ząbek * ziele angielskie- 2 szt. * listek laurowy- 1 szt. * szczypta soli Pasta z tuńczyka: * żółtka- 6 szt. * tuńczyk- mała puszka * majonez- 2 łyżki * szczypior- wedle uznania * sól, pieprz, szczypta suszonej papryczki chili Jajka: Jajka ugotować, ostudzić i obrać ze skorupki. Przełożyć do garnuszka, zalać koncentratem, doprawić i odstawić do lodówki na 12 godzin. Przekroić na pół. Pasta z tuńczyka
Kraina Miodem Płynącaposiekanej szalotki, 2 łyżki posiekanej kolendry, 1/2 łyżeczki garam masali , 1/2 łyżeczki mielonego kuminu , 1/2-1 łyżeczki chili w płatkach , szczypta cynamonu , sól i pieprz cayenne do smaku , Oliwa . Do podania : 5 bułek (najlepiej własnego
SzczyptaSmaQrobię!SKŁADNIKI:( 3 porcje )PRZYPRAWY :* posiekany świeży imbir – 0,5 łyżeczki* posiekany czosnek – 1 ząbek* garam masala – 0,5 łyżeczki* chili – 0,5 łyżeczki* kurkuma – 1 szczypta(...)sól – 1 łyżeczka* szafran – 1 szczypta* zmiażdżony kardamon – ok. 5 ziarenek* jogurt naturalny – 150 ml* kminek – 1 szczypta* cynamon – 1 szczypta* pieprz ziarnisty – 2 ziarenek* papryka chili – 1 duża szt*sok z cytryny – 2 łyżkiDODATKOWO:* filet z kurczaka – ok. 600 g* mleko – 75 ml* klarowane masło
Ostra na SłodkoSoczewica jest najzdrowszą rośliną straczkową spośród wszystkich znanych mi warzyw. Ostatnio wyczytałam, że zawiera taniny - związki mogące chronić organizm przed nowotworami, m.in. spowalniając tempo
zielonacukinkapodanych składników wychodzi 15 kulek.Podczas pieczenia należy pilnować kulek, aby nie były w piekarniku zbyt długo, gdyż wówczas mogą stracić swój kształt.Do słodkiej papryki można dodać szczyptę ostrej lub chili, aby danie nabrało bardziej pikantnego smaku.Do panierki można dodać swoich ulubionych przypraw.Źródło przepisu: BaBy w kuchni
Gospodyni MiejskaBallarini mnie rozpieszcza. Tym razem mogłam poczuć się niczym uczestnicy popularnego kulinarnego show :) Kilka dni temu otrzymałam patelnię grillową z linii MasterChef * i zaczęłam się zastanawiać
Pasja Smakupomidory, roszponka, sałata rzymska, kiełki rzodkiewki, 1 łyżeczka soli, pieprz świeżo mielony do smaku, szczypta kolendry, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta kardamonu, szczypta rozmarynu, 2 – 3 łyżki kurkumy, szczypta czerwonej papryki chili, oliwa do posmarowania, 4 łyżki musztardy, 1 łyżka miodu. Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy kurkumę, sól, pieprz, kolendrę, gałkę muszkatołową, kardamon, rozmaryn, paprykę chili. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Filety
Moniki Smakołykipestki, siekamy ją wraz z czosnkiem na bardzo drobno. Cebulę obieramy i kroimy w póltalarki. Kawałki dyni umieszczamy w misce, podlewamy ją oliwą, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i chili, posypujemy po szczypcie kurkumy, curry i świeżo startej gałki muszkatołowej (po ok. 0,5 łyżeczki) oraz cukrem, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. (Jeśli zależy
Symfonia Smakówgotowaną kukurydzą. Składniki na chrupiące udka: 4 udka bądź podudzia kurczaka 4 łyżki passaty pomidorowej 1 łyżka sosu cajun 1 łyżka sambal oelek pół łyżeczki soli szczypta pieprzu, kuminu, chili w płatkach Passatę pomidorową, sos cajun, sambal oelek, sól i inne przyprawy mieszamy w miseczce. Następnie dokładnie nacieramy marynatą udka i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny
Mango Papajasmalczyk roślinny czy inne tego typu wynalazki. SMAROWIDŁO Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA /własny:/ 1 mały bakłażan olej ryżowy 2 gałązki tymianku 1 ząbek czosnku pieprz, sól szczypta imbiru szczypta sproszkowanej papryki chili sok z połowy cytryny Bakłażana przekrawam na pół, nacieram solą, pieprzem, układam tymianek, skraplam olejem ryżowym i piekę w piekarniku około 20 minut w 200 stopniach. Gorącego
W kuchni Karmel-itkipowrotem) Aby uzyskać bardzo gładką konsystencję krem można finalnie przetrzeć przez sito, ale nie jest to konieczne. Rozdrobniony i ostudzony krem z marchwi doprawiamy: połową łyżeczki chili oraz curry szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej, imbiru, papryki słodkiej oraz dodajemy posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy. Lekko ostudzony krem czosnkowy doprawiamy jedynie rozdrobnioną kolendrą, świeżo zmieloną solą i pieprzem oraz
Symfonia Smakówprzepisu wychodzi: 2 porcje gulaszu dyniowego 20 pulpecików jaglanych gulasz: 1/2 dyni piżmowej (około 0,6 kg) 3 średnie ziemniaki 2 niezbyt duże marchewki 125 ml mleczka kokosowego szczypta płatków suszonych chili łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne liść laurowy 2 ziela angielskie sos sojowy do smaku pulpeciki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 2 ząbki
W kuchni Karmel-itkimarynatę lekko zmodyfikowałam, oryginał pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Składniki: 1 duża pierś z kurczaka sól morska Kamis 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru w proszku Kamis szczypta ostrej papryki Chili Kamis 1 łyżka listków świeżego tymianku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego Biooil Wykonanie: Fileta z kurczaka opłukać, osuszyć. Przeciąć wzdłuż na dwa cienkie filety
Blondynka Gotujecytryny 1/4 łyżeczki drobno krojonej papryczki chili 2 łyżki oliwy Krewetki przed użyciem muszą być podgotowane. Najlepiej kupić takie krewetki już w sklepie. W małym kubku mieszamy szczyptę soli, oliwę, drobno krojone chili i sok z cytryny. Do miski wkładamy sałatę, krewetki, pokrojone w paski awokado, kawałeczki grejpfruta i orzechy nerkowca. Całość zalewamy sosem z kubeczka. Sałatka z krewetkami Smacznego
mecookslimonki lub cytryny 1/2 łyżki świeżego, startego imbiru 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku 1/2 łyżeczki mieszanki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika duża szczypta soli morskiej Butter chicken: 1/2 kg filetów z udek lub piersi z kurczaka 2 czubate łyżki klarowanego masła 2 średniej wielkości cebule 6 średnich pomidorów malinowych
Poezja smaku