pieprzem ziołowym i podsmażamy do delikatnego zrumienienia. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Składniki miksujemy. Smażymy placki naleśnikowe. Nakładamy porcje farszu. Zawijamy naleśniki. Jeśli pozostało trochę ciasta naleśnikowego, dolewamy odrobinę mleka a jeśli nie - roztrzepujemy jajko, dodajemy 2 łyżki mąki i 3 łyżki mleka, mieszamy i przygotowujemy ciasto(...)panierowania Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, naleśniki obtaczamy w bułce tartej, moczymy w cieście, ponownie obtaczamy w bułce tartej i układamy na patelni. Podsmażamy na rumiano z obu stron. Naleśniki już są gotowe, ale z sosem grzybowym zyskają na smaku. Smacznego
Maminek kulinarnyGałka muszkatołowa, woda Przygotowanie: Cukinie pociąć w słupki, włożyć do marynaty, odstawić do lodówki na 15 minut. Wymieszać wszystkie składniki ciasta, usmażyć naleśniki. Na naleśnikach rozłożyć fileciki anchois, ciasno zwinąć, pociąć na małe krążki. Serek Almette z chrzanem wymieszać z jogurtem, doprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny(...)talerz wyłożyć mini naleśniki, kilka porcji kolorowej cukinii z krem chrzanowym, posypać kolorowym pieprzem i przeprać zieleniną
SzczyptaSmaQpodawane z sosem jogurtowo-kopertkowym, filecikiem anchois i cząstkami limonki. Danie idealnie pasuje do piwa – trunku najczęściej pijanego przez Szwedów. Czas przygotowania: 35 minut Porcje: 4 Składniki: Naleśniki: usmażone wg. własnej receptury lub: 1 jajko 1 szklanka mąki (rodzaj wg. uznania, ja proponuję pół na pół pszenną i razową) 1 szklanka płynu (mleko, woda - wg. uznania(...)czosnkiem. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sokiem z limonki, doprawić solą i grubo mielonym pieprzem. Sos: zioła i połowę anchois posiekać, wymieszać z jogurtem i limonką, doprawić pieprzem. Na naleśniki wyłożyć farsz, zrolować podwijając końce, na wierzchu każdego położyć małe trójkąciki sera, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10-15 minut w 190 stopniach. Na talerz wyłożyć porcję sosu
SzczyptaSmaQłyżeczka kminku - 1 łyżka cukru - pieprz czarny mielony - przyprawa "Kucharek" - 1/4 kostki smalcu - bułka tarta - 2 jajka - olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początek przygotowujemy ok. 12 sztuk cienkich naleśników. Kapustę kiszoną dokładnie płuczemy i szatkujemy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, zaś obraną cebulę kroimy w kostkę. Kapustę gotujemy do miękkości z 4 liśćmi laurowymi, 5 kulkami ziela(...)łyżeczki przyprawy "Kucharek". Gotową kapustę odlewamy i dodajemy do niej podsmażone pieczarki z cebulą. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem oraz przyprawą "Kucharek" do smaku. Rozpoczynamy przygotowywanie naszych naleśników. Na deskę kładziemy pierwszego naleśnika i nakładamy ok.2-3 duże łyżki farszu. Boki naleśnika składamy do środka i całość zwijamy. Gotowe krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krokiety
Mentor Smakuzazwyczaj potrzeba okazała się matką wynalazku. Efekt wyszedł boski. Słodka miękka gruszka pachnąca masłem, oblana w złocistym karmelu. Do tego naleśniki o delikatnej imbirowej nucie. Naleśniki od wieków tzn od kiedy pamiętam robię zawsze na oko. Nigdy nie wiem ile mi ciasta wyjdzie... Składniki: mąka mleko jajka cukier imbir w proszku gruszki masło Rozrabiamy ciasto(...)naleśnikowe, pod koniec dając szczyptę imbiru. Smażymy naleśniki. Gruszki obieramy, przekrawamy na pół pozbywamy się gniazd nasiennych i nacinamy. Masło roztapiamy na patelni ok łyżki. Kładziemy naszą gruszkę i obsmażamy po obu stronach, aż zacznie robi się delikatnie szklista. Posypujemy ją 2 łyżeczkami cukru i pozwalamy się jemu roztopić, obracając gruszkę. Czekamy, aż sos zacznie przybierać brązowy odcień. Gruszkę
Malinowe Pocałunkibułka tarta do obtoczenia 2 łyżki masła klarowanego do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się naleśnik zarumieni. Porcja na 8-10 Naleśników Ugotuj rosół na wołowinie, ugotowane mięso wyjmij z rosołu ostudź i zmiel przez maszynkę. Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle(...)dodawaj oleju ! Następnie dodaj cebulę do mięsa, przypraw solą i pieprzem do smaku (najlepiej mieszając ręką). Naleśniki wypełnij farszem i zwiń, obtocz w rozbełtanym jajku i bułce tarte. Czynność powtórz z każdym naleśnikiem, smaż na patelni, aż zarumienią się z każdej strony. Krokiety smakują najlepiej z ciepłym rosołem. Smacznego
Niezły Młyneknaleśniki i odstawić na 30 minut patelnię naleśnikarkę 24cm przetrzeć ręcznikiem papierowym z olejem i dobrze rozgrzać, smażyć cienkie, złociste naleśniki na każdy naleśnik nałożyć dużą łyżkę farszu i zawijać krokiety naleśniki maczać w roztrzepanych jajkach, tartej bułce i na gorącym oleju smażyc rumiane krokiety - odkładać na ręcznik papierowy my takie krokiety najlepiej lubimy z barszczykiem
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: NALEŚNIKI: woda gazowana 1 szklanka, mleko 3,2% 3 szklanki, jajka 1 sztuka, sól - szczypta, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3 łyżki, mąka tortowa 4-5 szklanek NADZIENIE: twaróg półtłusty 20 dag, cukier waniliowy 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, śmietana 2 łyżki, truskawki 1 szklanka wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać rózgą - jeśli ciasto jest za rzadkie(...)złociste naleśniki do rozdrabniacza włożyć składniki nadzienia dobrze wszystko zmiksować na dość gęste nadzienie odpowiednią porcję nadzienia położyć na naleśniku - brzegi podwinąć i zawinąć ciasno jemy od razu podane jeszcze letnie, można na talerzyk polać ciut soku truskawkowego - naleśniki są syte i smaczne...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKotayi - jest cudowna!!!) 3 łyżki mąki kukurydzianej wymieszanej w 1/4 szklanki wody 1 łyżka płatków migdałowych syrop klonowy (opcjonalnie, ale jest bardzo zdrowy, mniej kaloryczny niż miód;-) 1. Naleśniki smażymy na kapce oleju rzepakowego. 2. Rozmrożone wiśnie wrzucamy wraz z sokiem do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawę korzenną, aromat migdałowy, cukier trzcinowy i gotujemy(...)średnim ogniu, sporadycznie mieszając. 3. Dodajemy mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą, mieszamy i chwilkę jeszcze gotujemy. 4. Płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu. Na usmażone naleśniki umieszczamy sos wiśniowy, składamy posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i skrapiamy syropem klonowym. MMMNNNIIIAAAMMM!!!!!!!! Aaaaaaa! No chyba, że bardziej przypadnie Wam do gustu wersja mojego M, czyli na usmażonego jeszcze ciepłego
Restauracyjka LiterackaNajlepsze danie na romantyczną walentynkowa kolację Romantyczne naleśniki SKŁADNIKI: CIASTO mąka -2 szkl jajka -1 szt sól-szczypta mleko -1,5 szkl odrobina barwnika spożywczego czerwonego soda -0,5 łyżeczki NADZIENIE: ser biały -250 g śmietana -2 łyżki cukier waniliowy -1 opak cukier -2 łyżki olej do smażenia śmietana do napisu PRZYGOTOWANIE: CIASTO Do miski wsypać mąkę wymieszaną(...)dodać szczyptę soli, jajka, mleko i barwnik. Robotem dobrze wymiksować, ciasto powinno mieć konsystęncję gęstej śmietany. NADZIENIE Ser połączyć z cukrem waniliowym, cukrem i śmietaną, dobrze rozetrzeć. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni na oleju. Z naleśników wycinać za pomocą noża serduszka, lub specjalną foremką. Serduszka smarować serem, układać po 3 serduszka. Gotowe naleśniki udekorować śmietaną
Kuchnia DanusiNaleśniki na wytrawnie, a raczej na pikantnie. Taka mała odmiana od tradycyjnych naleśników, które serwujemy zazwyczaj na słodko. Swego czasu bywały u nas dość często, bowiem wszyscy je uwielbiali. Od kilku lat leżały sobie jednak zapomniane, aż tu nadarzyła się okazja i powróciły, co prawda w troszkę innej formie. Jednak nadal bardzo smakowite, choć zmieniły się trochę(...)ząbków czosnku - tabasco, - ketchup (trochę) dla uzyskania koloru - szczypta soli i cukru Ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, jogurty, sól, cukier, ketchup i tabasco, dokładnie wymieszać. Naleśniki przygotować według te go (pominąć tylko ksylitol) lub własnego przepisu. Farszem nadziewać posmażone naleśniki i zawijać. Podawać z sosem tzatziki. Smacznego
Smaczne Zdrowezielone naleśniki zawdzięczają swój kolor szpinakowi. Składniki na naleśniki szpinakowe : 1 jajko 4 kostki (brykieciki ) mrożonego szpinaku (tj.około 10-15 dag) - około szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej łyżka oleju do ciasta, szczypta soli Przygotowanie: Szpinak wczesniej rozmrozić i osączyć, jeśli jest nadmiar wody. Wszystkie składniki połączyć, dobrze wymieszać(...)było grudek-najlepiej zmiksować całość Usmażyć na patelni teflonowej - mnie wyszło 5 naleśników Składniki do posmarowania naleśników: około 1 szklanki śmietany tortowej 36 % kilka łyżek malin, moje były wcześniej rozmrożone, ale teraz juz są świeże około 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem Rozsmarować śmietanę na naleśnikach i posypać malinami według uznania ( inne
Proste Potrawyszpinak!", jakby to była ambrozja ;). Właśnie dlatego, przynajmniej raz w tygodniu, warzywo to gości na naszym stole. Tym razem jako nadzienie do naleśników z dodatkiem delikatnego sera ricotta . Naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta Składniki na 12 sztuk (4 porcje): 2,5 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 1 łyżka oleju lub roztopionego i ostudzonego(...)więcej wody lub mąki). Ciasto przykryć i odstawić na 30 minut. Patelnię o średnicy 28 cm delikatnie natrzeć olejem i bardzo mocno rozgrzać. Wylewać po chochelce ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor, bez dodawania tłuszczu. Jeśli patelnia jest wystarczająco gorąca, naleśniki nie będą się do niej przyklejać. Szpinak podsmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Obiad za dychędeserem - pieczonymi naleśnikami z owocami leśnymi. Okazało się, że Piotr robi znakomite ciasto naleśnikowe, które przygotował według własnego przepisu (poniżej oryginalny przepis podany przez prowadzącego warsztaty), a przygotowanie naleśników w trzy osoby i to jeszcze wyposażone w profesjonalny sprzęt marki Kenwood, to czysta przyjemność :) Nasze naleśniki napakowane były jagodami, poziomkami i malinami, których dodałyśmy(...)Asią chyba sporo więcej niż w przepisie :) Naleśniki: - szklanka mleka - 2 jajka - szklanka mąki - szczypta soli - woda gazowana Nadzienie: - 500 g kremowego serka naturalnego - 1 jajko - 400 g owoców leśnych - 4 łyżki cukru pudru - 4 łyżki miodu - 2 łyżeczki cukru waniliowego - kilka listków świeżej mięty Przygotowanie: 1. Mleko mieszamy z jajkami i szczyptą soli. Stopniowo, cały czas
Kraina Tysiąca Smakówsoli * 2 łyżki oleju * 3-4 łyżki wody mineralnej olej do smażenia Wykonanie: Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki. Smażyć naleśniki. Nadzienie serowe: 250 g twarogu 4 łyżki cukru odrobina mleka Składniki zmiksować na jednolitą masę. Krem czekoladowy wg przepisu tutaj Usmażone naleśniki smarować pół serem, pół kremem czekoladowym(...)zwijać w rulon. Naleśniki podsmażyć. Na patelnię wrzucić 2 łyżki masła, łyżkę miodu i smażyć naleśniki z obu stron na rumiano. Sos jeżynowy: 1,5 szkl. jeżyn 4 łyżki cukru płaska łyżka mąki ziemniaczanej trochę wody do rozrobienia mąki Jeżyny udusić w rondelku dodając cukier. Gdy owoce się rozpadną, wlać rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną - zagotować. Naleśniki
kolorowotorcikowo