koszyczki - 846 przepisów (strona:17/57)

Sernik jagodowo – lawendowy. Hit lata! 146

Nigdy bym nie przypuszczała, że połączenie lawendy z jagodą może przynieść tak zaskakujące doznania dla naszego podniebienia. W zasadzie miałam przygotować sernik tylko jagodowy, gdyż koszyczek lśniących, świeżych leśnych zbiorów czekał na swoje przeznaczenie. W momencie, gdy miksowałam juz twaróg ze śmietanką, mechanicznie jakoś, aby zrobić na blacie więcej miejsca, przesunęłam szklany wazonik z wiązanką zasuszonej niedawno lawendy. Oczywiście, owionął

Raj dla Podniebienia
Sałatka z ryżem, melonem i szynką parmeńską (Insalata di riso, melone e prosciutto crudo) 145

makaronie, ale zmieniłam zdanie, ryż wyda ł  mi si ę  odpowiedniejszy. Zwłaszcza,  ż e oczami wyobraźni  widziałam  sałatkę podan ą  w koszyczkach z melona. Sa ł atk ę  wzbogaciłam listkami rukoli, bazylii, plasterkami parmezanu oraz du ż ą  ilością  czarnego pieprzu. Koloru sałatce nadało kilka ziarenek czerwonego

La grande e la piccola cuoca
Drożdżówki z serkiem, borówkami i białą czekoladą 170

drożdżówki są idealne! Pachnące drożdżowe ciasto z delikatnym serkiem i jagodami. Całość polana białą czekoladą. Co tu dużo pisać, są doskonałe i gwarantuję, że szybko znikną z piknikowego koszyczka :) Mój optymalny wybór na piknik?  Drożdżówki z jagodami i białą czekoladą z dodatkiem margaryny Optima Omega 3 ! Wam też polecam :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej op. drożdży instant

Smakołyki Asi
Przepis #12 Świąteczne babeczki 125

uwielbiam). Stało się tradycją, że co roku piekę babeczki. Tym razem postanowiłam zrobić je w zdrowszej wersji. Dodając moje ulubione składniki wymyśliłam smakowite, sycące babeczki - idealne do świątecznego koszyczka. Składniki ( 13 babeczek) suche - mąka owsiana 180 g - mąka kokosowa 60 g - proszek do pieczenia 1 łyżeczka - soda oczyszczona 1 łyżeczka - cynamon 0,5 łyżeczki mokre - masło orzechowe 3 łyżki - miód

Health-Fit-Life
Chleb codzienny 903

ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do czasu gdy podwoi swoją objętość. Następnie lekko zagniatamy i formujemy chleby lub bułki jak kto lubi :)  Można wykorzystać na czas wyrastania koszyczki... ale bez też można uformować . Chlebki znowu przykrywamy żeby zaczęły rosnąć, na minimum 30 min.... ...wykładamy na blachę, smarujemy np. żółtkiem, posypujemy nasionami maku lub czarnuszki... wg swoich smaków

chleba naszego
Prosty chleb pszenny na drożdżach wg Kena Forkisha 1083

piekarniku garnek razem z pokrywką i nagrzej do temperatury 245°C. Podczas pieczenia zachowaj szczególną uwagę, ponieważ nagrzany w piekarniku garnek jest bardzo gorący. Wyrośnięty bochenek wyłóż delikatnie z koszyczka na lekko oprószony mąką blat. Bardzo ostrożnie wyjmij z piekarnika rozgrzany garnek (używaj rękawic lub grubej ściereczki), zdejmij pokrywkę i łagodnie przełóż do niego bochenek. Nakryj pokrywką i ponownie

Przepisy na domowy ser i chleb
W truskawkowym koszyczku. 169

wierzchu torcik schłodźcie 20 minut w lodówce lub 8 minut w zamrażarce.  Do zrobienia plecionki koszyczkowej użyłam tylki wiltona 2b. Tu  jest pokazane jak sobie poradzić z koszyczkiem ;)  Następna dobra rada - dobrze jeśli krem jest stabilny tzn nie jest za miękki, bo wtedy paseczki będą spływały.  W takiej sytuacji włóżcie krem na chwilkę do lodówki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Konfitura truskawkowa 240

jednocześnie najdroższe truskawki. Na placach i targowiskach można spotkać sprzedawców z owocami na przetwory. Zazwyczaj są one o 30-50% tańsze od regularnych owoców. Nie wyglądają one w koszyczku tak oszałamiająco, ale w słoiku różnicy nie zauważycie. Porady: Syrop klonowy możesz z powodzeniem zastąpić cukrem. Ilość użytego słodziwa zależy od tego jakie truskawki dorwiesz – może się okazać, że będzie

Blendman
Wegański quiche brokułowy 150

kostkę. Pieczarki obieramy ze skórki, i kroimy w plasterki, selera myjemy i drobno kroimy. Szpinak/jarmuż myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Brokuła dzielimy na niewielkie koszyczki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki, ziemniaki i selera i smażymy aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby podlewamy wodą. Dodajemy brokuła i szpinak

Lamarida.pl
Tofu z warzywami 105

obieramy: czosnek drobno siekamy drobno, a cebulę kroimy w wiórka. Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie plasterki, a kapustę szatkujemy. Opłukujemy brokuła i obieramy marchewkę; brokuła łamiemy na niewielkie koszyczki, a marchewkę ucieramy na grubych oczkach tarki. Tofu odsączamy z zalewy i kroimy na kilkumilimetrowe plastry. Ja wtedy zwykle posypuję je papryką – niech sobie czekają aż podsmażą się warzywa

Lamarida.pl
Koktajl truskawkowy z musem kawowo-kokosowym 133

końcu letnia pogoda! Ciepłe i słoneczne dni od razu nastrajają pozytywnie. Na straganach koszyczki pełne truskawek, na które tak długo czekaliśmy. Jemy je kilka razy dziennie, by nacieszyć się sezonem. Jako deser, dodatek do sałatek, lub w formie koktajli. Dziś mam dla Was prosty w przygotowaniu, orzeźwiający, ale też sycący koktajl truskawkowy z musem z mleczka kokosowego i kawy zbożowej

Mienta blog
Kruche z malinami 484

upiecze odstawiamy do wystygnięcia. Pianka: Białka ubijmy na sztywną pianę. Dodajemy cukier wanilinowy i cukier puder i proszek budyniowy.  Na koniec dolewamy olej. Należy dobrze wymieszać. Dodatkowo:  koszyczek malin Na przestudzony kruchy spód , wylewamy piankę , układamy na niej maliny i trzemy pozostałą część ciasta . Całość pieczemy następne 40 - 45  minut w temp. 180 C. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Krem z pomidorów, jabłek i gruszek 125

chłonąć całą sobą – wzrokiem, słuchem, smakiem, całym ciałem. Od kiedy więcej fotografuję, oglądam świat intensywniej, tak jakby dwa razy mocniej! Wiosną kwitną moje ukochane piwonie, którw wprost ubóstwiam! Koszyczek truskawek to też pożądany obiekt, bo truskawka to taki owoc, którego smak przywodzi nam na myśl piekny obraz dzieciństwa. Też tak macie? Wiosennym miesiącom towarzyszą jak zawsze cudowne święta

Raj dla Podniebienia
Chleb jak z Altamury - czerwcowa piekarnia 167

posmarowanej oliwą, przykryć i zostawić do wstępnej fermentacji, aż ciasto podwoi swoją objętość. W temperaturze 25 st. C powinno to zająć ok. 3-4 godziny. Uformować bochenek, włożyć do koszyczka i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny w temperaturze 25 st. C. U mnie jest chłodniej, więc zwykle chleby rosną wolniej, ten wyrastał prawie 3 godziny. Piec

Stare Gary
Quiche ze szparagami i bazylią -Krucha tarta ze szparagami 124

strata. Zdrewniała część po ugotowaniu wciąż będzie i tak łykowata. Po obraniu odciąć jeszcze kawałek dolnej części. Najlepiej zagotować wodę w specjalnym garnku do szaragów: wąski ale wysoki z koszyczkiem tak by można było szparagi gotować na stojąco z główkami ponad wodą. Te są dużo bardziej delikatne i dojdą na samej parze. Jeśli nie masz takiego zagotuj wodę w dużym

Sztuka gotowania w/g Samiry