naleśniki - 14154 przepisów (strona:158/944)

Naleśniki na serwatce 198

organizmu. Podobno zawiera więcej wapnia niż sam twarożek. Naprawdę szkoda ją wylewać. Ja najczęściej piekę na serwatce chleb, racuchy lub naleśniki. Zamiast mleka używam serwatki.    Naleśniki na serwatce 1 jajo 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej  (lub otrębów) 400 ml serwatki mąka pszenna ile zabierze 1 dag drożdży szczypta soli olej do smażenia Do miski wlej(...)minut. Po tym czasie dodaj szczyptę soli i rozkłócone jajo. Wsypuj mąkę mieszając do chwili, aż uzyskasz ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany. Odstaw ciasto na 20 minut. Usmaż  naleśniki na lekko natłuszczonej olejem patelni. Nadziewaj naleśniki dowolnym farszem

Gotuj Sam!
KROKIETY Z MIĘSEM,PIECZARKAMI I JAJKIEM 170

świętami. Idealny dodatek stanowi barszcz czerwony, który uzupełnia danie. Śmiało mogę napisać, że krokiety smakują jak z najlepszej restauracji. Farsz jest po prostu obłędny !  Składniki: Naleśniki: Naleśniki: mleko 400 ml. woda 200 ml. jaja 4 szt. sól 1 szczypta olej 1 łyżka mąka 200 gram Farsz: karkówka 400 gram jaja ugotowane na twardo 3 szt. cebula(...)łyżeczka pieprz 1/2 łyżeczki papryka słodka mielona 1 łyżka przyprawa do mięs 1 łyżeczka Panierka: bułka tarta ok.1 szkl. jaja 2 szt.  olej do smażenia Metoda: 1.  NALEŚNIKI: Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy.  Smażymy na patelni wysmarowanej pędzelkiem olejem. 2.  FARSZ: Mięso umyć, osuszyć, pieczarki obrać i zmielić w maszynce do mielenia mięsa

Kuchnia Paulettes
Pancakes dyniowe na kefirze 229

będzie odpowiednio gęste. 3. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. 4. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej jeśli przygotujemy je wieczorem, wtedy rano od razu możemy usmażyć pyszne naleśniki. 5. W razie potrzeby smarujemy patelnię olejem lub masłem. Chochlą do zupy nabieramy ciasto i wylewamy je na środek rozgrzanej patelni. Nie obracamy nią tak, jak przy zwykłych naleśnikach(...)usmażyć od razu kilka mniejszych pancakes. 7. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Kategoria: Przepisy , Słodkości i desery , śniadania i kolacje Tagged: dla dzieci , dla niejadka , dynia , kefir , kuchnie świata , naleśniki , pure , USA , zdrowa kuchnia

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sushi naleśnikowe z bananem 159

grubość rolki futomaki, ale ze względu na tylko jeden użyty składnik czyli banan – hosomaki. Serek biały udaje ryż, a naleśnik algi. Składniki na 4 porcje: • 4 usmażone naleśniki z tego przepisu • 4 banany • 200 g białęgo serka śmietankowego • 8 łyżeczek miodu, u mnie gryczany • 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: • Serek biały wymieszać(...)łyżeczkami miodu. • Rozłożyć serek na 4 naleśniki i rozsmarować. • Banany obrać i „wyprostować” je – ja przecinam po skosie na środku i odwracam połówki. • Zwijać naleśnik z bananem jak roladkę. • Pokroić każdy rulon na 5-6 części. • Na talerzu rozsypać cynamon i obtoczyć delikatnie naleśnikowe boki. • Podawać

To co kocham
Naleśnikowe szaszłyki 203

brykiecików mrożonego szpinaku 1 cebula 3 łyżki oleju  pieprz ziołowy i sól do smak kilka patyczków do szaszłyków Wykonanie: Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe, smażymy  naleśniki odstawiamy do przestygnięcia. Filet z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie. Do miski wkładamy rozmrożony szpinak, dodajemy pokrojony w kostkę ugotowany, przestudzony(...)filet z kurczaka, pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną na oleju cebulę oraz pokrojony w kosteczkę ser feta, przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym dokładnie łączymy ze sobą farsz. Smarujemy farszem naleśniki na 1/3 części zwijamy. Układamy jeden obok drugiego po 6 sztuk dość ciasno. Patyczki do szaszłyków wbijamy w ułożone naleśniki w odstępie 3 cm. Odcinamy końcówki naleśników

kgwjanczewo
NALEŚNIKI GRYCZANE Z ZIELONYM PESTO (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 174

quinoa łatwo odchodzą od patelni, nawet bez użycia tłuszczu! Ponadto są bardzo elastyczne, nie rozpadają się (mimo braku glutenu i jajek) i są baaardzo smaczne! Składniki na 12 naleśników: 2 szklanki podkiełkowanej gryki, 2 szklanki podkiełkowanej komosy ryżowej, woda, 1 łyżeczka soli himalajskiej. Pesto (miseczka 400 ml): pół średniej wielkości cukinii, 15 dużych liści świeżego szpinaku (wraz z łodygami(...)ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonej cebuli, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka suszonej bazylii, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, pół łyżeczki pieprzu cayenne. Wykonanie: Dzień przed robieniem naleśników namaczamy grykę i komosę ryżową na kilka godzin, następnie odcedzamy, przepłukujemy i pozostawiamy do skiełkowania (przepłukujemy co 6 h). Tę samą czynność wykonujemy z pestkami słonecznika i dyni (następnie suszymy

Jeść, by żyć w zdrowiu
NALEŚNIKI Z SEREM I MUSEM Z GRUSZEK 191

jajka olej do smażenia Dodatkowo Twarożek Mus gruszkowy KLIK lub inny Masło klarowane SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Wszystkie składniki na naleśniki miksuje następnie(...)rozgrzany olej wylewam ciasto jedną porcję i piekę z obu stron na rumiane. Na naleśnik kładę porcję sera a następnie łyżkę musu gruszkowego. Naleśnik składam. Następnie na rozgrzaną patelnię wylewam łyżkę masła klarowanego i kładę naleśniki. Smażę dokładnie po obu stronach aż będą chrupiące

Gotowanie Patki
KOKOSOWE NALEŚNIKI Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM 295

Kokosowe naleśniki to strzał w dziesiątke. Szybkie w przyrządzeniu i pyszne. Do tego są puszyste i w mgnieniu oka znikają z talerza. Zostało mi pół puszki mleczka kokosowego, którego użyłam do zupy kremu z dyni. I tak mnie ta puszka zainspirowała od rana do wyczarowania śniadania w nieco innej wersji. SKŁADNIKI : mąka pszenna – 1 szklanka – 200 gram mleczko kokosowe(...)masa będzie za gęsta, dodać odrobinę wody mineralnej lub mleka sojowego. Wiórki kokosowe podgrzać na średnim ogniu do zarumienienia. Dodać do masy naleśnikowej i wymieszać. Nagrzać patelnię i smażyć naleśniki z dwóch stron. Nie trzeba dodawać oleju na patelnię, wystarczy łyżka oleju w masie. Brzoskwinie zblendować na mus. Gdy naleśniki będą gotowe, nałożyć mus na połowkę naleśnika

kuchniabellissima.wordpress.com
KROKIETY ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 147

szpinaku 250 g ricotty 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki startego żółtego sera sól pieprz dodatkowo bułka tarta mleko olej do smażenia A jak to zrobić: Przygotować ciasto na naleśniki, mieszając dokładnie składniki tak, aby nie było grudek. Usmażyć naleśniki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać drobno pokrojoną szalotkę, podsmażyć. Dodać dość grubo pokrojone pieczarki i dusić(...)zmniejszy swoją objętość. Dodać ricottę, doprawić solą i pieprzem. Całość mieszać do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wsypać starty ser i jeszcze raz wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać na naleśniki, które zwijać w krokiety. Każdy zamoczyć w mleku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor

Kuchnia w opałach
PROJEKT ŚNIADANIE: Śniadaniowe 3M - maliny, mascarpone, masło orzechowe 232

którego po usmażeniu użyłam w kombinacji na słodko- na śniadanie , wzbogaciłam masłem orzechowym. Co tu dużo pisać....poranne zadanie zaliczone i zakończone solidnym mlaśnięciem. Trzepaczki w dłonie! Czas podać naleśniki wraz z pierwszymi promieniami słońca....albo płatkami śniegu! :) Orzechowe naleśniki ze śmietankowymi malinami Potrzebujesz: Ciasto: 250g mąki pszennej 2 jajka 250g mleka 250g wody 1/2 łyżeczki soli(...)jednolitą, aksamitną masę. 2. Odstaw ciasto na 5- 10min. 3. Mascarpone ubij z jogurtem i cukrem. 4. Do serowej masy dodaj maliny i wymieszaj energicznie lub zmiksuj. 5. Naleśniki smaż na oleju na złoto i podawaj z malinowym nadzieniem, posypane cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Szpinakowe naleśniki bolognese 189

Składniki na ok. 8 dużych naleśników: Naleśniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki gazowanej wody 2 jajka  1 łyżka oliwy, sól, pieprz 1 szklanka posiekanych liści szpinaku Wszystkie składniki oprócz szpinaku zmiksować. Dodać posiekany szpinak, można całość jeszcze zblendować. Odstawić na około 10 minut. Usmażyć naleśniki(...)pomidory (pozbyć się wcześniej skorki), passate lub przecier. Całość gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odstawić z ognia, dodać starty żółty ser, ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem. Naleśniki przełożyć farszem mięsnym. Gotowe! Źródło przepisu

Moja Galeria Smaku
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 143

pieczarek 250 g sera żółtego przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka i ostra mielona papryka  Panierka: 1 jajko kilka łyżek mleka bułka tarta   Najpierw należy usmażyć naleśniki. Wszystkie podane składniki wymieszać lub zmiksować na gładką masę bez grudek i smażyć trochę grubsze naleśniki (gdy będą za cienkie mogą się przerwać podczas zawijania w krokieta(...)przestygnięcia. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z przestudzonymi pieczarkami, ewentualnie doprawić. Farsz powinien być dość pikantny, żeby krokiety nie wyszły mdłe. Kłaść porcje farszu na naleśnik i zawijać w krokiet (u mnie: najpierw boki naleśnika składałam do środka a potem całość zwijałam w rulon).   W osobnym naczyniu rozbełtać jajko z mlekiem. Najpierw  wymoczyć krokiet

Simply Food
Czekoladowe naleśniki z białym serem, bitą śmietaną i truskawkami 153

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Czekoladowe naleśniki z białym serem, bitą śmietaną i truskawkami Składniki – naleśniki (8 sztuk): Jajko – 1 sztuka Mleko – 150ml Woda gazowana – 150ml Mąka pszenna razowa – 150g Mąka pszenna – 50g Kakao naturalne – 2-3 łyżki Olej rzepakowy – 10g Nadzienie: Ser twarogowy półtłusty(...)150g Ser ricotta – 50g Miód – 1 łyżka Mięta świeża – 1 garść + kilka do dekoracji Śmietana 30% tłuszczu – 50g Cukier puder – 2 łyżki + truskawki Wykonanie – naleśniki: Mąkę przesiać do naczynia razem z kakao. Wymieszać dokładnie z wodą, mlekiem i jajkiem. Następnie dodać olej rzepakowy i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Wykonanie – nadzienie: Śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem

Kuchnia Bon Appetit
Naleśniki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami 404

mrożonego szpinaku 120 g sera feta pół czerwonej cebuli 8-10 plasterkó suszonych pomidorów z oleju łyżka masła klarowanego ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy szpinak i dusimy aż się rozmrozi. Dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz(...)rozdrobniony ser feta. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Dusimy jeszcze chwilkę aż smaki się połączą. Zestawiamy z ognia. Na każdego naleśnika nakładamy farsz i zwijamy. Podajemy na ciepło. Smacznego :)   Artykuł Naleśniki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog