów   2 łyżeczki koncentratu pomidorowego-opcjonalnie   Szczypta tymianku Odrobinę papryczki chili jalapeno  wg upodobań smakowych, jeśli lubimy pikantne dania   sól, słodka papryka    pieprz czarny do smaku   kostka bulionowa   opcjonalnie 1 łyżka mąki

W garach u Gosi
Pesto z cukinii 151

wyglądu Smacznego Składniki na pesto: 3 średniej wielkości cukinie 100ml oliwy z oliwek 3 łyżki uprażonego sezamu 3 ząbki czosnku spora garść świeżego szpinaku łyżeczka soli szczypta świeżo mielonych płatków chili 0,5 łyżeczki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie pesto: Do kielicha blendera wrzucamy sezam, posiekany czosnek i szpinak. Rozdrabniamy. Cukinię razem ze skórą kroimy

NiePieprz.pl
Zapiekany camembert 111

tego sera nie musimy zachęcać, a tym, którzy nie próbowali polecamy wypróbować. Składniki 2 krążki sera Camembert w drewnianym opakowaniu (musi być połączony zszywką a nie sklejony) szczypta grubo mielonej papryczka chili grubo zmielony świeży pieprz 2 ząbki czosnku (zmiażdżone) świeży tymianek(ewent. suszony) łyżka oliwy (może być smakowa) bagietka   Przygotowanie   Piekarnik rozgrzałem do temperatury200 stopni. Ser wyjąłem

R'n'G Kitchen
Soczysta karkówka z piekarnika 154

karkówki sól pieprz 3 łyżki oliwy szczypta kolendry szczypta hyzopu pieprz ziołowy chili w płatkach Z podanych składników przygotowujemy marynatę, mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem . nacieramy marynatą mięso z każdej strony i odstawiamy na ok 12 godzin do lodówki. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, okrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. W drugim naczyniu nastawiamy do pieczenia ziemniaczki z oliwą

Gotowanie jest łatwe
Piwoszki 139

transmisji EURO 2016 i nie tylko.     Składniki: -10 dkg mąki 480 -6 dkg margaryny -100 ml wody -3 jajka -sól do smaku -łyżka suszonej cebuli -szczypta ostrej papryki lub chili Wodę i margarynę zagotowujemy. Wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Studzimy. Stopniowo dodajemy jajka, ok 1/4 łyżeczki soli i miksujemy. Dodajemy suszoną cebulkę i paprykę

Maminek kulinarny
Pałki z kurczaka w miodowo-cynamonowej marynacie 188

miękkie i soczyste. Potrzebne nam (na 2 porcje): - 4 pałki z kurczaka *marynata: - sok z połówki cytryny - 2 pełne łyżki miodu - łyżeczka cynamonu - 5-6 goździków - spora szczypta kardamonu - sól - pieprz - chili Przygotowanie:   Składniki na marynatę mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie umyte i wysuszone pałki wkładamy do woreczka i zalewamy marynatą. Woreczek zamykamy i wkładamy do lodówki

W poszukiwaniu inspiracji
Kotlety z czerwonej fasoli + brązowy ryż z groszkiem 146

łyżeczki kolendry - 50g zielonego groszku (mrożonka)      - ¼ łyżeczki słodkiej papryki - łyżeczka orzechów piniowych               - szczypta cynamonu - kawałek papryczki chili                          - sól himalajska - ząbek czosnku

Wegańska kuchnia orientalna
Curry z zielonej soczewicy i kalafiora + basmat 157

łyżeczki imbiru - ząbek czosnku                                 - szczypta cynamonu - kawałek papryczki chili                 - 2 goździki - łyżeczka nasion konopi                 - sól -  ½ ziemniaka  - sok z cytryny

Wegańska kuchnia orientalna