obowiązkowa zupa. Taka już u mnie tradycja. A do barszczu koniecznie krokiety. Z kapustą i grzybami- nie mogłoby być inaczej. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne, zobaczcie sami Składniki: naleśniki: 1 szklanka mąki 2 szklanki mleka 1 jajko odrobina soli olej do smażenia farsz: 40 dag kiszonej kapusty 10 dag suszonych grzybów u mnie prawdziwki olej do smażenia sól(...)liść laurowy, ziele , pieprz. *Na oleju obsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy posiekane grzyby i kapustę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok 20 minut pod przykryciem. * Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy na gładką, aksamitną masę. Smażymy cienkie naleśniki. * Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, ciasno zwijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Podajemy na ciepło
Z Majeczką w kuchniskładniki na naleśniki w dzbanku blendera lub mikserem dokładnie zmiksować i odstawić co najmniej na 30 minut patelnia naleśnikarka 22 cm, mocno rozgrzana i smażyć na niej złociste naleśniki na każdym nalesśiku rozsmarować czubatą łyżkę farszu, podwinąć brzegi i zawijać ciasno krokiety tartą bułkę wymieszać z olejem na dość gęstą papkę i maczać naleśniki z każdej strony
W Mojej Kuchni Lubiękonserwowej mała papryka czerwona łyżka oliwy mała cebula sól, pieprz majeranek, papryka słodka i ostra dodatkowo: (opcjonalnie) rozbełtane jajko 1/5 szklanki bułki tartej Przygotowanie: Wymieszać składniki na naleśniki i zrobić je na margarynie. Ugotować ryż w czasie krótszym niż zalecane na opakowaniu. Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić posiekaną w kostkę cebulę. Dodać mięso i podsmażyć z każdej(...)Około 5 min. Doprawić do smaku. Wykładać na blaty naleśnika około 3 łyżki farszu. zawinąć. Powtórzyć z resztą składników. Gotowe porcje ułożyć ciasno (jedno koło drugiego) w naczyniu żaroodpornym. Wysmarować rozbełtanym jajkiem i posypać bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika 180'C na około 10 min, aż naleśniki się zarumienią. Zdrowsza wersja tradycyjnych krokietów gotowa! Smacznego
Tagebuch po polskuTort naleśnikowy świetnie nadaje się na obiad, jest syty i smaczny jednak do jego przygotowania trzeba zabrać się nieco wcześniej, ponieważ jest pracochłonny. Składniki: Około 7-8 naleśników z małą ilością cukru nadzienie 75 dag pieczarek lub innych grzybów 4 cebule oliwa 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżki startego sera żółtego (ja dałam o wiele więcej) sól(...)cebulą usmażyć na oliwie. Gdy grzyby będą miękkie doprawić solą i pieprzem, ostudzić. Do zimnych grzybów dodać jajka, ser i pietruszkę. Przygotować naczynie żaroodporne lub tortownicę w rozmiarze naleśników. Układać naleśniki na przemian z grzybami ostatnią warstwą ma być naleśnik. Zapiec w piekarniku
Pychotkaaazawierają glutenu ani mleka są zatem doskonałe dla alergików. Ich wykonanie zajmuje naprawdę mało czasu więc każdy zdąży je rano przygotować. Jakie korzyści płyną ze zjedzenia takich naleśników? BANAN: - już 2 banany dziennie to źródło energii na 2,5 godziny pracy! - jedzenie bananów pomaga w skupienie się i lepszym myśleniu, poprawia też układ krążenia. Wszystko to dzięki zawartemu(...)patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy na średnim ogniu. Delikatnie co jakiś czas podważamy boki naleśnika łopatką, sprawdzając czy się nie przypala i czy jest już gotowy do przewrócenia na drugą stronę. Delikatnym ale zdecydowanym i szybkim ruchem obracamy naleśniki i podsmażamy na drugiej stronie. Świetnie smakują z syropem i podprażonymi orzechami
Pora na pora i pomidoraSkładniki na farsz ziemniaki, 1kg ser twaróg, 600g cebula, 1 szt sól, pieprz masło, 1 łyżka Składniki na panierkę bułka tarta jajka, 2 szt sól, pieprz Przygotowanie Składniki na naleśniki miksujemy, smażymy cienkie naleśniki na dużej patelni skropionej olejem. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Ser wraz z ziemniakami mielimy(...)maszynce, dodajemy cebulkę i mocno doprawiamy. Nakładamy po dwie łyżki farszu na każdy naleśnik, zwijamy w krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na gorącym oleju z każdej strony
Gotowanie moimi oczamiOwsiane naleśniki w nowej, nieco ulepszonej odsłonie :) Pierwszym absolutnie nic nie brakuje, ale te są jeszcze zdrowsze :) Smażone na niewielkiej ilości oleju kokosowego, który nadaje naleśnikom pyszny smak i aromat. Mi najbardziej smakują bez dodatków, ale można podawać z ulubioną konfiturą czy owocami. Polecam :) Składniki: 60 g płatków owsianych 125 ml gorącego mleka 85 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)dodać mąkę, kefir, cukier, proszek do pieczenia i przygotowane wcześniej płatki. Całość dokładnie połączyć. Odstawić na około 30 minut. Białka ubić na sztywno. Dodać je do masy i wymieszać. Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :) Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: http://sklep.dajar.pl/ Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia Ewypieczarek sól do smaku pieprz 1 czubata łyżeczka tymianku 1 czubata łyżeczka suszonej pietruszki 1 czubata łyżeczka suszonego lubczyku 2 łyżeczki sosu sojowego Składniki ciasta (na 6 dużych naleśników): 1 jajko 200 g mąki 2 łyżki oleju odrobina soli pieprz 1 łyżeczka suszonej pietruszki 150 ml mleka 90 ml wody Wykonanie farszu: Cebulę, czosnek i pora drobno kroimy, wrzucamy(...)całość dokładnie mieszamy. Wykonanie krokietów: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i całość miksujemy. Ciasto powinno być na tyle rzadkie, aby łatwo rozprowadzało się cienką warstwą na patelni. Naleśniki smażymy z obu stron, na patelni teflonowej lub ceramicznej, dzięki czemu nie musimy używać tłuszczu. Po usmażeniu naleśników, zawijamy krokiety. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zawijamy najpierw brzegi
Smak mojego domuNaleśniki z twarogiem i czereśniami Dziś przedstawiam kolejną propozycję. na pożywne i smaczne rozpoczęcie dnia. naleśniki dla czterech osób, czyli co nam będzie do smażenia potrzebne 1,5 szklanki mleka 2 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżka cukru 200 g twarogu 2 łyżki miodu 50 g jogurtu naturalnego powidła wiśniowe kilka kropel oleju(...)widelcem z mlekiem, dodajemy mąkę, cukier, oraz wodę gazowaną, uważając, aby ciasto nie zlepiało się w grudki. Naleśnikowe ciasto zostawiamy na pół godzimy, następnie ponownie je mieszamy i smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni przesmarowanej olejem( najlepiej wlać kilka kropli oleju na gorąca patelnię a następnie przetrzeć ją papierowym ręcznikiem) . Twaróg mieszamy z miodem i jogurtem, rozcierając wszystko
Kuchnia Babci Basimiski i miksujemy ze sobą. Odstawiamy na 20 minut. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy chochlą ciasto naleśnikowe, tak aby dno patelni było przykryte cienką warstewką ciasta. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Pora i pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła, przyprawiamy solą i pieprzem(...)Parówki kroimy w paseczki, ser ścieramy na tarce. Na gotowe naleśniki wykładamy po łyżce pieczarek z porem, kilka pasków parówki i łyżkę startego sera. Zawijamy do środka brzegi naleśnika. Następnie zwijamy rulon, formując tym samym krokiety. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na oleju z wszystkich stron do zrumienienia
e-PrzepisyKulinarnepodam bez proporcji, ponieważ wszystko zależy od ilości jaką się chce ich usmażyć. Ja przeważnie potrzebuję dwa jajka, ok.1,5 szklanki mąki i mleka tyle, żeby konsystencja naleśników była nie za rzadka. Trochę soli i oleju do środka, ponieważ smażę je na teflonowej patelni nie używając tłuszczu. Zawijam naleśniki z farszem i polewam np.sosem pieczarkowym bądź
potrawyregionalnenaleśniki. Podane z owocem mango i gęstym jogurtem. Do tego nutka syropu klonowego i sprawa kolacji załatwiona. Składniki : przepisu na ciasto naleśnikowe szukajcie TU w przepisie na naleśniki w syropie pomarańczowym do ciasta pół szklanki wiórków kokosowych dojrzały owoc mango (ewentualnie inny ulubiony sezonowy) naturalny, gęsty jogurt grecki lub serek waniliowy syrop klonowy Do tradycyjnego(...)wymieszanego ciasta naleśnikowego wsypałam wiórki kokosowe. Usmażyłam naleśniki Obrałam ze skórki mango i pokroiłam w kostkę. Na usmażone placki nałożyłam jogurt, kawałki mango i polałam wszystko syropem klonowym. Temu komu za mało kokosa w plackach, może posypać nimi danie. Kochani cóż więcej mogę powiedzieć oprócz tego, że było pysznie! Zapach kokosu i mango...czego trzeba więcej ;-) Smacznego
potrawyregionalnemieszając, stopniowo wlewałam mleko. Mieszałam do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. W miarę potrzeby można dolewać mleka lub dosypywać mąki. Smażyłam na patelni posmarowanej olejem. Mając już usmażone naleśniki, zajmijmy się farszem. Najpierw serek mascarpone. Dodałam do niego starty ząbek czosnku. sól i pieprz. Wymieszałam. Pora na wędzonego łososia. Pokroiłam go na mniejsze kawałki. Placki naleśnikowe smarowałam serkiem(...)kawałki łososia. Kolej na umyte liście szpinaku. Oderwałam z nich grubsze łodyżki i ułożyłam na łososiu. Można na nie jeszcze ułożyć kiełki np.pora. Ja na kiełki ułożyłam roladki. Zwinęłam naleśniki w rulony i pokroiłam pod kątem, na małe kawałki. Wyłożyłam talerz kiełkami i ułożyłam na nich roladki. Smacznego
potrawyregionalneDelikatne naleśniki kukurydziane bogato wypełnione duszonymi jabłkami z rodzynkami i cynamonem. Polecam na deser, kolację a nawet drugie danie np. na piątek. Składniki: na ciasto: 400 ml mleka 150 g mąki kukurydzianej 100 g mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki cukru szczypta soli 50 ml oleju (smażę beztłuszczowo, dlatego daję olej do ciasta) na nadzienie(...)rondelka na rozgrzane masło, dodać rodzynki, cukier i cynamon i dusić na małym ogniu. W tym czasie smażyć cienkie naleśniki. Na połowie każdego naleśnika rozłożyć gorące nadzienie jabłkowe. Naleśniki składać na połowę i jeszcze raz na połowę, tworząc koperty. Posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniażółty do posypania Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się naleśnik zarumieni. Porcja na 8-10 Naleśników farsz Grzyby suszone zalej wrzącą wodą niech odstoją ok 15 minut. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i smażymy posiekaną w kostkę cebulę, następnie dodajemy opłukane zimną(...)wodą opieńki i dodajemy grzyby suszone. Na małym ogniu podsmażamy dodając przyprawy. Jak farsz jest jest gotowy, delikatnie go ostudzamy i nakładamy na naleśniki, następnie je zawijając w krokieta. Krokiety układamy w natłuszczonej formie do pieczenia i posypujemy je startym serem. Wszystko zapiekamy ok 20 minut w 200 C Smacznego
Niezły Młynek