szpilek rozmarynu 1/2 l gorącego (!) bulionu warzywnego 1 garść mrożonego groszku 10-15 g startego na drobnej tarce parmezanu 3 łyżeczki startej skórki cytrynowej czarny pieprz do smaku orzeszki piniowe, uprażone i posiekane (ewentualnie) 1 . Boczek kroimy na płaską kostkę ok. 1cmx1cm. Prażymy na małym ogniu na chrupko. Przekładamy na papierowy ręcznik, odstawiamy. 2 . Buraczka kroimy w niewielką kostkę(...)mój boczek był dość słony a buraczki upieczone w słonej marynacie, dodatkowo sól uwolniła się do ryżu również z bulionu. Można podawać udekorowane skórką cytrynową, listkami rozmarynu lub posypane orzeszkami piniowymi. Przepis wygrał I miejsce w akcji
Kuchnia Prezydentowejmiksie ze szparagami (2 osoby) Składniki: 1 duża kapusta Pak choi 1 pęczek zielonych szparagów 2 ząbki czosnku czarne oliwki pieczona cukinia (użyliśmy cukinii w zalewie z oliwy) orzeszki ziemne suszone pomidory papryczka jalapeno dymka rzeżucha wędzony ser oliwa z oliwek zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy Przygotowanie zaczynamy od umycia kapusty i odcięcia końcówki, aby liście rozdzielić. Jeśli macie dużą(...)miejscu, gdzie kończy się zdrewniała część. Zblanszowane warzywa wyciągamy z wody i przekładamy na talerz. Powinny lekko obcieknąć z wody. Wcześniej na głębokiej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Wrzucamy garść orzeszków ziemnych, cukinię, suszone pomidory, jalapeno. Przesmażamy chwilę warzywa razem i następnie dodajemy pokrojony czosnek, dymkę i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę razem i wkładamy na patelnię kapustę i szparagi. Mieszamy. Danie
vegetaniesłonecznika, pestki dyni, siemię lniane, sezam, czy nasiona chia) pół szklanki miodu (użyłam wrzosowego) pół szklanki masła orzechowego + dodatkowe kilka łyżek do posmarowania granoli (masło orzechowe zrobimy z orzeszków ziemnych prażonych Felix bez soli - paczka 380 g) szczypta soli gruboziarnistej Przygotowanie: W dużej misce wymieszać płatki owsiane, otręby, ziarna/ nasiona/ pestki i posiekane orzechy. Suszone owoce zalać wrzątkiem(...)pozostawić na 2 minuty. Po dwóch minutach owoce odcedzić i dodać do miski z płatkami owsianymi. Wymieszać. Następnie przygotować masło orzechowe: Do malaksera lub blendera wsypać prażone orzeszki ziemne i miksować do momentu uzyskania jednolitej, kremowej masy. Miód i pół szklanki masła orzechowego delikatnie podgrzać, aby składniki się połączyły. Dodać do miski z płatkami owsianymi i wymieszać. Jeśli masa
Domowa Cookierenka Agidociskamy i odstawiamy najlepiej na całą noc. Wówczas placki zmiękną i nie będzie problemów z krojeniem ciasta. A oto kolejna testowana przeze mnie kawa. Tym razem rozpuszczalna, o smaku orzeszków archaidowych. Sama kawa jest w smaku lekko kwaskowata, dlatego polecam ją wypić z mlekiem, dzięki któremu jej smak staje się delikatniejszy. Aromat orzeszków dobrze wyczuwalny - nie za mocno
My simple kitchensłodkie. SKŁADNIKI: 100 g słonych krakersów 250-300 g cukierków toffi lub tofikowego karmelu (przepis poniżej) 4-5 łyżek wody 100 g ciemnej gorzkiej czekolady startej na tarce orzeszki ziemne opcjonalnie Wykonanie: Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową na na niej ułożyć obok siebie krakersy Do rondelka wlać 4-5 łyżek wody i dodać cukierki toffi.Rozpuścić(...)startą czekoladę.Pod wpłyem temperatury rozpuści się.Opcjonalnie można czekoladę rozpuścić nad parą i wylać na tofii beż wkładania do piekarnika Posypać płynną czekoladę orzeszkami.Nie jest to konieczne i orzeszki można sobie darować. Blaszkę odstawić na kilka godzin do lodówki do zastygnięcia czekolady by znów stała się krucha. Pokroić wzdłuż łączeń krakersów na kawałki.Wygodnie to zrobić nożem do pizzy
Sztuka gotowania w/g SamiryLubicie orzeszki w karmelu? Bo ja bardzo;) Dzisiaj zrobiłam sobie taką małą porcję, którą zjadłam jeszcze na ciepło :) Pyszne, słodkie, chrupiące... Składniki: 100 g orzechów laskowych Symbio , 100 g cukru, 30 ml wody. Przygotowanie: Na patelni o grubym dnie podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, najpierw będzie powstawać nam taka biała pianka, później(...)cukier zacznie się krystalizować, a później roztapiać i przybierać będzie powoli barwę karmelu. Dodajemy wtedy orzeszki, obtaczamy je w karmelu, jeszcze trochę podgrzewamy i przekładamy na papier do pieczenia. Delikatnie rozsuwamy je na papierze, by nie były posklejane i odstawiamy do ostudzenia. Można je rozdrobnić w rozdrabniaczu, wtedy będziemy mieć pyszną posypkę do deserów i ciast
Aga w kuchniKolejna propozycja na kurczaka, tym razem w sosie curry. Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -czerwona papryka -cebula -por -garść orzeszków ziemnych -przyprawa do mięs, słodka papryka, sól, curry -olej -ok. 1/2 l wody - łyżka mąki kukurydzianej Mięso kroimy w dość dużą kostkę. Przyprawiamy przyprawą do mięs, słodką papryką i oczywiście curry. Kroimy pora, cebulę i paprykę(...)patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy orzeszki i smażymy ok. 1 minutę. Dokładamy mięso i podsmażamy. Dodajemy warzywa i smażymy ok. 3 minuty. Dolewamy wodę wymieszaną z mąką kukurydzianą i smażymy wszystko do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku. Idealny do ryżu, makaronu lub kaszy. Smacznego
Maminek kulinarnystopni - do równomiernego ściemnienia skórki i rozpłynięcia się czekolady. Orzechy nerkowca posiekać nożem na mniejsze kawałki i uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Upieczonego banana posypać orzeszkami. Podawać jeszcze gorące. Miąższ z czekolada i orzechami jeść łyżeczką prosto ze skórki. Dla porównania jak smakuje taki deser z różnymi rodzajami czekolady, przygotowałam go zarówno z mleczną(...)gorzką. Zdecydowanie polecam gorzką, gdyż zapieczony w piekarniku banan nabiera jeszcze większej słodyczy niż surowy. Gorzka czekolada równoważy tę słodycz, a słone orzeszki podkreślają smaki. Orzechy nerkowca mają dość delikatną strukturę, nie są twarde. Idealnie nadają się do takiego deseru :) A może ktoś ma swoje sposoby na pieczone banany? Podzielcie się nimi w komentarzach lub przesyłając przepis
Codzienna kuchnia niecodziennamakaronem zmieszałam i tylko chipsy z salami dla kontrastu dodałam. Składniki: 200 g makaronu spaghetti, 100 g salami w plasterkach, pesto z bazyli: 2 garście świeżej bazylii, 2 łyżki orzeszków piniowych, 1 mały ząbek czosnku, 50 g startego parmezanu sok z cytryny do smaku, 100 ml oleju rzepakowego cytryna i bazylia, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku(...)ponadto: świeży majeranek, świeży tymianek. P rzygotowanie: Pesto: Do blendera dodajemy bazylię, czosnek, orzeszki piniowe i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i mieszamy. Salami podgrzewamy na suchej patelni, tak długo, żeby były chrupiące (ale nie suche). Makaron gotujemy w lekko osolonej
Moniki Smakołykiśmietany (np. Łaciata 30%) 150 g masła orzechowego 2 jajka (rozmiar L) Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany (np. Łaciata 30%) 100 g solonych orzeszków ziemnych, drobno posiekanych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód tarty: Ciasteczka Oreo i herbatniki wkładamy do kielicha blendera i miksujemy na okruchy. Przekładamy rozdrobnione ciastka do miski, dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy za pomocą(...)Polewa czekoladowa: Czekoladę i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wolnej. Mieszamy, aby składniki się połączyły, a czekolada rozpuściła. Odstawiamy do wystygnięcia. Oblewamy wierzch tarty polewą czekoladową, a wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego! I najlepsze życzenia dla Pawła
W kuchni Katiepewno smakowo. Udka z kurczaka w sosie oliwkowym 2015-02-06 13:06:52 Udka z kurczaka w oliwkowo-ziołowym sosie podane z ryżem i dużą porcją orzeszków pistacjowych. Oryginalna kombinacja smaków na co dzień i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 4 duże nogi lub 8 udek z kurczaka (1,2kg) 250g zielonych oliwek 1 łyżka(...)tymianku 1 łyżka bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka soku z cytryny 6 łyżek oliwy Do podania 150g solonych orzeszków pistacjowych 250g ryżu Instrukcje Z nóg lub udek usuwamy ewentualny nadmiar skóry i tłuszczu. Nogi dzielimy na 2 części (udka i podudzia). Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Osączone
Kulinarna Pokusazjedzeniu nadal można cieszyć się smakiem, oblizując palce z miodu." John Flanagan "Drużyna. Góra Skorpiona.", str. 157 Realizacja tego pomysłu zajęła mi nieco czasu, bo miałam problem z dostępnością orzeszków piniowych. Ostatecznie zamówiłam je w firmie Skworcu . Sam przepis wymyśliłam sama i jak się okazało ciasteczka faktycznie są pyszne. SKŁADNIKI Na biszkopt 3 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru(...)suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Nadzienie: Około 50 g orzeszków piniowych zmielić (lub rozbić tłuczkiem orzechy włożone do woreczka), pozostałe zostawić w całości i wszystkie przesypać do garnuszka. Dodać miód i podgrzewać mieszając do momentu aż miód będzie rzadki
Passions hobbies lifełączenie smaków może nas zaskoczyć i stworzyć coś nowego i wyjątkowego. Bardzo wyrafinowana przystawka SKŁADNIKI na 2-4 przystawki: pojemnik truskawek kilka gałązek tajskiej bazylii 2-3 łyżki orzeszków piniowych 4 plastry sera Brie winegret: 2 łyżki miodu 2 łyżki dobreh jakości ciemnego octu balsamicznego (di Modena) 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego nierafinowanego(...)małe pokroić je w połówki. Wszystkie składniki na winegret połączyć razem utrzepując widelcem na gładką emulsję. Zalać nim truskawki,przykryć i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Orzeszki piniowe podprażyć na suchej patelni. Zabalsamowane truskawki układac na talerzach przekładając listkami bazylii Na środku (lub z boku) ułożyć kawałki przekrojonego na pół plastra sera Bri Posypać przeszkami piniowymi Polać winegretem
Sztuka gotowania w/g Samiryprzepis jest niezwykle prosty, a zrobienie go zajmie Ci najwyżej 10 minut. Syrop klonowy nada marchewkom karmelowy akcent, który warto jednak zbilansować dodatkiem soku z cytryny. Do tego chrupiące orzeszki piniowe – możesz zastąpić je ziarnami słonecznika. Danie urzekające swą prostotą, słodkie i delikatne, o przepięknym słonecznym kolorze będące zapowiedzią cudownego lata, czekającego tuż za progiem. Składniki: 25 g orzeszków
Roślinna - blog wegańskipoprzerastane, przez co jak dobrze zamkniemy mięso na patelni to otrzymamy bardzo soczystą wołowinę. Marynatą będzie sos sojowy wraz z sosem worcestershire oraz czosnek i pieprz. Polecam wypróbować również orzeszki pini dodając je kilkanaście minut przed końcem pieczenia. Prażone wraz z wołowiną świetnie się komponują. POLECAM Dla 1 osoby Czas przygotowania:80 minut + marynowanie Składniki: Porcja bawety wołowej(...)Ząbek czosnku Pół małej cebuli Pieprz Sos sojowy Sos worcestershire Mała garstka orzeszków pini Przygotowanie: 1/ Mięso marynujemy w sosach, pieprzu, poszatkowanym czosnku i cebuli. Odstawiamy do lodówki przykryte na noc. 2/ Przesmażamy mięso krótko z dwóch stron na rozgrzanym oleju i układamy na folii aluminiowej. 3/ Pieczemy na folii aluminiowej przy 180 stopniach ok. 70 minut. 4/ Podajemy
Kuchnia PROzdrowotna