Składniki (12 sztuk) : 4 placki tortilli, 2 gałązki selera naciowego, 2 świeże papryki (czerowna i żółta), garść drobno pokrojonego szczypiorku, 2 łyżeczki oliwy ekstra virgin, bazylia suszona, ser camembert, orzeszki ziemne smażone i solone FELIX (ok.50g), 8 suszonych pomidorów, ok.30-40szt. zielonych oliwek, pieprz. Przygotowanie: Z placków tortilli wyciąć koła - z jednego placka 4sztuki. Włożyć do blaszki na muffiny, formując miseczki(...)umyć i pokroić w drobną kostkę, tak samo pokroić seler naciowy. Dodać szczypiorek oraz pokrojone oliwki i suszone pomidory. Wszystkie składniki wymieszać z dwoma łyżeczkami oliwy, bazylią i pieprzem. Orzeszki włożyć do mocniejszego woreczka i wałkiem do ciasto uderzając dość mocno rozdrobnić. Ser camembert pokroić w trójkąty i obtoczyć w orzeszkach. Połączenie: Do miseczek z tortilli nałożyć sałatkę z warzyw
W kuchni u Monikizjeść kiedy taki upał i na nic tak naprawdę nie ma się ochoty? Proponuję lekką sałatkę z kurczakiem i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi wzbogaconą nutką pomarańczy. U mnie pojawi się jeszcze nie raz :) Składniki: Dla 4 osób: 1 główka sałaty masłowej lub strzępiastej 2 pomidory 1 większy ogórek 2 piersi z kurczaka 3/4 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych) 4 łyżki pestek(...)Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka myjemy, odcinamy tłuszcz. Kroimy w plasterki a następnie w paski. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem kurkumy, przyprawy do kurczaka, soli, pieprzu oraz orzeszków ziemnych i pestek dyni. Gdy kurczak będzie miękki, odkładamy do przestudzenia. 2. Umytą sałatę targamy na małe kawałki, pomidora kroimy w kostkę, ogórka przekrawamy na 4 części i kroimy
Kuchnia w czekoladziepszennej, a w tym łyżka kakao 125 g miękkiego masła 100 ml brązowego cukru 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczeniu ok. łyżki jogurtu naturalnego przynajmniej szklanka solonych orzeszków ziemnych Orzeszki ziemne umieścić na sicie i przelać wodą (ok. pół litra), żeby pozbyć się zbyt dużej ilości soli. Odsączyć i wysypać na talerzyk. Z pozostałych składników zagnieść wilgotne ciasto(...)Odrywać małe kawałki ciasta. Formować z nich kulki i rozpłaszczać na dłoni. Przyciskać krążek do orzeszków, by jak najwięcej przyczepiło się ich do ciasta. Układać ciastka orzeszkami w górę. Piec ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni C. Zjadać po ostudzeniu. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. A oto cuda, które można zobaczyć w Batalhii: Batalha - wpisany
Weekendy w domu i ogrodziedodatków. A łamiąca się czekolada jest super :) Inspiracja Mia Cucina . Składniki: 150 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki 4 białka 150 g cukru pudru 50 g posiekanych, prażonych orzeszków laskowych skórka otarta z cytryny cukier waniliowy Sposób przygotowania: 1. Keksówkę (u mnie 27x9 cm) lekko smarujemy margaryna i wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywcza. Moje ściany wystawały trochę(...)mieszamy, uważając, aby masa nie opadła. 4. Wyjmujemy z zamrażarki jeden płat czekolady. Na dno wyłożonej papierem do pieczenia keksówki kładziemy pierwszy czekoladowy prostokąt, a na niego krem, prażone orzeszki, znowu czekoladę, krem, orzeszki, czekoladę, krem, orzeszki i ostatnią czekoladę. Zawijamy do środka brzegi wystającego papieru lub folii i wstawiamy deser na całą noc do zamrażarki. Przed podaniem wyjmujemy deser
Na Ciasteczkowych Papierachstreet food'em, szwajcarskimi serami, świeżym pieczywem i... no właśnie: parę kroków dalej oczom ukazuje się stoisko z tureckimi słodkościami, czyli istny raj dla łakomczuchów. Przemili panowie częstują przechodniów orzeszkami w czekoladzie, kawałkami baklavy i nerkowcami w miodzie. Dzisiejszy przepis to próba odtworzenia smaku orzeszków laskowych w chrupiącej skorupce i cynamonie, których spróbowałam właśnie tam. Próbujcie, smakujcie i piszcie(...)kąpieli wodnej lub mikrofali. Orzechy wsypać do płynnej czekolady i wymieszać tak, aby dokładnie się nią pokryły. Na talerz lub do płaskiej miski wsypać kakao i cynamon. Wymieszać. Orzeszki wyjmować dwoma widelcami z czekolady, umieszczać w posypce i obtaczać, aż pokryje całego orzeszka. Wyjmować i układać na talerzu. Tak postąpić ze wszystkimi. Gotowe włożyć do lodówki do stwardnienia. Później
Chocolate Muffin Blogzdrowszy. Możliwości komponowania dodatków naprawdę jest wiele, jednak za pierwszym razem proponuję wykonać wersję z miodem, a dopiero później eksperymentować dalej, wedle własnego upodobania. składniki 250 g orzeszków arachidowych w łupinach lub 200 g oczyszczonych szczypta soli 3-4 łyżki miodu Sposób przygotowania Orzeszki obieramy z łupin i z brązowej skórki, przesypujemy je na patelnię, oprószamy szczyptą soli(...)prażymy (uważając aby nie przypalić orzeszków), do momentu aż zmienią kolor na złocisto brązowy, i nabiorą wyraźnego orzechowego aromatu. Uprażone orzechy (zamiast patelni możemy uprażyć orzechy piekarniku) studzimy, a następnie wkładamy do blendera. Mielimy orzechy przez 10-15 minut, dodając po pierwszych dwóch minutach porcję miodu. W miarę upływu czasu, masa która na początku mielenia przypominać będzie "pokruszoną kaszę" zacznie
Miód i pieprzLetnia opcja na lunch - grilowany łosoś, cukinia, orzeszki pini oraz duża ilość koperku i ziół. Możemy taką sałatkę podawać z grillowanym pieczywem. Składniki : 1 średnia cukinia, około 300g sól morska, swieżo zmielony pieprz 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek + dodatkowo do serwowania wraz z pieczywem 150g łososia 1 łyżeczka soku z cytryny garść orzeszków pini 1 czerwona cebula 3 łyżki(...)skrapiamy sokiem z cytryny blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie do rozgrzanego piekarnika wkładamy łososia i skrapiamy go oliwą z oliwek, pieczemy 15-18 min. na patelni podsmażamy orzeszki pini na złocisty kolor kiedy łosoś będzie zarumieniony i gotowy kroimy go na paski, dodajemy cukinię, orzeszki pini, czerwoną cebule, koperek, tymianek, skrapiamy wszystko oliwą z oliwek, dodajemy pieprz i tarty
zobacz ich smakimponujący. Zakupiłam tuńczyka, kurka, żabnicę, sandacza. Na pierwszy ogień poszedł stek z tuńczyka. Podałam go na duszonych porach w białym winie z estragonem i świeżym szpinakiem z rodzynkami i orzeszkami piniowymi. Było elegancko i pysznie! dla dwóch osób: 2 steki z tuńczyka sól i pieprz, oliwa - do natarcia steku biała część pora pół kieliszka wina olej sól, pieprz(...)estragon - przyprawy do pora pół opakowania świeżego szpinaku paczuszka orzeszków piniowych duża łyżka rodzynek sól, pieprz, oliwa, szczypta, gałki muszkatołowej Potrzebne będą: patelnia grillowa, rondel do duszenia pora, niewielka patelnia do przygotowania szpinaku. Tuńczyka natrzyj solą pieprzem i wmasuj oliwę. Rozgrzej patelnię grillową. Grilluj rybę tak jak lubisz. W rondlu rozgrzej ok łyżkę oleju i wrzuć pokrojony
AZgotuj!ciasto orzechowe urzekło moje kubki smakowe bardziej, niż dane mi było przypuszczać. Dzisiaj testujemy sernik na zimno z masłem orzechowym w roli głównej, z bananami, bitą śmietaną i solonymi orzeszkami. Połączenie smaków niemalże doskonałe i tak też doskonale smakowało. Sernik jest bardzo lekki, na delikatnym ciasteczkowym spodzie. Jest umiarkowanie słodki, cudownie smakuje z bananami i kleksem bitej śmietany. Chrupiące, solone(...)orzeszki dopełniają całości. Składniki na spód ciasteczkowy: 180 g ciastek owsianych lub herbatników 50 g masła Ciasta kruszmy na drobny pył. Masło roztapiamy. Dodajemy do pokruszonych ciastek i całość mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 20 cm natłuszczamy, po czym wykładamy dno i boki folią przeźroczystą, śniadaniową. Wykładamy na dno spód ciasteczkowym, wygładzamy i lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na około
Made By Mom And SonŚwieża sałata z pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i orzeszkami pinii. Doprawiona oregano i tymiankiem oraz dressingiem z białego octu winnego i oliwy. Podawana z grzankami. Jest zdrowo i pysznie! Składniki: ulubiona sałata 150 g pomidorków koktajlowych opakowanie mozzarelli 2 łyżki orzeszków piniowych 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki oliwy + 1 łyżka oliwy do grzanek 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz świeże(...)oregano i tymianek kilka kromek chleba Sałatę porwać na kawałki. Pomidorki przekroić na pół. Mozzarellę pokroić w kostkę. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Przygotować dressing: oliwę, ocet, cukier, sól i pieprz wymieszać. Na patelni polanej 1 łyżka oliwy usmażyć grzanki z chleba. Do miski przełożyć sałatę, mozzarellę pomidorki. Dodać orzeszki piniowe, oregano i tymianek. Polać dressingiem. Wymieszać. Podawać
Moja Galeria Smakuśniadanie mistrzów, jest przepyszny Samo ciasto składa się z dwóch wilgotnych, a zarazem puszystych, ucieranych biszkoptów. Przełożone masłem orzechowym i karmelem to istna rozkosz dla podniebienia. Czekoladowe ganache i orzeszki to przysłowiowa wisienka na torcie. Absolutnie zakochałam się w tym cieście. Smakuje świetnie i jest naprawdę łatwe w przygotowaniu. Przepis ląduje na mojej liście top 10 Idealne na każdą okazję(...)Koniecznie wypróbujcie. Składniki na ciasto: 200 g masła 3 łyżki masła orzechowego (bez orzeszków) 4 jajka 200 g cukru kryształu 150 g jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Masło ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo masło orzechowe i cukier. Ucieramy. Dodajemy jajka, następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem
Made By Mom And SonBardzo lubię przygotowywać sałatki w wersji wytrawnej z owocami. Tym razem połączyłam ze sobą śliwki, wątróbkę oraz orzeszki. Połączenie to było strzałem w dziesiątkę, powstała bardzo smaczna sałatka. SKŁADNIKI: 1 garść mieszanki sałat, 100 g orzeszków ziemnych niesolonych, 6 śliwek, 20 dag wątróbki z kurczaka, 3 łyżki masła, 2,5 łyżki Ślężańskiego Oleju Rzepakowego extra Ol'Vita, 1/2 łyżki(...)Wątróbkę oczyszczam z błonek. Masło rozpuszczam na patelni. Dodaję wątróbkę i smażę około 15 minut na małym ogniu. Oprószam solą i pieprzem. Przestudzoną wątróbkę kroję w plasterki. 2. Orzeszki ziemne prażę na suchej patelni. Ze śliwek usuwam pestki. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Sałaty płuczę i rozdrabniam. 3. Do sałaty dodaję wątróbkę, śliwki oraz orzeszki. Delikatnie łączę wszystkie składniki
Tradycyjna kuchnia KasiDzisiaj zaszalałam troszeczkę z zrobiłam orzeszki z pysznym kremem migdałowym. Najbardziej pracochłonne jest wypiekanie łupinek, ale dla takiego efektu warto się pomęczyć. Ja z racji tego, że mam kuchenkę indukcyjną musiałam się zaopatrzyć w elektryczną maszynkę do wypieku orzeszków i muszę przyznać, że całkiem sprawnie mi to poszło. Warto przygotować je na kilka dni przed podaniem, bo najlepsze(...)dniach, kiedy skorupka nabierze wilgoci i przejdzie smakiem nadzienia, wtedy wręcz rozpływają się w ustach. Polecam!!! Składniki na orzeszki z nadzieniem migdałowym. CIASTO: 40 dag mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru 2 jajka 10 dag miękkiego masła lub margaryny 100 ml mleka KREM: 300 ml mleka zagęszczonego, słodzonego (w puszce) 10-15 dag mielonych migdałów
Rozpustne gotowanielubię placki ziemniaczane na słodko, a tutaj dodatkowo jeszcze w składzie występuje słodkawy w smaku batat, postanowiłam podać je z gulaszem z piersi indyka z ananasem, żurawiną i orzeszkami ziemnymi. SKŁADNIKI: Placuszki batatowo-ziemniaczane: 1 duży batat lub 2 mniejsze (ok 400 g) 3-4 ziemniaki (ok 300g) 3 jajka 5-6 czubatych łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)sól do smaku (u mnie 1 płaska łyżeczka) czosnek granulowany , słodka papryka do smaku olej do smażenia Gulasz z indyka z żurawiną, ananasem i orzeszkami ziemnymi: 60 dag piersi z indyka 1 puszka ananasów duża garść suszonej żurawiny 50 g orzeszków ziemnych solonych kilka łyżek kukurydzy (na ogół dodaję ale tym razem nie miałam) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ulubiona przyprawa
Kto ugości moich gości?