Bardzo lubię dania jednogarnkowe. Jakiś czas temu na blogu ChilliBite znalazłam smakowitą propozycję przygotowania w jednym naczyniu karkówki. No prawie w jednym ale to nic. Dokonałam
Dzieje kuchennej Wiewiórykostkę 1 marchewka, pokrojona w krążki 200g kaszki kuskus lub bulgur 1 duży pomidor, pokrojony w niewielką kostkę 3-4 zielone cebulki, pokrojone w grube krążki 1 czerwona papryczka chili, posiekana garść czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na pół kilka gałązek kolendry lub pietruszki, grubo posiekana kilka łodyżek świeżej mięty, listki oberwać i grubo posiekać 1 cytryna 1 płaska(...)wyrzucić), bulionem zalać kuskus, przykryć miskę i odstawić na 20 min, żeby kaszka wchłonęła płyn i zmiękła. 3. Z jogurt zrobić dressing - wymieszać z łyżką soku cytrynowego, dużą szczyptą cukru i soli, doprawić białym pieprzem, lekko schłodzić. 4. Do miękkiej kaszy dodać mięso i marchewkę, wszystkie zioła, oliwki i pokrojone świeże warzywa, starty lub przeciśnięty czosnek, sok i startą
Kuchnia Prezydentowejróżyczki i gotujemy wybranym sposobem do miękkości, około 20-25 minut. Cebule kroimy w półplasterki i smażymy na maśle, często mieszając, do zeszklenia. Gdy już zeszklone, posypujemy je kilkoma szczyptami cukru, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku i na małym ogniu karmelizujemy, aż cebule zrobią się złoto-przeźroczyste, około 20-30minut. Ugotowane różyczki kalafiora odcedzamy. Dajemy(...)chipsy z wysmażonego na chrupko, cieniuśko pokrojonego bekonu. Wegetarianom na pewno do posypania przypadną do gustu i smaku w tym połączniku ostre orzeszki ziemne, np. te otoczone w papryczce chili lub pieczona w chili na chrupko ciecierzyca albo pistacje. Weganie w tym przepisie mogą zastąpić serek topiony taką samą ilością silken tofu, a masło bez problemu zamienić na bezwonny oleje
Karo in the Kitchenkoralowcach! Starałam się w przepisie podawać zamienniki – tak, aby dzieciaki nadwrażliwe na gluten, nabiał, czy jajko także mogły skorzystać. Dorsza w nachosach kochają nie tylko dzieci – nachosy chili super się sprawdzą dla nieco starszych. Kolorowe warzywa i ryba – nie jest to ulubione danie większości dzieci. Jednak podane w atrakcyjny sposób z pewnością zachęcą do spróbowania. Zimowa surówka(...)pszennej) 2 jajka (lub mielone siemię lniane zalane wrzątkiem, aż wytworzy się „glutek”) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki po 1 łyżeczce: słodkiej papryki, mielonego kuminu, suszonego czosnku szczypta soli i pieprzu (ja używam pieprzu cytrynowego) Składniki – surówka z czerwonej kapusty i jarmużu: ok. 3 szklanki poszatkowanej, czerwonej kapusty (ok. ćwierć niedużej główki) ok. 1 szklanka porwanych liści
Poezja smakuszczypta cynamonu – 2-3 większe ziemniaki – 1 zielona papryka – 1-2 czerwone cebule PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do 200 st C. Kurczaka wyjmij z lodówki na minimum 30 minut przed pieczeniem. Masło wcześniej roztop i przestudź zanim dodasz pozostałe składniki. Dodaj do masła sok z połowy cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, obie papryki, kmin rzymski, szczyptę cynamonu(...)tych meksykańskich przepisów: burrito z kurczakiem sałatka meksykańska z kurczakiem tacos z tofu tacos z rybą tacos z szarpaną wieprzowiną chilli con carne z dynią bowl burito z łososiem chili z fasoli tacos ze stekiem przepis na guacamole tacos z wieprzowiną burrito z burczakiem quesadilla z kurczakiem fajitas z kurczaka tacos z polędwicą tacos z szarpaną wieprzowiną jajka z guacamole
nietylkopasta.plWitam! Od dziś startuję z nową akcją - CZEKOLADOWĄ NIEDZIELĄ . W niedzielę (nie obiecuję, że w każdą, ale się postaram :)) będę raczyć Was czekoladowymi przepisami. Skąd ten
chili & sugarminut. Dwie blachy z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy, żeby mocno ją napowietrzyć i pozbyć się ewentualnych grudek. Zagotowujemy razem mleko, wodę, masło, cukier i szczyptę soli. Zdejmujemy garnek z ognia gdy woda już wrze i od razu wsypujemy całą przesianą mąkę. Mieszamy wszystko razem bardzo szybko i energicznie, aż uzyskamy w miarę jednolitą masę – będzie przypominała purée(...)pół i nadziewamy – bitą śmietaną, bezą włoską , kremem budyniowym (przepis na krem TUTAJ ). Równie dobre są w wersji wytrawnej – nadziane przesmażonymi wcześniej pieczarkami i żółtym serem albo z chili con carne, zapieczone i podane na ciepło. Można przechowywać je bez nadzienia w szczelnym pojemniku nie dłużej niż do miesiąca. Zmiękną, ale gdy na chwilę wstawimy je do piekarnika znowu zrobią
Karo in the Kitchendać mniej) 5 łyżek oliwy sól morska, pieprz DODATKOWO: pestki granatu, prażone orzechy włoskie, opieczona bagietka WYKONANIE DRESSING : W miseczce mieszamy miód, sok i skórkę z cytryny, posiekaną papryczkę chili, natkę pietruszki oraz starty czosnek i imbir. Energicznie mieszając dolewamy oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Piekarnik nagrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół(...)odpoczęły. Kroimy w cienkie plastry. Zimne buraki obieramy i ostrym nożem kroimy w cienkie plastry. Wkładamy do miski. Polewamy 2 łyżkami oliwy i 1 łyżką soku z cytryny. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie mieszamy, tak, aby wszystkie plastry buraczków dokładnie pokryły się marynatą. Układamy na dużym talerzu. Na buraczkach rozkładamy plastry kaczki. Polewamy przygotowanym dressingiem. Roszponkę mieszamy z oliwą
cool and minty30 grudnia 2012r. opublikowałam na blogu pierwszy przepis. To już rok! Jak on szybko minął! Dzięki blogowi poznałam wiele nowych smaków, przygotowałam wiele potraw, o których
chili & sugarzjeść lub zamrozić. Naszykujcie sobie duży garnek i drewnianą łyżkę. Wlejcie całą szklankę oleju i podgrzejcie go na średnim ogniu. Żeby sprawdzić, czy osiągnął już odpowiednią temperaturę, wrzućcie szczyptę mąki – jeśli zacznie się pienić, zaczynamy najtrudniejszy etap gumbo , który będzie wymagał od Was uwagi i stania nad garnkiem. Na chwilkę ściągamy garnek z ognia, wsypujemy całą mąkę(...)rosołu (litr plus szklanka), wrzućcie pokrojoną kiełbasę. Wszystko razem wymieszajcie, pogotujcie 10 minut, co jakiś czas zamieszajcie. Dodajcie pokrojony szczypior, przyprawy – mieszankę kreolską, łyżkę tymianku, łyżeczkę soli, łyżeczkę płatków chili, pieprz cayenne. Dorzućcie krewetki i mięso z kurczaka, porwane na mniejsze kawałki, zamieszajcie i gotujcie całość na maciupeńkim ogniu, tak żeby tylko mrugało, przez czas w jakim ugotujecie ryż. Podajemy
Karo in the Kitchenzrobienia. A tak naprawdę, tylko wałkowanie mnie wkurzało, bo ciasto musi być naprawdę cienkie. Przepis na ciasto 300 gram mąki pszennej 3/4 szklanki wrzącej wody szczypta mąki Do misy miksera wsypujemy mąkę dodajemy sól i wlewamy wrzątek i włączamy mikser, który wyrobi nam ciasto. Jeśli robimy to ręcznie mąkę zalewamy wodą i mieszamy drewnianą(...)pieczenia, układamy na papierze pierożki i gotujemy ok 15 minut, przy gotującej się wodzie. Do pierożków możemy podać sos sojowy, z odrobiną oleju sezamowego i płatków chili razem wymieszanych. Z takiej ilości składników wyszło mi koło 50 niedużych pierożków. Na zdjęciu poniżej widać jak jeden z pierożków został nadgryziony, nie mogłam się powstrzymać w trakcie robienia zdjęcia
Kuchnia na wzgórzuniedużej ilości masła. Przepis na kopytka dyniowe Składniki na kopytka dyniowe 600 g upieczonej dyni (waga po upieczeniu) łyżeczka oliwy z oliwek 300 g mąki pszennej 1 jajko duża szczypta gałki muszkatołowej pół łyżeczki soli Dodatkowo: ok. 70 g masła dwie gałązki świeżego rozmarynu parmezan Jak zrobić kopytka dyniowe Dynię pokrój w dużą kostkę lub plastry. Ułóż je równomiernie(...)smaż około minutę. Kopytka polej masłem rozmarynowych i posyp płatkami parmezanu. Zobacz też inne przepisy na obiady Makaron z masłem szałwiowym Ramen z grzybami Klopsiki w sosie musztardowym Chili z dynią Pulpeciki dyniowe na selerowym puree Gulasz cebulowy Zobacz też najnowsze przepisy Kopytka dyniowe Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Powidła z piekarnika Sos marinara Lody malinowe bez maszynki Artykuł
okolicepalnika.plSennie. Z kubkiem herbaty. Błądzę we własnych myślach... A Ty? Po prostu bądź... :* Pewnie już na sam widok świątecznych potraw dostajecie mdłości (jak każdy przejedzony człek
My simple kitchen