szkl mąki 1 łyżeczka sody oczyszczanej 1 łyżeczka proszku 0,5 kostki masła 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 tabliczka mlecznej czekolady 0,5 kubka posiekanych orzeszków laskowych Przygotowanie: masło roztapiamy z miodem w rondelku, dosypujemy cynamon i przyprawę do piernika mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem, dolewamy miód, czekoladę siekamy w wiórki, dosypujemy do ciasta razem(...)orzeszkami Ciasto wyrabiamy, wałkujemy wycinamy ciasteczka Pieczemy przez ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C Dekorujemy czekoladą:) SMACZNEGO
Luźna Kuchniapudru3 szkl. mleka w proszku (zwykłego, nie granulowanego)400 g serka waniliowego Daniolikier Amaretto do smaku Dodatkowook. 4 paczek herbatników (ok. 400 g)1 puszka masy kajmakowej150 g orzeszków ziemnych solonych lub nie solonychPolewa czekoladowaok. 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (jak kto lubi)3 łyżki mleka2-3 łyżki śmietany 18%likier Amaretto do smakuPrzygotowanie 1. Krem Masło(...)warstwę kajmaku (mi zostało z innego ciasta). 2. Polewa czekoladowa Czekoladę rozpuścić w mleku na wolnym ogniu. Dodać śmietanę, zdjąć z ognia i mieszać aż do połączenia składników. Dodać orzeszki (całe lub posiekane) i całość dobrze wymieszać. Ciepłą polewę rozprowadzić na cieście. Wstawić do lodówki na noc. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comsiebie dumna (zapewne przede mną, takie połączenie wypróbowały już setki osób, jednak dla samej siebie jestem niebywałym odkrywcą!:D). Masło orzechowe, które skradło moje serce, jest zrobione z migdałów, orzeszków ziemnych oraz nerkowców. Brzmi zwyczajnie, skład niczym nie zaskakuje, ALE SMAK... niesamowity! Najpyszniejsza rzecz jaką jadłam- bez dwóch zdań. Koniec kropka.Wartości odżywcze tego arcydzieła prezentują się następująco(...)węglowodanów oraz 8g błonnika -w porcji- 20g- 117kcal, 4,2g białka, 9,8g tłuszczu, 4,7g węglowodanów i 1,6g błonnikaSKŁADNIKI:100g nerkowców- mogą być solone100g migdałów100g orzeszków ziemnych PRZYGOTOWANIE:Wedle życzenia, orzechy można uprażyć na patelni lub w piekarniku, aż delikatnie zbrązowieją, jednak należy uważać, aby ich nie przypalić- ja ten krok pominęłam, gdyż nigdy
peanutbuttermonsterbłonnika. Ciasteczka zawierają wyłącznie naturalne cukry i tłuszcze, a dzięki dobranemu połączeniu składników stanowią dietetyczną, ale również sycącą przekąskę. SKŁADNIKI: 200g płatków owsianych górskich 110g banana 20g orzeszków ziemnych prażonych bez soli firmy Felix cynamon imbir PRZYGOTOWANIE: Orzeszki mielimy blenderem na masło orzechowe o gładkiej konsystencji Banana rozgniatamy widelcem w misce Do banana dodajemy płatki owsiane, masło orzechowe
peanutbuttermonsterpowrotem do trochę już zapomnianego smaku sprzed lat. Sos nie przypomina niczego, co do tej pory miałam okazję spróbować i jest absolutnie wspaniały. Co to za sos? Sos z orzeszków ziemnych. Część z Was pewnie już go zna, a dla części to nowość taka jak dla mnie. Powiem tyle, to był strzał w dziesiątkę! P. opowiadał mi o tym sosie(...)jest zazwyczaj do szaszłyków z kurczaka, ale na nie nie miałam ochoty. Sporządziłam więc listę zakupów, pomyślałam, pogłówkowałam, popróbowałam i dziś mam przyjemność zaprosić na... Kurczaka w sosie z orzeszków ziemnych z pieczonymi ziemniakami porcja dla dwóch osób + trochę na później Do sosu należy przygotować: 2 piersi z kurczaka 5-6 niewielkich ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, słodką, mieloną paprykę oliwę
Ratunku obiadżeby co jakiś czas próbować nowych smaków i pomysłów. Dziś przepis na bardzo gęstą i pożywną wersję owsianki – bananowa owsianka z kakao i olejem kokosowym posypana dodatkowo karmelizowanymi orzeszkami i nasionami, z łyżką masła migdałowego. Czekoladowo- bananowa owsianka z chrupiącymi nasionami i orzechami Drukuj Prep time 10 min Cook time 10 min Total time 20 min Szybka(...)poranna bananowa owsianka z prażonymi w miodze orzeszkami i nasionami Serves: 3 Ingredients Na owsiankę ⅔ szklanki płatków owsianych 1 szklanka wody 1 łyżka miodu (lub więcej do smaku) 1 łyżeczka oleju kokosowego ⅔ szklanki mleka 1 mały banan 1 łyżka kakao Na posypkę 1 szklanka mieszanki orzechów (migdały i nerkowce posiekane) z pestkami dyni i słonecznika 1 łyżeczka oleju
Cooking for Emilymleczka kokosowego, które stało w lodówce przez około 2-3 dni niewstrząsane (tylko białą część, bez wody) 2 łyżki ksylitolu 1/2 banana sok z cytryny kakao do posypania poszatkowane orzeszki orzechy laskowe do ozdoby suszone małe różyczki do ozdoby Ciasto: 1. Siemię lniane zalać 12 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić na około 10 minut. 2. Wymieszać razem mąkę ryżową(...)sokiem z cytryny. Plasterki poukładać na kremie i posypać kakao. Przykryć drugim krążkiem ciasta i lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i posypać kakao. 9. Tort ozdobić poszatkowanymi orzeszkami, różyczkami i orzechami laskowymi. Udanych wypieków
Mała Cukierenkapuszka masy kajmakowej orzechowej 200 g ciastek jasnych typu herbatniki 200 g ciastek ciemnych typu herbatniki (jeżeli robimy dużą blachę polecam opakowania ciastek po ok. 300 g) 200 g orzeszków ziemnych nie solonych Wykonanie: Dwie i pół szklanki mleka wraz z masłem stawiamy na małym ogniu aby zagotować mleko. W międzyczasie do pozostałego mleka dodajemy: mąki, cukier, cukier wanilinowy(...)dnie wykładamy: ciemne herbatniki + 1/3 budyniu + jasne herbatniki + 1/3 budyniu + ciemne herbatniki + 1/3 budyniu + jasne herbatniki + masa kajmakowa + posiekane orzeszki ziemne (lekko posolić). Całość schodzić przez minimum 1,5 godziny. Najlepsze ciasto jest na drugi dzień SMACZNEGO
W Moim Magicznym DomuSkładniki Ilość porcji: 2 Stek z wołowiny – 200 g Sałata lodowa – 60 g Szpinak – 80 g Pomidorki koktajlowe – 80 g Ogórek zielony – 60 g Orzeszki ziemne – 30 g 1/2 granatu 1 marchew 1 cebula dymka 4 rzodkiewki Sól i pieprz Sos: 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki sosu(...)połowy limonki, mieszamy wszystko i odstawiamy. Do miski wrzucamy sałatę lodową, szpinak, pokrojone pomidorki koktajlowe, ogórka, miąższ z granatu, posiekaną dymkę, pokrojoną w cienkie plastry marchew i rzodkiewkę. Prażymy orzeszki ziemne, rozdrabniamy i dodajemy do warzyw. Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i smażymy stek około 2 minut z jednej strony, przewracamy i smażymy na drugiej stronie kolejne dwie
ale Pysznieząbki czosnku 1 duża pierś z kurczaka lub dwie mniejsze 1 brokuł 1 łyżka oleju kokosowego (Radix-bis) 1 łyżka pestek dyni (Radix-bis) 1 łyżeczka orzeszków piniowych (Radix-bis) przyprawy: sól himalajska (Radix-bis), curry, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, ulubione zioła Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż delikatnie posiekaną cebulę z czosnkiem. Kolejno dodaj(...)duś jeszcze przez chwilę. Teraz dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i całość dobrze wymieszaj. Danie podaj z uparowanymi brokułami, a wierzch obsyp uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i orzeszkami piniowymi
Zdrowie na języku :Pcynamonu 3/4 łyżeczki zmielonego imbiru 100g suszonej żurawiny lub rodzynek Polewa: 2 łyżki syropu z agawy 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki kakao 2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: poszatkowane orzeszki do ozdoby Ciasto: 1. Do miski przełożyć wszystkie suche składniki i wymieszać. Dodać bakalie, wymieszać. 2. Olej kokosowy roztopić w mikrofalówce lub na parze. 3. Do blendera przełożyć banany, dodać(...)podgrzewać, mieszając, aż olej się roztopi. Zdjąć z ognia i dodać dwie łyżki gorącej wody, mieszać, aż powstanie jednolita masa. 6. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać orzeszkami ( patrz FILM ). Udanych wypieków:) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl
Mała Cukierenkastraszliwe opóźnienie. Trufle czekoladowe 3 łyżki rumu 300 ml śmietany 36% 30 g masła 3 krople wody z kwiatów pomarańczy (pominęłam) 300 g gorzkiej czekolady 70% kakao, orzeszki, migdały, rozdrobnione do obtoczenia Rum wlewamy do rondla, podgrzewamy i podpalamy zapałką. Gdy płomień zacznie wygasać dodajemy śmietanę i całość doprowadzamy do lekkiego wrzenia. Rondel zdejmujemy z gazu, wrzucamy masło, wodę(...)kwiatów pomarańczy. Gdy masło się roztopi, dorzucamy szczyptę soli oraz połamaną czekoladę. Mieszamy by czekolada się rozpuściła. Masę przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki na minimum 2 h. Orzeszki i migdały podprażamy na patelni by zaczęły ładnie pachnieć. Z masy formujemy kuleczki i obtaczamy w orzechach lub kakao. Trzymamy w lodówce. Jeśli chcecie dać komuś fajny prezent wcale
Dzieje kuchennej Wiewiórycukru opakowanie cukru waniliowego 1 upieczona i zmiksowana mała dynia hokkaido 1 budyń czekoladowy 100 ml mleka polewa: 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady 1 czubata łyżka masła dodatkowo: orzeszki arachidowe w karmelu około 200 g herbatników lub innych ciastek Przygotowanie: W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy. Następnie dodajemy zmielony ser, wbijamy jajka, mieszamy i gotujemy(...)polewa czekoladowa: W miseczce zanurzonej we wrzątku rozpuszczamy masło i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy aby się rozpuściła i połączyła z masłem. Wylewamy polewę na ciastka i dekorujemy orzeszkami arachidowymi. Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin minimum 3-4. Inspiracja zaczerpnięta z bloga Beaty. A razem ze mną wypiekały: Dorota , Małgosia , Edyta , Lidia , Edyta
Życie zaczyna się w kuchnigroszku 500 g bobu 450 ml mleka kokosowego ( przepis ) lub z puszki * 250 ml maślanki świeża kolendra sól, pieprz Pesto 1 pęczek bazylii 2 ząbki czosnku ok 2 łyżki orzeszków pinii ok 3 łyżki startego parmezanu ok 70 ml oliwy extra vergine sól, pieprz *mleko kokosowe puszkowe jest gęstsze więc i zupa będzie gęsta, bardziej kremowa Przygotowanie: 1.Bób gotujemy(...)wody) 2. Groszek podobnie, gotujemy osobno ok 10 minut, następnie natychmiast hartujemy go w lodowatej wodzie żeby nie stracił koloru 3. Mleko kokosowe miksujemy z maślankę 4. Pesto - orzeszki podprażamy na suchej patelni i wszystkie składniki ucieramy na pastę, doprawiamy do smaku 5. Ugotowany bób obieramy ze skórek, groszek wyłuskujemy, polowe bobu i groszku miksujemy z mlekiem
Słodki Kompromispieczonej marchewki to przepis uniwersalny, który robiłam już w różnych wersjach smakowych (np. indyjskiej). Tym razem postanowiłam zwrócić się w kierunku Maroka i popularnych w tym kraju przypraw. Dodatek orzeszków ziemnych jest opcjonalny - akurat zalegały mi w kuchennej szafce, a jednocześnie pasują do marchewki i pozostałych składników. Zazwyczaj podaję je jako burgery, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby potraktować(...)biała lub czerwoną 2 ząbki czosnku łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego* duża szczypta mielonego imbiru 1 łyżeczka przyprawy ras el hanout* 2 puszki ciecierzycy 3 łyżki solonych orzeszków ziemnych (można zamienić na orzechy nerkowca niesolone lub pominąć) sól do smaku 1 jajko 8 łyżek bułki tartej lub mąki z ciecierzycy (lub innej mąki) mały pęczek natki kolendry
Chilli Czosnek i Oliwa