naleśniki - 13886 przepisów (strona:149/926)

Mąka kukurydziana 71

się w krajach Ameryki Południowej, produkowane są z niej tortille, nachos i tacos. W Polsce znalazła swoje miejsce w kuchni bezglutenowej. Może być używana prawie do wszystkich dań – ciast, naleśników, deserów, sosów, panierek, wypieku placków, biszkoptów, bułek czy nawet chleba. Autor zdjęcia: dolvita108 Przepis na chleb kukurydziany Składniki na chleb kukurydziany: – 300 g mąki kukurydzianej – 1,5 szklanki mleka(...)Ciasta należy nalać tyle, aby dno patelni pokryła cienka warstwa ciasta). Ciasto smażyć na średniej mocy palnika z dwóch stron do lekkiego zarumienienia. W ten sam sposób usmażyć resztę naleśników. Artykuł Mąka kukurydziana pochodzi z serwisu SmartBake

SmartBake.pl
Krokiety z nadzieniem z mięsa po rosole 139

rosole 100 g białego serka ( taki do smarowania kanapek) 3 łyżki jogurtu albo śmietany 1/2 pęczka natki pietruszki posiekanego sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny naleśniki: 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajko trochę soli 1 łyżka rozpuszczonego masła do środka olej do smażenia Wykonanie: Cebulkę posiekać, podsmażyć na oleju(...)będzie miękka i rumiana, Odstawić do lekkiego przestudzenia w potem wszystkie składniki nadzienia umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Składniki ciasta na naleśniki zmiksować, usmażyć na oleju Naleśniki nadziać, zawinąć w krokiety ( podwijając brzegi do środka) i obsmażyć na oleju na patelni. Można dodatkowo obtoczyć w jajku i bułce tartej jak ktoś chce mieć więcej kalorii

Smaczny zeszyt
Brytyjska maslenica 111

wschodzie naszego kraju, obchodzono ten zwyczaj podczas tygodnia poprzedzającego wiosenne zrównanie dnia i nocy. Polega on na spożywaniu naleśników w ilościach nieco większych niż zazwyczaj. Dlaczego akurat naleśników? Bo wyglądają jak słońce. Początek wiosny to symbol odradzającego się życia, a nie byłoby go gdyby nie słońce, którego od tego dnia będzie już więcej niż nocy.  Tak się(...)tradycje ludowe trzeba pielęgnować. Tym bardziej, że pewnie nakupowaliście dużo mąki do domu :) Składniki: - mąka - cukier - cytryna Wykonanie: Z wody i mąki robimy lejące się ciasto i smażymy cienkie naleśniki. Kiedyś, usłyszałem od jednej 14 latki, która rozmawiała z pewnym włoskim kucharzem, że jeśli chodzi o gęstość ciasta to musi być prawie jak woda. Zasadniczo się zgadzam

Kryzysowa Książka Kucharska
Naleśniki z mascarpone i musem truskawkowym 110

Dzisiaj coś dla łasuchów. Naleśniki na słodko, może na deser, a może słodki obiad. Naleśniki: 3 szklanki mleka 1 szklanka wody 500 g mąki 3 łyżki cukru 1 jajko olej do smażenia Nadzienie: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 2 opakowania śmietanexu 2 - 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego Mus: 1 kg truskawek(...)składniki. Wszystko razem zmiksować. W razie potrzeby dodać trochę mleka lub wody, jeśli ciasto jest zbyt gęste. Jeśli zbyt rzadkie dosypać mąki. Odstawić na pół godziny, po czym usmażyć naleśniki. Przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i śmietanexu, połączyć z serkiem. Truskawki zblendować z cukrem. Przestudzone naleśniki nadziewać kremem i oblewać musem. Smacznego

Praktyczna pl
Naleśniki Babilon 129

Naleśniki Babilon Pyszne naleśniki – palce lizać, na które każdy się skusi. Polecam. Składniki na ciasto naleśnikowe: ·        2 szklanki mąki pszennej ·        Jajko ·        1 szklanka wody ·        Sól ·        1 szklanka mleka(...)łączymy ze sobą, pamiętając, że mleko wlewamy na końcu stopniowo tak żeby nie powstały nam grudki. 4.             Pieczemy naleśniki na naleśnikarce lub smażymy na patelni. 5.             W tym czasie kroimy w plasterki pomidora, ogórka oraz cebulę

Kulinarna Chwila
25 PRZEPISÓW NA PYSZNE ŚNIADANIA 96

serem 5. Domowe bułeczki z suszonymi pomidorami 6. Zapiekane naleśniki z prażonymi jabłkami i kruszonką 7. Tosty z figą i serem 8. Budyń jaglany z bananami 9. Zapiekane naleśniki z truskawkami 10. Zawijane bułeczki z czekoladą 11. Jajka po turecku 12. Naleśniki kokosowe 13. Smoothie bowl 14. Jabłka w cieście 15. Hummus z bobu 16. Naleśniki

SMYKWKUCHNI
Krokiety z białą kapustą 391

link do przepisu). Białą kapustę szatkujemy, odcinając twarde części, wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy, aż będzie miękka. Ugotowaną odcedzamy, doprawiamy do smaku.  Naleśnik wykładamy na deskę. Białą kapustę nakładamy na cały naleśnik.  Następnie zakładamy do środka dwa boki przeciwległe i zwijamy całego naleśnika. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej(...)Powtarzamy, aż do ostatniego naleśnika. Całość smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony, aż będą chrupiące z zewnątrz. Najlepsze są na ciepło

Moja smaczna kuchnia
Naleśniki z kaszy manny 116

ciastka, ciasta bez pieczenia i takie tradycyjne pieczone. Dziś postanowiłam wypróbować kolejny przepis z kaszą manną w roli głównej i zrobić naleśniki z kaszy manny. A że kocham naleśniki w każdej postaci, to od razu wiedziałam że to będzie strzał w dziesiątkę. Przepis na nie znalazłam m.in. na stronie: https://alaantkoweblw.pl/nalesniki-z-kaszy-manny/. Przepis jest bardzo prosty więc zachęcam(...)mikserem, tylko do połączenia składników. Małą patelnię teflonową rozgrzałam. Przed nalaniem każdej porcji ciasta lekko natłuszczałam ją olejem. Chochelką nalewałam porcje ciasta naleśnikowego i rozprowadzałam je po całej patelni. Naleśniki smażyłam krótko z obu stron do lekkiego zarumienienia, po czym wykładałam je na talerz. I to wszystko. Naleśniki można podać z dowolnymi dodatkami typu: dżem, owoce, sos, biały

Waniliowe Improwizacje
Zjednoczone Emiraty Arabskie - Naleśniki daktylowe (Muhalla) 89

Naleśniki daktylowe to jedno z naszych ulubionych pomysłów na weekendowe śniadanie. Ciekawe jest w nich to, że do ich zrobienia nie używa się ani mleka krowiego, ani roślinnego. Zastępuje je tu własnoręcznie robione mleko daktylowe! Nasza muhalla zainspirowana jest przepisem znaleznionym na blogu  Global Table Adventure Składniki (4 porcje): - 150 g daktyli  - 3 szklanki ciepłej wody(...)racuchów, nie naleśników). 8) Smażymy po 1-2 minuty z każdej strony. Musimy uważać podczas obracania - naleśniki łatwo się rozwalają. Musimy je obracać szybko i zdecydowanie. 9) Naleśniki wychodzą lekko piankowate i wilgotne w środku. Podajemy je z syropem klonowym, orzechami, owocami, jogurtem, wedle życzenia

Roślinożerni urlopowicze
Azjatyckie naleśniki z miodem i kaki 98

Ponieważ sporo osób zauroczyły te naleśniki, zresztą mnie również, podaję przepis. Naleśniki są szybkie w wykonaniu, szybko się je smaży, trzeba mieć tylko patelnię dobrze rozgrzaną. Jeśli będzie za mało rozgrzana nie będzie takiej faktury, ale będą tak samo pyszne. Naleśniki smażyłam nie tak duże jak nasze, ciut mniejsze ale pewnie tutaj pełna dowolność. Takie ciut mniejsze(...)naprawdę zimna. Dodam jeszcze że nie bardzo nadają się do zwijania, bo się łamią, można je złożyć na pół, ewentualnie na trójkąt ale cieplutkie, bo potem będą się łamać. Naleśniki z Azji. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Polędwica wellington, tatar oraz yorkshir pudding 123

pieprz Żółtko Mocne espresso Składniki na ciasto naleśnikowe: Jajko Odrobina wody Mąka, mleko – w równych proporcjach objętościowych Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy. Na przetartej olejem patelni smażymy kilka naleśników. Muszą być bardzo cienkie i równe. Zamiast smarowania patelni tłuszczem, możemy dodać do ciasta odrobinę oleju. Czerwoną cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Pieczarki po uprzednim obraniu, miksujemy na drobne(...)czasie przygotowujemy szpinak. Opłukane liście młodego szpinaku doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy bardzo krótko. Następnie musimy zawinąć mięso i farsz w naleśniki, a potem w ciasto francuskie. Na rozłożonych naleśnikach układamy warstwę grzybów i posolonego szpinaku, po czym wykładamy polędwicę. Naleśniki odbiorą nadmiar wody z farszu, co sprawi, że ciasto francuskie

Obiad gotowy
Czarne naleśniki z łososiem i serkiem podane z orzeźwiającą sałatką ze szpinaku, ogórków i koperku 101

Warto czasem zamienić zwykłe danie i codzienny posiłek w domowe wydarzenie oraz stworzyć potrawę, która zostanie w pamięci na długo. W taki sposób powstały te nietypowe naleśniki, wypełnione wędzonym łososiem i kremowym farszem, bogatym w białko. Dodatkiem jest orzeźwiająca sałatka na bazie szpinaku, ogórka i koperku, która idealnie komponuje się z czarnymi naleśnikami *Nie zapomnijcie śledzić mnie(...)pieprzu, wszystko jeszcze raz zmiksuj na gładką masę. Łososia pokrój na kawałki o wielkości 1,5 cm x 1,5 cm i wymieszaj z masą serową. Wypełnij farszem ciepłe naleśniki i wcinaj na zdrowie Składniki 120 g białego sera – najlepiej naturalny, homogenizowany bez cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego 100 g łososia wędzonego świeżo zmielony czarny pieprz sól morska

Eat me! Fit me!
Dutch baby – grzeszne śniadanie 79

Rada. Naleśnik najlepiej robić w naczyniu o bardziej pochyłych niż stromych brzegach, wtedy ciasto najładniej wyrośnie. Jeśli nie macie patelni z metalową rączką, ale plastikową to możecie owinąć ją folią aluminiową. Nie jest to nasz patent, lecz naszego znajomego Tomka (pozdrowienia dla działu PR Pekao :-), który przekonuje, że to działa. Zobacz też przepis na bagietki z pieczonym camembertem. Naleśniki według przepisu, który podajemy niżej są tylko lekko słodkie, bo wyszliśmy z założenia, że za słodkości powinny robić dodatki. Jeśli lubicie słodkie naleśniki dodajcie więcej miodu do ciasta. Przepis,z którego korzystamy jest efektem testowania różnych receptur, bo proporcje mąki i mleka w przepisach na dutch baby różnią się od siebie. Według nas najlepszy jest właśnie

Niedzielny kucharz