koszyczki - 846 przepisów (strona:14/57)

Wielkanocne babeczki piaskowe 320

Wielkanocne babeczki piaskowe są idealne do umieszczenia w koszyczku ze święconką. Jeśli zaopatrzycie się w kolorowe papilotki, nie będziecie potrzebowali specjalnych foremek do pieczenia, bo babeczki będą się prezentować równie ładnie, a nawet łatwiej będzie umieścić je obok innych produktów. Babeczki przygotowałam ze skrobi ziemniaczanej, bez dodatku mąki pszennej, dzięki temu są one wyjątkowo lekkie i sypkie, a jeśli

Smakołyki Bereniki
Zapiekane jajka z szynką i serem w koszyczku tostowym 220

muffinki nie smaruje jej niczym (jeżeli używacie innej formy posmarujcie ją odrobina oliwy). Chleb pozbawiamy skórek jeżeli ich nie lubimy i rozwałkujemy. Delikatnie wkładamy go formy, aby utworzyć koszyczek.  Smarujemy oliwą i układamy w nim szynkę oraz ser. Wbijamy jajko, posypujemy szczypta soli oraz pieprzem. Szczypiorek myjemy i siekamy. Posypujemy nim jajko i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni

ChilliJemy
Foremki, wałki, wykrawaczki czyli slow kilka o gadżetach do wypieków 182

lubicie w swojej kuchni naj, najbardziej? macie ulubione akcesoria do wypieków? gromadzicie je czy raczej nie korzystacie z gadżetów? Ja całkiem niedawno, w końcu, doczekałam się koszyczka do wyrastania chleba i używam go prawie codziennie. Mam też kilka nowych silikonowych form do wypieku pieczywa. Niebawem w ruch znowu pójdzie wałeczek w roślinne wzory, którego doczekałam się w zeszłym roku, gdyż

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogale marcińskie 183

zalewamy wodą tak aby woda przykryła mak. Gotujemy czas 25 min/temp. 100/obr.1 . W trakcie gotowania sprawdzamy czy w naczyniu jest woda jeżeli nie ma to dolewamy wodę. Koszyczek wykładamy gazą i przekładamy ugotowany mak. Kiedy mak będzie ciepły odciskamy nadmiar wody. Do naczynia Thermomix wsypujemy mak, migdały i orzechy, marcepan i miksujemy czas 30 s/obr.10 . Następnie dodajemy biszkopty, śmietanę, cukier

Themo przepisy
Domowy chleb 176

dotyczące wypieku chleba zastanawiałam się dlaczego ludzie tak sobie to komplikują XD Uwierzcie mi sama sprawdziłam i do wypieku dobrego domowego chleba wcale nie są potrzebne specjalne kamienie, czy koszyczki do wyrastania. Wystarczą dobrej jakości mąka i drożdże. To właśnie dzięki nim chleb nabiera puszystości i smaku. No i potrzeba jeszcze cierpliwości i czasu Chleb musi swoje wyrosnąć. Przepis

PatiGotuje
Tarta z boczniakami i serem pleśniowym 264

Instagram Tarty to ostatnimi czasy nasza mała obsesja. :) Robiłyśmy już naprawdę wszystkie; słodkie, wytrawne, ostre, z bezą, z owocami itd. Dzisiejszy przepis powstał trochę z przypadku. Na bazarku kupiłyśmy koszyczek boczniaków bo cena była bardzo okazyjna. Jak wróciłyśmy do domu, rozmyślałyśmy co by tu z nimi zrobić. No i oczywiście pomyślałyśmy o tarcie. Wyszła przepyszna i niesamowicie sycąca. Smak grzybów

Kuchenny Double Trouble
Domowy chleb 214

dotyczące wypieku chleba zastanawiałam się dlaczego ludzie tak sobie to komplikują XD Uwierzcie mi sama sprawdziłam i do wypieku dobrego domowego chleba wcale nie są potrzebne specjalne kamienie, czy koszyczki do wyrastania. Wystarczą dobrej jakości mąka i drożdże. To właśnie dzięki nim chleb nabiera puszystości i smaku. No i potrzeba jeszcze cierpliwości i czasu Chleb musi swoje wyrosnąć. Przepis

PatiGotuje
Weselne toasty po duńsku. I żółciutka tarta z kurkami 256

choć wyszło świetnie, to cieszę się, że akurat tego powtarzać nie muszę. Tymczasem mam dla Was przepis na idealnie jesienną tartę z kurkami. W końcu udało mi się kupić koszyczek w cenie wołającej o pomstę do Nieba, ale czego nie robi się dla tego smaku... I choć oczyszczanie tych żółto-pomarańczowych grzybków to droga przez mękę, to warto.  Przepis

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienny chleb. Październikowa piekarnia 179

połączenia składników zostawić ciasto do wyrastania na 90 minut w ciepłym miejscu. W miedzyczasie w 30- minutowych odtępach złożyc je 2 razy uformowac podłużny bochenek i przełożyc do koszyczka do ostatecznego wyrastania piec na kamieniu 10 minut w 250`C, nastepnie zmnieszyc temperature do 210`C i piec olejne 30 minut studzić na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jabłka zapiekane w cieście francuskim 198

Koszyczki.. ślimaczki.. jabłka zapiekane w cieście francuskim oprószone cynamonem i cukrem pudrem. Deser, który skusi każdego łasucha

AniaGotuje.pl
SOS Z LEŚNYCH GRZYBÓW 161

Parę dni temu zrobiliśmy sobie z rodzinką mały spacer do lasu. Nazbieraliśmy koszyczek podgrzybków i przygotowałam z nich pyszny sosik. Sosik jest delikatny, pachnie grzybkami i lasem. Smacznego. SKŁADNIKI : ok. 0,5 kg  leśnych grzybów, u mnie podgrzybki  2 cebulki pokrojone w kostkę rosół do podlania sosu śmietana 18 % i mąka do zagęszczenia sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa

Pani na deser
Domowe masło orzechowe 214

miksera. Przygotowanie w Tefal Companion: Orzechy wsypujemy do misy z założonym ostrzem ultra blade, ustawiamy prędkość 6 i czas 40 sekund. Siekamy. Wymieniamy ostrze na ostrze do wyrabiania, zakładamy koszyczek do gotowania na parze, żeby zmniejszyć powierzchnię roboczą misy, ustawiamy prędkość 9, czas 7 minut i temperaturę 45 stopni. Podgrzewanie misy ułatwi puszczenie tłuszczu i łatwiej się zmieli. Kontrolujemy czas

ladykitchen
Zupa grzybowa 254

już mam zapasy na dwie kolejne zimy, jednak ciągle mi mało... Bo niby jak tu się oprzeć, kiedy wystarczy zaledwie wejść do lasu i dosłownie za chwilę mieć mały koszyczek samych pyszności? Składniki: 200-250 gramów różnych grzybów (u mnie prawdziwki, kilka podgrzybków, koźlaki) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 700 ml bulionu 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina (można ciut

Garniec Magalie
Chleb mieszany na żytnim zakwasie 184

godzin. Obserwujcie ciasto.  Jeśli podwoi swoją objętość i będzie miało gąbczastą strukturę znaczy że jest gotowe- u mnie trwało to 7 godzin. Przełóżcie następnie do koszyczka do wyrastania(obsypanego mąką lub płatkami owsianymi) ja  przełożyłam go do keksówki.  Posmarujcie olejem na wierzchu i zostawcie do wyrastania 3-4 godzin. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza . Przełożyć

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Placek po zbójnicku z sosem grzybowym 340

każdym razem może smakować inaczej, jednak zawsze jest pyszne. Moje grzybowe zbiory w tym roku są wyjątkowo udane. I choć nie noszę koszami borowików, jedynie raz w tygodniu koszyczek podgrzybków, a znalezienie rydzy pozostaje wciąż moim marzeniem, to i tak mam zapas suszonych grzybów na Wigilię. Podgrzybków wystarczyło też na przygotowanie sosu do placków po zbójnicku. Lepszych chyba nie jadłam

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania