Przepis na : deser
Chałwa z mąki, niedrogi smakołyk. Smacznego! Składniki 2 szklanki mąki 125 g masła niesolonego 2 szklanki wody 1½ szklanki cukru orzeszki piniowe Przygotowanie Roztopić masło na patelni teflonowej. Dodać mąkę i na wolnym ogniu smażyć, aż mąka się zrumieni (około pół godziny). Wlać wodę. Kiedy woda wyparuje, dodać cukier. Mieszać jeszcze trochę. Odstawić na bok. Kiedy całość wystygnie, ukształtować według upodobania. Udekorować orzeszkami piniowymi. Artykuł UN HELVASI, czyli chałwa z mąki pochodzi z serwisu ... czytaj dalej...
Nazywam się Duygu Bolikowski, jestem architektem i menedżerem projektów, pochodzę z Turcji, a od kilkunastu lat mieszkam i pracuję w Polsce. Lubię przedstawiać Polakom swój rodzinny kraj, w tym także jego kuchnię. Od 2012 roku prowadzę blog kulinarny TureckiePrzepisy.pl, gdzie przedstawiam najróżniejsze potrawy kuchni tureckiej. Mój synek Leon jest moim pomocnikiem w kuchni, a mój mąż Łukasz jest najważniejszym konsumentem.