marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * seler- mały kawałek * pieczarki- 400 g * cebula- 1 duża szt. * czosnek- 1 ząbek * ryż- 200 g * listek laurowy, ziele angielskie * pieprz, sól, chili, kurkuma, szczypta estragonu- do smaku * olej ryżowy- do smażenia * koper- do posypania * jogurt naturalny- do zabielenia Ugotować ryż. Do bulionu włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler oraz listek wraz zielem i zagotować(...)momentu, aż puszczą sok- który należy odparować- i zaczną się rumienić. Z zupy wyłowić zielę oraz listek laurowy. Podsmażone pieczarki przełożyć do zupy i całość zmiksować. Doprawić estragonem, chili oraz kurkumą i chwilę razem podgotować. Na końcu doprawić solą oraz pieprzem, przelać na talerz, dodać ryż i ozdobić koprem oraz kleksem z jogurtu naturalnego. Smacznego
Kraina Miodem Płynącagram maki pszennej 1 jajko 50 ml mleka 2% 1/4 puszki ananasa pokrojonego w drobną kostkę 1,5 łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki soli solidna szczypta ziół prowansalskich szczypta płatków chili 2 łyżki drobno posiekanej i usmażonej piersi z kurczaka 2 łyżki sera żółtego pokrojonego w kostkę na 6 babeczek kokosowo - limonkowych 150 gram mąki 50 ml mleka
Kuchnia po mojemuokoło 5 minut i przełożyć do miseczki lub innego naczynia. Patelnię zostawić do smażenia kurczaka. Mięso umyć, wysuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą papryki chili i około pół łyżeczki curry. Na patelnię po smażeniu warzyw wlać odrobinę oliwy z oliwek i dodać kurczaka. Smażyć przez około 8-10 minut, po czym z powrotem dodać
Zgrabne Gotowaniefilet z kurczaka – 2 x 150 g-sos sojowy ciemny – 1 łyżka- olej Kujawski bazyliowy – 2 łyżki- miód – 2 łyżki- czosnek – 1 ząbek- chili – 1 szczypta- pieprz – 1 szczyptaSOS:- truskawki – 200 g- masło klarowane – 4 łyżki- cukier brązowy – 2 łyżki- kolorowy pieprz ziarnisty – 1 łyżkaKLOPSY:- ryż(...)sól – 1 łyżeczka- papryka – 1 szczypta- mąka – 30 g- jajko – 1 szt- bułka tarta – 50 g- olej Kujawski bazyliowy – 200 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO: Mieszamy sos sojowy z miodem i olejem. Dodajemy posiekany czosnek,pieprz i chili. Oczyszczone filety obtaczamy dokładnie w marynacie,zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok.1godz. Po tym czasie
Ostra na Słodkobyć z kostki) 1 łyżka mąki sól i pieprz przepis Na patelni rumienimy na margarynie przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą i szczyptą płatków chili. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do niego bułkę tarta wymieszaną z mlekiem a następnie zrumienioną na patelni cebulkę z czosnkiem. Całość mieszamy i formujemy małe klopsiki. Klopsy
Smakowite Daniaopłukaniu dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. 6 łyżek oleju z pestek winogron 1/3 cytryny 1 czubata łyżeczka brązowego nie rafinowanego cukru 1,5 łyżki sosu słodko-kwaśnego chili ( Tao-Tao) szczypta soli mąka do oprószenia 2 łyżki masła Przygotować marynatę z 4 łyżek oleju ( biorę z pestek winogron), soku z 1/3 cytryny,1 czubatej łyżeczki brązowego cukru ( nie rafinowany(...)łyżki sosu chili słodko-kwaśnego ,szczypty soli . Wymieszać i zalać ułożoną w pojemniczku rybę. Zostawić na 30 minut. Wyjąć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Oprószyć mąką. Rozgrzać na patelni masło z dodatkiem 2 łyżek oleju i usmażyć rybę na rumiano. Podałam z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty z burakiem
Buniabaje w kuchnicebule 3 duże ząbki czosnku szczypta szafranu 1 - 2 cukinie, w zależności od wielkości, ja miałam dwie malutkie tzw. baby i to wystarczyło;) sól i pieprz dwie szczypty płatków chili lub około połowy świeżej papryczki chili drobniutko pokrojonej 100-150ml gęstej śmietany Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę
Codzienne GotowanieDzisiaj kuchnia polecam szybką, kremową i rozgrzewającą zupę z kalafiora. Dorzuciłam do niej jeszcze marchewkę, która wspaniale ożywiła bladość kalafiora ! A na koniec szczypta płatków chili, żeby się porządnie rozgrzać po powrocie do domu. No cóż, nadeszła jesień, pora przeprosić się z gorącymi zupami ! A w najliższej przyszłości na blogu pojawi się zupa dyniowa
Kulinarne przygody GatityJadłonomia", z moimi modyfikacjami. Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym i ryzem 1/2 szkl. ryżu 1 szkl. wody sól 2 puszki pomidorów (w całości) 1 cebul 1 marchewka szczypta płatków chili 1 ząbek czosnku oliwa do smażenia 500 ml bulionu warzywnego 150 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego sól, pierz do smaku do podania kilka łyżeczek mleczka kokosowego
Dzieje kuchennej Wiewiórywarzywem. Na początek zupa;) 1 mała dynia, moja ważyła 1,2kg przed "wypatroszeniem" 1 średnia cabula 2 ząbki czosnku 1cm startego imbiru 500ml bulionu warzywnego 0,5 papryczki chili 2 szczypty kminu, kolendry, cynamonu i gałki muszkatłowej sól, pieprz 2 łyżeczki brązowego cukru sok z połowy cytryny 100-150ml mleka kokosowego W niewielkim garnku przesmażyć na oliwie kmin
Codzienne Gotowaniebazylia Pomidorki myjemy i suszymy, a następnie kroimy na połówki. Tak przygotowane pomidory układamy na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Przyprawiamy solą, pieprzem, suszonymi płatkami chili oraz szczyptą cukru. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 60 minut. Do miski przekładamy zmielone mięso dodajemy pokruszony ser, wbijamy jajko i dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Plate of Joyprzecieru pomidorowego (passaty) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki 1 łyżeczka oregano szczypta płatków chili sól, pieprz Przygotowanie : Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej, przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili. Gdy cebula się przyrumieni dodać mięso i smażyć
Codzienne Gotowanieoliwek 2 cebule posiekane 1 dynia obrana I pokrojona w kostkę 700ml bulionu z kury lub warzywnego 150 ml tłustej słodkiej śmietanki Sól I pieprz do smaku Szczypta płatków chili (opcjonalnie) Podprażone pestki dyni do dekoracji Olej z pestek dyni do dekoracji Method: Gently sweat the onion on the olive oil and add chopped butternut squash. Cook
Smaki Przyprawy i KoloryAs colder days approach I have been craving food that will make me warm. Creamy soups are perfect this time of the year. It's good
Kulinarna rozmowaszczęśliwca*: 100 ml śmietany kremówki 30-36% 200 ml mleka (najlepiej pełnotłustego) 1 albo nawet 2 tabliczki gorzkiej czekolady dobrej jakości (min. 70% kakao) 1 łyżka cukru pudru szczypta płatków chili kawałek kory cynamonu *Jeśli nie jesteś prawdziwym czekoladoholikiem, to styknie nawet na 4 filiżanki. ;) Dodatkowo dla zwiększenia przyjemności: bita śmietana (kremówka ubita z cukrem pudrem) solidna garść pianek
Food Square