Orzechy mają w sobie to coś..lubicie orzeszki?? Osobiście kocham fistaszki:) A Wasi faworyci?? Składniki: 110 g masła, 200 g cukru białego lub trzcinowego, 1 jajko, 250 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g niesolonych orzeszków ziemnych, Wykonanie; Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, wbijamy jajko i ucieramy dalej(...)masa znowu będzie jednolita i kremowa. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy orzeszki, mieszamy łyżką, aby równo rozłożyły się w cieście. Porcje ciasta (1 łyżka na 1 ciastko) kładziemy na blasze wyściełanej pergaminem, zachowując odstępy, bo ciastka trochę rosną. Pieczemy 8-10 minut w 180°C na złoty kolor
Anioły w kuchniCiasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi. Jesienne, aromatyczne, wilgotne. Dzięki świeżej żurawinie lekko kwaśne, a dzięki skorupce orzechowo-miodowej przyjemnie chrupiące i słodkie. Bez dwóch zdań. To ciasto idealnie nadaje się na zimne, pochmurne wieczory przy ciepłej herbatce. To co, kto z Was skusi się na ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi? Znajdą się chętni? :)"Składniki:4 żółtka2 jajkakostka(...)ciasto, które następnie posypujemy żurawiną, lekko ją wciskając w ciasto. Ostatnią warstwą są lekko poszatkowane/zmielone orzechy arachidowe, które z wierzchu równo polewamy miodem naciowym.Tak przygotowane ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut w 180-190`C.Studzimy w formie.Smacznego
Słodkie Przyjemnościmnie nieudany wykorzystałam do zrobienia trufli. Dodałam praktycznie wszystko co miałam w szafkach… Trochę czekolady, nutelli, masła orzechowego typu crunchy, wiśnie ze słoiczka… Obtoczyłam w orzeszkach laskowych i mielonych migdałach…Proste, szybkie a jakie pyszne. Bardzo polecam. My z pewnością powtórzymy na Sylwestra,tym razem z dodatkiem odrobiny alkoholu Składniki:250 g ciemnego ciasta biszkoptowego(...)jogurtu greckiego 50 g masła orzechowego z orzeszkami 50 g nutelli 80 g wiśni ze słoiczka 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki masła 1 łyżeczka ekstraktu z waniliiDodatkowo:drobno posiekane orzechy laskowe lub włoskie zmielone migdałyMasło rozpuszczamy z czekoladą. W dużej misce rozdrabniamy na kawałki biszkopt. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, razem z rozpuszczonym masłem i czekoladą. Dłońmi łączymy
Made By Mom And Sonherbatników1 puszka gotowej masy krówkowej (510g)Masa mleczna:300g kostki masła1 szklanka zwykłego mleka3/4 szklanki cukru32g cukru waniliowego500 g mleka w proszkuPolewa:1 czekolada mleczna1 czekolada gorzka140 g orzeszków ziemnych niesolonych1/3 szklanki śmietany kremówki *szklanka = 250mlMaxi King Ciasto bez pieczenia – Wykonanie:Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni. Blachę wyłożyć folią spożywczą. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Oba cukry rozpuścić(...)Masę krówkową podgrzać, rozprowadzić ją na herbatnikach. Następnie posmarować pozostałą masą mleczną. Wyłożyć kolejną warstwę herbatników.Obie czekolady roztopić w rondelku wraz ze śmietaną kremówką. Kiedy się rozpuszczą, dodać orzeszki, wymieszać i polać wierzch ciasta.Całość schłodzić w lodówce (minimum 3 godziny). Smacznego! The post Maxi King Ciasto bez pieczenia appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDodała odrobiny ostrości. Pesto można podawać na tostach, z makaronem a także do pieczenia mięs. Wkrótce zrobię kurczaka z pesto :) Składniki na pesto:2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu) 2 wiązanki świeżej bazylii (bez łodyg, same listki)2 - 3 ząbki czosnkuok. 5 łyżek oliwy z oliwek100(...)sera najlepiej parmezanu albo Grana Padano garść rzeżuchy sól do smakuDodatkowo:ulubiony makaronparę plasterków suszonych pomidorówmała cukiniaNa łyżce oliwy zrumienić orzeszki i nasiona, następnie odsączyć je z tłuszczu. Umyte i osuszone liście bazylii, rzeżuchę, czosnek i orzeszki pinii oraz migdały utrzeć w moździerzu dolewając oliwę. Ucierać aż mieszanka będzie gładka. Dodać
Bon Appetit MałgorzatyByle nam smakowało :)Pierś kurczaka łatwo za mocno wysmażyć, ale dzięki pesto był wyjątkowo soczysty. Wkrótce zrobię pesto z czosnkiem niedźwiedzim. Składniki na pesto:2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu) 2 wiązanki świeżej bazylii (bez łodyg, same listki)2 ząbki czosnkuok. 5 łyżek oliwy z oliwek100(...)śmietankowe serki topione (kwadraciki)pieprzDodatkowo:2 piersi z kurczakaulubiony makaron (u mnie świeży z dodatkiem chili zakupiony w lidlu)olej do smażeniaPesto: Na łyżce oliwy zrumienić orzeszki i nasiona, następnie odsączyć je z tłuszczu. Umyte i osuszone liście bazylii, czosnek orzeszki i nasiona słonecznika utrzeć w moździerzu dolewając oliwę. Ucierać aż mieszanka będzie gładka. Dodać
Bon Appetit Małgorzatynajprostszym z możliwych,bo dynię połączyłam z ziemniakami.Smak podkręca jedynie dodatek parmezanu i gałki muszkatałowej.Pomimo tego pierogi są bardzo delikatne i subtelne w smaku.Polane masełkiem z lekko podprażonymi orzeszkami pini i dodatkiem listków szałwii są naprawdę pyszne.Składniki na ciasto:2 szklanki mąki orkiszowej1 jajkomniej niż 3/4 szklanki ciepłej wodysólSkładniki na farsz:340 g dynii300 g ziemniaków 4 łyżki(...)startego parmezanugałka muszkatałowasól,pieprzDodatkowo:orzeszki pinikilka listków szałwii masłoWykonannie:dynię i ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości wody do miękkości.Miękkie odcedzić,ubić tłuczkiem do ziemniaków i odstawić do przestudzenia.Wymieszać z parmezanem.Doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatałowąmąkę przesiać,wbić do niej jajko i posolić.Ciasto zarabiać nożem,dolewając niewielkie ilości wody.Po wyrobieniu nakryć ciasto ściereczką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kostki masła1 szklanka mleka3/4 szklanki cukru2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)400 - 500 g mleka w proszku (miałkiego - nie w granulkach)Polewa:2 czekolady mleczne150 g orzeszków ziemnych lub laskowych1/4 szklanki mlekaOrzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni (fot.1). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pierwszą warstwę herbatników (fot.2). Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić(...)fot.3). Wyłożyć ją na herbatniki.Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem. Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta (fot.4). Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.Źródło: stylowi.pl
Świat CiastaObłędnie słodkie … niesamowicie kaloryczne … i cholernie pyszne! Takie właśnie są te muffinki!Delikatne ciasto oblane pyszną , słodką , karmelową masą i obsypane dużą ilością chrupiących orzeszków. Gwarantuję, że jak raz spróbujecie , tak już zawsze będziecie do nich wracać! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI:( 8 szt. )- mąka pszenna – ok. 120 g- cukier – 50 g- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka(...)sól – 1 szczypta- jajko – 1 szt- mleko – 75 ml- olej – 25 ml- olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka- baton snickers – 1 sztDODATKOWO:- orzeszki ziemne niesolone – 100 g- masa krówkowa w puszce – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miski dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , solą i cukrem. W drugiej umieszczamy wszystkie
Ostra na Słodkoparmeńska ( rodzaj surowej , podsuszanej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością tradycyjnymi metodami )Jeśli sos – to oczywiście pesto ( tradycyjnie wytwarzane w marmurowych moździerzach z oliwy , bazylii , parmezanu , orzeszków piniowych i soli ).A jeśli ser – to oczywiście parmezan ( jeden z najbardziej znanych na świecie włoskich serów , twardy typu podpuszczkowego , wytwarzany z mleka krowiego ).Ja wszystko to co najlepsze(...)makaron muszelki – 50 g* śmietana słodka – 50 ml* natka pietruszki -1 pęczek* parmezan – 2 łyżkiPESTO :* liście bazylii – 1 szklanka* czosnek – 1 ząbek* orzeszki piniowe – 3 łyżki* starty parmezan – 2 łyżki* oliwa extra virgin – 70 ml* sól – do smaku* pieprz – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:PESTO :W moździerzu ucieramy bazylię , posiekamy czosnek , parmezan
Ostra na Słodkołyżeczki soli4 łyżki oleju arachidowego14 g świeżych drożdży lub 7 g instant180 ml wodySkładniki na nadzienie z jagnięciny:500 g jagnięciny, drobno posiekanej lub mielonej1 cebula, drobno posiekana1 łyżka orzeszków pini1/2 łyżeczki mięty1/4 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki mielonej kolendry1/4 łyżeczki kardamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowejszczypta mielonego kminu rzymskiego (kuminu)1/2 łyżeczki ostrej paprykikilka główek goździków, zgniecionychsól, pieprz do smaku1 łyżka oleju arachidowegoSkładniki(...)minut. Wkładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.3. Podczas gdy nasze ciasto wyrasta, przygotowujemy farsz. Suchą patelnię porządnie rozgrzewamy, wrzucamy orzeszki Pini i prażymy przez kilka minut. Przesypujemy na talerz. Teraz wrzucamy wszystkie przyprawy i smażymy około 1 minutę, aż puszczą aromat. Dodajemy jedną łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia
My Culinary Artbardzo proste w przygotowaniu, a poza tym to zrobione samodzielnie w domu jest po prostu NAJLEPSZE.Masło Orzechowe - Składniki: 400 g orzeszków ziemnych 2 łyżki cukru pudru 1-2 łyżki miodu(...)Masło Orzechowe - Sposób przygotowania:Jeżeli używamy solonych orzeszków warto je przepłukać w zimnej wodzie, a następnie dokładnie wysuszyć za pomocą ręczników papierowych (niektóre fistaszki kupowane w sklepach są zbyt bardzo posolone i lepiej później ewentualnie dosolić gotowe masło, niż żeby wyszło nam za słone).Jeżeli natomiast używamy orzechów niesolonych, do całości należy dodać szczyptę soli.Orzeszki podpiekamy na suchej patelni. Następnie
Słodka Stronanich tylko wspomnienie, niemniej zdecydowanie nadają się na czas egzaminów: szybkie, proste, nie mogą się nie udać. W dodatku smakują bosko - czekoladowo, troszkę może wytrawnie przez dodatek słonych orzeszków, jednak biała czekolada dodaje im słodyczy i równoważy wszystkie smaki. Ciasteczka są pyszne, i jestem pewna, że każdemu zasmakują. A znalazłam je na blogu Małpa w kuchni. Kakaowe ciasteczka(...)orzeszkami ziemnymiSkładniki:(na 20-25 sztuk)215 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia150 g zimnego masła55 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 żółtko20 g kakao70 g solonych orzeszków ziemnychdodatkowo:65 g białej czekolady2 łyżki śmietany kremówki (38%)Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem, cukrem wnailiowym i kakao. Posiekać z zimnym masłem, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto. Na końcu dodać posiekane
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserka śmietankowego Almette,1 czerwona cebula,1 ząbek czosnku,1 l bulionu,4 łyżki masła,Garść listków bazylii,150 ml Cydru Lubelskiego,1 łyżeczka soku z cytryny,2 łyżki orzeszków piniowych do dekoracji,Cukier,Sól,Pieprz Cayenne,Kilka gałązek tymianku,Ocet balsamiczny,Oliwa.Przygotowanie:Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na maśle. Pomidory przeciąć na pół, usunąć zdrewniałe części, położyć na cebuli(...)śmietany). Doprawić do smaku solą i pieprzem.Orzeszki zrumienić na patelni.Pomidory przestawić na kuchenkę, dodać bulion, serek Almette, zmiksować blenderem, gotować 5 minut.Przed podaniem polać sosem cydrowo-bazyliowym i posypać orzeszkami. Podawać z grzankami
SzczyptaSmaQdodatkiem ryżu, smażone w głębokim tłuszczu.Kibbeh po polsku to mięso mielone wieprzowo-wołowe, makaron 5 jajeczny w kształcie ryżu, aromatyczne przyprawy, świeża mięta i natka pietruszki oraz orzeszki piniowe lub słonecznik do pikantnego farszu. Zamiast smażenia krótkie pieczenie w piekarniku. Świetnie smakuje z sosami na bazie gęstego jogurtu. Prosta i aromatyczna potrawa, która z powodzeniem zastąpi mielonego. Czas(...)wieprzowo-wołowego,2 szklanki ugotowanego makaronu Czanieckie w kształcie ryżu,1 duża cebula,2 ząbki czosnku,Pęczek natki pietruszki,3 łyżki posiekanej mięty,1 jajo,1 pikantna papryczka1/2 szklanki orzeszków pinii lub wyłuskanego słonecznika,1 łyżka mielonego kuminu,1/2 gałki muszkatołowej,1/2 łyżeczki cynamonu,Sól i pieprz do smaku,Oliwa.Sos:1/2 dużego kubka gęstego jogurtu,3 łyżki posiekanej mięty
SzczyptaSmaQ