miodowej (180 ml) po łyżce liści laurowych, ziarna ziela angielskiego i gorczycy Przygotowanie Składniki na zalewę czyli wodę, ocet, cukier, sól i musztardę (opcjonalnie można jeszcze dodać dużą szczyptę kurkumy, aby uzyskać bardziej żółty kolor zalewy) przekładamy do garnka, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż będzie mocno gorąca, prawie wrząca. Odstawiamy do wystudzenia. Ogórki myjemy dokładnie, odcinamy im końcówki(...)inne przepisy na przetwory z ogórków: Ogórki w ketchupie – ogórki na zimę Sałatka z ogórków w plastrach i cebuli – przetwory na zimę Ogórki na ostro – ogórki do słoików z chili Sałatka ogórkowa z curry – niezawodny przepis na ogórki do słoików Ogórki w zalewie gyros – do słoików na zimę Artykuł Ogórki kanapkowe w musztardzie – najlepszy przepis pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnemniej), sok z cytryny (do smaku), duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki (lub do smaku), przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, wędzona papryka, szczypta ostrej papryki, majeranek, oregano, granulowany czosnek opcjonalnie 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/3 szklanki wody Schab w sosie barbecue ze śmietanką, przygotowanie: Cienko rozbić kotlety i pokroić w paski(...)taste, approx. 1/3 cup of cream (or to taste) 1 onion, 2-3 cloves of garlic, seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, smoked paprika, a pinch of chili, granulated garlic, dry marjoram, dry oregano 1-2 tsp of corn starch and some sauce for the slurry, optional Using a meat mallet, beat your cutlets, until thin. Cut into strips
Lekcje w kuchnipuszce po ananasach (wszystko); 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 1/2 łyżeczki sosu sambal oelek; 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego; 1 płaska łyżeczka białego cukru; 1/2 szklanki zimnej wody. Szczypta vegety; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 300 g ryżu. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Polać sosem(...)szczypiorkiem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Pieczarki można zastąpić chińskimi grzybami moon (około 5 sztuk) i przygotować je zgodnie z przepisem na opakowaniu. Sambal oelek można zastąpić drobno posiekaną papryczką chili, choć wpłynie to na smak potrawy. Sos sambal oelek można dostać w większości hipermarketów, na działach dotyczących kuchni świata, jak również podczas tygodnia azjatyckiego w Lidlu. Ryż można zastąpić
Gospodyni MiejskaGdy tylko zobaczyłam to ciasto od razu mnie urzekło, choć maluchem już nie jestem, bo od kilku dni mam szesnastkę na karku ;) Co prawda było to
chili & sugarniewiele! - 1 kg og ó rki gruntowe - 1 litr wody - 1,5 do 2 łyżek soli - czosnek - zestaw do kiszenia: chrzan, koper - opcjonalnie: 2 łyżki gorczycy, śwież e chili W gorącej wodzie rozpuść s ó l, og ó rki umieść w słoju (jeśli przekroisz je na pół szybciej się ukiszą), zalej ciepłą zalewą i odstaw na około(...)ŚLIWKAMI: SKŁADNIKI: - 4 jaja - 4 x 1,5 łyżki cukru drobnego - 4 x 2 płaskie łyżki mąki typ 480 - 1 x płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 x szczypta soli - 5- 6 dużych śliwek lub inne owoce - łyżeczka skrobi ziemniaczanej W formie o średnicy - średnia tortownica, ułóż na dnie pocięte na mniejsze kawałki umyte i suche (osuszone ręcznikiem
SMYKWKUCHNIChili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. “Chile con carne” oznacza papryki z mięsem. Główne składniki tej potrawy to różnego rodzaju papryki, fasola, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso, doprawione kuminem i chilli. Chilli con carne to aromatyczne, meksykańskie pikantne danie o głębokim aromacie. Podaje się do tego dania, chleb ryż lub tortillę. Jest to idealne(...)mięso będzie już wysmażone doprawiamy je solą i cukrem. Następnie dodajemy pomidory z zalewą, passatę, pokrojoną drobno marchewkę i dokładnie mieszamy drewnianą łopatką. Doprawiamy pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli. Przykrywamy i dusimy przez około 15 na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy pokrojoną paprykę, wlewamy 250 ml domowego rosołu. Gotujemy pod przykryciem przez około 5 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętwarożkiem i rzodkiewkami (Szybka pizza na cieście bez drożdży) Składniki /dla 4 osób: ciasto do pizzy bez drożdży: 3 szklanki mąki (proponuję pół na pół mąkę pełnoziarnistą i zwykłą) szczypta soli 4 łyżki oliwy 1-1 i 1/4 szklanki ciepłej wody oliwa lub olej do smarowania ciasta pesto z liści rzodkiewki: liście z 1 pęczka rzodkiewek 30 g parmezanu(...)olejem przy pomocy pędzelka, następnie smaż na patelni przez ok. pół minuty na stronę. Na usmażonych podpłomykach rozsmaruj twarożek przy pomocy łyżki, posyp go solą i papryczką chili w płatkach. Podpłomyki polej pesto z liści rzodkiewki, a na końcu udekoruj rzodkiewkami pokrojonymi na cienkie plasterki. Porady: Na cieście bez drożdży możesz oczywiście przygotować również bardziej tradycyjną pizzę
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki na stripsy jak z KFC: 1 duży filet z kurczaka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czerwonego 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka musztardy w proszku Ciasto (panierka z KFC): 2 jajka wiejskie (są dużo większe niż te sklepowe) 100 mleka 3,2 % (może być dowolne mleko(...)niewielkiej średnicy. Dzięki swoim właściwościom ma uniwersalne zastosowanie – jest doskonałym składnikiem kanapek, koreczków oraz zapiekanek. Źródło: Klik CHIPSY JARMUŻOWE SKŁADNIKI: 2 garści jarmużu 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej PRZYGOTOWANIE: Do miseczki wlewamy oliwę, doprawiamy. Wymieszać. Dodać jarmuż i wymieszać tak aby każdy kawałek jarmuży był doprawiony oliwa i przyprawami. Wyłożyć
ClauditteMissCookingmielonego 1,5 łyżki bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 2 łyżki słodkiej papryki mielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego parmezanu 200g spaghetti 2 łyżki oliwy i szczypta soli do gotowania makaronu kilka listków świeżej bazylii do dekoracji Instrukcje Pomidory wraz sokiem wlewamy do głębokiego garnka lub patelni o nieprzywierającej powłoce i podgrzewamy intensywnie przez kilka minut(...)garnku, albo tak jak na zdjęciach podać warstwowo – sos na makaronie. Potrawę dekorujemy listkami bazylii. Uwagi Zwolennicy mocno pikantnych smaków mogą dodać do sosu 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (mielonego chili). Dobrym dodatkiem do tej potrawy będzie wino ze szczepu pinot noir. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-6 {margin: auto;} #gallery-6 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align
Kulinarna PokusaKALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (1 min): do średniej miski wlewamy 4 łyżki sosu sojowego, dodajemy drobno pokrojone 3 ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz oraz szczyptę soli. 2. WIEPRZOWINA (3 min): kawałek schabu kroimy w plastry, które lekko rozbijamy tłuczkiem, aby zmiękczyć strukturę mięsa. Następnie kroimy w prostokątne kawałki, które wrzucamy do marynaty, mieszamy i wkładamy(...)połamać. Mieszamy i odstawiamy na ok. 4 min do napęcznienia. Po tym czasie odsączamy go z wody. 6. PRZYPRAWY (5 min): do miseczki po marynowaniu mięsa dodajemy pozostałe przyprawy (chili, kolendrę, imbir), cukier lub miód oraz sok z cytryny lub limonki. Jeśli lubicie bardziej kwaśne, dodajcie z całej cytryny lub dwóch limonek. Mieszamy i wlewamy do woka. Doprawiamy jeszcze nieco
Nerds KitchenSushi to jedna z bardziej popularnych i charakterystycznych dla kuchni japońskiej potraw. Klasyczne sushi składa się z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym i szeroką gamą przeróżnych
Słodka StronaKolejne ciekawe pieczywo odkryte w czasie wspólnego, comiesięcznego pieczenia organizowanego przez Amber [http://www.kuchennymidrzwiami.pl/fougasse-mistrza-hamelmana-zaproszenie-do-marcowej-piekarni/] to fougasse – chlebek z oliwkami. Przepis zaproponowała Magda [http://konwaliewkuchni.blogspot.co.uk
UgotujmyTo.plKażdego dnia coraz bardziej zakochuję się w kuchni orientalnej. I to taką szczerą miłością ;) Mam nadzieję, że jeszcze w tym, roku uda mi się wybrać do
Ostra na SłodkoWiem wiem, Święta Wielkiejnocy już dawno za nami, a ja tutaj dalej ze świątecznymi przepisami...Ale tak to jest kiedy nie ma się wystarczająco czasu na
chili & sugarpierogi z truskawkami, wykorzystałam ciasto, które przygotowałam z Piotrem na Pierogowych warsztatach wg SMAKFONIA, czyli PRACOWNII ZDROWEJ ŻYWNOŚCI SMAKFONIA. Ciasto składało się: z 1 kg mąki, 220 ml oleju, szczypty soli i 500 ml gorącej wody. Najpierw mieszamy w misce mąkę, z solą i olejem tak długo, aż powstanie tzw. piasek. Dolewamy stopniowo wodę cały czas zagniatając ciasto, utworzy się(...)pierogi, były orientalne. Do ciasta dodana została kurkuma, która nadała ciastu żółty kolor. Nadzienie składało się z ugotowanych krewetek, ugotowanej w mleku kokosowym kaszy quinoa, posiekanej kolendry, posiekanych papryczek chili, soku z limonki i pasty TOM KHA . Ja ulepiłam je jak tradycyjne uszka. Niektórzy zrobili jeszcze pierogi na słodko, z rabarbarem. Ja jednak wiedziałam, że to nie jest moja pierogowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię