Pyszne, energetyczne kuleczki, które uratują nas w chwili słabości i chęci sięgnięcia po niezdrową przekąskę :) Do środka możecie dać tak naprawdę wszystko: posiekaną czekoladę, niesłodzone owoce suszone, orzeszki ziemne, włoskie lub brazylijskie... ogranicza Was tylko wyobraźnia! Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 2 miarki odżywki białkowej o dowolnym smaku, u mnie czekoladowe ciasteczko 1 banan 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki(...)orzeszków ziemnych, słonecznika itp 1 duża łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego 1 łyżka otrębów Olej kokosowy rozpuścić, banana rozgnieść widelcem. Wymieszać z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby rodzynki lub orzeszki pokroić na mniejsze kawałki. Gdyby masa była za rzadka można dodać więcej płatków. Z masy formować kulki i układać na tacy. Schłodzić. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmnie sałatka to połączenie naszej bohaterki tygodnia oraz sera pleśniowego, podanych na mieszance różnych sałat. Całość skropiłam sosem z granatu i posypałam sezamem. Można również użyć sosu balsamicznego i orzeszków piniowych. Polecam to lekkie i niezwykle ciekawe danie, zwłaszcza w upalne letnie dni. Składniki: mieszanka sałat 250 g truskawek 150 g sera pleśniowego lazur sos z granatu / sos balsamiczny sezam(...)orzeszki piniowe Wykonanie: Mieszankę sałat ułożyć na talerzu. Truskawki umyć, wysuszyć i pokroić w ćwiartki. Owoce rozłożyć na sałacie. Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Rozłożyć na sałacie. Sałatkę skropić sosem i posypać sezamem / orzeszkami
zadanie-gotowanieoraz świeżych ziół. Ja dziś mam dla Was swoją wersję Tabbolueh z dodatkiem bobu, którego teraz pod dostatkiem na naszych targach, placach i straganach. Połączenie bobu z kaszą bulgur, orzeszkami pinii i świeżymi ziołami z własnego ogródka jest fajnym pomysłem na lekki obiad w te upalne dni. Koniecznie spróbujcie! CIEKAWOSTKA! Ps. Wiecie, że kasza bulgur jest bogata w substancje, które(...)skarbnicą kwasu foliowego, tak ważnego dla kobiet w ciąży. SKŁADNIKI: * kasza bulgur – 0,5 szkl * bób – ok. 100 g * czosnek – 1 ząbek * szalotka – 1 szt * orzeszki pinii – 0,5 szkl * natka pietruszki, mięta, kolendra, koperek * sok z cytryny * sól, pieprz * oliwa z oliwek dobrej jakości SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wypłukaną w zimnej wodzie kaszę bulgur wrzucamy
Ostra na SłodkoOrzeszki to pyszne, małe ciasteczka. Wprawdzie znane od lat a pieczone już przez nasze babcie. Dawniej pieczono je w metalowej maszynce, ja użyłam gofrownicy z wymiennymi wkładami. Ciasteczka bardzo szybko się pieką a nadziane pysznym kremem smakują nieziemsko(...)odkładamy do lodówki, żeby troszkę stwardniało, będzie się lepiej robić kuleczki z ciasta. Z zimnego ciasta robimy małe kuleczki które pieczemy w gofrownicy w formie na orzeszki. Ostudzone połówki ciasta smarujemy kremem i sklejamy. Ciastka przekładamy do pojemnika i odkładamy na kilka godzin aż najdą. Najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień. Orzeszki z nadzieniem mleczno - orzechowym są bardzo
Kulinarne Fantazje Mariolichleba? Wegańska pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, suszonych pomidorów i solonych orzeszków ziemnych. W sumie to myślałam o humusie, ale nie miałam tahiny a jakoś tak zawsze wychodzi, że znika zaraz po zakupie. No wychodzi troszkę drogo, nie da się ukryć. Może być tak samo smacznie, ale z samą ciecierzycą! Do przygotowania słoiczka pasty potrzebujemy: 400 g ugotowanej ciecierzycy(...)wodę pozostałą po gotowaniu ciecierzycy (aqua faba) ok 80 g suszonych pomidorów oliwę z oliwek (ok 2 łyżki) 1 garść orzeszków solonych 2-3 ząbki czosnku Ciecierzycę, czosnek, pomidory i orzeszki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Dodajemy olej i porcjami aqua fabę, tak aby uzyskać pożądaną konsystencję
Szybko Tanio SmacznieJednym słowem PYSZNE! Chrupiące, sycące, bardzo czekoladowe, z kawałkami orzeszków... nie to nie jest opis snicerks'ów, a cudownych zdrowych batoników bez pieczenia! Przygotujecie je w kilka minut ( uwaga! nie zjedzcie całej masy prosto z miski! ) Ja dodałam również rodzynki, ale należy zwrócić uwagę czy nie zawierają konserwantów i cukru. Batoniki sprawdzą się jako zdrowa przekąska między posiłkami :) Składniki(...)wafle ryżowe naturalne 2 łyżki kakao 2 duże łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka miodu 30 g odżywki białkowej (opcjonalnie) 4 łyżki orzeszków ziemnych 2 łyżki rodzynek Olej kokosowy rozpuścić w garnuszku, dodać kakao, miód i odżywkę, wymieszać. Wafle ryżowe pokruszyć drobno. Połączyć z masą, po chwili dodać orzeszki i rodzynki. Foremkę prostokątną wyłożyć folią. Przełożyć masę i docisnąć łyżką. Schłodzić
Chocolate Muffin Blogoraz świeżych ziół. Ja dziś mam dla Was swoją wersję Tabbolueh z dodatkiem bobu, którego teraz pod dostatkiem na naszych targach, placach i straganach. Połączenie bobu z kaszą bulgur, orzeszkami pinii i świeżymi ziołami z własnego ogródka jest fajnym pomysłem na lekki obiad w te upalne dni. Koniecznie spróbujcie! CIEKAWOSTKA! Ps. Wiecie, że kasza bulgur jest bogata w substancje, które(...)skarbnicą kwasu foliowego, tak ważnego dla kobiet w ciąży. SKŁADNIKI: * kasza bulgur – 0,5 szkl * bób – ok. 100 g * czosnek – 1 ząbek * szalotka – 1 szt * orzeszki pinii – 0,5 szkl * natka pietruszki, mięta, kolendra, koperek * sok z cytryny * sól, pieprz * oliwa z oliwek dobrej jakości SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wypłukaną w zimnej wodzie kaszę bulgur wrzucamy
Ostra na SłodkoSkładniki: 2 puszki tuńczyka w oleju papryka czerwona puszka kukurydzy konserwowej 200 g orzeszków solonych 200 g sera żółtego majonez Roleski sól, pieprz Tuńczyka i kukurydzę odsączamy, przekładamy do miski. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego, a miąższ kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tartce na dużych oczkach. Na koniec dodajemy orzeszki i majonez. Doprawiamy do smaku(...)Sałatka jest najsmaczniejsza na drugi dzień, kiedy orzeszki zmiękną. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimuesli: 165 g masła 50 g brązowego cukru 4 łyżki marmolady z dzikiej róży (można użyć innej lub dżemu) ok. 2 łyżki miodu 200 g płatków owsianych 100 g orzeszków ziemnych (ja użyłam w karmelu, stąd mniejsza ilość cukru) 100 g ziaren słonecznika 100 g sezamu 50 g żurawiny 50 g rodzynek Do rondelka wrzucamy masło i cukier(...)masło się rozpuści dorzucamy marmoladę i podgrzewamy chwilę do rozpuszczenia cukru i połączenia się wszystkich składników. Studzimy. Orzeszki wkładamy do woreczka z zamknięciem i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki. Możecie to zrobić też w moździerzu lub inny wygodny dla Was sposób. Ziarna, płatki, orzeszki i suszone owoce mieszamy ze sobą. Całość przesypujemy do garnka i mieszamy z masą
Cooking Monstersałatkę. Porcja dla 4 osób. Potrzebne nam będą: 2 piersi kurczaka, 200 g kiełków soi, 2 cebule, liście sałaty, 2 duże pomidory albo garść pomidorków koktajlowych, 2 łyżki pokruszonych orzeszków ziemnych, 3 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka octu winnego xeres. Przygotowanie: Kroimy mięso kurczaka. Rozdrabnimy (kruszymy) orzeszki ziemne. Obieramy i szatkujemy cebulkę(...)Myjemy i suszymy kiełki soi (np delikatnie zawijając je w czysty ręcznik). Na patelni podgrzewamy olej sezamowy. Dodajemy cebulkę, aż się lekko zarumieni. Następnie dodajemy pokrojoną pierść kurczaka i orzeszki ziemne. Popiekamy przez 15 minut na średnim ogniu, całość regularnie mieszając. Pod koniec dorzucamy zioła, polewamy sosem sojowym, doprawiamy do smaku solą i całość mieszamy. Kiełki soi wkładamy do miski
MODA NA BIOczosnek lubicie, polecam dodać ząbek. Nie zaszkodzi z pewnością. Pesto bazyliowo-pietruszkowe Składniki: (na 1 mały słoiczek) 1 pęczek bazylii 1 pęczek natki pietruszki 40 g orzeszków piniowych 25 g parmezanu 100 ml oliwy sok z 1/2 cytryny sól pieprz dodatkowo: oliwa Orzeszki podprażyć na suchej patelni, ostudzić. Parmezan zetrzeć. Z bazylii i pietruszki oberwać listki, umieścić w malakserze(...)orzeszkami i parmezanem. Dolać połowę oliwy, zmiksować. Powoli wlewać pozostałą oliwę, regulując gęstość pesto. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przełożyć do słoiczka, wierzch zalać oliwą. Przechowywać w lodówce. Smacznego! C. w czarnej rozpaczy. Okazało się, że nasz nowy dom, choć znajduje się niemal w samym środku Jutlandii, omijają zasięgi wszelkich sieci i znalezienie internetu, który pozwoli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeHamburger z orzeszkami pini w bekonie to kolejna propozycja na mięsny pomysł zaciągnięty z amerykańskiej prasy – grillowanie na tamtym kontynencie mają we krwii. Zdjęcie w prasie wyglądało apetycznie i nigdy wcześniej nie łączyłam drobiowego mięsa mielonego z orzeszkami pini. Efekt końcowy mile każdego zaskoczył. Może być składnikiem tradycyjnego hamburgera, tzn. podanego w bułce z ketchupem, […] The post Hamburger(...)orzeszkami pini w bekonie appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekCzasami człowiek musi, po prostu musi zjeść czekoladę, która w połączeniu z masłem orzechowym, kwaskowatym dżemem i słonymi orzeszkami stanowi perfekcję smaku. Podanie tej kompozycji w formie babeczki poniekąd gwarantuje zachowanie zdrowego rozsądku i poprzestaniu na zjedzeniu tylko jednej sztuki (pitu pitu). Składniki na 6-8 babeczek: ciasto: 150 g mąki pszennej 200 ml mleka sojowego 1 mały banan(...)roślinnego nadzienie: około 150-200 g masła orzechowego (łyżka na każdą babeczkę) około 100 g dżemu, u mnie było to domowej roboty z aronii (łyżeczka na każdą babeczkę) solone orzeszki ziemne do dekoracji/około 2 łyżek Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z dodatkiem masła kokosowego. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, dodaj cukier, sól i rozgniecionego
greenscarfPotrzebujemy: Masa biała: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 i 3/4 szklanki mleka roślinnego waniliowego (do gotowania) + 5 łyżek 1 łyżeczka oleju kokosowego 1-1,5 łyżki ksylitolu/cukru 1 szklanka orzeszków ziemnych (zmielonych) Masa karmelowa: 1,5 szklanki daktyli (zalanych wrzątkiem na ok. 30 min) 3 łyżki wody po daktylach 3 łyżki mleka waniliowego 2 łyżeczki oleju kokosowego garść całych(...)dodatkiem łyżeczki oleju kokosowego. Po ugotowaniu jeszcze ciepłą kaszę blendujemy razem z 5 łyżkami mleka i ksylitolem. Dodajemy zmielone w blenderze (ten z ostrzem S dobrze sobie radzi) orzeszki ziemne i dokładnie mieszamy naszą masę, którą następnie wykładamy na blachę. Masa powinna mieć około 1 cm wysokości. 2. Masa karmelowa: Daktyle zalewamy wrzątkiem i czekamy aż zmiękną. Następnie
Bananowe PoleSezon na szparagi powoli dobiega końca. Warto jeszcze z niego skorzystać i przygotować smażone szparagi, które wraz z orzeszkami ziemnymi i imbirem tworzą niesamowitą kompozycję smakową. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 3 szalotki 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka sosu sojowego garść orzeszków ziemnych bez soli i oleju sól pieprz świeżo mielony Szparagi(...)wrzucamy na niego szalotki. Chwilę smażymy, a następnie dorzucamy szparagi i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sos sojowy, imbir i czosnek. Smażymy ok. 8 minut. Na koniec dodajemy orzeszki ziemne. Mieszamy i smażymy jeszcze 5 - 7 minut. Smażone szparagi podajemy jako dodatek do dania głównego lub przekąskę. Polecam także dwa inne przepisy na szparagi: Frittata ze szparagami, rukolą
My Chcemy Jeść