przepis na orzeszki - 2000 przepisów (strona:50/134)

Orzeszki 340

wiem jak Wy ale wzięło mnie na wspomnienia :) Przypomniało mi się dzieciństwo kiedy mama robiła orzeszki na imieniny, a ja je zawsze podkradałam i chowałam po kieszeniach. Co najlepsze, kiedy przychodzili goście i patery były wystawiane do kawy, byłam tą pierwszą, która zabierała się za orzeszki. Dzisiaj trochę przyznaję, że lenię się je przygotować, a to wszystko dlatego

Niezły Młynek
Orientalna marynata z warzyw 138

warzyw. Marynatę można trzymać w lodówce 2 tygodnie. Pasuje ona do potraw z ryb, oraz do zimnej pieczeni. Składniki na 3 słoiki o pojemności 600 ml. Składniki 150 g orzeszków ziemnych w łupinach 250 g różyczek brokułów 200 g białej kapusty 2 młode cebule razem ze szczypiorem 250 g marchwi 250 g małych gruntowych ogórków mango(...)cebule 3 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka zmielonej kurkumy laska cynamonu 4 goździki 4 łyżki cukru 3 łyżeczki soli 350 ml octu Przygotowanie   Orzeszki obrałem z łupinek i zmieliłem w młynku. Brokuły, kapustę i młoda cebulę umyłem i oczyściłem. Marchewkę, ogórki umyłem i obrałem. Wszystkie warzywa pokroiłem na kawałki wielkości 1 cm. Mango obrałem, miąższ

R'n'G Kitchen
Omleciki kokosowo - owsiane z masłem orzechowym 138

taka popularność tzw. mieszanek studenckich, których podstawowym składnikiem są właśnie orzechy. Natomiast przy kupowaniu masła kierujmy się jedną prostą zasadą - czytajmy jego skład. Wybierajmy te, z największą zawartością procentową orzeszków. Osobiście pomogę polecić Wam masło orzechowe z Lidla MCennedy. Żałuję, że można je dostać tylko podczas tygodnia amerykańskiego, a brak ich w regularnej sprzedaży. Produkt ten ma aż 93 % orzeszków

Mój Smak na Życie
ZIELONO MI CZYLI MAKARON Z BAZYLIOWO-SZPINAKOWYM PESTO 296

Pesto to pyszny, zielony sos w oryginale składający się z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy i przypraw. Oczywiście przygotowując je w domu spokojnie możemy odejść od zwyczajowych składników i stosować zamienniki. Zamiast orzeszków pinii np. można użyć orzechów włoskich, migdałów, pestek słonecznika czy dyni. Pesto możemy trzymać w zamkniętym słoiku w lodówce około tygodnia, i na jego bazie przyrządzać wiele pysznych

Walijskie Pichcenie
Lody Pistacjowe (bez jajek) 207

również surowych pistacji niesolonych, ale spokojnie możecie również użyć solonych, kolor może się tylko lekko różnić, albo i nie, następnym razem to sprawdzę i użyję solonych. Składniki: 85 g orzeszków pistacjowych (ok. pół szklanki) 2 łyżki golden syropu lub miodu 125 ml mleka (pół szklanki) 375 ml śmietanki kremówki (1 i 1/2 szklanki) 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu(...)wlałam do rondelka, wsypałam cukier i podgrzewałam do czasu rozpuszczenia cukru. Nie wolno doprowadzić do zagotowania! Rondelek z rozpuszczonym cukrem wstawiłam do komory zlewu wypełnionego zimną wodą i wystudziłam. Orzeszki wsypałam do kielicha blendera i zmiksowałam, dodałam golden syrop i ponownie zmiksowałam. Przy tej czynności uważajmy, żeby nie spalić naszego sprzętu, bardzo trudno się miksują orzechy z golden syropem

Blondynka Gotuje
Naleśniki orkiszowe 180

Naleśniki orkiszowe, to bardzo zdrowa wersja znanych nam wszystkim naleśników, dodatkowo podrasowałam je olejem zimnotłoczonym z orzeszków ziemnych, co uwydatniło smak. Warto próbować różnych mąk, dlatego, że może się okazać, że zdrowsza wersja jest o niebo lepsza od tej jaką do tej pory jedliście. Potrzebujemy: 30 g zimnotłoczonego oleju z orzeszków ziemnych, u mnie olej od Oleje Świata, Oleofarm

MamaOskarka
24. Dietetyczna "nutella" z awokado. 144

składnikowi - AWOKADO - zawiera dużo witamin i kwas oleinowy, których w popularnej, sklepowej wersji nie znajdziemy.  Składniki: - jedno dojrzałe awokado - 2 łyżki kakao bez cukru - łyżka miodu - 15g zmielonych orzeszków (u mnie laskowe) *opcjonalnie: 1-2łyżki mleka by rozcieńczyć krem Wybieramy łyżką miąższ z awokado (usuwamy pestkę! :P) i wrzucamy do miksera wraz z miodem, zmielonymi orzeszkami i miodem

Be Fit Be Strong
Chłodnik koperkowo-czosnkowy na zsiadłym mleku z orzeszkami pistacjowymi 200

była pomyłka :) Podane proporcje to 3 porcje po 250 ml. Składniki: 300 ml zsiadłego mleka 300 ml bulionu warzywnego, ostudzonego 1/2 świeżego ogórka 3 szt. rzodkiewki 1 garść orzeszków pistacjowych 1/2 pęczka świeżego koperku 3 ząbki czosnku Do zimnego bulionu wyciskamy przez praskę ząbki czosnku Ogórek obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę Rzodkiewkę myjemy i również kroimy w drobna(...)kostkę Koperek drobno siekamy Warzywa przekładamy do bulionu i mieszamy Zsiadłe mleko przelewamy powoli do garnka z warzywami stale mieszając Orzeszki pistacjowe ugniatamy np. w moździerzu Chłodnik schładzamy w lodówce ok. 60 minut, przelewamy do miseczek i ozdabiamy pistacjami. Można posypać posiekanym koperkiem Smacznego i na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasto Maxi King 2034

proszku 0,4 szkl cukru pudru (lepiej ten składnik według mnie pominąć) 400 g  waniliowego serka homogenizowanego troszeczkę dowolnego alkoholu dodatkowo : 400 g herbatników 150 g posiekanych orzeszków ziemnych   solonych 1 puszka masy krówkowej (dałam orzechową) składniki na polewę : 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka 3 łyżki śmietany 18% lub 12% Miękkie masło przekładamy(...)połowa mlecznej masy VII. warstwa herbatników Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godz, a następnie robimy polewę. Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem i śmietaną w kąpieli wodnej, dodajemy orzeszki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia i gdy zauważymy że zaczyna już powoli zastygać to wykładamy na ciasto i całość ładnie wyrównujemy. Wkładamy całość ponownie do lodówki na całą

charlotte gotuje
Czekoladki Nadziane Masłem Orzechowym 188

mają niższą zawartość kakao, ale spokojnie zwykła sklepowa też będzie idealna ;) Składniki na 12 szt małych papilotek: 250 g mlecznej czekolady 50 g deserowej czekolady (gorzkiej) 100 g orzeszków ziemnych niesolonych (kupuję w Biedronce) 1 łyżka cukru pudru szczypta soli opcjonalnie 2 garście mikro wiórek czekoladowych mlecznych Wykonanie: W pierwszej kolejności musimy przygotować masło orzechowe. Tu uważamy aby nie spalić(...)sprzętu i orzechy dosypujemy stopniowo. Czyli tak musimy zmiksować orzeszki z cukrem pudrem i solą na masę, przypominającą właśnie masło. Wstawiłam masło do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej, papilotki napełniłam do połowy, do każdej włożyłam uformowaną kulkę masła orzechowego, zalałam do pełna czekoladą i wstawiłam do lodówki. Część czekoladek udekorowałam wiórkami czekoladowymi

Blondynka Gotuje
Mini serniczki z masłem orzechowym 150

Rewelacyjne, rozpływające się w ustach, po prostu cudowne - mini serniczki z masłem orzechowym, z dodatkiem pysznego orzechowego kremu, polane odrobiną czekolady i posypane orzeszkami. Mówię Wam, niebo w gębie! SKŁADNIKI: (ok 20 małych serniczków) Spód: 150 g ciastek owsianych z orzechami (można też użyć mieszanki innych ciastek i orzechów, np. herbatników i pokruszonych orzechów ziemnych) 2 łyżki masła Masa serowa(...)koniec dodając śmietan fix, a następnie cukier puder i masło orzechowe. Przełożyć do szprycy i ozdobić serniczki. 6. Czekoladę rozpuścić (w kąpieli wodnej lub mikrofali), polać nią serniczki. Orzeszki pokruszyć (np. wałkiem), posypać wierzch serniczków

Kto ugości moich gości?
Makaron shirataki z wieprzowiną papryczką jalapeno i świeżą kolendrą. 160

łopatka przyprawiona solą i pieprzem pokrojona w cieniutkie paseczki 1/2 czerwonej papryki 1 papryczka jalapeno 1/2 bakłażana 5-6 pomidorków koktajlowych. dymka świeża kolendra 1 ząbek czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych lub pinii sezam sos rybny sos sojowy olej kokosowy sól pieprz SPOSÓB WYKONANIA: 1. Makaron shirataki odcedzić i przelać zimną wodą, żeby pozbyć się lekko rybnego zapachu. ( po przepłukaniu(...)woku ( jeśli nie mamy, może być zwykła patelnia) rozgrzać olej kokosowy, wrzucić paprykę i czosnek. Po 2-3 minutach dorzucić bakłażana, pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki, jalapeno oraz orzeszki ziemne. Smażyć 2-3 minuty. W przypadku zwykłej patelni smażenie będzie trwało nieco dłużej. Warzywa powinny być lekko chrupkie, ale nie surowe. 5. Wrzucić makaron i mięso ( jeśli używaliśmy surowego

DefinicjaSmaku
Sałatka ze szpinakiem, żurawiną i serem pleśniowym z dodatkiem dressingu balsamiczno- miodowego 253

szpinaku. Połączenie smaków jest genialne, naprawdę warto spróbować! SKŁADNIKI (2-3 porcje) 3 duże garści świeżego szpinaku pół szklanki suszonej żurawiny 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią 2 łyżki orzeszków pinii lub pestek słonecznika (można pominąć) sos: 1 łyżka miodu 2 -3 łyżki octu balsamicznego ( u mnie z aromatem owoców granatu) 1 -2 łyżki oliwy z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Szpinak(...)małym słoiczku i potrząsać aż do otrzymania jednolitej emulsji. Powstałym sosem zalać żurawinę i odstawić na 10 min. Ser pokroić w niedużą kostkę i dodać do szpinaku. Dodać orzeszki pinii (wcześniej można podprażyć).  Namoczoną żurawinę wraz z sosem wlać do misy z pozostałymi składnikami i wymieszać. Podawać od razu ze świeżym pieczywem lub grzankami. Smacznego

DefinicjaSmaku
Babeczki z niespodzianką 143

dowolne cukierki czekoladowe typu M&M's, najlepiej w wersji mini np. M&M's mini lub MiniLentilky  (środek) cukierki typu M&M's z orzeszkiem (większe) np. M&M's nuts, Bominuts czy inne tego typu Wykonanie: Gotowe babeczki wystudzić. Wykroić z nich środek. Można to zrobić przy pomocy urządzenia do wykrawania lub też(...)Zostawić odcięte wnętrzności. Dziurkę napełnić mini cukierkami i przykryć kawałkiem wcześniej wyciętego ciasta (zatkać). Udekorować dowolną masą, by nie było widać wycięcia. Na czubek masy dekoracyjnie położyć cukierka z orzeszkiem. Pomysł na babeczkę zaczerpnęłam ze zdjęć z Internetu

Mania Wypiekania
Pesto bazyliowe 152

przy okazji wykorzystamy nasze mniejsze śliczne słoiczki. Podaję więc mój przepis: Pesto bazyliowe Składniki: duży pęczek bazylii (12-15 łodyżek) 30 g mielonych migdałów bez skórki (nieprażonych!) 30 dag orzeszków piniowych (uprażonych na złoto na suchej patelni) 1 mała limetka (umyta i sparzona) 1 łyżka octu winnego (ewentualnie) 1 łyżeczka cukru (ewentualnie) sól, pieprz do smaku 50 g startego parmezanu(...)łyżek do słoików) 1. Oczyszczoną i umytą bazylię dokładnie osuszyłam na papierowym ręczniku, oderwałam grubsze łodygi (cieńsze można zostawić), porwałam na mniejsze kawałki. 2. Do blendera wrzuciłam mielone migdały, orzeszki piniowe, bazylię sól, pieprz, łyżeczkę cukru.  Otarłam skórkę z limetki na tarce do ziemniaków, dodałam do składników, sok wycisnęłam i także wlałam do blendera z pozostałymi składnikami. Dolałam oliwę

Kuchnia Prezydentowej