Składniki: 2 puszki tuńczyka w oleju papryka czerwona puszka kukurydzy konserwowej 200 g orzeszków solonych 200 g sera żółtego majonez Roleski sól, pieprz Tuńczyka i kukurydzę odsączamy, przekładamy do miski. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego, a miąższ kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tartce na dużych oczkach. Na koniec dodajemy orzeszki i majonez. Doprawiamy do smaku(...)Sałatka jest najsmaczniejsza na drugi dzień, kiedy orzeszki zmiękną. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimuesli: 165 g masła 50 g brązowego cukru 4 łyżki marmolady z dzikiej róży (można użyć innej lub dżemu) ok. 2 łyżki miodu 200 g płatków owsianych 100 g orzeszków ziemnych (ja użyłam w karmelu, stąd mniejsza ilość cukru) 100 g ziaren słonecznika 100 g sezamu 50 g żurawiny 50 g rodzynek Do rondelka wrzucamy masło i cukier(...)masło się rozpuści dorzucamy marmoladę i podgrzewamy chwilę do rozpuszczenia cukru i połączenia się wszystkich składników. Studzimy. Orzeszki wkładamy do woreczka z zamknięciem i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki. Możecie to zrobić też w moździerzu lub inny wygodny dla Was sposób. Ziarna, płatki, orzeszki i suszone owoce mieszamy ze sobą. Całość przesypujemy do garnka i mieszamy z masą
Cooking Monstersałatkę. Porcja dla 4 osób. Potrzebne nam będą: 2 piersi kurczaka, 200 g kiełków soi, 2 cebule, liście sałaty, 2 duże pomidory albo garść pomidorków koktajlowych, 2 łyżki pokruszonych orzeszków ziemnych, 3 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka octu winnego xeres. Przygotowanie: Kroimy mięso kurczaka. Rozdrabnimy (kruszymy) orzeszki ziemne. Obieramy i szatkujemy cebulkę(...)Myjemy i suszymy kiełki soi (np delikatnie zawijając je w czysty ręcznik). Na patelni podgrzewamy olej sezamowy. Dodajemy cebulkę, aż się lekko zarumieni. Następnie dodajemy pokrojoną pierść kurczaka i orzeszki ziemne. Popiekamy przez 15 minut na średnim ogniu, całość regularnie mieszając. Pod koniec dorzucamy zioła, polewamy sosem sojowym, doprawiamy do smaku solą i całość mieszamy. Kiełki soi wkładamy do miski
MODA NA BIOczosnek lubicie, polecam dodać ząbek. Nie zaszkodzi z pewnością. Pesto bazyliowo-pietruszkowe Składniki: (na 1 mały słoiczek) 1 pęczek bazylii 1 pęczek natki pietruszki 40 g orzeszków piniowych 25 g parmezanu 100 ml oliwy sok z 1/2 cytryny sól pieprz dodatkowo: oliwa Orzeszki podprażyć na suchej patelni, ostudzić. Parmezan zetrzeć. Z bazylii i pietruszki oberwać listki, umieścić w malakserze(...)orzeszkami i parmezanem. Dolać połowę oliwy, zmiksować. Powoli wlewać pozostałą oliwę, regulując gęstość pesto. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przełożyć do słoiczka, wierzch zalać oliwą. Przechowywać w lodówce. Smacznego! C. w czarnej rozpaczy. Okazało się, że nasz nowy dom, choć znajduje się niemal w samym środku Jutlandii, omijają zasięgi wszelkich sieci i znalezienie internetu, który pozwoli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeHamburger z orzeszkami pini w bekonie to kolejna propozycja na mięsny pomysł zaciągnięty z amerykańskiej prasy – grillowanie na tamtym kontynencie mają we krwii. Zdjęcie w prasie wyglądało apetycznie i nigdy wcześniej nie łączyłam drobiowego mięsa mielonego z orzeszkami pini. Efekt końcowy mile każdego zaskoczył. Może być składnikiem tradycyjnego hamburgera, tzn. podanego w bułce z ketchupem, […] The post Hamburger(...)orzeszkami pini w bekonie appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekCzasami człowiek musi, po prostu musi zjeść czekoladę, która w połączeniu z masłem orzechowym, kwaskowatym dżemem i słonymi orzeszkami stanowi perfekcję smaku. Podanie tej kompozycji w formie babeczki poniekąd gwarantuje zachowanie zdrowego rozsądku i poprzestaniu na zjedzeniu tylko jednej sztuki (pitu pitu). Składniki na 6-8 babeczek: ciasto: 150 g mąki pszennej 200 ml mleka sojowego 1 mały banan(...)roślinnego nadzienie: około 150-200 g masła orzechowego (łyżka na każdą babeczkę) około 100 g dżemu, u mnie było to domowej roboty z aronii (łyżeczka na każdą babeczkę) solone orzeszki ziemne do dekoracji/około 2 łyżek Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z dodatkiem masła kokosowego. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, dodaj cukier, sól i rozgniecionego
greenscarfPotrzebujemy: Masa biała: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 i 3/4 szklanki mleka roślinnego waniliowego (do gotowania) + 5 łyżek 1 łyżeczka oleju kokosowego 1-1,5 łyżki ksylitolu/cukru 1 szklanka orzeszków ziemnych (zmielonych) Masa karmelowa: 1,5 szklanki daktyli (zalanych wrzątkiem na ok. 30 min) 3 łyżki wody po daktylach 3 łyżki mleka waniliowego 2 łyżeczki oleju kokosowego garść całych(...)dodatkiem łyżeczki oleju kokosowego. Po ugotowaniu jeszcze ciepłą kaszę blendujemy razem z 5 łyżkami mleka i ksylitolem. Dodajemy zmielone w blenderze (ten z ostrzem S dobrze sobie radzi) orzeszki ziemne i dokładnie mieszamy naszą masę, którą następnie wykładamy na blachę. Masa powinna mieć około 1 cm wysokości. 2. Masa karmelowa: Daktyle zalewamy wrzątkiem i czekamy aż zmiękną. Następnie
Bananowe PoleSezon na szparagi powoli dobiega końca. Warto jeszcze z niego skorzystać i przygotować smażone szparagi, które wraz z orzeszkami ziemnymi i imbirem tworzą niesamowitą kompozycję smakową. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 3 szalotki 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka sosu sojowego garść orzeszków ziemnych bez soli i oleju sól pieprz świeżo mielony Szparagi(...)wrzucamy na niego szalotki. Chwilę smażymy, a następnie dorzucamy szparagi i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sos sojowy, imbir i czosnek. Smażymy ok. 8 minut. Na koniec dodajemy orzeszki ziemne. Mieszamy i smażymy jeszcze 5 - 7 minut. Smażone szparagi podajemy jako dodatek do dania głównego lub przekąskę. Polecam także dwa inne przepisy na szparagi: Frittata ze szparagami, rukolą
My Chcemy JeśćKing. Z pysznym mleczno - karmelowym nadzieniem i polewą czekoladową z orzechami. Bardzo słodkie, no ale przecież ciasto musi być słodkie :) Jeśli ktoś lubi słono - słodkie smaki może użyć solonych orzeszków. Polecam, bo to ciastko zawsze się udaje :) Masa mleczna: 200 g. masła 3 szklanki mleka w proszku 400 g. serka waniliowego homogenizowanego 1/2 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowo - orzechowa(...)czekolada mleczna 1 czekolada gorzka 3 łyżki mleka 100 g. orzeszków ziemnych (mogą być solone, ja użyłam niesolonych) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej herbatniki typu petitki (u mnie ok. 80 sztuk małych) Masa mleczna: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie dodawać po trochu mleka w proszku i serka. Całość rozetrzeć dokładnie, aby nie było grudek. W blaszce
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieszklanki śmietanki kremówki (ok. 170 ml) 4 duże jajka (lub 5 mniejszych) 1/2 puszki masy krówkowej (250 g) 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 125 g solonych orzeszków ziemnych 125 g czekolady (mleczna i gorzka) 1 budyń waniliowy Dodatkowo do dekoracji: pozostałe pół puszki masy kajmakowej 3 batony Snickers lub orzeszki i czekolada Spód tortownicy wykładamy papierem(...)puder oraz rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy, a następnie powstałą masą wykładamy spód tortownicy. Masę ciasteczkową dociskamy do dna (ja robię to dłonią). Tortownicę wstawiamy do lodówki na 20 minut. Orzeszki bardzo drobno siekamy, a czekoladę ścieramy na najgrubszych oczkach tarki (lub rozdrabniamy w blenderze kielichowym/robocie kuchennym). Wszystkie składniki masy serowej (które powinny mieć temperaturę pokojową) łączymy w misce i miksujemy
Kocham Czekoladężółtek 2 łyżki masła 1 duża garść rodzynek 200 – 300 gram wafelków czekoladowych 1 łyżka masła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym 1 duża garść słonych orzeszków Do rondla lub garnka dodajemy: twaróg, suche budynie, cukry, żółtka, 2 łyżki masła, rodzynki. Wszystko mieszamy na małym ogniu. Gotujemy nie dłużej niż 10 minut. Wafelki miksujemy na pył. Do rondelka(...)mieszamy. Blaszkę wykładamy cisteczkową półsypką masą. Na ciastka wlewamy gotową masę twarogową. Wkładamy do lodówki. W tym czasie w rondelku rozgrzewamy kajmak. Tylko chwilkę aby stał się bardziej płynny. Orzeszki miksujemy w blenderze. Po nie mniej niż 25 minutach wyciągamy sernik z lodówki, smarujemy go kajmakiem oraz posypujemy orzeszkami. Wkładamy do lodówki na tyle czasu na ile jesteśmy w stanie
Kocham CzekoladęDziś przedstawiam pomysł na przepyszną i orzeźwiającą sałatkę z mieszanką sałat, szpinakiem, pomarańczami i prażonymi orzeszkami piniowymi, polaną dressingiem pomarańczowym. Świetnie sprawdzi się jako odświeżający dodatek do grillowanych dań i jest łatwa szybka w przygotowaniu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Orzeźwiająca sałatka ze szpinakiem i pomarańczami (3-4 porcje) Składniki: 2 garści ulubionej mieszanki sałat 2 garści(...)szpinaku baby, umytego i osuszonego 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 1 duża pomarańcza, obrana i podzielona na fileciki bez błonek 2 łyżki orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelni Składniki na dressing: 2 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki octu z białego wina 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu 1 łyżka posiekanej kolendry 2 łyżeczki musztardy sól
karmelowyPyszne czekoladki na chrupiącym spodzie, z słodko-słoną masą i orzeszkiem zatopionym w samym środku... małe przyjemności na jeden kęs! No dobra. Tak naprawdę na jednym się nie skończy :) Pralinki są bardzo szybkie w przygotowaniu i nie raz ratują w chwili słabości do słodyczy :) Spody: 1 łyżka oleju kokosowego 1 i 1/2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki miodu(...)wylepiać foremki na czekoladki (np wkładka po Toffifee). Schłodzić. Masa: 3 łyżki serka kremowego 2 łyżeczki masła orzechowego w proszku PB2 <-- link * 1 łyżeczka wody szczypta soli orzeszki ziemne Masło w proszku wymieszać z wodą i solą. Następnie dodać serek i wymieszać.W schłodzonych spodach układać po jednym orzeszku i przykrywać masą. Schłodzić. *można użyć zwykłego masła
Chocolate Muffin Blogporcja zawiera ok. 199 cKal SKŁADNIKI: 16 kromek ciemnego chleba, np. graham (550 g) 150 ml wody 1 łyżka bulionu warzywnego masa I : 500 g masła z orzeszków ziemnych (bez dodatku czekolady) 150 g kwaśnej gęstej śmietany (28%) masa II : 350 g słodkawych jabłek, np. (Royal Gala) 2 łyżki soku z cytryny 100 g selera naciowego 50 g szczypiorku garść(...)świeżego tymianku drobno posiekanego 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu sól do smaku dodatki na dekorację: 150 g masła z orzeszków ziemnych (bez dodatku czekolady) 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia 50 g orzechów włoskich - połówki do dekoracji 50 g orzechów laskowych pokruszonych 100 ml selera naciowego 1-2 łyżki świeżego posiekanego tymianku rodzynki Wykonanie: Skórkę
Sztuka gotowania w/g Samiryszybkiego obiadu. Tym razem zamiast tradycyjnego pesto z bazylii, przygotowałam pesto z cukinii. D la dodania intensywniejszego smaku c ukini ę zmiksowałam z orzeszkami pinii i filecikami anchois. W 30 minut obiad gotowy, smacznego :) SKŁADNIKI 400 gr cukinii 30 gr orzeszków pinii 5 filecików anchois w oleju 3 ząbki(...)talarki bądź półtalarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podsmażać ok. 10 min. Zmiksować cukinię z filecikami anchois i orzeszkami pinii. Jeżeli ktoś lubi rzadsze pesto, podczas miksowania, można dolać kilka łyżek oliwy. Pesto wymieszać z ugotowanym makaronem. Smacznego
La grande e la piccola cuoca