Przygotowałam je dla dziecka na podwieczorek, ale gdyby zwiększyć proporcje, wyszedłby z tego pyszny bezmięsny obiad. Jestem przekonana, że niejeden dorosły prosiłby o dokładkę;) Polecam. Składniki (na 5-6 naleśników): 2 jajka szkl. mleka szczypta soli 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 100 g mąki 1 łyżka kakao szczypta proszku do pieczenia Dodatkowo : 300 g twarogu(...)łyżkami cukru. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao, mieszamy do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki. Twaróg miksujemy razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym do momentu aż stanie się gładki. Następnie wlewamy śmietanę i miksujemy jeszcze chwilę do połączenia. W zależności od potrzeby masę serową
Smaki Na Talerzu200g gdzie znajdziemy 220 g węglowodanów i min 90g do 120g białka, czyli 18-24% białka. Wtedy zaczynają się problemy w procesie trawienia, a następnie utrata zdrowia... Składniki na naleśniki: 4 szkl. mąki 2 szkl. mleka roślinnego 2 szkl. wody gazowanej szczypta soli tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę i wszystko dokładnie(...)minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Składniki na farsz: 1/4 lub pól kapusty pekińskiej (w zależności od wielkości główki) 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona puszka kukurydzy majonez pieprz
Dieta Rozdzielna i Zdrowieobrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Dodać do podsmażonej cebuli i smażyć, aż woda z pieczarek odparuje.Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie usmażyć naleśniki. Do przestygniętych pieczarek zetrzeć ser żółty.Wszystko wymieszać. Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zawinąć jak chcecie :) Ułożyć na patelni i podsmażyć po 2-3 minuty z każdej(...)strony, pod przykryciem, na małym ogniu. Z tej porcji wyszło mi 7 naleśników
Agusiowe smakołykiNaleśniki lubimy wszyscy. U mnie często goszczą na stole. Dziś zapraszam na naleśniki z serkiem ricotta i czekoladą. Składniki: 1/2 szkl mleka 1/2 szkl mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oleju 100 g serka ricotta 4 kostki mlecznej czekolady+ 1 kostka do dekoracji 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Mleko, mąkę, jako i olej miksujemy(...)minut. W tym czasie robimy nadzienie:4 kostki czekolady ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy do ricotty wraz z jogurtem i cukrem, dokładnie mieszamy. Na nagrzanej patelni smażymy naleśniki na złoty kolor. Gdy naleśniki lekko ostygną, smarujemy je serkiem czekoladowym i składamy w trójkąt. Posypujemy startą kostką czekolady
słodkie i nie tylko historie kulinarnełyżka oleju Wodę i mleko wlać do miski,wbić jajka,dodać mąkę,sól i olej. Zmiksować wszystko razem. Rozgrzać patelnię teflonową,posmarować odrobiną oleju i przystąpić do smażenia naleśników. Nalać porcję ciasta i rozprowadzić po całej powierzchni patelni. Naleśniki smażyć 2-3 minuty z każdej strony. farsz: 500 g pieczarek 1 cebula sól świeżo mielony pieprz(...)Dodać potarte pieczarki i smażyć do momentu aż cała woda odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczarki nieco przestudzić i wymieszać z potartym serem. Na każdego naleśnika nałożyć porcję farszu,boki złożyć do środka tworząc kopertę. Następnie obtoczyć je w roztrzepanym jajku potem w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron
Kolorowa kuchnia ElkiHasło naleśniki wywołuje u mnie ślinotok i natrętne wspomnienie wakacji u babci...a co to były za wakacje!!!! ...ach jaka szkoda że pozostały jedynie wspomnienia. Najlepsze naleśniki robiła babcia Lusia i ciocia G ... takie cieniutkie jak chusteczki z pysznymi truskawkami. Całe swoje życie próbuje odtworzyć ten smak ... A to za mało sprężyste(...)grube, za kruche, za słodkie... Zapewne większość z was robiąc naleśniki nie zastanawia się ile czego, ot tak na oko...według, mamy, babci, cioci.... Ja tez tak próbowałam - bez powodzenia. Dopiero pracując w UK obserwowałam jak wytrawni szefowie kuchni robili naleśniki z różnego rodzaj mąk
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksłono. Matylda lubi najbardziej z miodem. ( W Maroko łączy się miód z masłem w równych proporcjach nap. 30 g masła i 30 g miodu. Podgrzewa się i polewa naleśniki) Trzeba koniecznie ich spróbować. Zerknijcie jakie to proste Przepis na około 10 naleśników 1 1/2 szklanki semoliny albo mąki z pszenicy durum. 3/4 szklanki mąki uniwersalnej(...)filmik jak robią to w domu gospodynie domowe Można polać sosem z miodem, który robimy łącząc masło i miód w tych samych proporcjach, i podgrzewamy. Struktura gąbczasta naleśników powoduje że sos wsiąka jak w gąbkę. Są pyszne i uzależniające
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktylko na śniadanie, ale i także na obiad, bądź wczesną kolację. Ciasto naleśnikowe: 750ml mleka 2 jajka szczypta soli 3 i 1/2 szklanki mąki Lubella - Wrocławska do naleśników Składniki mieszany do uzyskania jednolitej masy. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Farsz: ogórek kukurydza papryka mozzarella parówka Na usmażone naleśniki nakładamy farsz. Zwijamy jak krokiety. Obtaczamy(...)smakują. Piszcie do mnie na fanpage ---> My world by Dagmara Rek Ps. Jeżeli chodzi o mąkę - wiele różnych próbowałam, lecz ta z Lubelli okazała się idealna! Naleśniki wychodzą puszyste
My World by Dagmara Rekz mąki z amarantusa są bezglutenowe, dietetyczne i lekkostrawne. Idealne dla osób dbających o linię, podałam je z twarożkiem i kremem z młodego jęczmienia co wzbogaciło walory zdrowotne naleśników. Młody jęczmień jest do nabycia w sklepie internetowym PLENUS(...)dodajemy mąki i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy ciasto trzepaczką, aż składniki się połączą. Ciasto odkładamy na 15 minut aby mąka dobrze napęczniała. Patelnie teflonową smarujemy olejem i pieczemy naleśniki. Mniejszą część twarożku mieszamy z młodym jęczmieniem. Naleśniki smarujemy twarożkiem następnie pastą z jęczmieniową i zwijamy, przecinamy na pół i posypujemy lekko cukrem pudrem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolipomysłu na jutrzejszy postny obiad chętnie podrzucę;) Pyszne pulchne naleśniki z białym serem, dodatkowym ich plusem jest to, że można je zrobić wcześniej, a przed skonsumowaniem podsmażyć na masełku. Rozpływają się w ustach. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - smakują rewelacyjnie po obsmażeniu są wtedy delikatne i chrupiące jeśli je dłużej przytrzymacie na ogniu. 200 g mąki pszennej(...)wodę oraz roztopione masło. Mieszaj do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto przykryj ściereczką i odstaw je na pół godziny. Na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu nalewaj chochlą porcję ciasta. Naleśniki smaż z obu stron – mniej więcej przez minutę. Nadzienie Ser wymieszaj ze śmietaną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym , Naleśniki posmaruj masą serową, zwiń w ruloniki. Przed podaniem naleśniki przysmaż
Kubki smakusię nie cieszyć?Nawet poniedziałek nie jest taki straszny na jaki wygląda. Taki dzień, taki poranek postanowiłam powitać należycie. Na stole pojawiły się przepyszne jak zawsze naleśniki, z kolorowymi owocami, tym razem: mango, liczi, mrożone jagody i czarna porzeczka. Dodatkowo konfitura z wiśni własnej roboty (przepis na blogu) i dla tychm którzy lubią słodkie: cukier puder. Nalesniki, przygotowałam(...)maślance i mleku, wyszły bardzo smaczne! JAK ZROBIĆ CIASTO NA NALEŚNIKI? SKŁADNIKI: - 2 małe filiżanki mąki tortowej - 1 filiżanka mleka 1,5% - 1 filiżanka maślanki - 2 jajka rozmiar L - 3 łyżki oleju rzepakowego - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka klarowanego masła W/w składniki wymieszaj za pomocą rózgi w misce. Odstaw ciasto na 30 minut do godziny. Smaż
SMYKWKUCHNInaleśniki i naleśniki - jedne przygotowujecie na co dzień inne na specjalne okazje. Dla mnie tym drugim rodzajem naleśników są z pewnością crepes souzette - francuskie naleśniki w syropie pomarańczowym. Są przepyszne, a do tego można je podać w bardzo efektowny sposób. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, zaserwujcie im właśnie crepes souzette. Gwarantuję, że będą zachwyceni. Więcej
Okolice PalnikaNaleśniki wcale nie muszą być nudne! Opcja na zielono to świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Przepis jest banalnie prosty, a samo wykonanie szybkie i przyjemne. Zielone naleśniki przekonają do siebie nawet największych niejadków. Szpinak to samo zdrowie, ale jeśli chcesz, możesz zastąpić go pietruszką, bazylią, a nawet jarmużem. Składniki: 200 g mąki pszennej(...)Dodaję przesianą mąkę, wodę gazowaną, 1 łyżkę oleju, szczyptę soli ponownie mieszam. Ciasto odstawiam na 15 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewam ciasto i smażę z obu stron. Tak przygotowane naleśniki podaję z twarożkiem
Kukuleczkimnie brykiet) 270 g sera feta 3 ząbki czosnki sól, czosnek granulowany dodatkowo : 3 jajka 2 szklanki bułki tartej olej do smażenia do podania sos czosnkowy i szczypiorek. Przygotowanie : Naleśniki: do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól - miksujemy na gładkie ciasto. Patelnie rozgrzewamy smarując olejem, smażymy rumiane naleśniki. Farsz: na patelnie (u mnie teflon) wrzucam(...)chwil aż całkowicie się rozmrozi, dodajemy ser oraz przeciśnięty czosnek. Całość dusimy do odparowania i połączenia się składników. Na koniec doprawiamy do smaku czosnkiem granulowanym i solą. Na naleśniki nakładamy farsz, składamy w kopertę. Do miseczki wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem - roztrzepujemy, na drugi talerz przesypujemy bułkę tartą. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj naleśniki po meksykańsku według mojej wersji. Pyszne, lekko pikantne danie idealne na chłodne dni. Pychotka Naleśniki wykonać według przepisu na idealne naleśniki . Składniki: 2 duże marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 kg mięsa mielonego 1/3 szklanki przecieru pomidorowego 4 łyżki keczupu olej(...)dodać przecier pomidorowy, keczup, sól, pieprz, paprykę w proszku i zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę dusić. Na koniec dodać kukurydzę i fasolę. Gorącym sosem przekładać ciepłe naleśniki, podawać polane keczupem lub posypane serem żółtym
Cukiernia Pychotki