później tylko zapiec w piekarniku i gotowe! SKŁADNIKI: Naleśniki - przepis podstawowy, ten jeden jedyny mój ulubiony, z nim niegroźna jest tzw "klątwa pierwszego naleśnika":) Z tego przepisu wychodzą dość grube naleśniki ale do tego rodzaju farszu takie są wskazane. Do innego rodzaju nadzienia wystarczy dodać troszkę mniej mąki lub więcej płynu. 2 jajka 1 szkl mleka(...)dodając sos Sweet Chilli i ewentualnie inne przyprawy (w zależności od smaku sosu pomidorowego). Ewentualnie można dodać troszkę śmietany. 5. Nakładać po ok 3 czubate łyżki gorącego farszu na naleśnik, zawinąć. Podsmażyć lub zapiec w piekarniku. Podawać z sosem czosnkowym lub posypane serem żółtym i polane keczupem. Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany
Kto ugości moich gości?minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Potrzebne nam będzie 9 sztuk wystudzonych naleśników. Krem W misce ubić mocno(...)schłodzoną śmietanę wraz z cukrem pudrem. Kiedy śmietana będzie już gęsta dodać serek mascarpone i chwilę ubijać. Ułożyć jeden naleśnik, posmarować go cieniutką warstwą kajmaku, a następnie warstwą kremu i przyłożyć drugim. Tak powtarzać aż zużyjemy wszystkie (9 szt) naleśniki. Kajmakiem smarować co drugi naleśnik. Całość posmarować kremem i udekorować owocami. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny
O kuchni z uczuciemodpowiedni zapas, ale z pewnością można wykorzystać świeże i inne gatunki. Podaję jedynie przepis na przygotowanie warzyw - jestem pewna, że każdy ma już swój sprawdzony sposób na ulubione naleśniki:) SKŁADNIKI NA FARSZ DO 6 NALEŚNIKÓW kilka łyżek oliwy porcja mrożonych warzyw na patelnię* sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku tymianek bazylia łyżeczka soku z cytryny * moja porcja(...)orientalnej, doprawione curry, kuminem, itp.). Na koniec dodać sok z cytryny, aby podkręcić nieco smak warzyw. Po usmażeniu przestudzić i zmiksować na dość gładką pastę. Gotowy farsz rozsmarować na naleśnikach. Można podawać od razu. Ja zapiekałam je z odrobiną sosu pomidorowego i żółtym serem. Smacznego
KUCHARNIAcały czas dążę do przygotowania takich najlepszych z różnym skutkiem. W przygotowaniu tego dania prym wiedzie moja żona. Tytuł odziedziczyła po mojej babci, która robiła najlepsze na świecie naleśniki. Na moje szczęście - nieszczęście, żona poszła kilka ulic dalej dziadków odwiedzić, a mojemu bąblowi zachciało się na kolację naleśników z ulubionym serkiem. To działam, jupi... -jajko -3 łyżki mąki(...)wodę i dalej ubijamy. Ciasto musi być bardzo napowietrzone. Ubijamy mikserem około 5 minut. Dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy delikatnie. Do ciasta dodałem pół łyżeczki oleju rzepakowego, dlatego naleśniki smażyłem na ceramicznej patelni bez tłuszczu. Według mnie pozostawiają wiele do życzenia. Żony w każdym razie nie dogoniłem i już nie dogonię. Synek pożarł dwa duże. Nie pociesza mnie
BaRepassmażenia Miksujemy wszystkie składniki. Dobre ciasto ma konsystencję gęstego jogurtu, przelewa się z łyżki gęstym strumieniem. Dodatkowo dobrze jest odstawić ciasto na pół godziny przykryte ściereczką. Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju, patelnia ma być tylko nasmarowana olejem. Ilość ciasta odmierzam łyżką do zupy, taka porcja wystarcza akurat na placek zrobiony na średniej patelni. Naleśniki przekręcamy na drugą(...)stronę gdy brzegi placka zaczną odchodzić od patelni. Gotowe naleśniki układamy jeden na drugim, przykrywamy talerzykiem i smażymy kolejne. Podajemy z ulubionymi dodatkami
prawdziwe jedzenieDzisiaj drugi przepis na naleśniki. Pochodzi z książki „Wyśmienite placki, naleśniki i gofry”. Zdecydowanie bardziej przypadły mi do gustu gdyż są niesamowicie delikatne i miękkie. Z podanego przepisu wychodzi ok 8- 10 naleśników. Składniki: 250 g mąki szczypta soli 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody olej do smażenia. Sposób wykonania: Mąkę przesiać, na środku zrobić(...)sól, żółtka. Całość miksować, dodając stopniowo mleko i wodę. Bałaka ubić na sztywno i połączyć z ciastem Ciasto odstawić na pół godziny. Patelnię wysmarować bardzo małą ilością tłuszczu. Smażyć naleśniki po obu stronach do momentu aż ciasto się zetnie i uzyska lekko złotawy kolor. Można podawać z serem, szpinakiem, dżemem lub innymi dodatkami. Mogą być też bazą do krokietów
Na słodko lub wytrawniePostanowiliśmy zrobić obiad na słodko. Ponieważ kupiłam ser wybór padł na naleśniki z serem i jagodami. Ponieważ specjalistą od smażenia naleśników jest mój mąż, to on zajął się ich przygotowywaniem. Ja natomiast zajęłam się serowym nadzieniem. Z podanego przepisu wyszło 6 dużych naleśników. Składniki na ciasto naleśnikowe 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki 2 jajka szczypta soli(...)wcześniej trzeba je rozmrozić) 4 łyżki cukru pudru ¾ szklanki śmietany Sposób wykonania: Jagody rozgnieść łyżką, dodać pokruszony ser , cukier puder i śmietanę i wszystko zblendować. Rozsmarowywać gotowy farsz na naleśnikach a następnie zrolować. Można wierzch polać ulubionym sokiem. Smacznego
Na słodko lub wytrawniemasła 4 łyżki cukru trzcinowego 200 ml.soku pomarańczowego A jak to zrobić: Z jajka, mąki, mleka, cukru, soli i skórki pomarańczowej przygotować ciasto naleśnikowe, niezbyt gęste. Usmażyć dość cienkie naleśniki i złożyć je w trójkąt. Na patelnię wysypać cukier trzcinowy i pozwolić aby się skarmelizował. Do karmelu dodać sok pomarańczowy i masło chwilkę pogotować na małym ogniu aby karmel(...)dokładnie rozpuścił się w soku. Na przygotowany sos poukładać naleśniki i smażyć do momentu całkowitego wchłonięcia sosu. Aby sos wchłonął się równomiernie naleśniki odwracać. Gotowe danie można polać likierem pomarańczowym 40% i podpalić. Podawać płonące wtedy jest bardziej efektownie. Ale równie dobrze smakują gdy tą czynność pominiemy
Kuchnia w opałachzrobić: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą tak, aby nie było za gęste i usmażyć naleśniki. (Nie podaję konkretnych proporcji, bo wychodzę z założenia, że naleśniki robi się na oko lub wyczucie :) ) Składniki na farsz również ze sobą połączyć. Przesmarować nim naleśniki, które następnie poskładać w trójkąty. Naleśniki ułożyć na talerzu, udekorować dżemem. Obok ułożyć
Kuchnia w opałachMacie jakiś sprawdzony sposób, aby Wasze naleśniki były puszyste ? Ja zazwyczaj do ciasta dodaję odrobinę wody gazowanej. Dziś zastąpiłam ją piwem o smaku owocowym, co dodało charakteru moim naleśnikom :) Cudowny zapach roznoszący się po kuchni, dodatkowo wzmógł apetyt. SKŁADNIKI: 1 szkl. mleka 1 szkl. piwa (o ulubionym owocowym smaku) 1 łyżka cukru trzcinowego szczypta soli 1 jajko(...)Naleśniki smażyć na delikatnie natłuszczonej i mocno rozgrzanej patelni, z dwóch stron. Miód delikatnie rozpuścić w garnuszku, dodać sok z cytryny i delikatnie podgrzać. Dodać kardamon i wymieszać. Naleśniki posmarować serkiem i złożyć w trójkąt, z wierzchu polać miodowym sosem
Kuchnia w opałachczasie dodać łyżkę oleju i wodę miksując na najwolniejszych obrotach. Teflonową patelnię lekko natłuścić olejem i rozgrzać. Ciasto naleśnikowe wlewać chochlą, po jakimś czasie obrócić, tak żeby naleśniki miały ładny złoty kolor. Oleju już więcej nie trzeba dodawać, bo jest on już w cieście naleśnikowym. NADZIENIE Naleśniki można jeść na wiele sposobów. Poniżej kilka propozycji na słodko(...)pół opakowania cukru waniliowego. Twaróg zagnieść i wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać cukier i cukier waniliowy i całość dobrze wymieszać. Ja daję tylko łyżeczkę lub dwie cukru. Jak nadziewam naleśniki twarogiem, to kładę jeszcze do środka plasterki banana (smakuje fenomenalnie); z miodem, z dżemem
Passions hobbies lifepewno są tacy, którzy nie mieli okazji ich spróbować. Jeśli zaliczacie się do tego grona to powinniście jak najszybciej nadrobić zaległości! Sama do niedawna nie rozumiałam fenomenu tej potrawy- naleśniki jak naleśniki. Otóż nie do końca. W porównaniu z tymi w otrębowej wersji ( KLIK ), które do tej pory zawsze przygotowywałam czy też "naszymi tradycyjnymi", są o wiele delikatniejsze(...)owoce oraz pyszne masło migdałowe i orzechowe od firmy Primavika. Zarówno jedno, jak i drugie możecie nabyć w sklepie Naturalna Spiżarnia ( KLIK ) Z podanej ilości składników otrzymacie 7-8 naleśników. Cała porcja to 254kcal w tym 13,4g białka , 6,2g tłuszczu oraz 35,5g węglowodanów . SKŁADNIKI: 1 jajko 30g mąki pszennej pełnoziarnistej 5g płatków owsianych- łyżka stołowa
peanutbuttermonsterdopiero styczeń. W lodówce leżał szpinak, na który nie bardzo miałam pomysł. I tak powstały piękne, zielone naleśniki. Ciasto jest nieco mniej wygodne w smażeniu niż w zwyczajnych naleśnikach, można dać mniej szpinaku i wtedy bardziej będzie przypominać zwykłe naleśnikowe. Można też oczywiście jeszcze bardziej je rozrzedzić wodą. Moje ciasto było na tyle gęste, że rozprowadzałam(...)przy pomocy specjalnego patyczka do ciasta naleśnikowego, a normalnie ciasto samo rozlewa się na patelni. Naleśniki wyszły w miarę cienkie, smaczne, a co najważniejsze bardzo, bardzo wiosenne, a tego było mi trzeba! składniki ( na 8 - 10 sztuk, zależy od wielkości patelni) 150 g świeżego szpinaku baby 2 - 3 jajka ok 300 ml mleka
Stare Garyprowadząc kulinarne warsztaty. Czy to nie brzmi super? :) Odpocznę we wtorek, a dziś, na późny obiad podam ulubione danie maluchów, w lekko odmienionej wersji. Dziś 'szef kuchni' poleca - Naleśniki pomarańczowe z serkiem waniliowym i owocami. Zapraszam! :)" Składniki: ½ litra mleka 3 jajka łyżka oleju 500 g mąki łyżka cukru waniliowego łyżka zmielonej skórki pomarańczowej w syropie serek waniliowy/ ricotta + łyżeczka(...)było zwarte, ale tak by kapało z łyżki. Gotowe placki smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu do momentu, aż naleśnik odejdzie sam od patelni ( można mu troszkę pomóc łopatką J). Naleśniki smarujemy serkiem waniliowym i składamy w trójkąty, możemy je lekko podsmażyć na maśle. Układamy na talerzu, polewamy serkiem waniliowym i posypujemy pokrojonymi
Słodkie Przyjemnościcynamonem, udekorowałam owocami i polałam sosem czekoladowym o którym dziś napiszę Wam parę słów . Składniki (na około 8 dużych naleśników) : 1,5 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody Cukier(jeśli chcemy naleśniki na słodko)/szczypta soli SWEET FREEDOM - Sos Czekoladowy! Chciałbym(...)zawiera glutenu. Jest też dobra wiadomość d la tych, którzy liczą kalorie: każda łyżeczka to tylko 14kcal. Do czego może się przydać ? Ja używam tego sosu do naleśników , owsianek, ulubionej kaszy manny czy owocowych smoothies... czyli po prostu wszelkiego rodzaju deserów! Można z niego też zrobić gorącą czekoladę; wystarczy, że połączymy ok.3-4 łyżek
Chocolate Stop Tempting