naleśniki - 13886 przepisów (strona:166/926)

Naleśniki bezglutenowe (bez jajek i mleka) 193

jajek, a więc nie ma w nich podstawowych białek strukturalnych. A nie dość, że się udają, to są jeszcze elastyczne, puszyste i smaczne. To moja podstawowa wersja naleśników wegańskich i bezglutenowych. Pyszniutkie :) Zrobiłam  na śniadanie w dwóch wersjach - z kremem czekoladowo - morelowym i z malinowym serkiem z nerkowców . Mmmmmniam! :) Składniki: 400 g mąki gryczanej 600 ml mleka sojowego(...)odstawić, aż powstanie kleik  Mąkę, mleko i wodę dokładnie wymieszać, dodać kleik z siemienia Wymieszać, najlepiej mikserem - ciasto jest dość płynne Smażyć (najlepiej bez tłuszczu, na patelni do naleśników), przewracać dopiero, gdy naleśnik swobodnie odkleja się od patelni. Jeśli przewrócisz za wcześnie naleśnik się niestety rozpadnie Krem czekoladowo - morelowy Składniki: 150 g suszonych moreli 4 łyżki kakao

pyszne zdrowości
Naleśniki razowe 201

robię naleśniki to za każdym razem z innej mąki, czasem wegańskie, czasem nie. Po prostu biorę to, co mam pod ręką ;)  Rozpoczynam więc naleśnikową serię :) Dzisiaj prezdstawiam naleśniki z mieszanki mąk. Zrobiłam je, gdy kupiłam mąkę jęczmienną i nie za bardzo wiedziałam, co mogę z nią zrobić. Nie wiedziałam jak ta mąka się zachowuje więc na wszelki(...)wypadek wymieszałam ją z kilkoma innymi - wyszło pysznie :) Naleśniki sa delikatne, lekko puszyste. Smakują na słodko i na ostro. Składniki: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 90 g mąki jęczmiennej razowej 100 g mąki żytniej razowej (typ 2000) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 300 ml mleka sojowego 300 ml wody 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Składniki dokładnie wymieszać przy pomocy

pyszne zdrowości
Naleśniki z mięsem mielonym 175

jest już dobrze podsmażone dodać pomidory z puszki. Wymieszać razem i po chwili ściągnąć z ognia. Pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodać garść startego sera żółtego i wymieszać farsz. Naleśniki: Mąkę, jajko, mleko i odrobinę soli zmiksować razem - do momentu aż ciasto nie będzie miało grudek. Gdyby ciasto wyszło za gęste dodać więcej mleka. Do ciasta wlać troszkę oleju(...)wtedy nie ma już potrzeby by lać go na patelnię) - wymieszać delikatnie. Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Naleśniki zawinąć z farszem. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przecierem pomidorowym i posypać startym serem żółtym. Przykryć i piec ok.25min. w temp. 180 stopni C. Smacznego

W kuchni u Moniki
Naleśniki ze szczypiorkiem 264

można zrobić na szybko ? Do głowy przyszedł mi pomysł - naleśniki. Ale żeby nie były nudne to z czym ? Miałam szczypiorek, więc mówię do Stasia : mogą być  naleśniki ze szczypiorkiem, kukurydzą i papryką ? Stasio na to : mogą być ! Pobiegłam do kuchni !  Na około 10 naleśników  zużyłam : 2 jajka,  3/4 szklanki mleka 3,2 proc(...)pęczka drobno posiekanego szczypiorku. Całość zmiksowałam. Odmierzyłam około szklankę mąki ( ja używam tej z Biedronki - mąki Babuni), stopniowo dosypując miksowałam. Na końcu dodałam 1/3 szklanki oleju. Rozgrzałam patelnię do naleśników, za pomocą chochli wlewałam ciasto i przechylając patelnię na boki rozprowadzałam po całej powierzchni patelni. Jako farsz posłużyły mi tzw. " resztki", bo po co miałoby się zmarnować. Pokroiłam

apetytnapieczenie
Jaglane naleśniki z brokułami i twarożkiem 213

ciasto, krem do babeczek , muffinki ... i rozmaite warzywne potrawki... Dzisiaj przyszedł czas na naleśniki! W dodatku bezglutenowe :)  Są naprawdę rewelacyjne. O ile dobrze zblenduje się wszystkie składniki, naleśniki smażą się bez problemów. Wychodzą delikatne i niezbyt grube, idealnie komponując się z brokułowo-serowym farszem. Pyszności! :) Składniki (na ok. 6 dużych naleśników): ciasto naleśnikowe 150 g suchej(...)brokuły. Podsmażać przez kilka minut na dużym ogniu, w razie potrzeby dodając mleko/wodę. Doprawić do smaku. Odstawić z ognia, wymieszać dokładnie z serkiem wiejskim. Gotowym farszem nadziewać naleśniki. Smacznego

Kuchnia Ellie
Szybkie naleśniki bez mleka 213

Naleśniki, które robi się bardzo szybko, bez dodatku mleka doskonałe dla alergików. Ostatnio to nasz hit śniadaniowy. Dzieciaki za nimi przepadają, starszy lubi z dżemem, młodszy ze słodkim serkiem i cynamonem.  woda mineralna (może być gazowana) żółtko  mąka cukier waniliowy (najlepiej(...)domowy) łyżka oleju rzepakowego Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe - w zależności od ilości, jaką chcemy uzyskać (ja robiłam z ok. 0,5 l. wody, wyszło ok 8-10 naleśników). Gotowe naleśniki smarujemy ulubionym dżemem lub serkiem lub nutellą.. Zwijamy w rulonik albo składamy w trójkąty. Posypujemy cukrem pudrem.  Naleśniki są bardzo szybkie w przygotowaniu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Naleśniki- najlepsze! 150

mnie perfekcyjny przepis na domowe naleśniki! Ciasto nie przywiera do patelni, a gotowy naleśnik jest cieniutki i delikatny. Zdecydowanie najlepsze naleśniki jakie do tej pory zrobiłam ;) Polecam! Składniki: (na 8 naleśników) 100 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka oleju słonecznikowego szczypta soli 300 ml mleka Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować mikserem do uzyskania

Nastoletnie Wypiekanie
Naleśniki z twarogiem i czereśniami 88

łyżka cukru Szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz 200 gr twarogu 2 łyżki miodu 50 g jogurtu naturalnego Konfitura z czereśni, przepis dostępny w tym miejscu . Sposób przygotowania Gotowe naleśniki Jaja mieszamy trzepaczką z mlekiem, dodając stopniowo resztę składników, uważając, aby ciasto nie zlepiało się w grudki. Całość zostawiamy na minimum ½ godzimy, ponownie mieszamy i smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni na łyżce oleju. Twaróg mieszamy z miodem i jogurtem, rozcierając go na jednolitą masę. Usmażone naleśniki  smarujemy twarogiem. Przed podaniem polewamy konfiturą z czereśni

Miód i pieprz
Naleśniki szpinakowe z sosem kurkowym. Sprytny sposób czyszczenia kurek 142

szpinakowe nie tylko cieszą oko i pięknie wyglądają, a podane z sosem kurkowym w delikatnym sosie śmietanowym smakują bardzo wytwornie. To propzycja na wyjątkowy obiad lub kolację. Składniki na naleśniki ( 8 dużych) : 150 g mąki orkiszowej jasnej 100 ml mleka 150 ml wody mineralnej + trochę 2 jajka szczypta soli 100 g szpinaku mrożonego lub świeżego masło ghee do smażenia(...)zielonego koloru bez widocznych grudek szpinaku. Dodać resztę składników i wymieszać mikserem na gładką masę bez grudek. Odstawić na 30 minut. Jeśli trzeba dodać jeszcze odrobinę wody. Następnie upiec naleśniki kurki wypłukać w wodzie z solą. Instruktaż znajdziesz tutaj . Osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle ghee, następnie dodać kurki i poddusić razem przez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki z kapustą i pieczarkami 147

Składniki: naleśniki kapusta kiszona (50 dag) pieczarki (30 dag) sól pieprz  papryka ostra olej (do smażenia) Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 8 naleśników Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki.  Myjemy i kroimy pieczarki. Smażymy na oleju. Kapustę odcedzamy i kroimy żeby kawałki były nieco mniejsze. Kiedy pieczarki będą już prawie rumiane dorzucamy do nich(...)kapustę. Przyprawiamy i smażymy tak długo aż uznamy, że składniki farszu są wystarczająco miękkie. Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy. Smażymy aż będą rumiane

Weganka gotuje
Naleśniki na słodko bez cukru 146

wyciśnięty z cytryny (3 łyżeczki) imbir (kawałek wielkości połowy łyżeczki) łuskane ziarna słonecznika (4 łyżki) olej (1 łyżeczka) Czas przygotowania: 40 min. Liczba: 8 naleśników Przygotowanie: Naleśniki: Wodę i mleko wlewamy do jednego naczynia. Dosypujemy mąkę. Mieszamy trzepaczką lub miksujemy mikserem. Smażymy naleśniki. Farsz: Batata obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy przez ok. 15 min. aż będzie(...)przekładamy do jednego naczynia. Dodajemy starty imbir  sok z cytryny. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę.  Dodajemy pomarańcz i ziarna słonecznika. Wszystko mieszamy. Nakładamy farsz na naleśniki. Zawijamy *** Polecam sposób gotowania kaszy. Świetnie się sprawdza również przy gotowania ryżu. Zarówno kasza jak i ryż gotowane tą metodą są sypkie i nie kleją się. Może dla wielu

Weganka gotuje
Tatarskie naleśniki 165

pokrojona w kosteczkę i uduszona na oliwie 200 gram tartego żółtego sera ( dałam light) sól i pieprz (dałam duże ilości, bo lubię) Z ciasto wyszło 12 naleśników. Nałożyłam na nie farsz i obsmażyłam na bardzo małej ilości oleju, tak że tylko lekko się świeciła. Naleśniki były lekkie(...)Zmiksowałam  Nie dodałam ani śmietany ani zasmażki. ( Uwaga: przed miksowaniem wyjmij liść laurowy i ziele!) Podałam z rukolą, która świetnie pasowała do pikantnych naleśników i dość pikantnego sosu grzybowego. Jeśli dysponujecie prawdziwkami , to sos i całe danie będzie znacznie bogatsze

AZgotuj!
Naleśniki gryczane ze szpinakiem i serkiem wiejskim 156

Świetna alternatywa dla białych i zamulających naleśników. Oczywiście nie oszukujmy się, nigdy nie osiągniemy tak cieniutkich naleśników jak te z białej mąki, ale chyba nie to jest najważniejsze ;) Poza tym trening czyni mistrza, następnym razem wyjdą mi cieńsze. Stąd ten rozstrzał w ilości naleśników, wszystko zależy od umiejętności szybkiego rozprowadzania ciasta. Tym razem nie dodałam do szpinaku(...)fety, a zblendowany serek wiejski, za którym nie przepadam...jednak w farszu świetnie się sprawdził :) Naleśniki (5-10 sztuk): - 250 g mąki gryczanej - 50 g mąki krupczatki - ok. 2 szklanki wody* - 1 jajko - łyżeczka soli - bazylia, papryka słodka, pieprz ziołowy - olej do smażenia Farsz: - 300 g mrożonego szpinaku - 1 serek wiejski (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu) - 1 cebula

Corner With Recipes
Naleśniki orkiszowe z prażonymi jabłkami 120

cukier, cynamon, jajka oraz 1/3 ilości mleka. Zmiksować. Powoli dolać resztę mleka oraz roztopione masło. Zmiksować do gładkości. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Rozgrzać patelnię, usmażyć naleśniki. * patelnia o średnicy 18 cm, może wyjść więcej sztuk jeżeli będziemy smażyć cieniutkie naleśniki Prażone jabłka: 3 jabłka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki(...)mieszania, aż cukier się rozpuści i zbrązowieje. Dodać sok z cytryny i jabłka, prażyć 1 minutę. Dodać cukier waniliowy i dalej podgrzewać przez 8 minut.  Nadzienie nałożyć na naleśniki i zwinąć. Podawać z cukrem pudrem, lub z syropem klonowym

Moja Galeria Smaku
Zielone naleśniki z wołowiną, brokułami i sosem serowym 289

ugotowane, wołowe mięso z rosołu z dodatkiem warzyw. Nie tylko wykorzystałam gotowaną wołowinę, która bywa wiórowata, ale zrobiłam pyszny, pożywny obiad i domownicy zjedli go bardzo chętnie. Takie naleśniki możecie nadziać czym tylko chcecie. Może to być inne gotowane mięso albo jakieś surowe, przesmażone z warzywami. Farsz może być z samych warzyw albo grzybowo ryżowy jak w krokietach(...)nadzieję, że zrobicie swoją wersję zielonych naleśników i będą Wam smakowały tak samo jak nam. Ktoś pewnie zaraz powie, że można usmażyć zwykłe, jasne naleśniki, ale czy z takimi kolorowymi danie nie wygląda o niebo lepiej?! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza