przepis na orzeszki - 2000 przepisów (strona:37/134)

Kruche ciasteczka owsiane z orzechami arachidowymi i słonecznikiem 314

owsiane z orzechami arachidowymi i słonecznikiem - do zrobienia w jedną chwilkę. Mają jedną wadę- znikają w mgnieniu oka :) Wyobraźcie sobie lekko maślany smak kruchego ciasta, aromat i smak podpieczonych orzeszków, słonecznika i  płatków owsianych. A jak już się rozmarzyliście,  to teraz pomyślcie, że za godzinę możecie je mieć w ustach. Dacie się zaprosić do kuchni(...)pszennej 150 g cukru 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 płaskiej łyżeczki sody  1 jajko 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią   (u mnie Skworcu ) 100 g orzeszków arachidowych   50 g słonecznika Wykonanie: 2 blaszki (te z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Masło kroimy na małe kawałki. Dodajemy pozostałe składniki i całość zagniatamy w rękach. Składniki powinny

Smak mojego domu
Testujemy ciastka LaCrema 174

cukier, masło, mąka sojowa, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, mleko w proszku odtłuszczone, syrop glukozowo-fruktozowy, masa jajowa pasteryzowana,substancja spulchniająca E500, sól, aromaty Produkt może zawierać orzeszki arachidowe, inne orzechy, sezam Jak dla mnie i rodziny bardzo pyszne ciasteczko. Rozpływa się w ustach, a krem czekoladowy, który się z niego wydobywa, rozpieszcza nasze kubki smakowe. Warto(...)cytrynowy), barwnik E100) mąka pszenna, tłuszcz palmowy, cukier, masło, mąka sojowa, syrop glukozowo- fruktozowy, mleko w proszku odtłuszczone, masa jajowa pasteryzowana, sól, substancja spulchniająca E500 aromaty Produkt może zawierać orzeszki arachidowe, inne orzechy, sezam   Co do tego smaku, jest lekko kwaskowaty, ale jak dla nas lepszy od smaku czekoladowego. Pomoże nam na chwilę się odświeżyć w upalne

Gotuję Testuję
Prosta przekąska z ciasta francuskiego. 114

zwyczajnie kupuję w Biedronce i zawsze mam mały zapas w zamrażarce. A za co je tak bardzo lubię? Za moc możliwości jakie ma w sobie. opakowanie ciasta francuskiego szklanka orzeszków ziemnych szklanka startego żółtego sera jajko jeśli orzeszki nie były solone to szczypta soli Rozwijamy ciasto, przecinamy na pół, aby powstały dwa długie paski ciasta. Równomiernie każdy  posypujemy serem

Dieta moja pasja
CIASTO SNICKERS 341

ugotuje. Wystudzić. W misce masło utrzeć mikserem, stopniowe dodawać zimny budyń i ucierać. aby powstał krem. Dodatkowo do ciasta potrzebne jest około 400 g masy krówkowej i 150 g orzeszków solonych. Płat ciasta włożyć do blachy, na to wysmarować połowę masy krówkowej, następnie krem budyniowy. Na to położyć drugi płat ciasta, lekko docisnąć. Na końcu wysmarować resztę masy(...)krówkowej i na wierzch posypać orzeszki solone. Wstawić do lodówki na kilka godzin

Zrób to smacznie
Zapiekanka z cukinii i mozzarelli 137

Audrey Cosson—>KLIK. 2 średnie cukinie 150 g tartej mozzarelli 40 g tartego parmezanu łyżka oliwy sól i pieprz kruszonka: pół bułki (ok. 35 g) 20 g orzeszków piniowych 10 g startego parmezanu poł łyżeczki skórki startej z cytryny łyżeczka oliwy Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cukinię myjemy i kroimy w plastry o grubości około(...)oliwie aż zmięknie. W naczyniu żarodopornym układamy warstwę cukinii, mozzarelli i parmezanu. Posypujemy je solą i pieprzem i przygotowujemy w ten sposób kolejne warstwy. Bułkę wraz z orzeszkami, skórką z cytryny i parmezanem wkładamy do malaksera i miksujemy na kruszonkę. Posypujemy nią wierzch zapiekanki i polewamy odrobiną oliwy. Całość pieczemy około 20-25 minut. Smacznego :) Artykuł Zapiekanka z cukinii

Mienta blog
Muffinki toffi z orzechami 107

szklanka cukru pudru – 1 gorzką czekoladę – 1 szklankę mleka (dałam 1.5%) – 1 jajko – 1/3 szklanki oleju słonecznikowego nadzienie: – puszka masy krówkowej / toffee – orzeszki, migdały, orzechy włoskie Krówkę podgrzewamy w kąpieli wodnej i mieszamy z orzeszkami. Umieść wszystkie suche składniki w jednej misce i wymieszać je. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki. Połączyć mokre

Szybko Tanio Smacznie
Tort orzechowy z kakaowym akcentem 192

ziemniaczanej 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 400ml słodkiej 30% śmietanki 1 szklanka mleka w proszku 200g białej czekolady 50ml likieru orzechowego 250g serka mascarpone 200g orzeszków ziemnych niesolonych Poncz: 50ml soku z czarnej porzeczki 50ml przegotowanej, schłodzonej wody Masa maślana: 300g masła 82% 1 jajko 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka soku(...)lodówki. Kolejnego dnia, przed przełożeniem tortu krem przekładamy do misy miksera i ubijamy do momentu utworzenia się na powierzchni nieregularnych, trwałych kształtów. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy. Orzeszki ziemne drobno siekamy, prażymy kilka minut na suchej patelni często mieszając i zimne dodajemy do kremu. 4. Przełożenie: Biszkopty przed nałożeniem kremu nasączamy mieszanką soku z wodą. Biszkopt orzechowy- ½ kremu orzechowego- biszkopt kakaowy

Kuchnia w czekoladzie
Jak zrobić masło orzechowe? 364

składników, więc tyle ile kupisz, przygotujesz i tak będzie dobrze i wyjdzie pyszne:) Następnie.... - obierz je ze skórki i brązowej skorupki, upraż lekko na patelni połówki orzechów; - uprażone lekko orzeszki wsyp do malaksera i miksuj powoli w ten sposób: najpierw na najniższych, następnie na najwyższych obrotach, aż z mielonych orzeszków wydobędzie się olej i konsystencja zrobi się jednolita

Zasmakuj Kuchni
SŁODKO-SŁONE TARTALETKI Z DYNIĄ 128

Pieczenie: 30   min. ● 1 opakowanie ciasta francuskiego* ● 300 g dyni (zważonej po oczyszczeniu) ● 50 g cukru ● 2 łyżki miodu (najlepiej akacjowego) ● 30 g masła ● 4 łyżki orzeszków ziemnych ● kilka łodyżek szczypiorku ● sól, pieprz   Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Dynię obierz ze skórki, usuń włókna i pestki, pokrój w drobną kostkę. Na patelni podgrzej na małym ogniu cukier(...)całej powierzchni i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż na nich podsmażoną dynię i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Posyp z wierzchu posiekanymi orzeszkami ziemnymi i drobno posiekanym szczypiorkiem. Podawaj na ciepło albo lekko przestudzone. *Najlepiej prostokątnego, lub okrągłego większego formatu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Orientalny pilaw z pełnoziarnistego ryżu 151

łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 szalotka, drobno pokrojona 4 rozgniecione ziarna kardamonu 4 goździki szczypta szafranu 2 szklanki bulionu warzywnego szczypta pieprzu 2 łyżki rodzynek 3 łyżki podpieczonych orzeszków pinii Przygotowanie: Szafran zalewamy 2 łyżkami wrzątku. Ryż płuczemy. Na rozgrzaną patelnię dajemy masło, oliwę i szklimy szalotkę, dodajemy przyprawy. Po chwili dodajemy ryż, smażymy i mieszamy. Po chwili dodajemy(...)ugotowany i wystarczająco słony. Zdejmujemy z ognia,spulchniamy widelcem, dodajemy rodzynki. Nakrywamy garnek ręcznikiem a następnie przykrywką. Po 5 minutach pilaw jest gotowy do podania. Posypujemy go jeszcze uprażonymi orzeszkami pinii

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z czarną quinoą, śliwkami, serem maziowym i prażonymi orzeszkami piniowymi 162

suszone i wędzone.  Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół główki sałaty dębowej czerwonej 3 garście rukoli 5-6 śliwek węgierek 150 gram sera maziowego  2 łyżki orzeszków piniowych 2  łyżki octu winnego z Jerez 4 łyżki oliwy z oliwek czarny pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Sałatę i rukolę myjemy osuszamy i wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone(...)ćwiartki śliwki i  czarną quinoę. Ser kroimy na plastry i na mniejsze kawałki, dorzucamy do sałatki, wszystko posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi i polewamy sosem z oliwy, octu, świeżo zmielonego pierzu i odrobiny soli. Do tego podajemy dobre wytrawne winko i gotowe

Quinoa Raz!
Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami 179

można zastąpić ziemnymi) 4 łyżki sosu ostrygowego (znajdziesz w dziale orientalnym) 1 łyżka sosu sojowego (j.w.) 1 łyżka mirinu (j.w.) 2 łyżeczki oleju sezamowego (j.w.) 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych lub rzepakowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobii) 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka sezamu zielone części dymki do podania: ryż jaśminowy(...)można zastąpić ziemnymi) 4 łyżki sosu ostrygowego (znajdziesz w dziale orientalnym) 1 łyżka sosu sojowego (j.w.) 1 łyżka mirinu (j.w.) 2 łyżeczki oleju sezamowego (j.w.) 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych lub rzepakowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobii) 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka sezamu zielone części dymki do podania: ryż jaśminowy

Poezja smaku
Pesto bazyliowe 120

kuchnia oparta na sezonowości, prosta ale kreatywna i nigdy banalna. Kilka prostych składników wystarczy, aby przygotować bazyliowe pesto z poniższego przepisu. Pęczek bazylii, ser parmezan lub grana padano, orzeszki pinii, oliwa i czosnek. Przygotowane pesto mieszamy z ulubionym makaronem ugotowanym al dente i mamy danie, że palce lizać! Bon Appetit kochani! Składniki: liście bazylii (1 doniczka) 1 ząbek czosnku(...)orzeszków pinii (zrumienionych na suchej patelni) 10 g tartego parmezanu 70 ml oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu lub miksujemy rozdrabniaczem (malakserem lub blenderem). Na koniec doprawiamy solą i pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Na początek lipca- pistacjowe maliny 125

podczas mroźnej zimy, to nic nie dorówna smakom lata ;) Jak wiecie, w moim ulubionym osiedlowym dyskoncie różne rzeczy się kryją i tym razem przyniosłam stamtąd do domu pyszne zielone orzeszki w rozszczelnionych łupinkach. Tak, to pistacje! ;D A pistacje z naszymi słodkimi owocami ( najlepiej z własnego ogródka!;) ) świetnie się łączą. Toteż w jeden z upalnych dni, 'zakasałam rękawy' ( chociaż żadne(...)składników "Na ciasto" szybkimi ruchami zagnieć kruche ciasto, uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok.20min. 2. Pistacje rozkrusz w moździerzu. 3. Pokruszone orzeszki połącz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. 4. Wyjmij ciasto z lodówki, zagnieć ponownie. 5. Ciastem wykładaj spody foremek do babeczek, dokładnie dociskając do brzegów. 6. Nakłuj babeczki widelcem w kilku miejscach

Kuchnia w Słońcu Skąpana
BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM I CHRUPIĄCYMI ORZECHAMI 136

moim facebooku nie mogłam pozostawić obojętnie! Spięłam poślady i oto jest – najlepsze brownie na świecie! Idealnie wilgotne, mocno czekoladowe … perfekcyjne! Dodatek prawdziwego masła orzechowego i chrupiących orzeszków sprawia, że każdy z przyjemnością sięga po dokładkę! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 20 x20 – wyjdzie niższe blacha keksówka 10 x 20 wyjdzie wyższe tortownica 22 cm ) * miękkie masło(...)minut / 180C, studzimy. *Uwaga! Jeśli chcemy by konsystencja była bardziej płynna – czas krótki , jeśli bardziej zbita – czas dłuższy ) Całość smarujemy masłem orzechowym i obficie posypujemy prażonymi ulubionymi orzeszkami. Smacznego

Ostra na Słodko