można porównać z domową wersją Snikersów w większej postaci. Ja jestem miłośniczka tych batonów więc to ciacho jeszcze nie raz u mnie na stole zagości. A wy lubicie orzeszki ziemne? Składniki Ciasto brownie: 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej 135 g masła 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej 80 g mąki pszennej 1 op cukru(...)waniliowego Krem fistaszkowy: 250 g serka mascarpone 200 g masła orzechowego Dodatkowo: 100 g solonych orzeszków ziemnych 1 puszka kajmaku 100 ml śmietanki 30 % Sposób przygotowania Ciasto Brownie W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone tabliczki czekolady, na niewielkim ogniu rozpuszczamy w maśle co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W osobnym naczyniu roztrzepujemy całe jajka z brązowym cukrem
W kuchennej krainiebyło. Stwierdziłam więc, że zrobię je sama - w końcu to żadna filozofia, prawda? Wystarczy wszystko wrzucić do blendera i poczekać, aż stanie się magia. Nie wiedziałam, czy lepiej użyć orzeszków solonych czy nie, więc kupiłam oba rodzaje. W efekcie głębokich przemyśleń i dogłębnej lektury wrzuciłam je do miski pół na pół, i muszę powiedzieć, że to było bardzo dobre posunięcie(...)już w ogóle masła orzechowego nie lubi. Polecam więc Wam ogromnie - kilka minut roboty, a efekt zbija z nóg. Masło orzechowe Składniki: (na 250 g) 125 g niesolonych orzeszków ziemnych 125 g solonych orzeszków ziemnych Orzechy wsypać do malaksera, miksować przez 5-10 minut, aż do otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce do miesiąca. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzełupinek) odrobina soli Orzechy prażymy na suchej patelni lub podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni często mieszając, aż się zarumienią. Możemy również kupić gotowe prażone niesolone orzeszki w opakowaniach po 500g lub 1 kg. Ja często korzystam z tej opcji, bo pozwala to zaoszczęsdzić trochę czasu i masło robi się ekspresowo. Podprażone orzeszki wrzucamy do misy blendera(...)kilka-kilkanaście minut. Pamiętajmy, aby co jakiś czas wyłączyć na chwilę blender i dać mu odpocząć, bo będzie się mocno nagrzewać. Podczas takich przerw warto też wymieszać zawartość misy. Orzeszki początkowo zostaną zmielone na drobne kawałki (jeśli chcemy zrobić masło w wersji "crunchy" na tym etapie odkładamy do oddzielnego naczynia kilka łyżek rozdrobnionych orzechów), później prawie na pył. Nastepnie masa
Zawsze głodna!Dziś szybki przepis na masło orzechowe , wszyscy kupują gotowe , ja uważam że warto poświęcić chwilkę i przygotować je samodzielnie!:-) składniki: 1200 g orzeszków ziemnych prażonych bez soli * jeśli lubicie jak masło ma słony posmak najlepiej samemu je do solić, a nie kupować solone orzeszki. Sposób przygotowania Zmielić orzeszki blenderem lub jak w moim przypadku młynkiem do kawy :) Blender niestety zawiódł(...)dał rady zagrzał się, natomiast stary sprzęt sprawdził się w 100 % :)) Z tej ilości orzeszków wyszły mi takie 3 pojemniczki. SMACZNEGO!! Buziaki
Cukier&Pudermoje ulubione. Przekąska lub danie kolacyjne. Podane z sałatką i ryżem idealnie nada się też na obiad. Składniki: - 1 serek camembert (250g)- ok.150g wiórków kokosowych- ok. 50g orzeszków pistacjowych niesolonych- 1 jajko- olej kokosowy Wiórki kokosowe i orzeszki pistacjowe mielimy w blenderze (osobno – najpierw wiórki, potem orzeszki). Camembert dzielimy na 4 części. Jajko wbijamy do miski(...)mieszamy widelcem (nie ubijamy, tylko łączymy żółtko z białkiem). Każdą ćwiartkę serka dokładnie obtaczamy: w jajku, wiórkach, ponownie w jajku, orzeszkach pistacjowych i na koniec we wiórkach. Odstawiamy na 10-15 minut, aby panierka podeschła (nie będzie odpadać od serka). Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (nie ustawiamy zbyt wysokiej temperatury) i smażymy serek, na rumiano ze wszystkich stron. Odsączamy
mojewypiekiinietylkobrazylijsku (podaję z małą modyfikacją). Składniki: - 400g słodzonego mleka skondensowanego- 1 łyżka masła- 2-3 łyżki kakao- ok. 550g orzechów ziemnych niesolonychDodatkowo:- połówki orzechów do dekoracji- cukier puder Orzeszki ziemne prażymy w piekarniku lub na patelni, obieramy z łupinek, studzimy. Ostudzone mielimy w blenderze. Zrobiłam mleko skondensowane słodzone z przepisu, który już jest na blogu. Wprowadziłam jednak pewną zmianę. Zamiast(...)dodajemy łyżkę masła. Do robionego domowym sposobem (gorącego) dodatkowo dodajemy 1 łyżkę masła. Następnie do masy wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z kuchenki i stopniowo, mieszając dosypujemy zmielone orzeszki. Po połączeniu składników masa będzie bardzo gęsta. Formujemy kształt owocu caju lub kulki oraz obtaczamy w cukrze pudrze (nadmiar otrząsamy). W każdą kulkę wbijamy połówkę orzeszka.Cajuzinho, to słodycz bez której
mojewypiekiinietylkosię z 5 warstw, to jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, bo kiedy spód się chłodzi, to w tym samym czasie robimy jasną warstwę, a potem to już z górki- orzeszki, karmel i polewa czekoladowa :)Od razu przyznam, że jest to ciasto, które jest kaloryczne, ekstremalnie słodkie i nie należy do najtańszych, jednak takiego ciasta nie je się codziennie, a uwierzcie(...)batonik Snickers- 3 x 75 g* masło- 50 gMasa jasna:* mleko- 1/2 szklanki* cukier- 1/4 szkl.* mleko w proszku- 1, 5 szkl.* masło- 100 gDodatkowo:* masa karmelowa- 300 g* orzeszki ziemne- 2/3 szklanki* czekolada gorzka- 100 g + olej kokosowy- 2 łyżki* małe batoniki Snickers- do ozdobySpód:Orzeszki ziemne zmielić (nie trzeba dokładnie).Masło wraz z połamanymi Snickersami umieścić w rondelku
Kraina Miodem Płynącaprzepyszny deser.Banalnie prosty,lekki,puszysty i bardzo aromatyczny.Subtelny, upajajacy smak mango w polaczeniu z delikatnym kokosem ,to istna poezja smakow,ktora skusi kazdego.A idealna,kremowa konsystencja deseru przelamuja chrupiace orzeszki pistacjowe.Ach ten kokosowy smak......po prostu pycha.Skladniki na okolo 6 porcji ( lub 4 wieksze) :400 ml mleka kokosowego ( puszka)5 listkow zelatyny (5 lyzeczek)2-4 lyzki cukru1 lyzeczka cukru(...)wlokien pozbawionych.Ostrzem noza obkroic deser dookola filizanki i na krotko zanurzyc filizanke w goracej wodzie ,nastepnie odwrocic i wylozyc deser na maly talerzyk.Udekorowac puree z mango i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi. Tipp:orzeszki pistacjowe mozna zastapic podprazonymi wiorkami kokosowymi.Deser smakuje rowniez znakomicie z malionowym puree
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!najwięcej gotowych produktów zastępować domowymi, przygotowanymi przeze mnie wyrobami. I tak jest też w tym przypadku:) Dziś zapraszam Was do zrobienia domowego masła orzechowego. Tylko jeden składnik - solone orzeszki ziemne, malakser i cudowne smarowidło gotowe w kilkanaście minut! Moje masło jest w wersji crunchy, gdyż lubię czuć maleńkie chrupiące kawałeczki orzeszków, ale Wy możecie wypróbować wersję smooth, czyli zmielić(...)gładko. Możecie popróbować i dodać Waszej ulubionej czekolady lub kakao. W przepisie nie ma ani odrobiny oleju, ponieważ ze zmielonych orzechów olej sam sie wytwarza. Jeśli nie używacie orzeszków solonych, koniecznie dodajcie sól! Słodko-słone domowe masło orzechowe - pyszne na kanapki, do ciast lub wyjadania łyżką wprost ze słoiczka! Polecam! SKŁADNIKI na wersję crunchy: 500 g + 125 g solonych
Słodko-Słony Świat Ilonypowiecie na Smarties cookies z kolorowymi orzeszkami . Ciasteczka są przepyszne najbardziej chyba ucieszą nasze maluchy :) chociaż zapewniam Was że dorośli także nimi nie pogardzą :) Jeśli zaciekawił Was mój przepis to zapraszam :)Polecam również przepyszny Miodek żurawinowy ze Skworcu który dodałam(...)gwiazdkę :) Składniki :1 szklanka cukru2 łyżki miodu żurawinowego Skworcu 1 kostka margaryny miękkiej2 jajka1 cukier waniliowy Skworcu400 g mąki1 łyżeczka mielonego cynamonu Skworcu1 łyżeczka sody400 g orzeszków w kolorowej polewie mogą być Mister Choc Wykonanie :Do miski włożyć margarynę , cukier , cukier waniliowy , miód i jajka wymieszać mikserem .Dodać mąkę , sodę i jeszcze raz wymieszać .Przełożyć
Sama słodycz i szczypta chiliCzekoladowy biszkopt, masło orzechowe, karmel, orzeszki ziemne i polewa czekoladowa. Fanów tego połączenia, które przywodzi na myśl popularny batonik Snickers długo nie trzeba namawiać do przygotowania tego ciasta. Polecam, bo smak tego tortu jest naprawdę wyjątkowy. Tort Czekoladowy z Kremem z Masła Orzechowego, Karmelem i Polewą Czekoladową (Tort a'la Snickers) - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukrucukier waniliowy1/2 szklanki(...)mleka1/3 szklanki cukruszklanka mleka w proszkubudyń śmietankowyłyżka mąki ziemniaczanej125 g masła2 łyżki masła orzechowego Karmel:2 łyżki miodu4 łyżek cukrupłaska łyżeczka margarynyodrobina sody 200 g masła orzechowegook. 100 g orzeszków ziemnych Polewa Czekoladowa:80 g czekolady gorzkiej40 g masła Tort Czekoladowy z Kremem z Masła Orzechowego, Karmelem i Polewą Czekoladową (Tort a'la Snickers) - Sposób przygotowania:Tortownice (21 cm) wykładamy
Słodka Stronasłonawą nutą spodu. Smaki równoważą się idealnie, całość jest po prostu wspaniała. I rozpływa się w ustach... Musicie go wypróbować!Nie uniknęłam drobnych modyfikacji - w moim spodzie znalazły się orzeszki ziemne, gdyż akurat takie znalazłam w szafce. Poza tym mieląc twaróg nie mogłam dać sobie z nim rady, i żeby łatwiej szło, dałam creme fraiche (nie miałam w domu kremówki(...)ucierpiał, ale jeśli macie gotowy mielony twaróg lub serek kremowy, spokojnie możecie dodatek śmietany pominąć.Sernik kajmakowy od LiskiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:50 g solonych orzeszków ziemnych80 g ciastek digestive30 g miękkiego masła1 łyżka cukrumasa serowa:230 g masy kajmakowej50 g miękkiego masła100 g cukru3 jajka600 g twarogu 3krotnie mielonego100 g creme fraiche (18%)1 łyżka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMuffiny z masłem orzechowym skrywają w swoim wnętrzu mnóstwo drobno posiekanych orzeszków ziemnych, dzięki temu mają mocno orzechowy smak i wielbicielom orzechów ciężko będzie poprzestać na jednej zjedzonej sztuce.Poniższy przepis jest typowy dla tego typu babeczek - nie wykorzystuje się w nim miksera, a przygotowanie trwa dosłownie kilka minut (pomijając siekanie orzeszków, ale to można zrobić wcześniej).Muffiny dzięki dodatkowi(...)pokojową- do miski przełożyć masło orzechowe, olej, mleko, cukier i jajka, składniki krótko wymieszać widelcem- do innej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól oraz drobno posiekane orzeszki ziemne, wymieszać- do składników suchych przełożyć składniki mokre, krótko wymieszać widelcem- formę na muffiny wyłożyć papilotkami, wypełniać je w 2/3 ciastem- muffiny piec przez 18-23 minuty w 180 stopniach
Smakołyki Berenikiprzepisu wychodzi mały słoiczek masła orzechowego. Składniki:200 g orzeszków ziemnych w łupinach1 łyżka miodu1 łyżka oliwy z oliwekSól do smakuPrzepis:Orzeszki wyjmujemy z łupin. Następnie obrane orzeszki umieszczamy na patelni i prażymy (do uzyskania lekkiego zarumienienia). Uprażone orzeszki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie umieszczamy je w melakserze i miksujemy je do momentu uzyskania pożądanej konsystencji masła. Gdy masło jest
Emcia Pichci