spróbujcie zrobi ć je w moździerzu, naprawdę jest ogromna różnica w smaku, a rozcieranie świeżych ziół to naprawdę przyjemnoś ć, czu ć jak roznosi się zapach bazylii, czosnku, orzeszków piniowych.... Ja uwielbiam! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: makaron spaghetti Bucatini(...)puszki polędwiczek z łososia w oleju z pesto Super Fish Prestige 2 szklanki listków bazylii 4 nieduże ząbki czosnku 50 g orzeszków pinii 1/2 szklanki parmezanu sól oliwa z oliwek pieprz kilka pomidorków śliwkowych 1 nieduży ogórek 1 garś ć świeżego szpinaku Wykonanie: Od czego zaczynamy? Oczywiście od pesto! Na suchej i gorącej patelni lekko rumienimy orzeszki pinii. Liście
Blondynka GotujeSkładniki: na 4 porcje 1 op rukoli 1 marchewka 1 brokuł 0,5 kubka sera typu parmezan 0,5 kubka orzeszków ziemnych 2 łyżki brązowego cukru 4 udka z kurczaka 1 op makaronu ryżowego sos: 1 papryczka chili 0,5 kubka wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka miodu pieprz Przygotowanie: marchewkę obieramy, kroimy w piórka, brokuła(...)udka nacieramy solą i pieprzem, wrzucamy do rękawa i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok 30 min cukier wsypujemy na gorącą patelnię, lekko karmelizujemy, wrzucamy orzeszki. papryczkę siekamy, wrzucamy do kubka z wrzątkiem, dodajemy sól, pieprz i paprykę oraz miód, mieszamy energicznie. rukolę wsypujemy do miski, dodajemy zblanszowane marchewkę i brokuł, parmezan ścieramy na tarce
Luźna Kuchniarazu, jak tylko zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że upiekę taki tort :) Musiałam tylko zmienić trochę składniki, ponieważ orzeszki piniowe są jednak bardzo drogie. Zastąpiłam je orzechami włoskimi. I był to bardzo dobry i smaczny pomysł ;) Tort jest w sumie łatwy do wykonania ale jest bardzo pracochłonny szczególnie wówczas, gdy orzeszki laskowe mamy w łupinkach tak, jak ja miałam. Nie mogłam(...)masła 250 gramów cukru 250 gramów mąki tortowej 100 gramów zmielonych migdałów (ja mieliłam w malakserze, ponieważ miałam w całości) 50 gramów drobno posiekanych migdałów 50 gramów drobno posiekanych orzeszków laskowych 50 gramów drobno posiekanych pistacji 50 gramów drobno posiekanych orzechów włoskich 1/2 opakowania proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu duża szczypta mielonej gałki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comczerwone cebule, pokrojona na cząstki lub plastry 3,5 łyżki pasty tahini 1-2 łyżki soku z cytryny (ja lubię więcej) 1 mały ząbek czosnku, rozgnieciony 30 g orzeszków piniowych (ja dałam sezam) 1 łyżka za'ataru 1 łyżka natki pietruszki, grubo posiekanej (u mnie listki świeżej mięty) sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Wrzuć dynię i cebulę do miski, polej(...)uzyskasz konsystencję miodu. Spróbuj, aby upewnić się, czy nie chcesz dodać więcej soli, czy soku z cytryny. Sos jest intensywny w smaku, w razie czego dodaj mniej pasty tahini. Orzeszki piniowe lub sezam podpraż chwilę na suchej patelni albo pomiń ten etap. Rozłóż warzywa na półmisku, polej sosem tahini, posyp orzeszkami piniowymi/sezamem, natką pietruszki oraz za'atarem. *** Podoba
Chilli Czosnek i Oliwadiecie. Zawiera cynk, cenne kwasy tłuszczowe i lecytynę. Polecane dla sportowców. Czysty, orzechowy smak tego masła doskonale komponuje się z dodatkami zarówno słodkimi, jak i słonymi. Składniki: Orzeszki arachidowe 94%, emulgator: lecytyny (z soi), częściowo utwardzony tłuszcz palmowy (zawartość tłuszczów trans <1%), błonnik pszenny bezglutenowy, aromat: wanilina. Informacja dla alergików: Zawiera: orzeszki arachidowe, soję, może zawierać: sezam(...)migdały. Zawiera naturalnie występujące cukry. Tłuszcz z orzeszków arachidowych na powierzchni masła jest zjawiskiem naturalnym. Źrodło tekstu: http://www.primavika.pl/maslo-orzechowe-bez-soli-i-cukru/ http://www.primavika.pl/maslo-orzechowe-bez-soli-i-cukru/ Lokowanie produktu. Dostaję czasaem od czytelników pytania "Po jaką cholerę wstawiasz zdjęcia z danym produktem", "jesteś głupia i tak nie przyniesie to Tobie sławy". Pozostawię to bez komentarza, szkoda na to mojego czasu. Każdy prowadzi
ClauditteMissCookingurazić osób , które świadomie i chętnie dbają o swoją kondycję. Ja po prostu naprawdę nie lubię gimnastyki! MINI TARTY Z KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI, KOZIM SEREM I ORZESZKAMI PINIOWYMI SKŁADNIKI NA 8 MINI-TART 2 płaty gotowego ciasta francuskiego 3-4 średniej wielkości czerwone cebule ocet balsamiczny miód tymianek (suszony lub świeży) sól, pieprz do smaku kozi(...)pleśniowy garść orzeszków piniowych oliwa z oliwek Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią cebulę. Po kilku minutach dodać ocet balsamiczny, miód, tymianek oraz sól i pieprz. Nie podaję dokładnych ilości, gdyż w przypadku tej konfitury zawsze działam na wyczucie. Dodajcie tyle, by smak Wam odpowiadał i zachował równowagę między słodyczą miodu i ostrością octu
KUCHARNIAszynki, 20 g mozzarelli, 2 garście rukoli, 1/2 cytryny, 15 g startego sera żółtego, 2 buraki czerwone jak najmniejsze, 60 ml oleju rzepakowego, 6 szt. groszku cukrowego, 3 łyżki orzeszków piniowych, 4 płaskie łyżki kuskusu, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaki, papryczka chili w płatkach świeżo mielona do smaku. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodajemy, sól, pieprz(...)roladę, którą przekładamy na folię spożywczą i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i nakłuwamy). Roladę gotujemy na parze ok. 30 min. Do blendera wkładamy rukolę, orzeszki piniowe, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Kuskus zalewamy gorącym wodą, 1 cm nad powierzchnię kaszy
Moniki Smakołykijajek 1/4 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wierzch: 200 g śmietany 18% 2 łyżeczki cukru Dodatkowo: 1 puszka (510 g) gotowej masy kajmakowej 50 g solonych orzeszków ziemnych Piekarnik nagrzać do 175°C. Czekoladę połamać na cząstki. Włożyć do garnka. Dodać pokrojone na mniejsze części masło. Roztopić na małym ogniu, ciągle mieszając. Lekko przestudzić. Płatki migdałowe drobno(...)stygnie przygotować masę serową. Sery, mąkę oraz cukier zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Stopniowo wbijać jajka, miksując na małych obrotach. Na koniec wymieszać ze śmietaną i esencją waniliową. Posiekać orzeszki ziemne. Na przestudzonym spodzie brownie rozsmarować masę kajmakową oraz wysypać posiekane orzeszki. Wylać masę serową. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę
BullioOrzechy mają w sobie to coś..lubicie orzeszki?? Osobiście kocham fistaszki:) A Wasi faworyci?? Składniki: 110 g masła, 200 g cukru białego lub trzcinowego, 1 jajko, 250 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g niesolonych orzeszków ziemnych, Wykonanie; Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, wbijamy jajko i ucieramy dalej(...)masa znowu będzie jednolita i kremowa. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy orzeszki, mieszamy łyżką, aby równo rozłożyły się w cieście. Porcje ciasta (1 łyżka na 1 ciastko) kładziemy na blasze wyściełanej pergaminem, zachowując odstępy, bo ciastka trochę rosną. Pieczemy 8-10 minut w 180°C na złoty kolor
Anioły w kuchniCiasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi. Jesienne, aromatyczne, wilgotne. Dzięki świeżej żurawinie lekko kwaśne, a dzięki skorupce orzechowo-miodowej przyjemnie chrupiące i słodkie. Bez dwóch zdań. To ciasto idealnie nadaje się na zimne, pochmurne wieczory przy ciepłej herbatce. To co, kto z Was skusi się na ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi? Znajdą się chętni? :)"Składniki:4 żółtka2 jajkakostka(...)ciasto, które następnie posypujemy żurawiną, lekko ją wciskając w ciasto. Ostatnią warstwą są lekko poszatkowane/zmielone orzechy arachidowe, które z wierzchu równo polewamy miodem naciowym.Tak przygotowane ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut w 180-190`C.Studzimy w formie.Smacznego
Słodkie Przyjemnościmnie nieudany wykorzystałam do zrobienia trufli. Dodałam praktycznie wszystko co miałam w szafkach… Trochę czekolady, nutelli, masła orzechowego typu crunchy, wiśnie ze słoiczka… Obtoczyłam w orzeszkach laskowych i mielonych migdałach…Proste, szybkie a jakie pyszne. Bardzo polecam. My z pewnością powtórzymy na Sylwestra,tym razem z dodatkiem odrobiny alkoholu Składniki:250 g ciemnego ciasta biszkoptowego(...)jogurtu greckiego 50 g masła orzechowego z orzeszkami 50 g nutelli 80 g wiśni ze słoiczka 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki masła 1 łyżeczka ekstraktu z waniliiDodatkowo:drobno posiekane orzechy laskowe lub włoskie zmielone migdałyMasło rozpuszczamy z czekoladą. W dużej misce rozdrabniamy na kawałki biszkopt. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, razem z rozpuszczonym masłem i czekoladą. Dłońmi łączymy
Made By Mom And Sonherbatników1 puszka gotowej masy krówkowej (510g)Masa mleczna:300g kostki masła1 szklanka zwykłego mleka3/4 szklanki cukru32g cukru waniliowego500 g mleka w proszkuPolewa:1 czekolada mleczna1 czekolada gorzka140 g orzeszków ziemnych niesolonych1/3 szklanki śmietany kremówki *szklanka = 250mlMaxi King Ciasto bez pieczenia – Wykonanie:Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni. Blachę wyłożyć folią spożywczą. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Oba cukry rozpuścić(...)Masę krówkową podgrzać, rozprowadzić ją na herbatnikach. Następnie posmarować pozostałą masą mleczną. Wyłożyć kolejną warstwę herbatników.Obie czekolady roztopić w rondelku wraz ze śmietaną kremówką. Kiedy się rozpuszczą, dodać orzeszki, wymieszać i polać wierzch ciasta.Całość schłodzić w lodówce (minimum 3 godziny). Smacznego! The post Maxi King Ciasto bez pieczenia appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDodała odrobiny ostrości. Pesto można podawać na tostach, z makaronem a także do pieczenia mięs. Wkrótce zrobię kurczaka z pesto :) Składniki na pesto:2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu) 2 wiązanki świeżej bazylii (bez łodyg, same listki)2 - 3 ząbki czosnkuok. 5 łyżek oliwy z oliwek100(...)sera najlepiej parmezanu albo Grana Padano garść rzeżuchy sól do smakuDodatkowo:ulubiony makaronparę plasterków suszonych pomidorówmała cukiniaNa łyżce oliwy zrumienić orzeszki i nasiona, następnie odsączyć je z tłuszczu. Umyte i osuszone liście bazylii, rzeżuchę, czosnek i orzeszki pinii oraz migdały utrzeć w moździerzu dolewając oliwę. Ucierać aż mieszanka będzie gładka. Dodać
Bon Appetit MałgorzatyByle nam smakowało :)Pierś kurczaka łatwo za mocno wysmażyć, ale dzięki pesto był wyjątkowo soczysty. Wkrótce zrobię pesto z czosnkiem niedźwiedzim. Składniki na pesto:2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu) 2 wiązanki świeżej bazylii (bez łodyg, same listki)2 ząbki czosnkuok. 5 łyżek oliwy z oliwek100(...)śmietankowe serki topione (kwadraciki)pieprzDodatkowo:2 piersi z kurczakaulubiony makaron (u mnie świeży z dodatkiem chili zakupiony w lidlu)olej do smażeniaPesto: Na łyżce oliwy zrumienić orzeszki i nasiona, następnie odsączyć je z tłuszczu. Umyte i osuszone liście bazylii, czosnek orzeszki i nasiona słonecznika utrzeć w moździerzu dolewając oliwę. Ucierać aż mieszanka będzie gładka. Dodać
Bon Appetit Małgorzatynajprostszym z możliwych,bo dynię połączyłam z ziemniakami.Smak podkręca jedynie dodatek parmezanu i gałki muszkatałowej.Pomimo tego pierogi są bardzo delikatne i subtelne w smaku.Polane masełkiem z lekko podprażonymi orzeszkami pini i dodatkiem listków szałwii są naprawdę pyszne.Składniki na ciasto:2 szklanki mąki orkiszowej1 jajkomniej niż 3/4 szklanki ciepłej wodysólSkładniki na farsz:340 g dynii300 g ziemniaków 4 łyżki(...)startego parmezanugałka muszkatałowasól,pieprzDodatkowo:orzeszki pinikilka listków szałwii masłoWykonannie:dynię i ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości wody do miękkości.Miękkie odcedzić,ubić tłuczkiem do ziemniaków i odstawić do przestudzenia.Wymieszać z parmezanem.Doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatałowąmąkę przesiać,wbić do niej jajko i posolić.Ciasto zarabiać nożem,dolewając niewielkie ilości wody.Po wyrobieniu nakryć ciasto ściereczką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!