prażonych z cynamonem… od razu ślinka mi cieknie z ust :D Uwielbiam to ciasto. W każdej postaci. A sama trochę poeksperymentowałam i dorzuciłam do tego jeszcze smak i zapach orzeszków ziemnych. I wiecie co? PYCHOTA! Dobrze że spróbowałam zaraz przed wyjściem z domu, bo pewnie sama zjadłabym całe ;P a i tak trudno było mi się od niego oderwać ;) Smaczny(...)Spód: 1 szklanka zmielonych wiórków kokosowych* 1 szklanka wiórków kokosowych* 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 jajko 2 żółtka 4-5 czubatych łyżeczek domowego masła orzechowego (u mnie z orzeszków ziemnych) Trochę erytrolu lub innego słodzika do smaku *około 250-300g wiórków ogółem – mielonych i całych Warstwa jabłkowa: 1,2-1,5 kg jabłek Słodzik do smaku (u mnie
Jak gotować i nie zwariowaćczubate łyżki cukru waniliowego, 400g herbatników, puszka masy krówkowej (400g) użyłam Helio, 100g mlecznej czekolady, 50g gorzkiej czekolady, 1/4 szklanki mleka, 150g orzeszków ziemnych w miodzie. Wykonanie Zwykłe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, dodawać na przemian zwykłe mleko i mleko w proszku. Na dnie blaszki o wym. 24x27cm rozłożyć warstwę(...)rozprowadzić). Wyłożyć resztę masy i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Czekolady połamać na kawałki, połączyć z mlekiem i stopić na parze. Lekko przestudzić i polewą polać wierzch ciasta. Posypać posiekanymi orzeszkami. Odstawić ciasto na całą noc, by ciastka zmiękły. Źródło: Arabeska Waniliowa
Z miłości do słodkościjogurtu naturalnego 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka suszonych daktyli (drobno pokrojonych) dodatkowo: 100 g czekolady 50 g masła 2 łyżki mleka garść dowolnych orzeszków lub migdałów (drobno posiekanych) Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej, następnie jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać, tak by nie było grudek mąki. Dodać wiórki(...)garnku z wrzącą wodą. W mikrofali nastawiam na rozmrażanie na 4 stopień i 250 g, po wyjęciu należy intensywnie mieszać, aby masa była jednolita, dodać orzeszki i taką polewą polać ciasto
Kuchcik gotujedodałam sezam. (25-30 sztuk) 125g masła 1 jajko 75g cukru 200g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60g suszonej żurawiny Dodatkowo: 1 białko 3 łyżki sezamu 3 łyżki orzeszków pinii Mąkę połączyć z posiekanym masłem, jajkiem, proszkiem do pieczenia, cukrem i żurawiną. Całość dokładnie wyrobić, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce (30 minut) lub zamrażalce(...)więcej o wielkości orzecha włoskiego) i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczać za pomocą widelca, posmarować roztrzepanym białkiem, posypać sezamem i w rowki powtykać orzeszki pinii. Piec 25 minut w 150-160 stopniach
Di gotujebiałego + barwniki) Wierzch i boki: 650-700g śmietany kremówki 30% lub 36% 4-5 łyżek cukru pudru 1 fix do śmietany 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub śmietankowego poszatkowane orzeszki do posypania 1. Suszoną żurawinę zalać brandy, nakryć i odstawić na parę godzin, najlepiej na całą noc. 2. Orzechy włoskie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)wycisnąć ozdobne rozetki, jak na zdjęciach powyżej . 16. Z marcepanu powycinać liski i porobić czerwone kuleczki. Dekoracyjnie ułożyć je na wierzchu tortu. Boki tortu posypać orzeszkami. Udanych wypieków
Mała Cukierenkawarzywach. Składniki: -ok. 1 kg schabu bez kości -2 marchewki -1 duża cebula -duży strąk czerwonej papryki -kawałek pora -ząbek czosnku -10 suszonych pomidorów -garść niesolonych orzeszków ziemnych -przyprawa do mięs -przyprawa warzywna -pieprz -czosnek niedźwiedzi -olej -1/3 szklanki wody Schab kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie rozbijamy przy użyciu folii spożywczej. Przyprawiamy przyprawą do mięs, pieprzem(...)cebulą i czosnkiem i delikatnie przyprawiamy przyprawą warzywną. Schab podsmażamy na patelni z olejem, na średnim ogniu. Po usmażeniu zdejmujemy na talerz. Na patelnię na pół minuty wrzucamy orzeszki a następnie cebulę z porem i czosnkiem. Podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy marchew, suszone pomidory a na końcu paprykę. Smażymy ok. 3 minuty. Dolewamy wodę, mieszamy i przyprawiamy. Na dno naczynia żaroodpornego
Maminek kulinarnyczosnku, 1/2 papryczki chili bez pestek, 2 łyżki oliwy, 2 liście laurowe, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach, 4 ziarna ziela angielskiego, sól do smaku. Dodatkowo do posypania orzeszki piniowe uprażone na suchej patelni, chili w płatkach, tymianek. Przygotowanie: Shitake zalej 2 szklankami letniej wodą, odstaw na 30 minut. Warzywa z włoszczyzny obierz i pokrój w paski(...)dodaj wywar z grzybów, dopraw kwasem z buraków i solą, zmiksuj na gładką masę, ewentualnie dolej przegotowanej wody dla uzyskania pożądanej konsystencji. Przed podaniem podgrzej (nie gotuj), posyp prażonymi orzeszkami pini, płatkami chili i świeżym tymiankiem
SzczyptaSmaQwegetarian świetne do posypania będą chipsy z wysmażonego na chrupko, cieniuśko pokrojonego bekonu. Wegetarianom na pewno do posypania przypadną do gustu i smaku w tym połączniku ostre orzeszki ziemne, np. te otoczone w papryczce chili lub pieczona w chili na chrupko ciecierzyca albo pistacje. Weganie w tym przepisie mogą zastąpić serek topiony taką samą ilością silken tofu, a masło(...)sól cukier pieprz gałka muszkatołowa pieprz cayenne makaron do podania natka pietruszki do posypania OPCJONALNIE 1 kostka bulionu z warzyw 3-4 cieniutkie plasterki boczku wędzonego wysmażone na chrupko orzeszki ziemne w pikantnej skorupce lub pikantna pieczona ciecierzyca
Karo in the Kitchenkilogram! A, że mandarynki znakomicie komponują się z czekoladą to na zagryzkę proponuje trufelki! Smakują nieziemsko, nie zepsują Wam smaku mandarynek, obiecuję! Składniki: na orzechowy środek 1 szklanka orzeszków ziemnych 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki agawy spora szczyta soli Na czekoladowe trufle 125 ml mleka kokosowego (½ szklanki) 60 ml rozpuszczonego oleju kokosowego (¼ szklanki) 70 g kakao 4 łyżki(...)minut (maksymalnie 45 minut – masa nie może całkowicie stężeć bo będzie ciężko obtoczyć w niej orzechowe kuleczki).* *Jeżeli masa stężeje, można ją rozpuścić w kąpieli wodnej. Orzechowy środek Orzeszki prażymy na patelni, aż się zarumienią. Wrzucamy do blendera/siekacza/malaksera i łączymy z resztą składników na orzechowy środek. Blenderujemy, aż do uzyskania gumowej masy. Formujemy kuleczki. Kuleczki zanurzamy w czekoladowej masie
Fill The Bowlorzechów ziemnych 1 łyżeczka soku z cytryny polewa: ½ kostki masła 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru 2 - 3 łyżki mleka dodatkowo: 300 g śmietanki 30% 70 g orzeszków ziemnych 1 łyżka masła Wykonanie: Przygotować bezy: Piekarnik rozgrzać do temperatury 140 o C. Orzechy zmielić w blenderze. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować 3 koła (np. odrysować(...)bezy ułożyć na talerzu a następnie rozsmarować na nim ⅓ ubitej śmietany. Śmietanę polać polewą i ułożyć na niej kolejny blat. Czynności powtórzyć na pozostałych blatach. Torcik udekorować uprażonymi orzeszkami
Mama Gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Masło można połączyć z różnymi dodatkami, np. sezamem, czekoladą itp. oraz doprawić do smaku. orzeszki ziemne (*) sól (opcjonalnie) Orzechy podprażyć na suchej patelni (dodałam sól). Przełożyć do malaksera i miksować przez kilkanaście minut. (Do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.) Gotowe masło przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki. (Zamknięte można przechowywać około(...)miesiąca.) (*) Można użyć orzeszków solonych
Di gotujewłaściwości, ale mam nadzieje, że są na tyle przekonujące, by zachęcić Was do częstszego ich spożywania. P r zepis na 8-10 porcji. Składniki: - 400-500g buraków - 50g orzeszków piniowych (lub migdałów) SYMBIO - 40g parmezanu z nerkowców lub zwykłego - 2-3 łyżki oliwy - 2 ząbki czosnku - dowolna ilość makaronu Przekrojone na pół lub na ćwiartki buraki umieszczamy owinięte(...)pieczemy do miękkości (dobrze nakłuwać widelcem i sprawdzać ich miękkość, wszystko zależy od ich wielkości). Po upieczeniu chwilę studzimy, zakładamy rękawiczki lateksowe i obieramy ze skórki (powinna ładnie odchodzić). Orzeszki podprażamy na suchej patelni, aż zacznie uwalniać się z nich aromat (czuć mocno orzechowy zapach w powietrzu), lecz uważamy by ich nie przypalić! Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera
Be Fit Be Strongłyżki brązowego cukru 1 łyżeczka sosu chili, mniej lub więcej do smaku (np. tabasco) 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobii kukurydzianej posiekane i uprażone na suchej patelni orzeszki ziemne do podania posiekana dymka do podania 6 porcji mięsa z udek kurczaka (lub 4 piersi) Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj składniki sosu i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw(...)przysmażone drobinki z dna patelni. Następnie włóż kurczaka, dokładnie wymieszaj go z sosem, włóż do piekarnika i piecz przez 8- 12 minut, w zależności od grubości mięsa. Posyp kurczaka orzeszkami i dymką i podawaj. Smacznego! English versio n Easy peanut orange chicken (4-6 servings) Ingredients for the rub: 1 tablespoon olive oil 1 teaspoon ground ginger 1 teaspoon garlic
karmelowyPyszna owsianka, rewelacyjna na śniadanie. Taka miseczka owsianki doda nam energii na początek dnia. Do garnka wlać mleko dodać płatki, rozgniecione orzeszki, kilka suszonych śliwek, moreli, mango i łyżkę miodu. Można dodać inne owoce, jak kto lubi. Zagotować mleko, następnie zmniejszyć gaz do minimum. Podgrzewać 10 minut, cały czas mieszając. Wylać owsiankę do miseczek i zajadać. Jest pyszna zarówno zimna(...)ciepła. Można dodatkowo udekorować świeżymi owocami. Thermomix – wrzucić suszone owoce, zmiksować obrotu 5, czas 4 sek, wyjąć z naczynia – wrzucić orzeszki do naczynia, zmiksować obroty 6, czas 4 sek – wlać mleko, dodać płatki, miód, posiekane suszone owoce, obroty 1, czas 10 minut, temp 100 C – reszta jak wyżej
Kuchnia Pokoleńowocami: jabłkami, gruszkami i śliwkami; warzywami: marchwią i dynią, z jesienią zawsze kojarzą mi się orzechy i bakalie. Mogę powiedzieć, że na jesień zamieniam się w wiewiórkę, która zbiera orzeszki, by potem je schrupać. Tym razem przedstawiam Wam przepis z orzechami ziemnymi. W przepisie jest samodzielnie zrobione przeze mnie masło orzechowe , ale oczywiście możecie użyć też sklepowego. Z przepisu otrzymamy(...)świetne saute, ale z kwaśnym dżemem też są rewelacyjne. Spróbujcie! Takie muffinki będą się pięknie prezentowały na stole. Już wyobrażam sobie wokół talerzy rozsypane fantazyjnie orzeszki czy inne jesienne dodatki. Pomysły na to jak przystroić stół sezonowo - jesiennie znajdziecie w Westwing . Przepis znalazłam na stronie www.vegazone.blox.pl i lekko go zmodyfikowałam
Mania Wypiekania