Zazwyczaj każdy przygotowuje ciasto na naleśniki na oko, tak by konsystencja była półpłynna. Podstawowy przepis na naleśniki zawiera mąkę, jajka, wodę zwykłą lub gazowaną i mleko w różnych proporcjach (mleko pół na pól z wodą zwykłą lub gazowaną lub sama woda). Dziś postanowiłam przetestować przepis na naleśniki wg receptury Michel'a Roux z dodatkiem śmietany kremówki, która została mi po wypróbowaniu tego przepisu.... Naleśniki w smaku przypominają mi te przygotowane z dodatkiem wody gazowanej (a z wodą są mnie... czytaj dalej...
musze przyznac ze po raz pierwszy spotkałam sie z przepisem na nalesniki ze smietaną kremówką :)ale lubię to co słodkie to i przepis wypróbuje ;)
najpierw wypróbuję z wodą gazowaną, a potem spróbuję jeszcze ze śmietanką, bo to dla mnie nowość :)
Woda gazowana spulchnia ciasto dzięki czemu jest ono bardziej puszyste. Trzeba próbować by znaleźć swój ulubiony smak. :)
Tez robię naleśniki z woda gazowana, ale z kremówka jeszcze nie próbowałam. Często robię naleśniki więc na pewno wypróbuję>