Orzeszki to ulubione ciasteczka dzieci, ale i nie tylko. Do ich przygotowania potrzebna jest specjalna patelnia lub urządzenie przypominające gofrownicę. Składniki: 4 szklanki mąki 1 margaryna 1 jajko 1/2 szklanki gęstej śmietany 1/2 łyżeczki sody sól do smaku 1 szklanka cukru Wszystkie składniki szybko zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta odrywamy malutkie kawałki i formujemy kuleczki(...)Kuleczki wkładamy do nagrzanej formy i pieczemy do momenty aż się zarumienią. Po upieczeniu połówki orzeszków nadziewamy masą i przykrywamy drugą połową. Składniki masy: 100 g masła 1 szklanka mleka 4 łyżki cukry 4 szklanki mleka w proszku W rondelku podgrzewamy mleko z masłem i cukrem, do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy mleko w proszku
Pyszności Słodkościgotującego się mleka dodaję orzechy. Mieszam i gotuję około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Masę studzę. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimną masę orzechową i razem ucieram. 6. Orzeszki ziemne chwilę prażę na suchej patelni. Studzę i siekam nożem na mniejsze kawałki. Masę orzechową dzielę na dwie części. Masę jajeczną dzielę na trzy części. Na biszkopt jasny wykładam(...)jasny wykładam porcję masy orzechowej. Wyrównuję i przykrywam ciemnym biszkoptem. Na wierzchu rozsmarowuję porcję masy jajecznej. Pozostałą masą jajeczną smaruję boki tortu i dekoruję wierzch. Boki tortu obsypuję posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Gotowy tort dekoruję cukrowymi ozdobami i czekoladowymi kuleczkami. SMACZNEGO
Tradycyjna kuchnia Kasisuper w smaku! Oczywiście można zastąpić ją na każdą inną. Składniki (na 2 porcje): 100 gram kaszy orkiszowej 2 pęczki natki pietruszki 3 łyżki oleju lnianego 2 łyżki prażonych orzeszków pinii szczypta soli 3 łyżki tartego parmezanu szczypta pieprzu sok z ćwiartki cytryny dodatkowo do kaszy: kiełki brokuł, pomidorki koktajlowe, ulubione pestki Kaszę gotuję w wodzie według przepisu na opakowaniu(...)malakserze umieszczam umytą natkę pietruszki z łodygami, olej, 3 łyżki wody, orzeszki pinii, sól i pieprz, parmezan i sok z cytryny. Całość miksuję na pastę. Jeśli jest taka konieczność dodaję więcej wody lub oleju lnianego. Ugotowaną kaszę mieszam z gotowym pesto. Podaję z kiełkami, pomidorkami i ulubionymi pestkami. Można przygotować danie dzień wcześniej. Smacznego, Klaudia
Mango Papajabyła naprawdę pyszna! Składniki: Dla 4 osób 6 skrzydełek 1,5 litra wody 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 2 ząbki czosnku 3 łyżki orzeszków sojowych 5 pomidorów 300g przecieru pomidorowego Łowicz gałązka świeżej bazylii sól, pieprz do smaku ok 40ml słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka mąki Ponadto: 1 płat ciasta francuskiego 4 jajka(...)miękkości. 2. Pomidory zalewamy wrzątkiem i po około 5 minutach obieramy ze skórki. Wykrawamy środki i dzielimy na mniejsze cząstki. Przekładamy do odcedzonego wywaru drobiowego. Dodajemy podgotowaną marchewkę, czosnek, orzeszki sojowe, obrane mięso ze skrzydełek oraz świeżą bazylię. Gotujemy do miękkości pomidorów, po czym dodajemy śmietankę rozmieszaną z przecierem pomidorowym oraz mąką. Po zagotowaniu miksujemy na gładki krem i doprawiamy
Kuchnia w czekoladziecukier zbrązowieje, wlewamy 60 g kremówki, szybciutko mieszamy zmniejszając ogień. Dolewamy następne 60 g kremówki i mieszamy ponownie do momentu rozpuszczenia się cukru.Powstały karmel wlewamy do miseczki. Sernik : Orzeszki prażymy na patelni. Sernik polewamy sosem kajmakowym i czekoladowym, posypujemy orzeszkami. Smacznego
Słodkości i nie tylkoszybciej niż będzie się gotował makaron. Zachęcamy do spróbowania. Jesteśmy pewni, że jak raz zrobicie to już nigdy nie sięgniecie po sklepowe pesto. Potrzebujemy: garść orzeszków piniowych 2 ząbki czosnku pęczek świeżej bazylii szczypta soli oliwa z oliwek kawałek parmezanu Do przygotowania pesto potrzebujemy moździerza albo blendera. My osobiście wolimy używać moździerza, gdyż łatwiej jest panować(...)stopniem rozdrobnienia poszczególnych składników. Najpierw w moździerzu rozcieramy czosnek z solą. Następnie partiami dodajemy wcześniej posiekaną bazylię, a później orzeszki piniowe. Na sam koniec dodajemy starty wcześniej parmezan i oliwę (ilość wg. uznania, do osiągnięcia pożądanej konsystencji). Pesto takie możemy przechowywać do dwóch dni w lodówce. Wystarcza do przygotowania porcji makaronu dla dwóch osób. A w wolnej chwili zachęcamy
Marder&Marder ManufactureLindt to nowość, która od niedawna dostępna jest w sklepach i totalnie podbija serca wszystkich wielbicieli słodkości! Dla wzbogacenia efektu WOW jest jeszcze masło orzechowe, wiórki kokosowe i chrupiące orzeszki ziemne. Sernik jest bardzo puszysty ( co zresztą widać na zdjęciu ) i bardzo aksamitny! Jest świetnym pomysłem na rodzinne przyjęcie, na nadchodzący komunijny sezon i na każdą imprezę! Z całą pewnością(...)minut. Uwaga! Do piekarnika poniżej ciasta wkładamy naczynie z gorącą wodą – dzięki temu sernik będzie kremowy i aksamitny. Po upieczeniu całkowicie studzimy, smarujemy masłem orzechowym i posypujemy podprażonymi orzeszkami ziemnymi i wiórkami kokosowym. Całość dekorujemy pralinami kokosowymi Lindor. Smacznego
Ostra na Słodkojajko 1-2 łyżki likieru orzechowego/toffi (opcjonalnie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 banan 3 łyżki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych) 2 łyżki suszonej żurawiny Opcjonalnie: orzeszki płatki migdałowe Margarynę rozpuścić i połączyć z resztą składników. (Margaryna nie musi być ostudzona. Masa będzie dość lepka.) Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch obłożyć plasterkami banana, posypać(...)żurawiną oraz opcjonalnie - orzeszkami i płatkami migdałowymi. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 35-40 minut w 180 stopniach. (Patyczek powinien być suchy, a brzegi lekko zapieczone.) Kroić dopiero po ostudzeniu. Deser przechowywany w lodówce - zmienia konsystencję, ale jest tak samo pyszny jak przechowywany w temperaturze pokojowej
Di gotujeużyłam tortownicy o średnicy 22 cm. Odstawić do lodówki. SKŁADNIKI NA MASĘ: 1 tabliczka czekolady karmelowej 400 g masła orzechowego crunky 250 g mascarpone 1 puszka kajmaku 1 szklanka orzeszków ziemnych solonych 1 tabliczka gorzkiej czekolady W kąpieli wodnej roztopić czekoladę karmelową wraz z masłem orzechowym. Gdy oba składniki się połączą dodać do nich mascarpone i mieszać do uzyskania masy(...)jednym kolorze. Wypełnić tartę. Odstawić do lodówki. W garnuszku zagotować puszę z kajmakiem. Wylać na wierzch tarty i zasypać orzeszkami. Odstawić do lodówki. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę, polać wierzch tarty. Odstawić na 2 godziny do lodówki
ClauditteMissCookingświeża sól i pieprz do smaku słony miękki ser, u mnie Tylżycki – pod wpływem ciepła fajnie się rozpuszcza masło pół kieliszka białego wytrawnego wina Do blendera wrzucić 50 g orzeszków piniowych, kilka łyżek oliwy z oliwek i pół słoiczka koncentratu pietruszki. Zblendować na gładko, odstawić. Na patelnię wsypać ryż. Dodać masło- około 3 łyżeczek- i przesmażyć ryż. Po 2 minutach(...)przyjemnie miękki i kleisty. Jak zobaczycie , że risotto bardziej niż zwykle klei się do łyżki, to znak , że już jest gotowe. Dodać trochę masła i zblendowaną pietruszkę z orzeszkami. Wymieszać. Jeśli chcecie możecie dodać śmietanki, ale jest to raczej niepotrzebne, bo całość posypiemy przed podaniem serem, który będzie się rozpuszczał pod wpływem ciepła. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniwiem zupełnie dlaczego, ale naszło mnie na pesto. I to nie pesto takie zwykłe, ciężkawe z orzeszkami pinii i bazylią, ale na jego lżejszą wersję. W kuchni uśmiechało się mocno dojrzałe awokado i szpinak. Resztka chili też wołała o użycie. Powstał szybki obiad. Tak powstało pesto na bazie awokado i szpinaku. Dodałam oczywiście parmezan, żeby tradycji stało się zadość. Orzeszki
Mieszam w Garnkuzrumienienia. składniki na nadzienie: 1 puszka gotowego kajmaku lub ugotowane mleko skondensowane słodzone 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 150 g orzeszków ziemnych, solonych wykonanie: Jeśli używamy gotowego kajmaku to go lekko podgrzewamy aby nabrał konsystencję lekko płynną. Równomiernie rozsmarowujemy na upieczony spód. Posypujemy orzeszkami. Całość polewamy roztopioną czekoladą i schładzamy w lodówce
Domowy Smak Jedzeniawafel... pieczony w jakimś fachowym zakładzie, ale za to z masą domową! I nawet na Święta będzie idealny ;) Wafel ciasteczkowo-orzechowy Składniki: 3 wafle 20 dag herbatników 10 dag orzeszków solonych 4 jajka 20 dag cukru 20 dag masła łyżka kakao Przygotowanie: Herbatniki i orzeszki zmielić lub użyć w celu rozdrobnienia moździerza;) I męża, bo ktoś to musi skruszyć
Lawendowe Niebominut (powierzchnia powinna być ścięta). Po upieczeniu serniczki studzimy. Składniki na polewę czekoladową: 85 g mlecznej czekolady 55 ml śmietany 30% 10 g masła Dodatkowo: orzeszki ziemne solone pokruszone krakersy W rondlu umieszczamy kremówkę oraz masło. Podgrzewamy, prawie do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy posiekaną na małe kawałki czekoladę, odstawiamy na 5 minut. Następnie mieszamy(...)ciepłą polewę rozprowadzamy na wierzchu serniczków. Posypujemy solonymi orzeszkami oraz pokruszonymi krakersami. Wkładamy do lodówki, aby polewa stężała. Źródło: blog Moje Wypieki
Słodkości na talerzujutra jest bez sensu, bo zrobi się glut od siemienia, więc... Nastawiłam piekarnik na 180 stopni, nasmarowałam blaszkę olejem, wyłożyłam owsiankę na blaszkę, w formie kleksów zrzucanych łyżką, posypałam orzeszkami ziemnymi, które ostatnio podprażałam z solą na patelni i popiekłam 30 minut, w międzyczasie mieszając szybko coś innego, żeby nie tracić czasu w kuchni. O ile owsianka bez cukru jest(...)mogę powiedzieć, że to dobre ciastka są, mięciutkie ale trzymają fason, po kilku godzinach nadal lekko wilgotne i naprawdę bardzo smaczne. Podsumowując - mamy tu ciastka owsiane, bananowo-kakaowe z orzeszkami ziemnymi i sosem nugatowym, zrobione z resztek owsianki, bez dodatku tłuszczu, cukru (z wyjątkiem sosu), mąki, proszku do pieczenia i takich tam. Wszystko jest w głowie? Jest :) Do jutra
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE