naleśniki - 13886 przepisów (strona:155/926)

Naleśniki waniliowe 180

łyżki oleju szczypta soli aromat waniliowy Na nadzienie: serek homogenizowany waniliowego dżem truskawkowy Przygotowanie Ciasto: Wszystkie składniki połączyć w misce na gładkie ciasto. Masa będzie stosunkowo rzadka, dzięki temu naleśniki będą cieniutkie.  Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej z powłoką teflonową. Smażyć z obydwu stron aż do zarumienienia. Nadzienie: Połowę naleśnika smarujemy dżemem, a drugą serkiem(...)ilości wg. uznania. następnie składamy naleśnik dwukrotnie na pół.  Można podawać też z innym słodkim nadzieniem. Smacznego

My sweet a life
Bezglutenowe dyniowe naleśniki z korzennymi gruszkami w różanym kompocie! 143

gryczanej - 2 czubate łyżki mąki kokosowej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 zmielonego łyżka siemienia lnianego - 2 duże jajka W/w składniki wymieszaj trzepaczką, odstaw na 15 minut.  Smaż małe naleśniki na oleju kokosowym. KORZENNE GRUSZKI W AROMATYCZNYM KOMPOCIE: - 2-3 gruszki - 2 laski cynamonu - 1 laska wanilli - 4-5 ziaren zielonego kardamonu - 2 gwiazdki anyżu - 2 łyżeczki herbaty różanej(...)minut.  Napar przelej na patelnię, dodaj pozostałe składniki i na bardzo małym ogniu gotuj przez 10 minut gruszki, wyłącz gaz/prąd i odstaw gruszki na kolejne 10 minut. Naleśniki podajemy z gruszkami, lekko polane syropem z patelni, oprószamy cynamonem. Gotowe! Przepyszne i zaskakujące połączenie smaków! Polecam! Na zdjęciach powyżej znajdziecie talerze, patelnię i filiżankę dostępną w sklepie DAJAR

SMYKWKUCHNI
Naleśniki z mięsem, warzywami i fasolą 184

puszka mix fasoli z cieciorką Bonduelle 1 słoiczek przecieru pomidorowego ( 300 ml ) sól,pieprz słodka papryka oregano olej do smażenia oraz starty ser żółty do posypania Składniki na naleśniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować. Gdyby ciasto wyszło za gęste dolać ciut wody lub mleka, ciasto powinno swobodnie rozpływać się po patelni. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. Przygotować(...)kostkę, fasolę z cieciorką osączyć z zalewy. Gdy większość płynu odparuje dorzucić paprykę i fasolę z cieciorką. Dusić jeszcze chwilę, jeśli potrzeba doprawić jeszcze do smaku. Gotowym farszem nadziać naleśniki. Zwinąć w rulon i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać startym serem i zapiekać aż ser się rozpuści

Monia miesza i gotuje
Złote naleśniki z farszem 133

Zapraszam na delikatne, złote naleśniki. Swój kolor zawdzięczają kurkumie. Do tego zdrowy farsz cukiniowo-twarogowy i mamy danie tradycyjne i nowoczesne jednocześnie. Zapraszam Was na stronę  Olej konwenanse . Znajdziecie tam wiele ciekawostek. #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Składniki: ciasto:1 szkl mleka 1/2 szkl wody gazowanej 1 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju(...)Odparowujemy nadmiar wody i dodajemy pokruszony twaróg. Przesmażamy chwilę razem i zdejmujemy z gazu. Patelnię do smażenia naleśników rozgrzewamy i smażymy na niej cienkie naleśniki. Na ciepłe naleśniki nakładamy farsz i zawijamy. Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Naleśniki amarantusowe z twarożkiem kokosowym 134

Uwielbiam kombinować w kuchni, a zwłaszcza w weekendy kiedy mam bardzo dużo czasu. Moją kolejną improwizacją były naleśniki z wykorzystaniem mąki amarantusowej oraz kokosowej. Po prostu rewelacja! Składniki: Naleśniki 3-4 sztuki 2 jaja 10 tabletek słodziku 3 łyżki mąki amarantusowej 1/4 szklanki mleczka kokoswego szczypta proszku do pieczenia aromat Twarożek 2-3 łyżki mąki kokoswej 1/2 szklanki(...)mleczka kokosowego Sposób przygotowania: Naleśniki Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, mleczko kokosowe, proszek do pieczenia oraz aromat. Całość dokładnie miksujemy. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Twarożek Mąkę kokosową mieszamy z mleczkiem kokosowym do uzyskania gęstej konsystencji. W razie uzyskania szybkiego wchłonięcia mleczka przez mąkę dolewamy wodę. Naleśniki faszerujemy twarożkiem. Podajemy

Truskawkowa Fiesta
Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane w czosnkowym sosie beszamelowym 199

Kolejna odsłona naleśników:) Tym razem z zielonym szpinakowym farszem i kurczakiem. Do tego czosnkowy akcent w postaci sosu beszamelowego i mamy przepis na idealny obiad. Naleśniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 3 jajka M Farsz: 500g szpinaku mrożonego 2 cebule 2 filety z kurczaka sól, pieprz(...)drobno. Na rozgrzanym oleju podsmażamy filety z cebulą. Kiedy się zarumienią dodajemy szpinak, smażymy do odparowania wody. Doprawiamy do smaku przyprawami i solą. Farsz wykładamy na środek każdego z naleśników. Składamy je w kwadraty, przekrawamy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry. 3. Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawy

Szefowa kuchni
Naleśniki z musem jabłkowym 231

Niesamowicie proste, delikatnie, śmietankowe naleśniki z dodatkiem masła. Smakują cudownie również na zimno. Można je śmiało zwinąć w rulonik i kroić w mniejsze kawałki. Naleśniki z dodatkiem musu z jabłek i jogurtu smakują niebiańsko. Gorąco polecam również przepis na naleśniki, które robi się bez nadzienia, czyli pyszne naleśniki waniliowe z morelami

AniaGotuje.pl
Zapiekane naleśniki bolognese. 392

sosem mój syn jadł takie porcje, że trudno było mi uwierzyć, że można tyle zjeść :) Przygotowałam dziś naleśniki zapiekane z farszem bolognese, polane sosem pomidorowym z żółtym serem. Naleśniki: 1.5 szklanki mąki 1 szklanka zimniej gazowanej wody jajo zielononóżki szczypta soli olej do smażenia Połączyć składniki na naleśniki.  Włożyć do lodówki na 30 minut. Potem smażyć(...)dodajemy koncentrat i oregano. Mieszamy do połączenia. Odstawiamy. Przygotowujemy sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wyciśnięty czosnek. Wlewamy pomidory. Mieszamy. Doprawiamy resztą składników. Gotujemy chwilę. Do naczynia żaroodpornego wkładamy nafaszerowane naleśniki, polewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekałam ok 10 minut pod grillem

AZgotuj!
Naleśniki migdałowe z prażoną gruszką 111

Ciągły deszcz, ponure dni to skłania mnie, aby przygotować rozgrzewający i pachnący posiłek. Na taką pogodę proponuję naleśniki migdałowe z prażoną gruszką i mnóstwo ilością cynamonu! Składniki: 3 naleśniki 2 jaja 10 tabletek słodziku 2 łyżki mąki żytniej 1 łyżka mąki migdałowej 1/4 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat migdałowy gruszka syrop daktylowy(...)polania Sposób przygotowania: Nadzienie Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Prażymy w garnku z niewielką ilością wody; dodajemy cynamon. Prażymy, aż gruszka będzie całkowicie miękka. Naleśniki Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Gotowe naleśniki nadziewamy prażoną gruszką. Polewamy syropem daktylowym lub innym

Truskawkowa Fiesta
Naleśniki zasmażane ze szpinakiem, mięsem i serem pleśniowym 169

Naleśniki jak wiecie dają mnóstwo możliwości komponowania posiłków. Pyszne będą na słodko, na śniadanie czy deser, znakomite są również jako krokiety czy naleśniki z ostrym farszem. Zapraszam zajrzeć pod etykietę naleśniki po różne inspiracje. Dziś z farszem ze szpinaku, pyszne obiadowe danie. Polecam gorąco, nam smakowało bardzo. Naleśniki zasmażane ze szpinakiem, mięsem i serem pleśniowym. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Naleśniki orkiszowe 124

Naleśniki orkiszowe Naleśniki orkiszowe polecam podawać z konfiturą jagodową! Są doskonałą propozycją na obiad lub deser. Składniki: - 1 szklanka mąki orkiszowej - 1 szklanka wody - 1 szklanka napoju ryżowego/mleka krowiego - szczypta soli - łyżeczka cukru - 2 jaja Sposób przygotowania: - wszystkie składniki zmiksuj, aby się połączyły - smaż na oleju kokosowym dowolny rozmiar naleśniczków, aż się zarumienią. SMACZNEGO! Naleśniki orkiszowe(...)polubią nie tylko dorośli, ale i dzieci, a zawsze to większa ilość błonnika niż z popularnych naleśników z mąki pszennej

MintTaste
Naleśnik żytni z wegańskim kremem dyniowym 180

odporność organizmu. To jak, przekonacie się? *wink*  Składniki: na dyniowy farsz dynia Hokkaido woreczek ryżu basmati kostka wędzonego tofu odrobina soku z cytryny kurkuma, sól, pieprz rukola + ulubione naleśniki, u mnie z tradycyjnego przepisu, pół na pół z mąki pszennej i żytniej Przygotowanie: Właściwie filozofii w tym żadnej. Z dyni oczywiście wcześniej robimy mus. Kroimy na dwie części(...)naleśników.  Ja swój farsz zrobiłam z połowy składników - połowy kremu, połowy ugotowanego ryżu i połowy kostki tofu. A jakąś 1/4 z tego wykorzystałam do jednego małego naleśnika wypełnionego po brzegi.  W każdym razie krem należy połączyć z ryżem i pokrojonym w kostkę tofu, skropić sokiem z cytryny i koniecznie doprawić, nie tylko solą i pieprzem, ale także

Kuchnia Ellie
Gryczane Naleśniki Bez Glutenu, Bez Mleka 126

Naleśniki które możemy śmiało zaserwować na słono ponieważ mąką gryczana zawiera w sobie goryczkę i może(...)wszystkim podpasywać na słodko, dlatego bezpieczniej na pierwszy raz zrobić je na słono np. z fetą i suszonymi pomidorami lub fetą i szpinakiem. Kombinacji na nadzienie jest wiele :) Naleśniki możemy także przygotować bez użycia jajek, a w zamian dodać mielone siemię lniane :) Składniki na około 6 naleśników: 250 g mąki gryczanej 1 i 1/3 szkl wody gazowanej (może

Gotowanie...to proste !
Naleśniki (najlepsze) 122

Przepis Julii Child na najlepsze, francuskie 'crepes' czyli naleśniki. Przepis nie różni się zbytnio od polskiego odpowiednika, jednak idealnie dobrane proporcje składników składają się na pyszne, cieniutkie, delikatne ciasto. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki zimnego mleka 2/3 szklanki zimnej wody 3 duże jajka 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki stopionego masła + masło do smarowania patelni Sposób przygotowania: Wszystkie(...)minut. Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić masłem. Wlewać na patelnię (najlepiej dedykowaną do naleśników) nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia. Wystudzone naleśniki ułożyć jeden na drugim, przykryć. Serwować z ulubionymi dodatkami słodkimi lub wytrawnymi

Pyry na Gaz
Krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną 995

powinno być gęste, ale lejące się, sprawdzamy to za pomocą łyżki, lejąc ciasto z wysokości. Jeżeli ciasto jest za rzadkie to dodajemy trochę mąki, jak za gęste trochę mleka. Naleśniki zawsze robię na oko i zawsze wychodzą takie jakie mają być ;) Smażymy na patelni bez tłuszczu, ważne w tym momencie jest aby mieć dobrą patelnię aby nie przywierały. Smażymy(...)cieniutkie naleśniki na złoty kolor, po około 1 - 2 minut z każdej strony. Ostudzoną kapustę odciskamy z nadmiaru wody i kroimy drobno, dodajemy do pieczarek i mieszamy. Na ostudzone naleśniki nakładamy farsz i zawijamy, panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine