koszyczki - 846 przepisów (strona:14/57)

Nepalskie pierożki gotowane na parze 221

różnią się jedynie farszem, ale nie ciastem. Nepalskie pierożki gotowane na parze SKŁADNIKI: - 0,5 kg mięsa mielonego wołowego - 5 kapust bok choy lub inne liście do wyłożenia dna koszyczków - garść grzybków mun - garść kiełków soi - garść marynowanych pędów bambusa - 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem - 3 ząbki czosnku - kawałek świeżego imbiru -  1 cebula - 4-5 ziaren pieprzu syczuańskiego(...)sitko, dodajemy szczyptę soli oraz wodę. Wszystko zagniatamy i odstawiamy na 10 min. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. Następnie układamy na środku farsz i zlepiamy wszystko na górze. Koszyczki wykładamy liśćmi kapusty bok choy, a następnie na nich układamy pierożki. Gotujemy na prze przez 15-20 min. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Kolorowa makaronowa sałatka z tuńczykiem 179

Kolorowy makaron, do tego tuńczyk, pomidory i dla pikanterii odrobina suszonych papryczek jalapeno:) Przepis podpatrzyłam w programie pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Najbardziej spodobało mi się podanie w koszyczkach z cytryny, na pewno jeszcze wielokrotnie je wykorzystam do innych potraw;) Składniki:250g makaronu spirali tricolore, puszka tuńczyka w wodzie, cebula, 2 ząbki czosnku,1/3 łyżeczki chili jalapeno kruszonego(...)odsączonego tuńczyka. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do sosu, dusić ok. 10minut na małym ogniu. Doprawić chili, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dodać makaron, dokładnie wymieszać. Podawać np. w koszyczkach z cytryny. Posypać posiekanym szczypiorkiem

Z miłości do słodkości
Ogórki kiszone z wiśniowym liściem 126

słoiczków na zimę. Dzisiaj moja propozycja z dodatkiem liścia wiśniowego! Spróbujcie! Składniki :* 3 kg równych ogórków gruntowych* pół główki czosnku* 3 łyżki soli morskiej* 3 litry ciepłej przegotowanej wody* koszyczki kopru - tyle ile słoików* liście wiśni - tyle ile słoików Przygotowanie :Do wyparzonych słoiczków włożyć po koszyczku koperku, ułożyć ogórki. Wrzucić czosnek. Całość przykryć liściem wiśniowym. Wodę wymieszać z solą, zalać

Magiczne Życie Marty
Tort czekoladowy z kokosem i owocami 284

się napracowałam ale było warto. Smak, prezentacja, uśmiechnięte  i zadowolone miny rodzinki wynagrodziły wszystko. Jeśli lubicie czekoladę i kokos musicie go zrobić. Po raz pierwszy robiłam dekorację ala koszyczek. Bałam się tego ale to wcale nie jest trudne i jeśli posiadacie taką końcówkę do szprycy nie ma się czego bać.Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form http://fabrykaform.pl(...)blat biszkoptu, posmarować dżemem, letnia masa kokosowa, blat biszkoptu, 1/4 kremu czekoladowego, posypać malinami, blat biszkoptuBoki i górę tortu posmarować cienko kremem. Boki za pomocą szprycy udekorować na kształt koszyczka. Na górze dookoła zrobić dekorację z kremu ułożyć złote perełki i owoce. Włożyć do lodówki do schłodzenia.  Tymi końcówkami dekorowałam tort. Masa kokosowa z Moje Wypieki

Ala piecze i gotuje
Wielkanocne babeczki piaskowe 291

Wielkanocne babeczki piaskowe są idealne do umieszczenia w koszyczku ze święconką. Jeśli zaopatrzycie się w kolorowe papilotki, nie będziecie potrzebowali specjalnych foremek do pieczenia, bo babeczki będą się prezentować równie ładnie, a nawet łatwiej będzie umieścić je obok innych produktów. Babeczki przygotowałam ze skrobi ziemniaczanej, bez dodatku mąki pszennej, dzięki temu są one wyjątkowo lekkie i sypkie, a jeśli

Smakołyki Bereniki
Zapiekane jajka z szynką i serem w koszyczku tostowym 196

muffinki nie smaruje jej niczym (jeżeli używacie innej formy posmarujcie ją odrobina oliwy). Chleb pozbawiamy skórek jeżeli ich nie lubimy i rozwałkujemy. Delikatnie wkładamy go formy, aby utworzyć koszyczek.  Smarujemy oliwą i układamy w nim szynkę oraz ser. Wbijamy jajko, posypujemy szczypta soli oraz pieprzem. Szczypiorek myjemy i siekamy. Posypujemy nim jajko i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni

ChilliJemy
Foremki, wałki, wykrawaczki czyli slow kilka o gadżetach do wypieków 162

lubicie w swojej kuchni naj, najbardziej? macie ulubione akcesoria do wypieków? gromadzicie je czy raczej nie korzystacie z gadżetów? Ja całkiem niedawno, w końcu, doczekałam się koszyczka do wyrastania chleba i używam go prawie codziennie. Mam też kilka nowych silikonowych form do wypieku pieczywa. Niebawem w ruch znowu pójdzie wałeczek w roślinne wzory, którego doczekałam się w zeszłym roku, gdyż

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogale marcińskie 162

zalewamy wodą tak aby woda przykryła mak. Gotujemy czas 25 min/temp. 100/obr.1 . W trakcie gotowania sprawdzamy czy w naczyniu jest woda jeżeli nie ma to dolewamy wodę. Koszyczek wykładamy gazą i przekładamy ugotowany mak. Kiedy mak będzie ciepły odciskamy nadmiar wody. Do naczynia Thermomix wsypujemy mak, migdały i orzechy, marcepan i miksujemy czas 30 s/obr.10 . Następnie dodajemy biszkopty, śmietanę, cukier

Themo przepisy
Domowy chleb 159

dotyczące wypieku chleba zastanawiałam się dlaczego ludzie tak sobie to komplikują XD Uwierzcie mi sama sprawdziłam i do wypieku dobrego domowego chleba wcale nie są potrzebne specjalne kamienie, czy koszyczki do wyrastania. Wystarczą dobrej jakości mąka i drożdże. To właśnie dzięki nim chleb nabiera puszystości i smaku. No i potrzeba jeszcze cierpliwości i czasu Chleb musi swoje wyrosnąć. Przepis

PatiGotuje
Tarta z boczniakami i serem pleśniowym 241

Instagram Tarty to ostatnimi czasy nasza mała obsesja. :) Robiłyśmy już naprawdę wszystkie; słodkie, wytrawne, ostre, z bezą, z owocami itd. Dzisiejszy przepis powstał trochę z przypadku. Na bazarku kupiłyśmy koszyczek boczniaków bo cena była bardzo okazyjna. Jak wróciłyśmy do domu, rozmyślałyśmy co by tu z nimi zrobić. No i oczywiście pomyślałyśmy o tarcie. Wyszła przepyszna i niesamowicie sycąca. Smak grzybów

Kuchenny Double Trouble
Domowy chleb 195

dotyczące wypieku chleba zastanawiałam się dlaczego ludzie tak sobie to komplikują XD Uwierzcie mi sama sprawdziłam i do wypieku dobrego domowego chleba wcale nie są potrzebne specjalne kamienie, czy koszyczki do wyrastania. Wystarczą dobrej jakości mąka i drożdże. To właśnie dzięki nim chleb nabiera puszystości i smaku. No i potrzeba jeszcze cierpliwości i czasu Chleb musi swoje wyrosnąć. Przepis

PatiGotuje
Weselne toasty po duńsku. I żółciutka tarta z kurkami 235

choć wyszło świetnie, to cieszę się, że akurat tego powtarzać nie muszę. Tymczasem mam dla Was przepis na idealnie jesienną tartę z kurkami. W końcu udało mi się kupić koszyczek w cenie wołającej o pomstę do Nieba, ale czego nie robi się dla tego smaku... I choć oczyszczanie tych żółto-pomarańczowych grzybków to droga przez mękę, to warto.  Przepis

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienny chleb. Październikowa piekarnia 166

połączenia składników zostawić ciasto do wyrastania na 90 minut w ciepłym miejscu. W miedzyczasie w 30- minutowych odtępach złożyc je 2 razy uformowac podłużny bochenek i przełożyc do koszyczka do ostatecznego wyrastania piec na kamieniu 10 minut w 250`C, nastepnie zmnieszyc temperature do 210`C i piec olejne 30 minut studzić na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jabłka zapiekane w cieście francuskim 171

Koszyczki.. ślimaczki.. jabłka zapiekane w cieście francuskim oprószone cynamonem i cukrem pudrem. Deser, który skusi każdego łasucha

AniaGotuje.pl
SOS Z LEŚNYCH GRZYBÓW 138

Parę dni temu zrobiliśmy sobie z rodzinką mały spacer do lasu. Nazbieraliśmy koszyczek podgrzybków i przygotowałam z nich pyszny sosik. Sosik jest delikatny, pachnie grzybkami i lasem. Smacznego. SKŁADNIKI : ok. 0,5 kg  leśnych grzybów, u mnie podgrzybki  2 cebulki pokrojone w kostkę rosół do podlania sosu śmietana 18 % i mąka do zagęszczenia sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa

Pani na deser