łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu sojowego składniki do smażenia: papryka 1 cebula por połówka 2 suszone ostre papryczki kurczak piersi czosnek ząbek lub dwa (ja daję dwa) pietruszka orzeszki ziemne około pól szklanki lub ile mamy (ważne jest żeby je dodać na samym końcu i żeby były nie solone) przyprawy: sos sojowy do podlania zamiast soli jak ktoś lubi(...)zmiażdżony czosnek i przyprawy (papryczki kruszymy przed dodaniem), polewamy sosem sojowym i odrobiną wody i dusimy (około 5 minut). W kubku rozrabiamy łyżeczka mąki ziemniaczanej z woda. Dodajemy pietruszkę, orzeszki ziemne i podlewamy mąka. Całość mieszamy i dusimy jeszcze minutkę. Podajemy z makaronem chińskim lub ryżem. Smacznego
Lubczyk i WaniliaCiągnący karmel + chrupiące orzeszki + czekolada = rozkosz dla podniebienia... i 509 kcal w jednym batoniku* :) Brzmi znajomo? Tak w skrócie można opisać pewien znany batonik. Będąc na diecie czy po prostu zdrowo się odżywiając musimy zapomnieć o takich słodyczach. Jeśli śledzicie wpisy na blogu to z pewnością domyślacie się, że uwielbiam tworzyć równie pyszne, zdrowe wersje takich smakołyków. Dziś(...)daktylowy lub miód Płatki zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. Dodać kakao i wymieszać. Orzechy posiekać lub lekko zmielić. W miseczce ułożyć czekoladową warstwę, posypać orzeszkami i dodać dowolną ilość karmelu daktylowego. Smacznego! * 509 kcal w 100 g batonika, czyli dwa małe batoniki
Chocolate Muffin BlogWsypać mąkę, proszek do pieczenia i utrzeć mikserem, a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Z ciasta robić małe kuleczki wielkości orzecha laskowego i piec w maszynce elektrycznej do wypiekania orzeszków. Uwaga Ciasteczka pieką się dość szybko i należy uważać, aby się nie przypaliły. Po upieczeniu odstawiamy połówki orzeszków do wystudzenia , a w tym czasie przygotowujemy krem orzechowy. Śmietanę z cukrem
O kuchni z uczuciemświątecznym stole obok babek, mazurków nie może zabraknąć sernika. Dlatego dzisiaj zapraszam na sernik, ale nie tradycyjny, lecz wielkanocny z dodatkiem kajmaku, słodko-słony z orzeszkami solonymi. Sernik jest delikatny, mega słodki ale solone orzeszki ten smak łagodnie pokręcają. Zapraszam. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktrochę słona, ale jak najbardziej owocowa. Spróbujcie, polecam. SKŁADNIKI: 2 banany 100 gram gorzkiej czekolady 60 g solonych orzechów ziemnych dodatkowo:melon, kiwi i truskawki A jak to zrobić: Orzeszki pokroić na drobne kawałki. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Banany obrać ze skóry i pokroić każdy na trzy części. Przy pomocy łyżki oblać banany czekoladą, a następnie obtoczyć(...)orzeszkach. Dla ułatwienia w każdy kawałek banana można wbić patyczek (np. do szaszłyków), będzie łatwiej nim obracać. Tak przygotowane przekąski, schłodzić w lodówce, aby czekolada stężała
Kuchnia w opałachszybka i prosta a do tego o ciekawym smaku - z pewnością zaskoczy naszych gości.SKŁADNIKI:ok. 0,5 kg fileta z kurczaka25 dag pieczarek1 puszka ananasa1/2 puszki kukurydzy50 g orzeszków ziemnych solonych1 łyżka mąki ziemniaczanejsól, pieprz, ostra papryka 1. Mięso pokroić na małe kawałki, usmażyć. 2. Pieczarki pokroić w plasterki i udusić. Ananasa pokroić w kostkę.3. Do usmażonego(...)mięsa dodać pieczarki, kukurydzę, ananasa i orzeszki. Wymieszać i smażyć razem przez chwilę.4. Do puszki z sokiem z ananasa dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, wlać na patelnię. Mieszać, aż całość zgęstnieje. Gdyby wyszło za gęste dolać wody lub bulionu. Doprawić do smaku.Podawać z ryżem
Kto ugości moich gości?wrażliwsza na dotyk, źrenice lekko rozszerzone... Ach, ta czekolada....Składniki:(blaszka 29x23 cm)300 g gorzkiej czekolady200 g masła300 g cukru4 jajka150 g mąkiokoło 200 g masła orzechowego100 g orzeszków ziemnych (smażonych, solonych z puszki)Przygotowanie:Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni (grzanie góra/dół).Do garnka wkładamy masło i roztapiamy je na wolnym ogniu. Dodajemy połamaną w kostki(...)cały czas miksujemy.Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę wlewamy do formy. Na wierzch łyżeczką nakładamy masło orzechowe, po czym patykiem robimy esy-floresy. Na koniec na wierzchu układamy orzeszki ziemne. Pieczemy 25-30 minut. Wyjmujemy z formy po wystudzeniu
Smakowity Blog KulinarnyJeżeli to Wasza pierwsza przygoda z kuchnią dalekiego wschodu zapewniam, że nie będzie ostatnia. Danie jest boskie!SKŁADNIKI:- 1/2 mięsa z udźca z indyka- olej rzepakowy- 4 łyżki posiekanych orzeszków z nerkowca- posiekana natka pietruszki lub kolendry- sos sojowy jasny- 2 łyżki- słodki sos sojowy (z anyżem i pomarańczą)- 3 łyżki- ocet ryżowy- 1 łyżeczka- 1/4 łyżeczki trawy cytrynowej- gwiazdka(...)dodaj sosy sojowe i ocet- smaż ciągle mieszając aż nadmiar sosu się zredukuje- po 3 minutach dodaj pomidorki koktajlowe, smażymy 1 minutę - makaron ryżowy zalej wrzątkiem- dodaj posiekane orzeszki, dodaj odcedzony makaron, wymieszaj, wyłóż na talerz posyp pietruszką i skrop olejem sezamowymPyszne!Mniamiiii;-)))Smacznego! Zapraszam na fan-page na Facebooka SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIMało kto nie lubi tego przysmaku, na przygotowanie trzeba poświęcic troszkę czasu..ale smak wynagradza. Zapraszam na orzeszki z przepisu mojej bratowej :)Składniki:1 kg mąki2 kostki margaryny2 szklanki smietany 18%2 płakie łyżeczki sody1 szklanka cukru4 żółtka1 op.cukru waniliowegomasa:1/4 szkl.wody1 kostka margaryny1 szklanka cukru2 łyżki kakao1/2 paczki mleka w proszkuWykonanie:Z podanych składników zagnieśc ciasto. Formować małe(...)kuleczki wkładać do maszynki do produkcji orzeszków( foremek) zapiekać na rumiano.StudzićW garnuszku rozpuścić margarynę, dać wodę, cukier kakao, wymieszać ostudzic. Do ostudzonej dodac mleko w proszku,dobrze wymieszać. Łyżeczką nakładać porcje masy na połowę ciasteczek,vprzykryć drugim. Odstawić do stężenia masy
Z Majeczką w kuchniPrawdziwy przysmak z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi i kwaskowatą żurawiną uzupełniony domową pomadką krówkową. Składniki: 100 g orzeszków ziemnych 100 g żurawiny pół szklanki śmietany 30% 200 g cukru olej Na dużej patelni podgrzewamy śmietanę z cukrem. Kuchenkę ustawiamy na średni płomień i co jakiś czas mieszamy. Cukier zaczyna się karmelizować a cała masa brązowieje i gęstnieje. Po niecałej godzinie uzyskamy
prawdziwe jedzeniemożemy sobie komponować według naszego gustu i smaku. Co do niego dodamy, to już tylko i wyłącznie nasza inwencja. Zachęcam do testowania i próbowania ! Pesto z natki pietruszki i orzeszków Składnik na słoiczek:1 pęczek pietruszki100 g dowolnego sera pleśniowego4 łyżki orzeszków ziemnych niesolonychokoło 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV2 ząbki czosnkuWykonanie:Wszystkie składniki blendujemy w mikserze. Jeśli pesto wyjdzie
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki masłaPrzepis:Składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 2 cm. Umieszczamy je w formie do pieczenia orzeszków. Pieczemy je ok. 5 minut. Po wyjęciu z formy odkrawamy ewentualny nadmiar ciasta. W garnuszku umieszczamy połamaną czekoladę razem ze śmietanką i masłem i rozpuszczamy na małym ogniu(...)się wszystkich składników, czekoladową masę odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa zastygnie nakładamy ją w w ciasteczka tak, aby ich brzegi były również wysmarowane masą czekoladową. Następnie łączymy dwie połówki orzeszków - postępujemy tak aż do wyczerpania wszystkich składników
Emcia Pichciktóry ciągle narzekam i jak na razie nie wiele mogę zrobić. Jak to było... A cha, już wiem:D Bardzo dawno temu naszła mnie ochota na kruche orzeszki nadziewane masą. Pojechałam do sklepu, zakupiłam foremki i nic. Foremki leżały i czekały na lepsze czasy, aż w końcu ...,,nadeszła wiekopomna chwila"... i na moim stole pojawiły się
Ciasteczkowy PotwórPost Sałatka z wędzonym kurczakiem, makaronem, pomidorami, orzeszkami ziemnymi i słonecznikiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeprzez około 40 min. Krem: Zimny serek mascaropne ubijamy z cytryna i cukrem na puszysta masę. Roztapiamy w kąpieli wodnej kajmak przełożony do szklanej miski. Po czym wsypujemy orzeszki arachidowe.Mieszamy aż do powstania masy kajmakowo-arachidowej. Upieczony placek dzielimy na 2 części. Pierwszą smarujemy masą kajmakową z arachidami, przykrywamy drugim plackiem. Kładziemy serek maskarpone. Robimy polewę. Roztapiamy śmietankę i czekoladę
Z Kuchni Do Kuchni