Kolorowe ciasteczka to słodka przekąska idealna dla dzieci. Na pewno pociechy skuszą się na kolorowe ozdoby, dwubarwny lukier i nadziewane orzeszki. Wbrew pozorom przygotowanie kolorowych kruchych ciasteczek nie jest trudne, jednak sama ich dekoracja wymaga czasu. Przepis dodaje do akcji Moje wypieki i desery na każdą okazję . Przy okazji polecam Wam wszystkim nową książkę Doroty Świątkowskiej pt. "Moje Wypieki(...)jajko 1/2 kostki masła (100 g) 3 łyżki cukru pudru ozdoby lukier (przygotowany z 1 białka i 1 szklanki cukru pudru) kolorowe perełki kolorowy cukier kolorowe orzeszki Na kuchenny blat wysypać mąkę, cukier puder, dodać masło, wbić jajko i za pomocą noża wszystko ze sobą połączyć. Gdy składniki delikatnie połączą się ze sobą to ciasto wyrobić za pomocą dłoni
Ugotowaćjakie babeczki chodzi znajdziecie poniżej w opisie przygotowanie :)) czekolada mleczna i deserowa po 1 pasku około 20 g razem 50-75 g miękkiego masła Do dekoracji 2 garstki ziemnych orzeszków płynny miód czekolada deserowa 30 g odrobina mleka- około 2-4 łyżki Przygotowanie: 1. Babeczki skruszyć na piasek (można użyć blendera, widelca bądź użyć dłoni) dodać do nich odrobinę miękkiego(...)Gotową masę nakładać na warstwę kajmakową. 6. Rozpuścić czekoladę deserową w garnuszku z małą ilością mleka. Jeszcze ciepłą czekoladę nałożyć na wierzch sernika. 7. Na ciepłą czekoladę położyć orzeszki ziemne. 7. Polać płynnym miodem, bądź opcjonalnie rozpuszczonym na małym ogniu kajmakiem. Chłodzenie: Gdy czekolada ostygnie. Włożyć sernik do zamrażalnika na około 3-4 godziny. Po czym przełożyć do lodówki. Podawać
KreatywnePinycukrem pudrem ubić, dodać masło orzechowe i wymieszać. Krem podzielić na 3 części, 2 na przełożenie tortu, jedna na wierzch i boki. Dodatkowo: 2/3 szklanki konfitury wiśniowej garść orzeszków ziemnych do dekoracji pół szklanki soku żurawinowego Wykonanie: Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczem. Posmarować konfiturą, następnie częścią kremu orzechowego. Przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć połową pozostałego ponczu(...)częścią kremu orzechowego. Przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć resztą ponczu. Boki i wierzch tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć okruszkami i posiekanymi orzechami, przyciskając je do tortu. Schłodzić. Udekorować orzeszkami ziemnymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.plziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 200 g masła Oraz: 400 g masy kajmakowej (dałam o smaku orzechowym) 150 g orzeszków ziemnych 2 duże paczki krakersów Przygotowanie Do szklanki mleka dodajemy obie mąki, jajko, budynie, cukier wanilinowy i dokładnie miksujemy. Resztę mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Do gotującego się mleka(...)nich 2/3 masy kajmakowej i znowu krakersy. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy z masą budyniową. Na wierzchu rozsmarowujemy na krakersach resztę masy kajmakowej i wysypujemy na nią orzeszki. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki
e-PrzepisyKulinarneziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 200 g masła Oraz: 400 g masy kajmakowej (dałam o smaku orzechowym) 150 g orzeszków ziemnych 2 duże paczki krakersów Przygotowanie Do szklanki mleka dodajemy obie mąki, jajko, budynie, cukier wanilinowy i dokładnie miksujemy. Resztę mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Do gotującego się mleka(...)nich 2/3 masy kajmakowej i znowu krakersy. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy z masą budyniową. Na wierzchu rozsmarowujemy na krakersach resztę masy kajmakowej i wysypujemy na nią orzeszki. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki
e-PrzepisyKulinarneklik) oraz Fooder.pl (klik) . Lista składników: 6 płatów ciasta filo 500 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki rodzynek 1 łyżka orzeszków piniowych 3 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią 6 łyżek masła sól pieprz gałka muszkatołowa 300 g jogurtu naturalnego sok z 1 cytryny(...)szpinaku wyparuje cały płyn. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pozostałą posiekaną cebulę i czosnek, rodzynki, orzeszki piniowe i migdały. Wszystko razem smażymy, a następnie mieszamy ze szpinakiem. Roztapiamy masło, smarujemy nim każdy płat ciasta i składamy na pół. Na każdym podwójnym płacie ciasta układamy farsz. Brzegi
Smakowity Blog Kulinarnynigdzie nie mogłam znaleźć pasty tahini :( Postanowiłam zatem przygotować serniczki z Nutellą, mascarpone i kawałkami czekolady :) Wyszły pyszne, słodziutkie i mięciutkie. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 100 g orzeszków w miodzie lub ciasteczek 2 łyżki masła Składniki na masę serową: 200 g sera z wiaderka 150 g serka mascarpone 2 czubate łyżki Nutelli 2 łyżki drobnego cukru 2 jajka(...)cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 kostki czekolady, startej na tarce CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS CHŁODZENIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło rozpuszczamy na patelni. Orzeszki (lub ciasteczka) blendujemy drobno, dodajemy masło i mieszamy. Foremkę do babeczek (9 szt) wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy po łyżce orzeszkowej masy, delikatnie uklepujemy. 2. Wszystkie składniki na masę
My Culinary Artsmaku szczypta soli krem: 500 ml mleka 1 jajko 100 g cukru 60 g mąki skórka cytrynowa i ekstrakt wanilii /do smaku/ oraz: polewa czekoladowa , migdały, orzeszki piniowe / do dekoracji/ Wykonanie: -Wszystkie składniki na krem dokładnie zmiksować i przelać do rondelka z grubym dnem. -Gotować / dokładnie mieszając/ na małym ogniu do chwili otrzymania gęstego budyniu,odstawić(...)Wierzch wyrównać i nałożyć w kilku dowolnych miejscach krem. -Piec w piekarniku nagrzanym do temp.160-170 st.C ok.40-50 minut. Ciasto przestudzić i udekorować polewą czekoladową, można posypać płatkami migdałowymi lub orzeszkami piniowymi. /Ciasto kroić po całkowitym przestudzeniu
Zakamarki mojej kuchniSmaczne zestawienie ziemniaczanego naleśnika z duszoną karkówką z dodatkiem sosu czosnkowego i papryki konserwowej. Składniki: -40 dkg karkówki -garść orzeszków ziemnych -suszone pomidory -ząbek czosnku -ok. 5 dkg masła -100 ml bulionu warzywnego -sól, pieprz Składniki na naleśniki: ( na 4 naleśniki ) -2 średnie ziemniaki -3 jajka -3-4 łyżki mąki pszennej -łyżka oleju(...)dużą kostkę. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy olejem i mieszamy. Suszone pomidory kroimy w paski, czosnek w drobną kostkę. Czosnek dodajemy do bulionu. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy orzeszki i podsmażamy przez minutę. Dodajemy pokrojona karkówkę i smażymy na niewielkim ogniu do lekkiego zrumienienia mięsa. Dodajemy suszone pomidory a następnie wlewamy bulion. Przekładamy do rondelka, doprawiamy do smaku
Maminek kulinarnydobrej jakości mlecznej czekolady 75 g dobrej jakości czekolady gorzkiej ok. 200 g masła orzechowego (zakupionego w sklepie lub przygotowanego np. z tego przepisu ) ponadto: ok. 100 g orzeszków ziemnych garść groszków karmelowej czekolady (do polania wierzchu - opcjonalnie) garść groszków ciemnej czekolady ( do polania wierzchu - opcjonalnie) Czekoladki - Babeczki z Masłem Orzechowym - a'la Reese's - Sposób przygotowania: Do przygotowania domowych(...)szpatułki. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe czekoladki ostrożnie wyjmujemy z formy silikonowej. Jeżeli chcemy, wierzch babeczek-czekoladek możemy posmarować cienką warstwą roztopionej czekolady i od razu posypać wcześniej posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Dodatkowo wierzch czekoladek możemy polać strużkami rozpuszczonej czekolady karmelowej oraz gorzkiej. Dobrej jakości, belgijską czekoladę a także karmelową czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy wiele ciekawych, czekoladowych
Słodka Stronapłatków zbożowych z orzechami (można użyć również płatków owsianych) 50g suszonej żurawiny 100g masła 75ml płynnego miodu 70g cukru Dodatkowo 100g gorzkiej czekolady 50ml śmietanki 30% 50g słonych orzeszków - pokruszonych Sposób przygotowania W dużej misce wymieszać płatki z cukrem i żurawiną. W garnuszku na małym ogniu podgrzać masło i miód, do momentu rozpuszczenia się masła. Przelać do miski(...)Ostawić do ostygnięcia. Ostudzone ciasto pokroić w prostokąty. W rondelku podgrzewać śmietankę z połamaną czekoladą, cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się czekolady. Maczać batoniki i obsypać pokruszonymi orzeszkami. Przełożyć na papier do pieczenia i poczekać aż czekolada ostygnie. Przepis zgłaszam do akcji
pink envelopebidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 4 plastry selera 1 jajko ok. 10 łyżek drobno posiekanych orzeszków ziemnych sól, pieprz olej do smażenia Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)fareast-language:EN-US;} Gotuj plastry selera około 10 minut na bardzo małym ogniu. Ostudź. Rozmieszaj jajko widelcem w głębokim talerzu, przypraw solą i pieprzem. W drugim talerzu umieść orzeszki. Maczaj plastry selera w jajku, orzechach, znów w jajku i znów w orzechach. Rozgrzej olej. Smaż kotlety na złoto z obu stron. Andreas przyjechał do obcego miasta
Qlinarnie i Qlinarniesól, pieprz cytrynowy natka pietruszki 300 g strączków groszku cukrowego (bardzo młodych bez łyka) Sos do groszku: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 50 g orzeszków nerkowca (lub inne) Ze strączków obciąć końcówki i gotować dokładnie 2 minuty w osolonej wodzie. Strączki muszą pozostać lekko chrupiące i jędrne. Łososia zmielić blenderem na gładką masę, dodać przyprawy(...)każdej stronie po ok 6-7 minut. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Na talerzu rozkładamy stroączki groszku, polewamy sosem, układamy ciepłe pulpeciki z łososia i posypujemy orzeszkami
Jadło i czytadłopiżmowej 1 serek śmietankowy Apetina India około 1 szklanki mąki pszennej sól, pieprz, imbir świeży starty ok. 1/2 łyżeczki ziarenka kardamonu z jednego strączka Sos fistaszkowy: 1 szklanka orzeszków ziemnych bez soli 2 łyżki masła 1 cebula 1 szklanka śmietany 30% sól, pieprz Dynie należy upiec do miękkości w piekarniku, następnie zmiksować na gładką masę, dodać serek, przyprawy i tyle(...)Kluski można ubierać z porcji ciasta za pomocą łyżeczki (ja tak robiłam) lub formować rękoma i wkładać do gotującej wody z odrobiną soli. Gotować 5 minut. Orzeszki zmielić dwukrotnie. Na maśle podsmażyć poszatkowaną cebulę, dodać zmielone orzechy, zalać 1 szklanką wody i gotować 5 minut. Na samym końcu dodać śmietanę i przyprawy. Gotowe kluski
Jadło i czytadłoDzień dobry! Jednym z ostatnich przepisów na blogu jest brownie z karmelem i orzeszkami ziemnymi , takie połączenie tak nam zasmakowało, że postanowiłam przygotować kolejne ciasto w podobnym stylu. Dzisiaj prezentuję Wam pyszny sernik z dodatkiem masła orzechowego, solonego karmelu, orzeszków, a wszystko na słodkim, mocno czekoladowym spodzie brownie. Chyba nie muszę pisać więcej, zapraszam po przepis :-). Czytaj więcej
Pora coś zjeść