cebula 3 ząbki czosnku Kawałek świeżego imbiru 2 łyżki masła klarowanego 2 płaskie łyżeczki curry indyjskiego 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala ½ łyżeczki wędzonej papryki Szczypta płatków chili Sól i pieprz do smaku Orzechy w miodzie: 2 łyżki prawdziwego miodu Garść pokrojonych orzechów włoskich Kolendra lub natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Na małą patelnię
Wanilia i Kardamonmleko w kartoniku z firmy Real Thai), łyżka oleju kokosowego, 1/3 szklanki bulionu, 1/2 białej cebulki, ząbek czosnku, około 1cm kawałek świeżego imbiru, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżka curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta płatków chili. Sposób przygotowania Najpierw obieramy dynię (najlepiej zrobić to tradycyjną obieraczką do warzyw) i wydrążamy z niej środek. Następnie kroimy warzywo w niewielką kostkę. Później
Natka Pietruszkikory cynamonu po 3-4 cm 1 podwójny filet z kurczaka 1 papryka czerwona 20 g grzybów mun 1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej 1/2 łyżeczkai papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka curry 1-2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy z oliwek 200 g makaronu ryżowego 5mm natka pietruszki Wykonanie: Grzyby mun zalewamy gorącą wodą
Kuchnia MagdaLenypomidorów krojonych 1-1,5 szklanki soku pomidorowego 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 łyżka pasty paprykowej 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru szczypta papryki chili sól, pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy
Kuchnia MagdaLenymielonego z indyka 1 op. soczewicy w puszce 1/2 op. kukurydzy w puszce 1 op. pomidorów krojonych w puszce 1/2 szklanki soku pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 100 g sera żółtego 2 jajka majeranek olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy
Kuchnia MagdaLenyskórką - szczypta chilli w/w zmiksuj, pijemy od razu 2. Smoothie szpinak- jarmuż - szklanka wody z młodego kokosa - po garści jarmużu i szpinaku - 1/2 gruszki - sok z 1 pomarańczy w/w zmiksuj, pijemy od razu 3. Smoothie malina -kokos - 3/4 szklanki zamrożonych malin (muszą się rozmrozić) - 1/2 szklanki wody z młodego kokosa - 1/2 szklanki wody mineralnej - 1 łyżka żurawiny kanadyjskiej - szczypta kurkumy(...)zmiksuj, pijemy od razu 5. Zielona gruszka smoothie - 1 gruszka wraz ze skórką - garść jarmużu - garść szpinaku - sok z 1 pomarańcza - sok z 1/2 cytryny - szklanka wody - szczypta kurkumy, chili - 1/2 banana Smoothie możecie uzupełnić zawsze np. 2 łyżkami ugotowanej kaszy jaglanej, płatkami owsianymi, jęczmiennymi, bądź orzechami będzie wtedy mogło pełnić rolę śniadania. Dzisiejsze propozycje bazowały na kilku produktach
SMYKWKUCHNIżurawiny świeżej lub mrożonej 1 cebula czerwona 200 ml śmietany 30 % 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka miodu sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryka słodka mielona szczypta papryki chili 300 g makaronu pełnoziarnistego typu penne Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy do zeszklenia. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych
Kuchnia MagdaLenydoradą przygotujcie: 2 oczyszczone ryby, najlepiej w całości, moje miały po około 350- 400 g 500 g pomidorków cherry pół pęczka natki pietruszki 3 ząbki czosnku niewielką szczyptę płatków chili sól olej 150-200 ml białego wina 300-400 ml wody lub bulionu rybnego Ilość płynu zależy od wielkości ryb i naczynia, w którym będziemy je przyrządzać. Na szerokiej
Pichceniomaniaboczku wędzonego ok. 300 g kiełbasy drobiowej 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka kminku całego kminek mielony słodka papryka mielona szczypta papryki chili 1 łyżeczka cukru 1 łyżka ketchupu olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Cieciorkę zalewamy wrzątkiem na 15 min. Po tym czasie, odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy kminek
Kuchnia MagdaLenyMałżon. Pomysł pochodzi z listopadowej KUCHNI. Wieprzowina z jabłkami zapiekana pod ziemniaczana pierzynką olej do smażenia 1 cebula, pokrojona w kostkę 500 g mielonej wieprzowiny szczypta płatków chili i mielonego kardamonu po 1 płaskiej łyżeczce mielonej kolendry, oregano i kminu rzymskiego sól, pieprz 1 jabłko, obrane i bez gniazda nasiennego 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki
Dzieje kuchennej Wiewiórybardzo polecam! Inspiracja tutaj Składniki ok 240 g - 2 wieprzowe surowe białe kiełbaski, obrane z flaka 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lekko podprażone i roztarte w moździerzu szczypta płatków chili (opcjonalnie) 1- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki gotowe ciasto francuskie ok 20 x 25 cm 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej (dałam z czosnkiem niedźwiedzim) 1 żółtko do posmarowania sezam
Stare GaryProsty przepis na pachnąca zupę. U nas w tej drugiej, obiadowej, odsłonie, oczywiście przepis ciut odbiega od oryginału. Dahl 1 szkl. czerwonej soczewicy cebula ząbek czosnku szczypta płatków chili puszka pomidorów w całości (z zalewą) kawałek imbiru, wielkości opuszka kciuka po 1/4 łyżeczki nasion kuminu i kolendry oraz cynamonu sok z połowy limonki sól, pieprz woda lub bulion olej
Dzieje kuchennej Wiewiórysmak moich potraw, ale także dlatego, że jest naszym rodzimym skarbem. Taka polska oliwa. Składniki: 2 serki camembert 1 jajko łyżka pociętych suszonych pomidorów dwie łyżeczki ziół prowansalskich szczypta suszonego chili 3 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego Jajko roztrzepujemy, moczymy w nim serek a następnie obsypujemy go przyprawami.. Czynność powtarzamy dwa razy. Olej rzepakowy rozgrzewamy na patelni, na gorący wkładamy
Gotowanie i blogowaniełyżeczka cukru - 2 laski kiełbasy (np. podwawelska) - 500 g świeżych pomidorów obranych bez skórki lub pomidorów z puszki - słodka papryka , pieprz , sól , zioła prowansalskie - szczypta ostrej chili do smaku -świeża bazylia (opcjonalnie ) Sposób przygotowania : W dużym rondelku podsmażyć na oliwie z oliwek pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy cebula będzie już szklista , dodać przeciśnięty
Aromatyczne Podróżeząbek czosnku 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu słodko- kwaśnego lub miodu odrobina soku z cytryny do smaku po szczypcie przypraw: chili, imbiru, papryki wędzonej garść posiekanej bazylii tajskiej ugotowany biały ryż do podania Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim posiekaną szalotkę i czosnek z dodatkiem wszystkich przypraw. Następnie
Mango PapajaSzybka i pyszna pasta z zielonego groszku i suszonych pomidorów. Składniki: 3 szklanki mrożonego groszku (lub puszka groszku) 4 suszone pomidory mały jogurt naturlany pieprz szczypta papryczki chili sok z połowy cytryny Przygotowanie: Groszek ugotuj w osolonej wodzie, następnie na sitku przelej go zimną wodą. Groszek przełóż do miski, dodaj jogurt, suszone pomidory
Kukuleczkirosołu 1 mała cukinia 20 dag makaronu świderki 6 dużych pieczarek 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta mielonego chili Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół z lubczykiem, natką pieruszki 2 łyżki słodkiej śmietanki Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Mięso myję, kroję w kostkę, oprószam solą, pieprzem
Wanilia i Kardamonletniej wody olej kokosowy do smażenia Tapenada: 300 g czarnych oliwek 2 łyżki kaparów 2 duże filety anchois 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta płatków chili opcjonalnie sól do smaku Dodatkowo: 1 fenkuł (koper włoski) 10 pomidorów koktajlowych 1 opakowanie sera feta Arla Apetina Snack Pack garść listków świeżej bazylii * PRZYGOTOWANIE Podpłomyki Wszystkie suche składanki wrzuć
Food Squarepokrojony w plasterki 3 młode marchewki, umyte i pokrojone w kostkę 1 czerwona papryka, umyta i pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku, posiekane 1 cebula, obrana i posiekana szczypta płatków chili 100 ml czerwonego wina 1/2 porcji TEGO sosu puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki wędzonej papryki 800 g łopatki wieprzowej, zmielonej po 1 łyżeczce nasion kopru włoskiego i kuminu
Dzieje kuchennej Wiewiórycebule kawałek imbiru 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy po 1 łyżeczce słodkiej papryki, mielonego kuminu, kolendry, garam masali, soli 600 g filetu z dorsza puszka krojonych pomidorów szczypta płatków chili do podania: listki kolendry zielona papryczka chili jeśli ktoś lubi W sporej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, 2 minuty, dorzucamy posiekany imbir i przeciśnięty czosnek, kurkumę, paprykę, kumin
Dzieje kuchennej Wiewióryniedużych marchewek 2 małe jajka 1 i 1/2 szkl. mąki krupczatki 1/2 szkl. bułki tartej + do obtaczania 1 łyżeczka czarnuszki 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli szczypta papryki chili olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Marchewkę gotujemy do miękkości, ale tak, by pozostała jędrna, studzimy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do niej mascarpone, jajka
Kolorowy PrzepisownikSkładniki do kupienia w Almie: 20 dkg twardego tofu 1 cukinia 1 czerwona papryka 5-6 pieczarek 2-3 cebulki marynata: 2 ząbki czosnku szczypta nitek chili sok z 1/2 cytryny 2 … Czytaj dalej Szaszłyki z tofu
czarrna od kuchnipomidorowym sosie, z ryżem i jajkiem 1 szkl. ryżu basmati (2 torebki) 2 szkl. wody sól 1 czerwona cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekany 1 łyżeczka wędzonej papryki szczypta płatków chili sól po 1 łyżeczce kuminu i kolendry (utarte w moździerzu) 2 suszone pomidory z zalewy, pokrojone w paski 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka przecieru pomidorowego po 1 puszce
Dzieje kuchennej Wiewiórygryczanej 1 czerwona cebula 4 wędzone śliwki olej rzepakowy lub kokosowy 2 listki laurowe 3 ziela angielskie ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki nasion mielonego kopru włoskiego ½ łyżeczki mielonej kolendry szczypta płatków chili sól do smaku 3 łyżeczki mielonego lnu ½ natki pietruszki Dodatki: ulubione pieczywo (np. wieloziarniste bułki) liście sałaty plasterki pomidora konfitura z czerwonej cebuli ( z tego przepisu ) wegański majonez
Food Squaresoku z cytryny 2 łyżki oliwy 25 g drobno startego parmezanu sól, pieprz duża garść posiekanych listków bazylii 400 g piersi z indyka garam masala, ok 1 łyżeczki szczypta płatków chili Indyka kroimy w paski, posypujemy przyprawami, skrapiamy oliwą i smażymy na rumiano. W tym samym czasie spaghetti gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wkładamy z powrotem do garnka
Dzieje kuchennej Wiewiórylinguini lub spaghetti 30 g masła 2 łyżki oliwy 100 g boczku, chudego, pokrojonego w kostkę 1 mała cebulka, czerwona lub szalotka, posiekana ząbek czosnku, pokrojony w plasterki szczypta płatków chili, lub pół posiekanej papryczki 6 filecików anchois 1 brokuł 500 g, same różyczki 3 łyżki wody z gotowania makaronu 3 łyżki białego wina 8 dużych listków bazylii, posiekanych
Dzieje kuchennej Wiewiórykukurydzy (z puszki lub mrożona) 100 g świeżej papryki pół pęczka natki pietruszki 4 jajka ugotowane na twardo przyprawy: sól, pieprz (by podkręcić smak, polecam dodanie sporej szczypty płatków chili) sałata, ogórek, rzodkiewka do dekoracji (lub inne świeże warzywa) Terrinę przygotowujemy dzień przed podaniem. Formę wykładamy folią spożywczą, a plastry wędliny układamy na dnie i bokach tak, by lekko
Ratunku obiadsmażenia 2 ząbki czosnku 2 cebule 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wołowina, wieprzowina) 150 ml czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 puszka pomidorów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta płatków chili 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cynamonu sól, pieprz do smaku Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 400 ml mleka 50 g startego sera żółtego
W kuchni Katiesosu pomidorowego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka brązowego cukru 2 marchewki 4 łodyżki selera naciowego 1 cukinia 1 duża szczypta płatków chili 0, 5 szklanki oleju rzepakowego + 5 łyżek masła 1,5 szklanki wody Zaczynamy od kurczaka, dzielimy go na kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy
Kuchnia na wzgórzuPizzy Cazone w stylu Reuben . Mówię Wam, pyszności! Składniki: 3 łyżki majonezu 3 łyżeczki ketchupu 3 łyżeczki chrzanu 2 łyżeczki sosu Worcestershire 1 nieduża cebula świeżo zmielony pieprz szczypta mielonego chili Wykonanie: Wszystkie składniki umieściłam w pojemniku blendera i zmiksowałam na gładką i aksamitną masę. To wszystko Kochani. Potem sos przełożyłam do miseczki,wstawiłam do lodówki i zabrałam się
Blondynka Gotujepuszka ananasa plus sok z ananasa 2 łyżki stołowe ketchupu 1 łyżka stołowa sosu sojowego 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczk i octu winnego 1 łyżeczka cukru szczypta płatków chili 2 łyżki stołowe masła mąka pszenna do oprószenia piersi z kurczaka słodka papryka mielona sól i pieprz opcjonalnie garść pędów babmusa PRZYGOTOWANIE: Paprykę oraz ananasa pokroić w kostkę. Marchew
Calzonella.comzagotowaniu zmniejszamy ogień i wrzucamy ser. Czekamy aż całkowicie się ser rozpuści. Od czasu do czasu mieszamy zupę. 5. Doprawiamy według uznania solą, pieprzem i przyprawą chili oraz szczyptą gałki muszkatołową. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki
Szefowa kuchniczosnek, przesmażamy, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora praz paprykę. Zalewamy passatą pomidorową i na wolnym ogniu gotujemy aż warzywa się rozpadną. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką oraz chili i szczyptą cukru. PULPECIKI: Dokładnie wypłukaną kaszę jaglaną gotujemy w 1 szklance lekko osolonej wody, studzimy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek – przesmażamy, a następnie wrzucamy
Ostra na SłodkoCurry z kalafiora z pęczakiem i wędzoną śliwką 1 szkl. ugotowanego na sypko pęczaku 1 kalafior 2 puszki krojonych pomidorów 5 dużych śliwek wędzonych bez pestek 1 cebula szczypta płatków chili lub wg smaku 2 łyżki oliwy laska cynamonu 1 łyżeczka curry 1 limonka natka kolendry lub pietruszki do podania (u mnie zbrakło) sól, pieprz Cebulę obieramy i drobno siekamy
Dzieje kuchennej Wiewióryniezapomniana w smaku. Kremowa, syci i rozgrzewa jednocześnie. Wszystko dzięki "Jadłonomii" :) Kokosowy krem z buraka 3 duże upieczone buraki 2 ząbki czosnku kawałek 2 cm imbiru szczypta płatków chili 3/4 dużej puszki mleka kokosowego 1,5 szkl. wody 2 łyżki soku z limonki 3 łyżki oliwy sól i pieprz Buraki obieramy i kroimy na plasterki. Ćwiartkę buraki kroimy
Dzieje kuchennej Wiewiórydyni z rukolą i orzechami Pesto z pieczonej dyni Składniki: 500 g świeżej dyni 1 ząbek czosnku 2 łyżki startego grana padano 1 garść łuskanych orzechów włoskich szczypta płatków chili (jeśli lubicie ostrzejszy smak) oliwa z oliwek extra virgin sól do smaku Przygotowanie: Dynię dzielimy na mniejsze kawałki, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Dno naczynia żaroodpornego polewamy oliwą
Moja smaczna kuchniabiałych papryk 2 piersi z kurczaka sól pieprz oregano ćwierć łyżeczki cynamonu 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta suszonej chili 1 jajko na sos 2 łyżki nadzienia od papryczek pół szkl soku pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka śmietany sól pieprz Papryczki umyć, odciąć korzonek i oczyścić środek z gniazd nasiennych. Filety z kurczaka posiekać drobno, dodać przyprawy, drobno
Gotowanie jest łatwenaleśniki; 300 g szpinaku 1 jajko 3 szkl mleka 1,5 szkl mąki sól pieprz nadzienie: 300 g sera białego 250 g serka sałatkowego Falvita garść oliwek zielonych szczypta suszonej chili sól pieprz Rozmrożony szpinak zblendować z mlekiem dodać jajko i mąke doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać ciasto. (można dodać kilka łyżek oleju do ciasta lub smarować patelnię
Gotowanie jest łatwełyżeczka oregano przyprawa do karkówki 1 łyżeczka gorczycy białej na sos sos który otrzymamy po upieczeniu pieczeni garść grzybów suszonych 1 cebula szczypta estragonu sól pieprz oregano szczypta suszonej chili 1 łyżeczka sosu sojowego-grzybowego 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki kukurydzianej Karkówkę umyć. W litrze wody rozpuścić sól, dodać wino ziele ,pieprz, i listek laurowy. Mięso namoczyć
Gotowanie jest łatweskrzydełka z kurczaka (ok 3 udka i skrzyełka) marynata 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego pół łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka miodu z mniszka (ewent pszczelego) szczypta suszonej chili w płatkach sól pieprz Udka i skrzydełka umyć, udka przeciąć na mniejsze kawałki. Składniki marynaty wymieszać, namoczyć w niej mięso na ok 12 godzin. W międzyczasie 2-3 razy
Gotowanie jest łatwefilety z piersi kurczaka 250 g mięsa mielonego garść suszonych śliwek kilka suszonych grzybków szczypta suszonej chili w płatkach pieprz ziołowy staropolski 1 łyżeczka soli pieprz czarny ok 4-5 łyżek wody Filety umyć osuszyć , następnie przy pomocy ostrego noża wykonać otwór , ostrożnie by nie przeciąć za daleko. Mięso mielone wymieszać z przyprawami, śliwki nieco posiekać, grzybki rozkruszyć. Do nadzienia
Gotowanie jest łatwemięsa gulaszowego z jelenia marynata: 1 szkl wina czewonego wytrawnego ząbki czosnku pół łyżeczki suszonej papryki szczypta suszonej chili w płatkach 1 łyżeczka rozmarynu kilka ziaren jałowca 3-4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz majeranek 2 cebule tłuszcz do smażenia ziemniaki surówki (ewent. zestaw surówek) 200 g świeżych lub mrożonych podgrzybków Mięso umyć pod bieżącą wodą. Przyprawy włożyć
Gotowanie jest łatwepół dyni piżmowej 200 g kurczaka pieczonego garść żurawiny 1 cebula 2 ząbki czosnku zielone liście pora usiekane ok 4 łyżki oregano szczypta lubczyku chili w płatkach sól pieprz przyprawa Biryani masala Skworcu 1 łyżeczka 2 łyżki oliwy 1 szkl ryżu Dynię obrać, pokroić w kostkę lub przy pomocy specjalnej łyżeczki wyciąć kulki. W garnku rozgrzać tłuszcz podsmażyć posiekaną cebulę
Gotowanie jest łatweoliwek czarnych 50 g oliwek zielonych 1 łyżka kaparów 1 łyżka soku z cytryny szczypta papryczki chili w płatkach 2 łyżki natki pietruszki 4-5 łyżek oliwy Wszystkie produkty włożyć do kubka i zmiksować przy pomocy blendera. Podawać z grzankami lub jako dodatek do kanapek
Gotowanie jest łatweLodz) mialam problem z jego kupnem, ale jezeli wiecie gdzie mozna dostac, to prosze o informacje - dziekuje:) ) 180-200g ricotty sok z polowy cytryny niewielki peczek koperku szczypta platkow chili 0,25 lyzeczki slodkiej papryki w proszku szczypa pieprzu kajenskiego sol, pieprz Przygotowanie ciasta: Make wysypac na stolnice i wymieszac z sola, zrobic zaglebienie i wlac jajka, zagniesci
Codzienne Gotowaniedrożdży instant 1 łyżka oliwy 200ml ciepłej wody 250g szpianku (użyłam mrożonego, siekanego) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku kulka mozzarelli starta na tarce o grubych oczkach szczypta płatków chili sól, pieprz 1 jajko rozkłócone Przygotowanie: Oba rodzaje mąki przesiać do miski, dodać sól i drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać oliwę i stopniowo dodawać wody, aby ciasto nie było zbyt
Codzienne Gotowaniezielona) puszka ciecierzycy (400g) 1 puszka krojonych pomidorów 400ml przecieru pomidorowego (pasaty) kubek kuskusu 300ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka słodkiej, ostrej i wędzonej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta płatków chili sól, pieprz Przygotowanie : Rozgrzać dużą, głęboką patelnię lub rondel. Chorizo pokroić w plasterki i przesmażyć na patelni aż zacznie wytapiać się tłuszcz, a mięso się przyrumieni, dodać cebulę pokrojoną
Codzienne Gotowaniedomu. Polecam! Składniki : 200g spagetti 150-200g tuńczyka w oleju 1 ząbek czosnku sok z połowy cytryny 2 łyżeczki kaparów kilka gałązek szczypioru lub dymki dwie szczypty płatków chili sól, pieprz Przygotowanie : Makaron ugotować al dente, zostawić nieco wody z gotowania. W dużej misce rozdrobnić tuńczyka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili, połowę kaparów (posiekanych), szczypior lub dymkę
Codzienne Gotowanietuńczykiem podana w połówkach tego fantastycznego owocu. Składniki : 1 dojrzałe awokado 1 puszka tuńczyka w zalewie 1 mała szalotka drobniutko pokrojona łyżka oliwy z oliwek extra virgin szczypta płatków chili sok z połowy cytryny sól, pieprz Przygotowanie : Awokado przekroić na pół i delikatnie wydrążyć, aby nie uszkodzić skórki. Miąższ przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny i ugnieść widelcem
Codzienne Gotowanietakie szybkie danie to idealne rozwiązanie. Składniki : 200g makaronu spagetti 200g tuńczyka w oleju sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku kilka łodyg grubego szczypioru (dymki) szczypta płatków chili 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin sól, pieprz 2 garście rukoli Przygotowanie : Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie odsączyć tuńczyka i przełożyć do miski, dodać czosnek wyciśnięty
Codzienne Gotowaniepodniecenie smakowe przepis na jedną porcję 300 gram rostbefu wołowego - tutaj 21-dniowy pół szklanki gotowanego groszku 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy szczypta płatków chili pół cebuli czerwonej - palonej na suchej patelni łyżka pieprzu gruboziarnistego kilka liści boćwiny i młodego groszku sól do smaku Z groszku ,masła i chili robimy puree . Mięso smażymy na grillu elektrycznym posmarowanym uprzednio
na gaziebiała część) 1 pęczek szczypiorku 5 suszonych pomidorów 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka papryki wędzonej szczypta płatków chili odrobina gałki muszkatołowej 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 l bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Kukurydzę umyj i obierz. Za pomocą noża wybierz ziarenka. (Najłatwiej jest postawić kukurydzę
Food Squarepysznego. Ten makaron jest do tego idealny. Potrzebne nam będą (na 3 porcje) 5 małych sardeli (anchovis) w oliwie z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka kaparów spora szczypta płatków chili (wg upodobania) 2 puszki pomidorów spora garść oliwek (obojętne czarnych czy zielonych) parmezan Makaron Makaron gotujemy al dente. Jednocześnie przygotowujemy sos. Drobno siekamy czosnek i anchovis i wrzucamy
Smaki Przyprawy i Kolorypietruszki 1 pęczek dymki 2 łodygi selera naciowego 3 łyżki chudego jogurtu naturalnego garść natki pietruszki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka nasion kolendry (mielonych) 1 łyżeczka przyprawy curry szczypta płatków chili (lub jak kto lubi wg uznania) lekki sos sojowy - do smaku sól i pieprz Dymkę siekamy, wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę. W rondelku podrzewamy olej, wrzucamy dymkę
Smaki Przyprawy i Kolorydużego batata 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szalotki sól i pieprz świeży tymianek Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra/dół). W moździerzu ucieramy miętę z chili i szczyptą soli. Dodajemy sok z limonki i nadal chwilę całość ucieramy. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i nacieramy powstałą pastą. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem z każdej strony i układamy na kawałku
Mango Papajapokrojone w talarki kawałeczek selera, pokrojonego w kosteczkę 1 czerwona papryka, pokrojona w paski po 1,5 łyżki papryki słodkiej zwykłej i wędzonej 2 ząbki czosnku listek laurowy szczypta płatków chili 4 łyżki przecieru pomidorowego 5 sporych ziemniaków, obranych i pokrojonych w talarki sól, cukier i majeranek do smaku Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kawałki mięsa. Przekładamy
Dzieje kuchennej Wiewióryburaka sól do smaku Chrupiące warzywa: 200 g zielonej fasolki szparagowej 1 kalarepa 1 łyżka pasty tahini 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka sezamu szczypta płatków chili Chutney morelowy: 4 dorodne i miękkie morele 1 mała cebula 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki płatków chili 1 cm kłącza
Food Squaretego potrzeba, żeby zrobić pyszny obiad :) Składniki: około 1 - 1,2 kg większych ziemniaków 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem 3 średnie ząbki czosnku 1/2 niewielkiej papryczki chili duża szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku 400 ml mleka masło do wysmarowania formy i przesmarowania ziemniaków podczas pieczenia Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć. Pokroić w niezbyt grube plastry. Formę
Codzienna kuchnia niecodziennatęsknicie za takimi smakami? Składniki: (3-4 osoby) łosoś, 1 żółta cukinia, 1 zielona cukinia, 1 bakłażan, 1-2 ząbki czosnku, świeży tymianek, świeża bazylia, rukola, szczypta płatków chili, sól, pieprz, oliwa Łososia umyć, oczyścić i osuszyć. Pokroić na kawałki i doprawić solą i pieprzem, a następnie przesmażyć z dwóch stron na patelni. Cukinię i bakłażana pokroić na kostkę
Plate of JoySkładniki: 2 szt labraksa papryka 2 pomidory 1 czerwona cebula 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego szczypta papryki chili Przygotowanie: 1. Na patelnię wlej łyżkę oliwy i w jednym czasie włóż pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i cebulę. Pokrój niezbyt dokładnie bo warzywa i tak zmienia
AZgotuj!kostki mrożonego szpinaku (lub świeży odpowiednik) - 1 pomidor - 1 sprasowany ząbek czosnku - sól, pieprz do smaku - bazylia suszona (1 łyżka) , papryka słodka (1 łyżeczka), chili cayenne (1/4 łyżeczki chili cayenne), szczypta oregano - olej rzepakowy do smażenia Makaron ugotuj al dente. Pomidora pokrój w kostkę, szpinak rozmroź. W misce rozbij jajka, dodaj szpinak, czosnek, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Dodaj pokruszoną
Corner With Recipesostrzem, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Może być potrzeba dodania większej ilości oleju lub trochę wody, żeby było bardziej kremowo. * Jeśli nie chcecie tak ostrej pasty, dodajcie kilka szczypt suszonego chili cayenne
Corner With Recipessmarowania 2 pomidory 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej cebuli kilka oliwek 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku 70g mozzarelli 70 g cheddara szczypta płatków chili i oregano kilka listków świeżej bazylii Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do miski, liście bazylii kroimy w niezbyt cienkie paski, wrzucamy do pomidorów, wszystko przyprawiamy
Kuchnia Prezydentowejjapońskiego ramen 700 ml bulionu drobiowego 1 duża pierś kurczaka pokrojona na cieniutkie, duże plastry 2 ząbki czosnku, posiekane lub starte 2-3 łyżeczki drobno startego imbiru szczypta płatków chili 2 łyżki oleju kilka grzbków mu-err, wcześniej namoczonych i przekrojonych na 2-3 części 10-15 g wakami , wcześniej namoczonych i odsączonych 1 średnia cebula, pokrojona w półkrążki
Kuchnia Prezydentowejwypróbować zwycięskiego dania przedstawiamy przepis KARAIBSKI KURCZAK KOKOSOWY (2 porcje) 2 filety z kurczaka, ½ czerwonej papryki, ½ zielonej papryki, ½ cebuli, 1 mała puszka (165ml) mleka kokosowego, 1 łyżka oleju, szczypta płatków chili, sól i pieprz Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Cebulę posiekać, papryki pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka
Kuchenne Wariacjepierożki zrobione z ciasta francuskiego i pieczone w piekarniku Składniki: - 250 g mielonej wołowiny - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g pomidorów - szczypta mielonego cynamonu - szczypta mielonego kminku - szczypta mielonej chili - 2 łyżeczki cukru - 1 łyżeczka octu - 1 łyżka posiekanej kolendry - 2 łyżki płatków migdałowych - sól, pieprz - 1 łyżka oliwy - ciasto francuskie - 1 jajko W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy
Kuchenne Wariacjedzieła, póki jeszcze sezon na szparagi trwa! :))) * makaron- około 150 g * szparagi zielone- 8 sztuk * boczek wędzony w plastrach- 150 g * cebula- 1 szt. duża * sól, pieprz i szczypta papryczki chili- do smaku Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony boczek wraz z poszatkowaną cebulą i podsmażyć. W tym samym czasie ugotować makaron, a 3 minuty przed końcem gotowania się makaronu dodać
Kraina Miodem Płynącaszklanka wody; 1 łyżeczka masła ghee; 1 marchew; 10 szt suszonych pomidorów (bez zalewy); puszka pomidorów (całych); 1 łyżka natki pietruszki; 10 g szczypioru; 2 ząbki czosnku; szczypta papryki chili; 5 g sera długodojrzewającego; 75 g makaronu żytniego Bartolini (suchego). Krok po kroku. Na samym początku do gotującej się wody wrzucam przepłukaną czerwoną soczewicę
Życie na widelcugościom, dlatego że nie tylko świetnie smakuje, wygląda równie bajecznie. Potrzebujemy: 1kg karkówki wieprzowe 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy średnio ostrej pół łyżeczki soli szczypta płatków chili pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku łyżeczka suszonej bazylii Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z musztardą i przyprawami. Cebulę kroimy w talarki. Karkówkę wkładamy do rękawa
MamaOskarkapapryk ) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1-2 pieczarki 1/2 małej cebuli 1/2 kostki rosołowej wołowej 1/2 litra wody 100 ml przecieru pomidorowego domowej produkcji solidna szczypta płatków chili Przygotowanie: Paprykę pokroiłam w kostkę, a cebulę i pieczarki w talarki ;) Na gorącą wodę wrzuciłam kostkę rosołową. Do gotowego bulionu wrzuciłam usmażone mięsko. Dusiło się ok. pół godzinki. Dorzuciłam
Kuchnia po mojemuNiewykluczone, że w ten weekend znów zawita do mojego menu. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki miodu (lub syropu z mniszka) 1/2 łyżeczki octu ryżowego łyżeczka oliwy solidna szczypta płatków chili sól, pieprz biały mielony Przygotowanie: Polędwiczkę nacieramy solą i białym pieprzem. Z miodu, oliwy, octu i chili robimy marynatę, którą smarujemy mięsko. Chowamy na noc do lodówki. Następnego dnia
Kuchnia po mojemupierwszego tłoczenia 1/2 łyżeczki świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki świeżo mielonej soli 1/2 łyżeczki miodu akacjowego szczypt mielonego chili Dodatkowo: 150 g twarogu wędzonego ziarna siemienia lnianego do posypania ziarenka czarnuszki do posypania
Sajkofanka smakuZostało mi jeszcze trochę upieczonej dyni więc będzie zupa. Składniki: 0,7 kg dyni 3 małe podłużne buraki 1 duża kulka mozzarelli kilka liści sałaty 2 ząbki czosnku szczypta płatków chili świeży tymianek czarny pieprz sól morska oliwa z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić
Gosia gotujeSkładniki 1/2 czerwonej cebuli 1 marchewka 2 kawałki selera naciowego 1 ząbek czosnku szczypta płatków chili garść jarmużu 1 szklanka soku pomidorowego 2 -3 czubate łyżki kaszy jaglanej 200g ugotowanej białej fasoli lub 1/2 puszki fasoli białej konserwowej 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku-u mnie sól odkwaszająca organizm,przepis tutaj Wykonanie
w mojej kuchnimięsnych 1 cebula 1 łyżka sosu worcestershire 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki przecieru pomidorowego (lub ketchupu) 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka syropu klonowego Szczypta suszonego chili Sól, pieprz Oliwa z oliwek do smażenia Przepis: Żeberka dzielimy na mniejsze części, myjemy i osuszamy (np. ręcznikiem papierowym). Następnie nacieramy mięso solą i pieprzem i smażymy na złoto
Emcia Pichcijakieś pyszne pieczywo i tak powstały pyszne, razowe bułeczki. Składniki: 300 gram mąki pszennej typ 1850 1/2 szklanki mleka 20 gram świeżych drożdży łyżka cukru trzcinowego szczypta oregano, chili, bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek z dodatkiem chili + 2 łyżki do wysmarowania bułek 1/2 łyżeczki soli Ciasto drożdżowe zazwyczaj robię według przepisu mojej mamy, zawsze w tej samej
Mango PapajaWłasnie oderwałam się od kolejnego tomu Camili Lackberg i za chwilkę ruszam po dzieciaki. Tymczasem zapraszam na miseczkę pysznej, sycącej, czerwonej fasolki w kwaśnym pomidorowym sosie
Dzieje kuchennej Wiewiórypracy, chcemy zjeść coś pysznego. Ten makaron jest do tego idealny.Potrzebne nam będą (na 3 porcje)5 małych sardeli (anchovis) w oliwie z oliwek2 ząbki czosnku1 łyżka kaparówspora szczypta płatków chili (wg upodobania)2 puszki pomidorówspora garść oliwek (obojętne czarnych czy zielonych)parmezanMakaronMakaron gotujemy al dente. Jednocześnie przygotowujemy sos.Drobno siekamy czosnek i anchovis i wrzucamy na ciepłą (ale nie gorącą
Kulinarna rozmowaDziś mam dla Was propozycję zupy warzywnej ale w wersji bardziej dietetycznej niż zwykle. Ostatnio postanowiłam odchudzić trochę swoje potrawy. Dlatego dziś na lunch do pracy
Kulinarna rozmowaPyszne i łatwe w przygotowaniu. Kolejny koncept na łososia. Z książki "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa. Gotowanie krok po kroku". Burgery z Lososiana 4 małe kotleciki
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki na 2 porcje:1 duży bakłażan1 duży pomidorgarść oliwekszczypiorekćwiartka czerwonej cebulisok z limonki (opcjonalnie z cytryny)2 łyżki świeżej kolendry szczypta przyprawy chili suszone oregano lub bazyliakulka mozzarellisól, pieprzPomidory obieramy ze skóry i kroimy na pół. Każdą połówkę wyciskamy nad talerzem by usunąć pestki, te co zostały usuwamy łyżeczką lub palcem, następnie pomidor drobno kroimy w kostkę
Bon Appetit MałgorzatyWyjątkowo popularna tortilla ze znanej restauracji KFC w której skład wchodzą chrupiące, złociste polędwiczki z kurczaka, świeże pomidory, sałata lodowa, a całość otula majonezowy sos. Twistera
Słodka Stronapieczarek, woda, 1 łyżka masła, 1 średnia cebula, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, 10 g sera gouda, 3 łyżki groszku konserwowego, sól, pieprz, majeranek do smaku, szczypta suszonego czosnku, szczypta papryczki chili w proszku, 50 g serka kremowego topionego, świeży lubczyk i bazylia, oliwki czarne i zielone. Przygotowanie: Sos: cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, na złoty kolor
Moniki Smakołykidrobną kosktę 1 pomidor, pokrojony w talarki olej rzepakowy pół sałaty lodowej, pokrojonej w cienkie paski 500 gram młodych ziemniaków, wyszorowanych, pokrojonych w ćwiartki świeży tymianek świeże oregano szczypta kminku chili w płatkach sól pieprz 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 ogórki małosolne, pokrojone w bardzo drobną kosktę 200 gram jogurtu greckiego 3 łyżki ketchupu pół pęczka
Mango Papajaporcje 250g ciecierzycy 1 duża cebula biała 750g mrożonego szpinaku 1/2 szklanki płatków owsianych 3 ząbki czosnku olej ryżowy do smażenia sól, pieprz, suszony tymianek szczypta płatków chili łyżeczka kolendry Ciecierzycę zalewam obficie wodą i zostawiam na noc, aby napęczniała. Gotuję ją następnie w tej samej wodzie, w której się moczyła, aż do miękkości, czyli około 1,5 godziny
W kuchni Karmel-itkimąka do oprószenia 1/2 pomidora 1,5 łyżeczki marynowanego czerwonego pieprzu szczypta mielonego pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki sosu słodko-kwaśnego chili ( lub równie pikantnego z chili ale bez dodatków smakowych - ostatecznie po prostu szczypta ostrej papryki mielonej) 1 łyżka pokrojonych listków melisy lub natki pietruszki Filety rozmrozić . Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi. Przygotować marynatę z skórki otartej z połowy cytryny(...)zmiękną ( ja sprawdzam miękkość patyczkiem do szaszłyków). Wyjąć i ostudzić. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić bardzo drobno . Wymieszać z pieprzem marynowanym. Doprawić solą , pieprzem mielonym, szczyptą cukru i sosem chili. Zostawić na kilka minut. Odsączyć z nadmiaru soku na sitku ( sok zachować do skropienia ryby). Wymieszać z posiekaną drobno melisą. Wypełnić puste miejsca po gniazdach nasiennych
Buniabaje w kuchniSkładniki: (na 2 porcje) 2 steki z polędwicy wieprzowej około 1,5-2 cm grubości 2 szczypty lubczyku 2 szczypty cząbru odrobinka estragonu szczypta soli suszona papryczka chili w dużych kawałkach 2 szczypty pieprz cayenne odrobina zwykłego świeżo mielonego pieprzu sos wiśniowy: szklanka mrożonych wiśni łyżka miodu z aronii 2 łyżki whisky makaron sezamowy: makaron spaghetti połamany w pół olej(...)stronach przewracając co jakiś czas (można użyć zwykłej patelni). Gdy mięso będzie już prawie gotowe posmarować z naciętej strony łyżeczką miodu po każdym kawałku i posypać sporymi kawałkami papryczki chili (do smaku). Obrócić jeszcze miodem ku dołu by smaki się połączyły i miód się zarumienił. Sos: Na patelni kładziemy wiśnie zalewamy whisky, dodajemy odrobinę świeżego pieprzu. Gdy wiśnie będą odmrożone
KreatywnePinypapryka - 1 ząbek czosnku (sprasowany) - kilka pieczarek - 2 szklanki przecieru pomidorowego - 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy - sól, pieprz do smaku, szczypta cukru - suszona bazylia, papryka słodka, po łyżce, chili cayenne - kilka szczypt, szczypta oregano Makaron ugotuj al dente. Ostudź i wymieszaj go z pozostałymi składnikami na koszyczki. Foremki na muffiny lekko natłuść i ułóż w nich porcje makaronu, formując z nich
Corner With RecipesChili - Składniki: 3-4 papryczki chili połowa słodkiej czerwonej papryki cebula 2 duże ząbki czosnku pomidory krojone z puszki 400 g (lub świeże) olej sól, pieprz chili w proszku (opcjonalnie) szczypta imbiru Domowy Ostry Sos Chili - Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy słodką paprykę, papryczki chili i dusimy
Słodka Stronaporcje 320 ml mleka 15 dag mąki tortowej 1 łyżka brązowego cukru Szczypta soli 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka 1 litr oleju do smażenia Sos czekoladowy: 20 dag mlecznej czekolady 250 ml słodkiej śmietanki 30% Szczypta suszonych płatków chili Sposób przygotowania: Mleko przelewamy do rondelka zagotowujemy z cukrami oraz szczyptą soli, gdy się zagotuje(...)chwili od wrzucenia churros same odejdą od pergaminu. (Paski papiera wyciągamy w trakcie smażenia) Upieczone wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Sos: Czekoladę roztapiamy ze śmietanką i odrobiną chili w gorącej kąpieli wodnej aż powstanie gładki sos . Churros podajemy z gorącym sosem czekoladowym. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonsmak i nie znam nikogo, kto nie lubi gorącej prawdziwej dobrej czekolady. Moja ulubiona i jedyna słuszna wersja to gorąca czekolada na bazie mleczka kokosowego i śmietanki, wzbogacona drobiną chili i rumu. O tak to zdecydowanie mój numer jeden! Jest tak aromatyczna i mocno rozgrzewająca! Gdy ją przygotowuje w swoim ukochanym czerwonym metalowym kubku, który dostałam od mojej babci(...)Deluxe dostępnej obecnie w sklepach LIDL - 1/2 puszki mleka kokosowego - 100 ml śmietanki - 100 ml mleka (ewentualnie woda) - 3-4 plasterki chili - 1 kieliszek rumu - szczypta kardamonu - szczypta cynamonu Mleko, śmietankę, przyprawy i chili zagotuj w rondelku na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodaj kuleczki czekolady i poczekaj aż czekolada osiągnie temperaturę mleka. Delikatnie wymieszaj całość, tak aby czekolada
SMYKWKUCHNIwędzonego boczku Sos: 3-4 papryczki chili połowa słodkiej czerwonej papryki cebula 2 duże ząbki czosnku pomidory krojone z puszki 400 g (lub świeże) olej sól, pieprz chili w proszku (opcjonalnie) szczypta imbiru (opcjonalnie) Domowy Ostry Sos Chili - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente według wskazówek na opakowaniu. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek
Słodka Stronaciepło, ale jej trochę została i byłą równie smaczna na zimno. W roli głównej duszone na maśle z cebulką rydze, kuskus, posiekane gotowane jajka, szczypta tymianku, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól i chili w młynku do smaku. Miałam wieczorne natchnienie do zrobienia tej sałatki. Zaskakująco smaczne połączenie, bo u nas w domu zawsze Rydze panierowane smażone, sauté albo Marynowane rydze(...)pożywna, do tego prosta do przygotowania, czego chcieć więcej? Składniki na 2 porcje: kilka sztuk rydzów 1/2 cebuli 2 jajka 1/2 szklanki kaszy kuskus 2 łyżki masła szczypta tymianku natka pietruszki sól chili w młynku Kotanyi Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Siekamy w kostkę Kaszę kuskus wsypujemy do silikonowej miseczki, dodajemy szczyptę soli i zalewamy wrzącą wodą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię