przepis na orzeszki - 2000 przepisów (strona:48/134)

Orzechy w miodzie 144

Kocham orzechy :) Naprawdę, mogę zjeść każdą ich ilość i prawie każdy rodzaj, z wyjątkiem nerkowców ze względu na ich specyficzny posmak. Ostatnio do gustu przypadły mi orzeszki ziemne, które kupiłam w bardzo okazyjnej cenie w hipermarkecie. Inne takie jak orzechy włoskie, makadamia czy też migdały mogą Was odstraszyć ze względu na wygórowaną cenę, ale warto poszukać tańszych u lokalnych sprzedawców(...)Jeśli już dorwiecie sporą ilość waszych ulubionych spróbujcie koniecznie przygotować je w poniższy sposób. Ja zainspirowałam się smakołykami z Borough Market z tego samego stoiska, na którym spróbowałam tureckich orzeszków w czekoladzie i cynamonie Takie pyszności można było znaleźć na stoisku :) Składniki: 2 szklanki orzechów (włoskich, ziemnych, migdałów - wymieszanych lub dowolnych w tej ilości) 1 łyżka miodu Orzechy podprażyć

Chocolate Muffin Blog
Recenzja: "Złota kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej, czyli jak dałam się skusić "opakowaniu" 127

Weźmy na przykład dział: masła smakowe. Wybrałam go celowo, bo zawiera jedynie siedem pozycji i doskonale obrazuje resztę problemów książki. Elżbieta Adamska proponuje masła: z orzeszków arachidowych, łososiowe, roquefort, martini, grzybowe, czosnkowe, ziołowe. Pierwszy raz słyszę o polskich orzeszkach arachidowych albo roqueforcie, mamy za to przecież mnóstwo innych składników, które można by uznać za znamienne dla Polski. Takie masło

Życie zamknięte w smaku
Wegański „snikers” 2276

masę po czy stopniowo dodawać mleko w proszku cały czas ucierając, tak aby nie było grudek. Przygotowanie: Foremkę wyściełać folią spożywczą. Wylać cienką warstwę czekolady Na czekoladę wyłożyć niesolone orzeszki ziemne. Włożyć na chwilę do zamrażalnika, i w tym czasie przygotować masę mleczną. Na orzeszki wyłożyć warstwę karmelu i znowu włożyć foremkę do zamrażarki (lodówka też da radę) na około

greenscarf
Zapiekanka brokułowo-ziemniaczana z masłem fistaszkowym 145

przepis zamieszczony w niemieckojęzycznej książce wegańskiej. Jednak po przełamaniu oporów i głębszym wczytaniu się w przepis, moją uwagę przykuł interesujący, aromatyczny sos na bazie mleka kokosowego i masła z orzeszków ziemnych – to on okazał się spoiwem, który doskonale podkręcił całe danie. Inny plus? Jeżeli lubisz brokuły zapiekane w żółtym serze, ta zapiekanka z pewnością jest dla Ciebie, ponieważ w trakcie(...)ziemniaków pokrojonych w plastry (zanurzonych w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny) ½ średniej cebuli 1 papryczka chili 2 łyżki oliwy 2 szklanki mleka kokosowego 8 łyżek masła z orzeszków ziemnych (ekologicznego) 1 łyżka sosu sojowego 1 brokuł podzielony na małe różyczki ½ szklanki niesolonych fistaszków sól, pieprz do smaku Piekarnik rozgrzej do 190 °C. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną

Roślinna - blog wegański
SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-morele 107

SuperSmoothie:  banan-szpinak-pomarańcza-morele Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (rozmrożonego) - 1 pomarańcza - 5 suszonych moreli - łyżeczka jagód goji - łyżeczka mielonych orzeszków coli - łyżeczka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził - Banany, szpinak, pomarańczę, morele,  jagody goji i orzeszki coli umieścić w blenderze, zmiksować

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-kaki-morele 133

mrożony banan                          - ½ łyżeczki mielonych orzeszków coli - 120g szpinaku(...)kokosowych - 1 dojrzałe kaki Wykonanie: - Szpinak mrożony, najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Banany, morele, obrane kaki, jagody goji, orzeszki coli i guaranę umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-jabłko-goji 109

łyżka suszonych jagód goji - 1 mrożony banan                        - ½ łyżeczki mielonych orzeszków coli - 120g szpinaku                             - ½ łyżeczki mielonej guarany - duże jabłko(...)mrożony, najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Jabłko pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kawałki - Banany, jabłko, jagody goji, orzeszki coli i guaranę umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać i przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-mango 124

łyżka suszonych jagód goji - 3 dojrzałe banany                              - ½ łyżeczki mielonych orzeszków coli - 1 mrożony banan                               - ½ łyżeczki mielonej guarany - 120g szpinaku(...)wiórek kokosowych - 1 pomarańcza Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Banany, szpinak, pomarańczę, mango, jagody goji, orzeszki coli i guaranę umieścić w blenderze - Całość zmiksować na gęstą, kremową konsystencję, dodając wody wg uznania - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-kiwi-pomarańcza 114

mrożony banan                          - ½ łyżeczki mielonych orzeszków coli - 120g szpinaku(...)się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Obrać kiwi; najlepiej przeciąć na pół i wyjąć zawartość łyżeczką;) - Pomarańczę obrać, rozdzielić na cząstki - Banany, kiwi, pomarańczę, jagody goji, orzeszki coli i guaranę umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-morele 96

mrożony banan                          - ½ łyżeczki mielonych orzeszków coli - 120g szpinaku(...)miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Pomarańcze obrać z grubej skóry i z białej otoczki, podzielić na cząstki - Banany, morele, pomarańcze, jagody goji, orzeszki coli i guaranę umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
‘Owsianka’ bez płatków ;) 117

łyżeczki orzeszków coli - 1 kiwi                                                     - ½ łyżeczki guarany(...)świeżych, mrożonych, lub z własnych zapraw ;) Wykonanie: - Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić je sokiem z cytryny - Banany obrać i umieścić w blenderze - Dodać do nich cynamon, orzeszki coli, guaranę i trochę wodę - Zmiksować na płynną masę; w ten sposób otrzymujemy mleko bananowe;) - Kiwi przekroić na pół, wyjąć zawartość łyżeczką i pokroić owoc w kostkę - Starte jabłko przełożyć

Wegańska kuchnia orientalna
Masło orzechowe crunchy z sezamem 150

świeże. Dodatek sezamu nadaje masłu ciekawy smak. Polecam! J Składniki: - 300g fistaszków w skorupkach - 3 łyżeczki ziaren sezamu Wykonanie: - Fistaszki obrać ze skorupek i skórki - Odłożyć 2 łyżki orzeszków do miseczki, a pozostałe umieścić w pojemniku blendera - Miksować, z przerwami, aż do uzyskania oleistej konsystencji (wymagana cierpliwość przy tym przepisie ;) - Sezam podprażyć na suchej patelni do momentu, gdy ziarna zaczną(...)ciemnieć - Sezam dodać do pojemnika blendera, miksować przez 2 minuty - Pozostałe orzeszki posiekać nożem, dodać do masła, wymieszać - Masę przełożyć do pojemniczka i przechowywać w lodówce. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Grillowana Pierś z Kurczaka w Rewelacyjnej Marynacie z Pieczonymi Marynowanymi Ziemniaczkami i Spaghetti z Cukinii z Pesto alla 269

piekarnik grzeje mocniej i widzicie,  że ziemniaki dość szybko się rumienią zawsze możecie delikatnie zmniejszyć temperaturę. Pesto alla Genovese: 2 szklanki lisków bazylii 2 ząbki czosnku 50 g orzeszków pinii 1/2 szklanki parmezanu startego na tarce o drobnych oczkach sól oliwa z oliwek Cały sekret smaku tkwi w metodzie wykonania, czyli ucieraniu wszystkich składników w moździerzu. Miksowanie w blenderze(...)już całkiem inna bajka, pesto miksowane dużo traci na smaku i aromacie. Wracając do przepisu to na początku a suchej i rozgrzanej patelni rumienię orzeszki pinii. Liście bazylii siekam, część wkładam do moździerza i rozcieram. W trakcie rozcierania dodaję na przemian drobno starty parmezan, posiekany czosnek, orzechy, bazylię. Na końcu dodaję odrobinę oliwy z oliwek, próbuję, solę, ewentualnie dolewam jeszcze

Blondynka Gotuje
Granola z orzeszkami ziemnymi, śliwką i rodzynkami 201

możecie użyć żurawiny lub większej ilości rodzynek. Spróbujcie się powstrzymać przed wyjadaniem granoli jeszcze ciepłej z blaszki! Najlepsza z jogurtem na śniadanie :) Składniki : 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki orzeszków ziemnych 1/2 szklanki nasion słonecznika 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki bakalii (suszone figi, śliwki, rodzynki) 1/2 szklanki miodu lub syropu daktylowego Orzechy, słonecznik i płatki wymieszać z miodem(...)wyłożyć na blaszkę.  Piec 20-25 minut do złocenia. Przemieszać i uważać, aby nie spalić miodu na orzeszkach. Wyjąć, wystudzić i wmieszać bakalie. Przechowywać w szczelnym pojemniku, aż do wyczerpania zapasów

Chocolate Muffin Blog
Cytrynowy makaron z cukinią i orzeszkami pinii 104

smaku będzie wspaniały. Mnie brakowało w nim "pazura" -  więc dodałam czosnek i anchois.   Składniki: 3 porcje makaronu spaghetti 3 łyżki oliwy z oliwek  paczuszka orzeszków pini pół łyżeczki chilli w płatkach cukinia starta na dużych oczkach i odciśnięta skórka otarta z jednej cytryny ( kupiłam ekologiczną w Lidlu) starty ser pecorino(...)Ugotuj makaron. W dużym rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć orzeszki pinii, aby się lekko zarumieniły  dodaj cukinię, posól. Mieszaj i duś kilka minut. Dodaj skórkę z cytryny i odcedzony makaron. Posyp chilli. Wyłóż na talerze i posyp serem pecorino

AZgotuj!