naleśniki - 14127 przepisów (strona:181/942)

Koreczki naleśnikowe 188

Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować razem ze sobą w misce. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju na "pierwszy naleśnik". Pierwszy naleśnik możemy zjeść z innym farszem, za tłusty jest do naszych koreczków. Następne smażyć odrobinę niż zwykle grubsze naleśniki. W misce rozrabiamy nasz farsz(...)czyli serek kanapkowy, doprawiamy. Nasze ogórki kroimy wzdłuż na 4 części. Na każdym placku naleśnikowym smarujemy grubszą warstwę doprawionego serka, części ogórka układamy na około 1/3 szerokości naleśnika. Zawijamy. Odcinamy końce naleśników, zjadamy :) Resztę dzielimy na mniejsze części i nabijamy na każdy koreczek wykałaczkę. Udanych spotkań z Waszymi gośćmi Wam życzę i SMACZNEGO

Justa próbuje gotować
Naleśniki z twarogiem na słodko 200

mogłabym jeść codziennie. Cieniutkie ciasto, delikatne, lekko koronkowe brzegi. Różne dodatki i farsze powodują, że za każdym razem zaskakują, inspirują do kolejnych smacznych wymysłów w kuchni, inaczej smakują. Takie naleśniki pamiętam z dzieciństwa, z twarogiem na słodko, najlepsze prosto zwinięte z patelni bądź odsmażone na chrupko z gorącym serowym farszem w środku. I choć lubiłam bardziej wytrawną wersję(...)wyczuć ciasto. Nie może być zbyt gęste ani zbyt wodniste. W miseczce ugniatamy widelcem twaróg, dodajemy cukier wanilinowy i cukier puder oraz żółtka. Na niewielkiej ilości oleju smażymy naleśniki, gotowe smarujemy twarogowym farszem. Zawijamy i gotowe

Zasmakuj Kuchni
„Frutakosy” 148

Sposób przyrządzenia 1 Przygotowanie ciasta naleśnikowego: Do miski wlać wodę i mleko, dodać jajko i wymieszać. Dodać łyżeczkę soli, przesianą mąkę i oliwę. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni tak, by ciasto było plastyczne, nie przypieczone. 2 Przygotowanie mięsa: Pierś z kurczaka dokładnie umyć i oczyścić. Pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miseczki(...)dużych oczkach zetrzeć ser. Tak przygotowanymi składnikami będziemy faszerować nasze naleśniki. Na połowie usmażonego wcześniej naleśnika kładziemy ser, pieczarki, mięso i jeszcze raz ser. Składamy na pół. Tak przygotowane takosy smażymy na rozgrzanym oleju jeszcze z obu stron tak, by naleśniki uzyskały złocisty kolor, a ser się roztopił. Artykuł „Frutakosy” pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl

PysiaGotuje.pl
Naleśniki z pieczarkami i pietruszką 181

tyle czwartku, co całego tłustego tygodnia, a właściwie nawet nie tyle tego jak to teraz wygląda, co jak to wyglądało wieki temu, wzięło mnie na naleśnikiNaleśnik jest jednym z pierwszych dań, które człowiekowi przyszło przygotowywać, kiedy jego umiejętności kulinarne były na tyle rozwinięte, że potrafił już przetwarzać produkty surowe. Zazwyczaj były w formie okrągłej, gdyż taka właśnie(...)zaczynało być więcej niż nie być, bardzo się z tego powodu cieszono i zjadano w tym czasie coś co było niemal równie życiodajne i do tego przypominało je kształtem - naleśniki.  Nazw mają sporo, ale skład i wygląd podobny. Do wiosny zamieszczę tu kilka przepisów na takowe, nie tylko z różnymi dodatkami, ale też składane w różne ciekawe formy

Kryzysowa Książka Kucharska
Placuszki/naleśniki żołędziowe z miodem, cynamonem i konfiturą 211

Przyznam, że mąka żołędziowa wpłynęła na ich smak i nadała czekoladowego koloru. Więcej o tej mące możecie przeczytać tu: klik .  (około 27 małych placuszków lub 5-6 niewielkich naleśników )   1 jajko 200 ml mleka   10 łyżek mąki orkiszowej (płaskie; można użyć pszennej ) 3 łyżki mąki z żołędzi (płaskie)   1 łyżka miodu (płynnego) 1/4 łyżeczki cynamonu(...)taka powinna być.) Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju (*) i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placuszek)   lub wylewać więcej - na naleśniki. Obie wersje placków należy smażyć z obu stron - do lekkiego zarumienienia się i p odawać bezpośrednio po przygotowaniu - z ulubioną konfiturą. (Na zimno również świetnie smakują.) (*) Do smażenia

Di gotuje
Naleśniki zapiekane po meksykańsku 430

odsłonie na pewno zachwycą niejedno podniebienie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki (na około 10 naleśników) : naleśniki z tego przepisu ← Farsz: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 mała czerwona papryka 3/4 szklanki czerwonej fasoli z puszki (bez zalewy) 1/2 szklanki kukurydzy z puszki(...)praskę czosnek i chwilkę podsmażamy. Następnie dokładamy pomidory z puszki (razem z zalewą) i oregano. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu, zawijamy jak na krokiety i układamy w naczyniu do zapiekania. Całość zalewamy przygotowanym sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około

Oryginalny smak
Barszcz z krokietami 148

Razem z posiekaną cebulą, podsmażamy na rozgrzanym maśle. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Mieszamy z posiekaną natką. Kapustę podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki, dokładnie mieszamy. Farsz studzimy. Naleśniki: Jajka dokładnie mieszamy z mąką, mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną grudki wlewamy wodę, mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem(...)każdej strony. Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Obsmażamy z każdej strony na rumiano. Przygotowane krokiety (2-3 szt) układamy w głębokim talerzu, zalewamy gorącym barszczem. Podajemy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
NALEŚNIKI Z SOSEM MALINOWO-MIĘTOWYM 144

śmietany, 2 łyżeczki cukru, 15 listków świeżej mięty. Dodatkowo: 10 malin, 200 g borówek, cukier puder, wiórki czekolady (zrobiłam z dwóch kostek gorzkiej). Przygotowanie: Składniki ciasta dokładnie łączę, smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Studzę. Każdy kroję na 4 paski, zwijam w ruloniki i układam na talerzu. Przygotowuję sos: miksuję maliny ze śmietaną i miętą. Dodaję cukier(...)dokładnie mieszam. Na talerzu układam borówki i maliny, całość posypuję cukrem pudrem i wiórkami czekolady. Naleśniki podaję z sosem malinowym

JejKuchnia
NALEŚNIKI Z TWAROGIEM, ŚWIEŻĄ MIĘTĄ I BORÓWKAMI 150

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 30 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 7-9 Składniki na naleśniki: okoł o 2 i 1/4 szklanki mąki, 750 ml mleka, 2 jajka, 6 łyżek cukru, szczypta soli, 2 łyżki oliwy. Składniki na twaróg miętowy: 1 kg sera twarogowego (jak na sernik), duży pęczek mięty (u mnie z całej(...)doniczki), około 800 g borówek, 5 łyżek cukru trzcinowego (możecie zastąpić zwykłym w mniejszej ilości). Dodatkowo (opcjonalnie): cukier puder, kilka borówek do dekoracji. Przygotowanie: Składniki ci asta łączę, smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Studzę. Ser dokładnie miksuję z miętą, dodaję cukier i borówki, mieszam do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Naleśniki na jednej połówce

JejKuchnia
Naleśniki z truskawkami 278

zamknięcie sezonu truskawkowego zdążyłam jeszcze przygotować pyyyyszne naleśniki. Polecam ten przepis także teraz bo truskawki można zastąpić jagodami, malinami czy borówkami. Na co akurat jest teraz czas. Ja wykorzystałam placki, które zostały z poprzedniego dnia (nadziane szpinakiem i gorgozolą) ale przepis na ciasto załączam bo wychodzą z niego bardzo dobre. Składniki: 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki szklanka

Mama z miasta
Naleśniki ze szpinakiem i gorgonzolą 237

Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem. To było danie, którym mąż mnie w sobie rozkochał . Tym razem ja zrobiłam je samodzielnie i wyszły super, a on miał wielką niespodziankę. Nie było tak trudno jak myślałam, nawet z przewracaniem placków dałam radę. To świetny pomysł na pyszny obiad na dwa dni. Kolejnego dnia można zrobić tylko inny farsz. Polecam. Składniki: 3 jajka(...)usmażeniu i przestudzeniu placków, smarujemy je farszem i zawijamy albo w rulon albo w trójkąt. 5. Kiedy wszystkie placki są zawinięte rozgrzewamy na patelni odrobinę masła i smażymy naleśniki jeszcze po minutce z każdej strony. Gotowe! Smacznego

Mama z miasta
krokiety wigilijne 459

wykonanie: Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Odstawiamy na ok. 15 min. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1/2 łyżki oleju, wlewamy ciasto i smażymy cienkie naleśniczki na jasny kolor. Na następne naleśniki nie dodajemy oleju na patelnię. składniki na farsz: 1000 g kapusty białej 300 g podgrzybków 130 g cebuli 50 g masła sól, pieprz wykonanie: Cebule kroimy w piórka, podsmażamy(...)odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody. Do usmażonych grzybów dodajemy kapustę, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Całość drobno siekamy lub rozdrabniamy z pomocą blendera. Gotowym, przestudzonym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy. Następnie panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor w każdej strony. Gotowe podajemy na ciepło np. z czerwonym barszczem lub sosem grzybowym

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto naleśnikowe z dodatkiem sody 258

jestem zadowolona, chociaż musiałam dolać troszkę więcej wody i mleka, bo ciasto było gęste, ale to pewnie zależy od mąki.Takie usmażone naleśniki można wykorzystać do naleśników na słodko, wytrawnie, do krokietów. 250 g mąki pszennej 250 ml gazowanej wody mineralnej 250 ml mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli  szczypta cukru szczypta sody oczyszczonej(...)Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką

Moje domowe kucharzenie
Rulony naleśnikowe z truskawkami 137

cudnie! Ja lubię najbardziej takie prosto z krzaczka. W dzieciństwie jadłam chleb z masłem i połówkami  truskawek. To było takie pyszne! rozmarzyłam się...  Rulony naleśnikowe z truskawkami naleśniki: 1 duże jajo 250 ml mleka 2% 1 dag drożdży szczypta soli 1 czubata  łyżka otrębów pszennych ok 150 g mąki pszennej nadzienie: 1/2 kg twarożku wiejskiego kilka(...)nalesników. Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni  skropionej odrobiną oleju. Na każdy naleśnik  nakładaj pas twarożku, następnie rozłóż pas truskawek  po czym zwijaj  w rulony. Górę udekoruj  listkami mięty. Jeśli zostaną ci truskawki rozłóż je na talerzykach obok naleśników

Gotuj Sam!
KROKIETY Z MIĘSEM 238

SKŁADNIKI : około 20 naleśników z tego przepisu  ciasto naleśnikowe 500 g łopatki wieprzowej 1 marchew, pietruszka, kawałek selera 1 cebula 1,5 litra wody 1 kostka rosołowa, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach 1 liść laurowy sol, pieprz, majeranek do smaku 3 ząbki czosnku 1 jajko magi do smaku 1 czerstwa bułka(...)łącznie z obraną cebulą i czosnkiem. W wywarze moczymy bułkę, wyciskamy ją i dodajemy do farszu. Do mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, majeranek i magi. Dokładnie mieszamy.  Na naleśniki kładziemy porcję mięsa, rozsmarowujemy i zwijamy. Każdy naleśnik tniemy na kawałki, które panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony aż będą

Kulinarne Fantazje Marioli