Lubicie batonik ,,Biały Lion’’? Delikatny biszkopt, rozpływający się kajmak z preparowanym ryżem, budyniowa masa i chrupiące orzeszki z nutą białej czekolady! Inspiracją do powstania ciasta była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Piątnica Składniki: Biszkopt 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa 2 jajka(...)szklanki mleka 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej 3 łyżki cukru 200 g miękkiego masła Ponadto 2 puszki masy kajmakowej 60 g ryżu preparowanego 400 g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych ( kupione tutaj ) 3 białe czekolady 3 batoniki,, Biały Lion’’ Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze
Podróż w kulinarianami z Polski, a w którym C. się zakochał od pierwszego gryza. Chlebek wyszedł pyszny, mięciutki i wilgotny, idealny zamiast kanapek na drugie śniadanie. C. rozsmakował się w orzeszkach piniowych na wierzchu - można je pominąć, ale po co...? Polecam Wam ogromnie - przy konsumpcji z pewnością nie będziecie myśleć o Bożym Narodzeniu (mam nadzieję!). Wytrawny keks z łososiem i oscypkiem(...)skórka z 1 cytryny 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 75 g creme fraiche (18%) 50 ml oleju 50 ml mleka 100 g oscypka dodatkowo: 20 g orzeszków piniowych Dymki posiekać. Białą część zeszklić na maśle, przestudzić. Koperek posiekać. Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Oscypka pokroić w kosteczkę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, kurkumą, solą i pieprzem. dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZdrowa wersja malinowego muesli przepełnionego cukrem i utwardzonymi tłuszczami. Granolka jest bardzo treściwa, pełna zdrowych płatków owsianych i żytnich, z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi w miodzie oraz malinowym twistem :) Składniki : 1 szklanka malin 1/2 szklanki orzeszków ziemnych 1 szklanka płatków żytnich 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki miodu lub syropu daktylowego Orzechy i płatki wymieszać z miodem. Maliny rozgnieść(...)widelcem na puree. Wymieszać z orzechami i wyłożyć na blaszkę. Piec 20-25 minut do złocenia. Przemieszać i uważać, aby nie spalić miodu na orzeszkach. Przechowywać w szczelnym pojemniku, aż do wyczerpania zapasów
Chocolate Muffin Blogjuż skończymy malowanie drewna na pewno pochwalimy się efektami :) Tymczasem zapraszamy Was po przepis na muffinki naładowane po same brzegi suszonymi pomidorami, kaparami, serem mozzarella i orzeszkami pini. SKŁADNIKI: Na 12 uroczych muffinek :) 360 g mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej) 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki posiekanych listków bazylii(...)masła 220 ml mleka 1 jajko 125 g sera mozzarella (1 kulka) 150 g suszonych pomidorów w oleju (masa po odsączeniu z zalewy) 1 łyżka kaparów (opcjonalnie) 1 łyżka orzeszków pinii (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W dużej misce mieszamy składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do wystygnięcia. W mniejszej miseczce miksujemy razem mleko
W kuchni KatieDziś przedstawiam przepis na prosty i szybki makaron ze szpinakiem i śmietaną z dodatkiem orzeszków Pini. Zapraszam go przygotowań! Składniki na 2-3 porcje: 180 g świeżych liści szpinaku, posiekanych z grubsza 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 50 g parmezanu, startego na tarce 2 łyżeczki octu balsamicznego(...)łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz do smaku szczypta ostrej papryki 1 łyżka orzeszków pini 200-300 g makaronu (u mnie tagliatelle) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Na dużej patelni podgrzewamy masło z oliwą z oliwek. Wrzucamy ząbki czosnku, smażymy 3 minuty, po czym czosnek wyrzucamy - chcieliśmy, aby jedynie oddał aromat do tłuszczu. Wrzucamy liście szpinaku
My Culinary Artgruszką,figą,jabłkiem. Są smaczne zarówno na zimno jak i na ciepło. Doskonałe na szybką przystawkę. Kombinujcie z serami składniki: rukola 2 gruszki 3 plastry dojrzewającej rolady koziej orzeszki pini balsamico wykonanie Na talerzu rozrzucamy rukolę. Gruszki podsmażamy na patelni na złoty kolor. Ser kozi wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 na 5-10 minut. Orzeszki piniowe prażymy(...)chwilkę na rozgrzanej,suchej patelni. Na rukolę kolejno układamy gruszki, ciepłą roladę kozią – posypujemy orzeszkami piniowymi i skrapiamy balsamico. Pychotka
Sezonowy Garnekniej paczkę mrożonych warzyw chińskich oraz część kaczki (kupuję w całości i porcjuję). W szafce znalazła się paczka makaronu, a resztę dobrałam już pod kątem przypraw, które lubię. Dodatek orzeszków, powoduje, że mamy co chrupać jedząc. Dla mnie rewelacja! Składniki na 3 porcje: 1 podwójny filet z kaczki 250 g makaronu chow mein 450 g mrożonki chińskiej 3 łyżki sosu(...)ciemnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kolendry mielonej ½ łyżeczki imbiru w proszku 1 ząbek czosnku 50 g orzeszków ziemnych (najlepiej niesolonych) 2 łyżki oleju Przygotowanie: Pierś z kaczki pokroić w kostkę. Usmażyć na oleju do miękkości. Dodać mrożone warzywa. Chwilę smażyć, gdy warzywa puszczą wodę dodać miód
Fabryka pomysłówwindow,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SZYBKA TARTA Z PESTO, POMIDORAMI, OLIWKAMI I SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ Składniki na pesto: - 50 gram orzeszków pinii (można zastąpić włoskimi) - duży pęczek bazylii (liści) - 3 ząbki czosnku - 50 gram parmezanu - 125 mililitrów oliwy - pieprz - sól Przygotowanie pesto: Orzeszki prażymy i studzimy. Miksujemy razem orzeszki, bazylię, czosnek, parmezan
Życie zamknięte w smakuWiem, że sezon na owoce w pełni, ale kawałeczek ciasta z budyniem, polewą krówkową i orzeszkami do popołudniowej kawki chyba będzie miłą odmianą :) Chociaż żeby nie było - w zanadrzu mam przepis na kostkę malinową na zimno, ale to następnym razem. Jak ukropy odpuszczą to może odważycie się odpalić piekarnik i wypróbować ten prosty, słodki przepis? Składniki na formę(...)jajka 1/2 szklanki cukru nadzienie: 2 torebki budyniu śmietankowego 650 ml mleka 2 łyżki cukru 3 łyżki ulubionego dżemu polewa: 150 g krówek 3-4 łyżki mleka 3 łyżki orzeszków ziemnych solonych lub niesolonych Przygotowanie: Biszkopt : Obie mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka ubijając (już do końca
Ze smakiem i z pasjąSama masa jest również świetną alternatywą dla typowych kremów - idealnie nadaje się do przełożenia biszkoptu czy innych ciast. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: 4 suche wafle 20 dag herbatników 15 dag orzeszków ziemnych (mogą być solone) 4 jajka 20 dag cukru 20 dag masła 1 czubata łyżka kakao Dodatkowo: gorzka czekolada do dekoracji 1/2 puszki masy kajmakowej 1. Herbatniki i orzeszki zmielić(...)puch, ciągle miksując dodawać stopniowo ubite jajka z cukrem. Dodać herbatniki i dokładnie wymieszać. 3. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej zmielone orzeszki. 4. Na jednym waflu rozsmarować masę kakaową, przykryć drugim waflem, wyłożyć masę orzechową, przełożyć kolejnym waflem, rozsmarować masę krówkową i przykryć ostatnim waflem. Obciążyć i odstawić do lodówki
Kto ugości moich gości?sera Parmezan ser niebieski z pleśnią. Pesto alla genovese-czyli oryginalne włoskie pesto z bazylii to włoski zimny sos robiony jest standardowo z oliwy,świeżej bazylii,czosnku,soli morskiej,orzeszków piniowych i sera Pecorino i/lub Parmezan. Pesto znaczy "miażdżone" więc pesto powinno być miażdżone na papkę w moździerzu a nie mielone mikserem.Faktem jest,że prz mieleniu ucieka bardzo dużo aromatu(...)garść świeżych listków bazylii 8-10 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (ewent.oleju rzepakowego nierafinowanego z pierwszego tłoczenia) 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka orzeszków ziemnych,migdałów lub innych orzechów 1-2 ząbki czosnku sok i otarta skórka ze sparzonej limonki lub 1/2 cytryny 1 łyżka startego sera Parmezan lub sera z pleśnią (opcjonalnie) garstka
Sztuka gotowania w/g SamiryTarta migdałowa to takie moje kombinowanie kulinarne, które zakończyło się genialnie. Ciasto kruche, wnętrze kremowe, bardzo migdałowe, orzeszki i wierzch chrupiące idealnie, a w całości smakująca niebanalnie. Jeszcze ciepłą próbowałam i od razu w niej się „zakochałam”, ale jak w lodówce mocno schłodziłam, to od razu stwierdziłam, że jest wprost znakomita, słodka, chrupka, po prostu PYCHA! Mój mąż stwierdził(...)masła, 100 g cukru trzcinowego, 200 ml śmietanki 30%, 2 jajka, 100 g tartych migdałów Back Mit, 2 łyżki sezamu białego, łyżka mąki pszennej, ponadto: 150 g orzeszków ziemnych w karmelu, 4 łyżki cukru trzcinowego. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy
Moniki Smakołykiniż ta kupiona w markecie, zwykle uprawiana w hydroponice. Składniki: 150 g świeżej bazylii (1 upchana szklanka) 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki orzeszków pinii 3-4 łyżki startego parmezanu szczypta soli 1/3 szklanki dobrej oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Przygotowanie pesto jest najprostsze na świecie - wszystkie składniki należy połączyć i rozetrzeć w moździerzu(...)sposób klasyczny) lub po prostu zmiksować lub zblendować (sposób na miarę naszych czasów). Jeśli nie chcecie wydawać pieniędzy na absurdalnie drogie orzeszki pinii, użyjcie tańszych orzeszków ziemnych. Pamiętajcie tylko, by wybrać te prażone, a nie smażone na tłuszczu i solone. Sprawdzą się też migdały, a nawet pestki słonecznika. Bazylia - do pesto użyjcie tej rosnącej w gruncie Pełnoziarniste spaghetti z pesto
W SMAKprostu pyszne. Delikatne, puszyste za sprawą biszkoptu i lekkiej masy budyniowej z mocniejszą nutką słodyczy w warstwie z ryżem i na koniec, dla przełamania smaku, zaskakujący, słony akcent orzeszków ziemnych. Co tu dużo pisać bajka, koniecznie musicie spróbować. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki tortowej 1 łyża mąki ziemniaczanej szczypta soli Oddzielamy(...)łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej 3 łyżki cukru 200 g miękkiego masła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej (u mnie kakaowa) 50 g ryżu preparowanego ok. 200 g orzeszków ziemnych solonych Szklankę mleka zagotowujemy. Drugą natomiast mieszamy z żółtkami, cukrem i mąkami. Wlewamy do gotującego mleka i zagotowujemy całość, mieszając by się nie przypaliło. Miękkie masło ucieramy na puch
Cynamonowe szczęścieograniczony jedynie przez naszą wyobraźnię :). W dodatku pesto możemy nazwać pastą zdrowia! Zielone liście czy warzywa (groch, bób itp.) są obfite w błonnik, karoteny, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Orzeszki bogate są w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a oliwa z pierwszego tłoczenia w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Warto tworzyć różne kombinacje zamieniając np. bazylię na natkę pietruszki, bób, groszek czy inne zielone(...)pyszności, a orzeszki piniowe na rzecz słonecznika, pestek dyni, orzechów włoskich czy nawet sezamu. W skrócie, warto jeść pesto i powinniśmy je umieścić od czasu do czasu w naszym menu! Składniki: - 150g ugotowanego i obranego bobu (ok. szklanka) - 15g liści bazylii - 15g orzechów pinii - 3 łyżki parmezanu (weganie - parmezan z nerkowców) - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka oliwy
Be Fit Be Strong